úvod
homepage

Komentáře

článku: Ale či ležák, toť otázka.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Brusel - Cantillon a Les Brasseurs - De Brouwers, (Zbyněk Holan, 22.08.2007 14:43) celé vlákno | reagovat
Děkuji Jiří za tipy v Antverpách!

Přidám tipy z Bruselu.

Cantillon:
na doporučení Petra Ž. a po pražské degustaci s Ondrou K. to byla jasná volba! Kousek od Gare du Midi - (5 minut) nebo od hlavního náměstí Grand Place (15 minut) pěšky se nachází v ulici Rue Gheude Straat 56 nenápadná budova s velkými vraty, ve které se skrývá pivovar a pivovarské muzeum. Otevřeno mají PO-PÁ 9-17h v SO 10-17h, v NE a ve svátky je zavřeno. Vstupné do muzea stojí 4 Eura a jsou v tom dvě skleničky piva na degustaci (zhruba 1 a 1 dcl), mají dva různé vzorky především Gueuze a k tomu další dle denní nabídky - já ochutnal Gueuze a Rosé de Gamrinus (popis viz. níže od Petra Ž.). Na prohlídku Vás vybaví textem a vyšlou Vás samotné. Je popsáno 8 zastavení a na konci degustace. Mají také prodej piv a rekl. předmětů.
Sortiment: Gueuze, Kriek (třešně Schaerbeek macerované ve dva roky starém lambicu - 150 kg na 500l po dobu 5 až 6 měsíců, pak se před lahvováním přidá mladý lambik - 30% pro refermentaci), Rosé de Gambrinus (stejné jako Kriek, ale místo třešní se přidají maliny), Vignerone (stejné jako Kriek, ale místo třešní se přidají bílé hrozny), Fou´foune (stejné jako Kriek, ale místo třešní se přidají meruňky), Grand Cru Bruocsella (tříletý lambic), Iris (stejný slad jako pro pale ale), Faro (lambic s karamelem a kandovaným cukrem - nelahvuje se - přidání cukru způsobí silnou fermentaci a láhev by mohla explodovat - v Cantillonu připraví na přání do větších nádob, ale pouze pro skupiny od 5 lidí), Marmelade (marmelády připravené z gueuze, kriek a rosé de Gambrinus). Speciální řada "Lou Pepe" neblendovaný lambic (výše uvedené jsou vždy blendy) s přídavkem třešní a malin (kriek a framboise) s dvojnásobným obsahem ovoce než výše zmiňované). Ceny piv od 3 do 8 Euro podle druhu a objemu. Dle mého povinná zastávka v Bruselu. Vřele doporučuji. www.cantillon.be

Les Brasseurs - De Brouwers:
se nachází přímo na Grand Place (když stojíte pravým bokem k radnici, tak v levém rohu). Jedná se o minipivovar, který má tři patra (z patra je krásný výhled na náměstí). Varna je vidět i ležácké tanky - vše s popisem. V době mé návštěvy měli tento sortiment: blonde ale, bruine ale, ambree ale (ochutnal jsem a hodnotím 4,5), blanche (pšeničné) a cherry beer (nikoli Kriek, ale ochucený blanche - ochutnal jsem a hodnotím 5,5 bylo přeslazené!) v cenách 2,20 až 2,70 Euro za 0,25 l. Interiér je příjemný, zvl. 1. patro. Doporučuji navštívit.

Akce:
Bruxellensis Le Festival des Bieres de Caractere: 8.-9.9.07 (SO,NE). Rue de la Glaciére 18, Brusel. www.festivalbruxellensis.be

De Heeren van Liedekercke - Tuinfeest Bierfestival: 1.-2.9.07 (SO, NE). Kasteelstraat 33, Denderleeuw. www.heerenvanliedekercke.be

Lambikům zdar!
Kulminator a Antverpy, (Jiří.J, 22.08.2007 07:05) celé vlákno | reagovat
Kulminator
Vleminckveld 32
2000 Antwerpen
Tel: 03 232 45 38
Number of beers: 550

Closed on Sunday
Monday from 20.00 till ?
Tuesday to Fiday:12.00-00.30
Saturday from 17.00 till ?

