úvod
homepage

Komentáře

článku: Vídeňský ležák a märzen

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Ottakringer Schnitt, (Petr Žalio, 06.08.2007 16:46) celé vlákno | reagovat
Psal jsem, že jsem ho testoval v roce 1997 a naposledy před 5 lety. Tenkrát to byla opravdu dobrá, volná interpretace vídeňského ležáku. Je možné, že dnes je opravdu vše jinak. Bohužel nestíhám sledovat úplně vše a vracet se ke všem světovým pivům, obvzlášť v dnešní obrovské záplavě nových a daleko zajímavějších piv (kromě Evropy jsou to např. tisíce geniálních lahůdek z USA minipivovarů apod).
Pokud znovu ochutnávám druhy co jsem měl, tak opravdu jen ty co stály opravdu za to (i tak jsou to stovky:))
Bohužel Ottakringer Schnitt, přestože byl tenkrát (1997,2003) dobrý, k těmto TOP Beers nepatří.
Jestli se někdy znovu náhodou dostanu k Ottakringer Schnitt, napíšu, zda s Vámi souhlasím či ne.
Nicméně, pokud sledujete třeba sever Ratebeer či Beer Advocate, zde se dá vyjádřit ke každému pivu zvlášť (X subjektivních ohodnocení) a také jsou zde velmi odlišné. Tak např. tento Ottakringer Schnitt dostal od někoho ohodnocení pouze 2,1 bodu a od jiného 3,3 bodu. Což je velký rozdíl (V 5 bodové škále, kde každá desetina bodu znamená úspěch).
Pravda o "vídni", (Roman Holoubek, 06.08.2007 10:44) celé vlákno | reagovat
Tak jsem dostal informaci přímo od zdroje.

Je to tak jak popisují v charakteristice. Ottakringer nevyrábí vídeňský styl, ale pouze se jej snaží napodobit (barvou) seřezáním světlého a tmavého piva.

Mimochodem nejde o žádný skvost, ale slabý průměr a ne o výbornou ukázku daného stylu jak popisujete.
Ottakringer Schnitt, (Petr Žalio, 16.07.2007 11:29) celé vlákno | reagovat
Tak to máte čerstvější zážitek. Já ho naposledy testoval v r. 2003. Je tedy možné, že změnili technologii, tudíž i chuť. Budu muset znovu ochutnat.
Nicméně i při první výrobě v r. 1987 se jednalo spíše o jakousi volnou interpretaci stylu Vienna Lager, protože tento druh v Rakousku zcela zmizel. Tz. že určité technologické postupy a dovednosti, které byly při výrobě důležité, a které se generačně předávaly, se nedochovaly. Sládek tedy musel tak trochu experimentovat.
Ochutnal jsem jej, (Roman Holoubek, 15.07.2007 18:15) celé vlákno | reagovat
Pokud jsme oba měli stejné pivo, pak máme asi rozdílné chutě. Pro jistotu jsem si dal i druhý kus (z láhve), takže chuť hostinský neovlivnil a musím říci, že mne sice neurazilo, ale ani nenadchlo.

PS: měl jsem je v lednu letošního roku.

Na: http://www.ottakringer.at/index.asp?ph_id=20

popisují následně toto pivo takto (dovolil jsem si udělat přibližný překlad): Vídeňská směs zvláštního typu: naše kupáž (použili výraz z vinařské terminologie pro mísení vín!) dráždivého světlého a svůdného tmavého piva. To co vzešlo ven je zlatohnědý Ottakringer Schnitt (řezák) - ušlechtilá, značně elegantní pivní směs.

Z textu mi tedy vůbec nevyplývá, že jde o čistý vídeňský ležák, ale jen o "obyčejný" řezák. Docela by mne zajímalo, jak to tedy doopravdy je - dám dotaz na pivovar.