Na čepu je vždy cca 10 piv a zbytek lahový. Mají tam rovněž pivní lístek na němž nechybí ani archivní pivka (i 30 let stará!). Jinak v Antverpách Vám doporučuji ochutnat i skvělé belgické Ale De Koninck. Nejlépe navštívit pivovarskou pivnici Café Pelgrim (Boomgaardstraat 8 ) přímo naproti pivovaru. K pivu si lze přiobjednat i panáka kvasnic, který si můžete do piva nalít. Je to něco mimořádného a stojí to za ozkoušení.
Tak dobrou chuť a dobré pivní pořízení!

Kulminátor !, (Zbyněk Holan, 21.08.2007 17:26) celé vlákno | reagovat
Děkuji za tip na Kulminátora, kde ho prosím v Antverpách najdu ?

Ad DT: je to skvělé místo pro pivní špeky - proto jsem se divil, když si lidé dávali třeba Leffe..!!! Skutečně jaksi neosobní, a při mé návštěvě i slabé, co se týče obsluhy, ale ta není nikde v Bruselu zázračná...!
Rodenbach GC, (Jiří.J, 20.08.2007 17:56) celé vlákno | reagovat
No Rodenbach GC je pěkně trpký. Potvrzuji ten výrazný chrakter po vinném octu. Ta kyselost je ostrá jak šavle.
Jinak k DT- dají se tam získat piva za kterými by se člověk musel plahočit po celé belgii a stejně je nasehnal, v tom spatřuji výhodu tohoto podniku především. Mají tam skutečné raritky. Prostředí je na můj vkus trošku neosobní. Ale přesto bych dal přednost Kulminátor v Antverpách (mají tam archivní špeky a prostředí je útulné a personál přívětivý, výběr belgický piv dokonce většínež v DT)
Delirium Tremens a Rodenbach Grand Cru, (Zbyněk Holan, 20.08.2007 17:06) celé vlákno | reagovat
Tak jak jsem psal se i stalo: vypravil jsem se před šesti dny do pověstné "pivní banky" jménem Delirium Tremens. Název ulice snad ani není na mapách - tedy na té mojí není, ale popíši cestu: z Grand Place přímo naproti radnici je ulička tzv. "žrádelní" dle počtu restaurací (mušle, mořské obludy, atd.) touto uličkou jděte až na konec, pak zahněte doleva a hned první doprava a jste tam (mimochodem naproti DT je socha čůrající holčičky - Janneken Pis).

Neměl jsem moc času, tak jsem dal jen avizovaný Rodenbach G.C. Musel jsem si však na něj nějaký čas počkat - nevím proč, ale na takovouto velkou hospodu (dvě patra + zahrádka) měli jen jednu číšnici !!! Byl jsem tam v 18h a bylo plno na zahrádce (4 stoly) a v dolním patře. Vzhledem k nabídce a nutnosti chodit pro piva do chlazeného boxu, objednávání, mytí sklenic a sběr skla, mě přítomnost jednoho člověka obsluhy přišla hodně poddimenzovaná ! Bylo na ní vidět, že je ve velkém stresu!!! O nějaké radě ohledně piva nemohlo býti řeči a objednávání stylem: next! next!... tj. další,další mi nepřišlo nějak super. Obsluha tedy špatná. Nikoli však její vinou, ale majitele! Avšak nabídka 2004 druhů piv neskutečná! Beer menu velikosti A4 mělo asi 100 stránek !!! Zde je výběr českých: Březňák světlý a tmavý, Budvar, Gambrinus, Krušovice světlé a tmavé, Prazdroj, Porter z Pardubic, Staropramen světlý, tmavý a Granát, Želiv Castulus, Gottschalk a Siard Falco, Zlatopramen. Po dobu mé přítomnosti asi 35 minut si 3 lidé objednali tmavé Krušovice v ceně 5 Euro !!! Bylo mi jich líto, ale nijak jsem se nevměšoval... Dále mě překvapili ostatní hosté, kteří si dávali profláklé piva, které lze koupit v každé hospodě jako Leffe, Chimay,...

Já tedy sáhnul po Rodenbachovi Grand Cru v ceně 3,50 Euro a těšil se na něj. Barvu jsem nemohl zhodnotit vzhledem k šeru, ale vůni již ano (naštěstí v okolí nebyli kuřáčtí nepřátelé...) a vůně avizovala značnou kyselost, velmi mi připomněla červený vinný ocet a chuť?.... to samé - je to opravdický kyseláč, přirovnal bych to k červenému vinnému octu naředěného sodovou vodou... (znalci prominou...tu složitost jsem tam cítil, ale ta je i v octu...) jelikož mám kyselé rád, tak jsem si pochutnal... Doporučuji všem nejdříve zkusit Rodenbach "klasik" a pak teprve Grand Cru (mohli by jste se leknout...).

Rodenbach- rozluštění, (Petr Žalio, 13.08.2007 13:29) celé vlákno | reagovat
Tak mi to nedalo. Našel jsem starý hedvábný papír z 90. let, do kterého se tenkrát balil Rodenbach Grand Cru (etikety nepoužívali). Tam je napsáno, že jde o čistý dvouletý Oud Flemish Red Ale.
Je to jasné. Palm vstoupil do Rodenbachu cc 2000. Chtěli zrušit výrobu Grand Cru, protože byla ekonomicky náročná (2 leté ležení zabere hodně místa a času:)). Tzn. asi se dohodli, že Grand Cru zachovají, ale budou do něj dávat 1/3 mladého, jak upozorňuješ. Tím pádem se jim podařilo snížit náklady o 1/3 a zachovat tak jeho výrobu. No co se dá dělat,mohlo to dopadnout hůř. Je pořád vynikající, takže si nelze stěžovat:))
Všechno to de někam do prr... Ted jsem zrovna přemýšlel nad Jeverem. Když to byl rodinný podnik, tak to byl fantastický Pils (50IBU) a teď daleko min chmeleny a ne tak výrazný, navíc má poslední dobou jakoby suché kávové podtóny. A tak je to ze vším..
Rodenbach - jak to teda je?, (Petr Žalio, 13.08.2007 12:34) celé vlákno | reagovat
Tak to je pro mne novinka! Když jsme byli na exkurzi-cc před 10 lety, tvrdili nám, že je to čistý 2 letý. Díval jsem se teď i do Belgian Beer Guide (1999) - M.J. píše to stejné??
Buď kecali nebo je taky možný, že vstupem Palm změnili technologii. Měli ho dokonce přestat vyrábět díky vysokým nákladům.
Každopádně zajímavé, asi tam přidávaj trochu mladýho aby bylo bouřlivější.
Jinak čistý Oud Lambic taky stáčí do lahví, nejen Gueze a taky je bez karbonizace. Takže v tom bych problém neviděl.
Rodenbach - jejich web, (honza, 13.08.2007 11:27) celé vlákno | reagovat
Tak jsem se ted podival na jejich webove stranky - www.rodenbach.be, kde se pise:

RODENBACH Grand Cru (Alc. 6% Vol.)
is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. De grotere hoeveelheid aan oud op eik gerijpt bier draagt bij tot de complexe, intense fruitigheid met een zeer lange afdronk net als een Grand Cru wijn.

Sice vlamsky neumim, ale podle me tam uvadeji, ze je to "blend" z tretiny mladeho(jong) a dvouleteho piva...
Rodenbach, (honza, 13.08.2007 11:21) celé vlákno | reagovat
nevim, mozna ze mas pravdu. Jenze jak ho pak muzou lahvovat? Vzdyt za ty leta v sudu ztrati jakoukoliv karbonizaci. Vzdyt i geuze se michaji take kvuli karbonizaci...
Rodenbach, (Petr Buriánek, 13.08.2007 10:34) celé vlákno | reagovat
Peter Buelens, public relations manager Palm Brewery: "The Rodenbach Grand Cru beer is the 'mother' of Rodenbach beers .... The good news is that of course Rodenbach Grand Cru is not being withdrawn. Palm Brewery has just invested in the re-design of the label. Rodenbach Classical is a blend: one part aged in oak barrels from 18 to 24 months (20%), and the other aged five to six weeks (80%)."
Děkuji !, (Zbyněk Holan, 11.08.2007 00:23) celé vlákno | reagovat
Děkuji pane Žalio za tipy!!
Rodenbach, (Petr Žalio, 10.08.2007 21:22) celé vlákno | reagovat
Ne,Honzo, opravdu je to tak jak jsem psal.

Rodenbach (classic) - je směs 75% mladého šestitýdenního piva (11 Palto) a 25% starého dvouletého piva(13,5 Plato)

Rodenbach Grand Cru - je pouze to čisté staré pivo (1,5-2 roky staré. 13, 5 Plato)

Chuťově je však Grand Cru trpčí a víc osvěžující než Classic. Což je paradox, protože by tyto vlastnosti měl mít ten míchanej classic, kde dojde právě přidáním mladého piva k bouřlivé reakci. To tě možná zmátlo.
Rodenbach, (honza, 10.08.2007 20:56) celé vlákno | reagovat
Nerad bych se pletl, ale Rodenbach Grand Cru je 75% trilety Rodenbach a ctvrtina mladeho piva, "obycejny" pak ma pomer obraceny.

Jinak pub Delirium tremens je fakt bomba:) Daji se tam ochutnat veci nevidane...
Brusel Tips - To Z. Holan, (Petr Žalio, 10.08.2007 20:24) celé vlákno | reagovat
Delirium Tremens je ta nej brasserie, kde můžete ochutnat velkou část všech nej belgických piv pod jednou střechou. Nemusíte pak již jezdit po Belgii:). Můžete zde ochutnat ty nej značky od každého belgického druhu – personál určitě poradí.

Belgie má tyto zákl. druhy:
Lambic (Oud, Gueze, Kriek, Framboise, Faro), Oud Bruin, Flemish Red Ale, Belgian Ale, Golden Ale, Strong Golden Ale, Saison, Witt/Blanche, Trappist, Abbey (Blonde, Dubbel, Tripel) + 10- ky dalších regionálních specialních piv a nezařaditelných druhů.
Ale nejlepší je si koupit knihu od M. J. – The Great Beers of Belgium (lze koupit v B. v anglické, vlámské i francouzské verzi).

Za návštěvu určitě stojí bruselský pivovar Cantillon, který dělá asi nejlepší Lambická piva vůbec! Nachází se kousek od centra (56, Rue Gheude, www.cantilon.be). Je to opravdový unikát. Vše zde vypadá jak před sto lety, funkční pivní museum. Doporučuji exkurzi za cc 3-4 eur, v ceně je i degustace většiny sortimentu:
CANTILLON- GUEUZE- LAMBIC
Typ: gueuze. Alc. 5%Vol. Nefiltrovaný. Silně trpký až svíravý, nicméně vynikající.
Pivovar používá hlávkový chmel z Hallertau. Brasserie Cantillon. Anderlecht. Brusel. Anno 1900. Lahvové 0,75l s korkovým uzávěrem.
CANTILLON- GUEUZE 100% LAMBIC BIO
Typ: gueuze. Alc. 5%Vol. Nefiltrovaný. Chuťové vlastnosti typické pro Cantillon.
Ročník 2006. Ozkoušeno v r. 2/ 2007 (trvanlivost do r. 2030).
35% pšenice, 65% ječmene. Užívá se ekologický chmel.
Lahvové 0,75l s korkovým uzávěrem.
CANTILLON- KRIEK- LAMBIC
Typ: kriek. Alc. 5,0%Vol. Viz. M.J. Nefiltrované. Kriek na podkladě lambicu. Vynikající, chuťově velmi podobné Rosé de Gambrinus. (trvanlivost do r. 2015).
Lahvové 0,375l s korkovým uzávěrem.
CANTILLON- ROSÉ DE GAMBRINUS
Typ: kriek/ framboise. Alc. 5%Vol. Viz. M.J. Nefiltrované. Ochucené, jak višněmi, tak malinami. Barva lehce narůžovělá, připomínající šťávu z červeného grepu. Vynikající, trpké s mandlovými a grepovými podtóny. Pokud srovnáváme dva, 4 roky od sebe staré exempláře, lze říci, že ve prospěch staršího hovoří rozvinutí chuťových vlastností tohoto piva, zvláště pak suchosti a "dubovosti". Mladší je v chuti sladší a je poměrně výrazněji šumivé.
Lahvové 0,375l a 0,75l s korkovým uzávěrem.
CANTILLON- BRUOCSELLA "Grand Cru"
Typ: čistý lambic. Alc. 5,0%Vol. Nefiltrované. Vynikající čistý lambic z nejlepší várky a dobrého sudu. Fantastický, skvěle harmonicky vyvážený čistý lambic. Servírovací teplota je 12- 15°C.
Ve vůni lehce po bourbonu, v chuti je hebce kouřové po jed, v chuti je hebce kouřové po jednosladové skotské whisky.
Kromě toho doporučuji opravdové skvosty pivovaru CANTILLON-VIGNERONE- s přídavkem bílých aromatických hroznů a CANTILLON- St.LAMVINUS-s přídavkem červených odrůd Cabernet a Merlot. chuť charkteristiky by sen nevešly, nechám na Vás. Tyto lambicy jsou sice dražšší, ale za kvalitu se platí. Přirovnal bych to ke koupi nej světových vín. A ty by byly podstatně dražší. Nehledě na to, že výroba lambicu je tak náročná a trvá i několik let.
Je dobré si koupit pár lahví všech Lambiků domů na uskladnění.

Doporučuji také navštívit Brueghelovu lambic stezku v kraji Payotten JZ od Bruselu. Jedná se o staré farmářské pivovárky, vařící lambické, kde se jakoby zastavil čas.(zařízení sto let staré, starodávné tech. postupy – otevřené varny na přímý otop, poháněné řemenicí, otevřené chladící štoky, dřevěné sudy po víně na zrání piva, apod.) Bohužel jich rapidně ubývá (více než polovina ukončila svoji činnost za posledních 15 let!!). Takže je to jedna z mála šancí, jak navštívit toto průmyslově-kulturní dědictví.

Mort Subite – Blanche. Jedná se pravděpodobně o Timmermans Blanche Lambic, který si nechávají vozit do této pivovarské brasserie.
Typ: Spiced Lambic/ Gueuze. Alc. 4,5%Vol. Lahvově dokvášené. Ochucené kořením na Witbier/Blanche (koriandr, pomerančová kůra). Jedná se o chuťově složité pivo typu Gueuze. Pivo je zpočátku výrazně trpké po jablkách. Kořeněné, lehce po grepech. V závěru dlouhé sladké doznívání připomínající sladký cider, lehce kandysové. S kvasnicemi se mírní trpkost a skutečně připomíná trpkou variantu piva Witbier..
Je možné také, že jde o new značku Mort Subite od pivovaru De Kersmaeker (Kolbbegem). Pivovar. Boom je rychlý, takže jsem zatím ani nestačil zaznamenat. Jak zjistím, dám vědět.

Brusel je kosmopolitní město-tomu odpovídá personál. V malých městech a na venkově jsou lidé velmi příjemní, ochotní a usměvav:)

Přeji dobrou chuť a příjemný zážitek.

trochu mimo mísu, (Standa Jakoubek, 10.08.2007 07:12) celé vlákno | reagovat
... čůrající chlapeček, čůrající holčička, čůrající pejsek ... tak už tomu konečně rozumím; oni jsou v tom Bruselu samí pěkní vyčůránci ... ; no nic, už radši jdu (hádejte kam)
Rodenbach atd., (Zbyněk Holan, 10.08.2007 00:19) celé vlákno | reagovat
Díky P.Ž. je to přesně tak jak píšete. Pil jsem ho v Bruselu v restauraci La Lunnette. Nechal jsem se zlákat letákem, kde byl Vámi popsaný postup výroby napsán. Grand Cru jsem bohužel neobjevil, ale budu pátrat. Jsem nyní na 14 dní v Bruselu, takže snad budu mít šanci. Budu rád když mi poskytnete pár tipů, kam zajít.

Mimochodem obsluha v belgických restauracích je hrozná ! Prošel jsem zde již pěknou řádku podniků a všude je to stejné... za prvé čekáte pěkně dlouho než si Vás vůbec všimnou a za druhé tady neznají úsměv - všichni do jednoho se tváří kysele! S láskou vzpomínám na české pinglíky...

Ještě mám jeden dotázek do pléna: v A la Mort Subite jsem pil Lambic blanche pivovaru Mort Subite. Co je zač ? V porovnání s lambici, které jsem dosud pil není vůbec kyselý, ale nasládlý - chutná jako jedny bonbóny na jejichž název si nemohu vzpomenout.

Zítra se vydám do hospůdky s názvem Delirium Tremens, kde inzerují 2000 piv. Nevím, ale asi je za večer všechny nestihnu ochutnat... Jinak tato hospůdka se nachází v uličce, kde je čůrající holčička Janneken pis protipól notoricky známého čůrajícího chlapečka Manneken pise.

Dotaz: prý je také někde socha čůrajícího pejska, neví někdo kde??

Lambicu zdar !
Rodenbach, (Petr Buriánek, 08.08.2007 14:54) celé vlákno | reagovat
To Zbyněk Holan: Za 14 dní to napravím a ochutnám. :-) Přeci jenom výběr je tam velký.
Rodenbach, (Petr Žalio, 08.08.2007 14:47) celé vlákno | reagovat
Přestože Rodenbach převzala belgická společnosti PALM (není to velká nadnárodní s.) tak pivo neztratilo skoro nic ze své původní chuti. Tato lahůdka stále patří mezi ty nejlepší piva na světě, i když jsme zaznamenali velice nepatrný ústup trpkosti a kovově-železitých stop (testujeme pravidelně každý rok od začátku 90.let).
U Holborna mají 2 druhy. Doporužuji koupit oba pro srovnání+příznivá cena.
Klasický Rodenbach (5,1%alk.) je smíchaný z mladého piva (5 týdenního) a 2 roky starého piva ležícího v "rodenbachovských"dřevěných kádích.
Rodenbach Grand Cru (6% alk) je jen to čisté, dvouleté, nemíchané. Paradoxně trpčí než blended. Komplexnější, složitější-geniální (preferuji)
Chuť charakteristika: viz M.J.
Do točeného Rodenbachu se někde v Belgii podává panák grenadiny aby tak zjemnil trpkost, která může neznalým vadit.
Proto pivovar přišel s třetí verzí pod názvem Alexander Rodenbach, do kterého se přidával třešňový výtažek. Toto pivo se však již v součastnosti bohužel nevyrábí.
Takže Petře, jestli pojedete kolem Holborna, určitě neváhejte:)
Ano, (Zbyněk Holan, 08.08.2007 11:33) celé vlákno | reagovat
Petře velmi správně ! Máš rovnou dva body... Škoda, že jsi si ho nekoupil. Brasserie Rodenbach Roeselare patřící pod Brasserii Palm Steenhuffel, pivo Rodenbach Vlaams rood bruin alc. 5,1%. Velice zajímavá chuť pil jsem čepované i lahvové. Na etiketě stojí nápis "you love it or you hate it". To nepotvrzuji, protože já osobně ho ani nemiluji ani nenávidím...
Rodenbach - Flemish Red Ale, (Petr Buriánek, 07.08.2007 10:22) celé vlákno | reagovat
To Zbyněk Holan: V sobotu jsem na něj koukal v Pelhřimově v Pablos Tacos (a nakonec nekoupil).

Peter Buelens, public relations manager Palm Brewery: ... Rodenbach is the only brewery in the world making a brown-sour beer through the 'mixed fermentation' process, the so called Flemish Red Ale. Essential in this process is the 18 to 24 months maturation period into 300 huge oak barrels of 100 to 600 HL each. During this maturation, the organic acids are transformed into esters, this gives the Rodenbach beer the aroma and taste profile of wine. ...
12
Vyhledávání