Z pohledu běžného zákazníka je jedno, jak se dané pivo vyrábí, ale nás čtenáře pivních serverů to zajímá.
Ottakringer Schnitt - Vídeňský ležák, (Petr Žalio, 14.07.2007 15:18) celé vlákno | reagovat
Souhlasím že piva z Ottakringeru jsou velmi fádní. Vyjímkou je však právě vídeňský ležák Ottakringer Schnitt. To že ho pivovar označuje jako Wiener mischung nic neznamená. Minulý týden jsem například navštívil francký pivovar Müller-Bräu v Reundorfu (který se mi však stal osudným - utržená achilovka:)) Tam vaří fantastický Märzen, který však prodávají jako Pils. Tz., že název piva někdy nemusí charakterizovat daný produkt. Ale nejlépe Vás přesvědčí, když ho ochutnáte (pokud se už nestalo). Myslím, že pak budete souhlasit, že je to dobrý vídeňský ležák.
Oprava?, (Roman Holoubek, 05.07.2007 20:11) celé vlákno | reagovat
Díky, díky oběma pánům, že pomáhají s osvětou na českém písečku. Ač s vámi v některých věcech nesouhlasím. Především v tvrdém odmítání (téměř) všeho co vznikne u nás. Hraničí to až s urážkou všech českých, moravských a slezských pivovarníků. Na druhé straně jsem před lety také začal objevovat krásu pivních stylů a zahraničních piv. Také se rozplývám nad krásnými ukázkami produktů ze zahraničí a není to jen známé Německo (především Bavorsko a Franky), Belgie, či Velká Británie. Oblíbil jsem si i severofrancouzská piva, pobaltské Portery a další. Ale ve stylu českého ležáku je u nás mnoho chuťově bohatých piv a ta bych neodsuzoval.

Nyní k nadpisu článku.
Piva z Ottakringeru. Převážně jde o velmi fádní piva. A trochu pochybuji, zda jejich Schnitt (přeloženo řez, říznutí) je správný představitel kategorie Wiener lager. Sami na svých stránkách (http://www.ottakringer.at) píší Wiener Mischung (nemusím snad překládat) a mám pochybnosti zda používají vídeňnský slad, nebo jen jde o směs světlého a tmavého piva, jak sami na svých stránkách popisují.
Pro Honzu, (Gigi, 27.06.2007 18:57) celé vlákno | reagovat
Diky za info a hodne zdaru s novym redkcakem. Na Pepu,Pepicka jsem dosel jednoduse tak, ze je uveden dole
v zapati stranek: namaloval a kódem opatoil pepicek.
IPA quality control agent.
Pro Gigiho, (honza, 27.06.2007 07:14) celé vlákno | reagovat
Ano, diskuse se budou predelavat v ramci celkove upravy redakcniho systemu behem leta. Dojde i na galerii. Jinak zadny pepa, PEpicek adminem neni
navrhuju adminovi - pepickovi, (Gigi, 27.06.2007 00:37) celé vlákno | reagovat
neco udelat s reakcemi na clanek tak, aby bylo mozne odpovidat na jednotlive reakce zvlast. To je, aby bylo jasne, na ktery prispevek se odpovida - jakasi stromova struktura reakci. Taky by se odpoved mohla automaticky zasilat na reagovany email. Viz treba novinky.cz , kde je i mozne hlasovat, ktera reakce je dle ctenaru kvalitni, a ktera ne. Rovnez by nemusela skodit galerie ke clanku. Takhle se vleze jen par obrazku a clanek to dost prodluzuje. Neber to Pepicku ve zlem, stranky jsou ok, je to jen navrh.
Odpověď - pivní encyklopedie, (Petr Žalio, 26.06.2007 21:57) celé vlákno | reagovat
V dnešní hektické době kdy vznikají a zanikají stovky pivovarů nelze vše s ostražitostí sledovat:) Märzen s Dachau patřil ke špičce, proto jsme ho zde uvedli. Bohužel jsme nezaregistrovali jeho zrušení. Honza nás požádal, abychom zde popsali tyto dva styly a seznámili tak nezasvěcené. Bohužel naše momentální časová zaneprázdněnost nám nedovolila se článku věnovat na 100% a tak jsme něco málo použili z M.J. Budeme se snažit aby se to příště nestalo.
pivní encyklopedie, (tom, 26.06.2007 21:11) celé vlákno | reagovat
U každýho článku mě překvapíte encyklopedickýma znalostma na daný téma.
Snad jen 2 šťouralský připomínky.
Už jsem párkrát zjistil ,že se rozplýváte nad chutí piva ,který už se nějakej ten pátek nevaří.Tentokrát pivo z už nějakou dobu zrušeného pivovaru v Dachau.Přeci jen pivní mapa se neustále mění a aktuálně popisovat pivo ochutnané před x lety a dnes už třeba dávno nevařené se moc nedá.
Chápu ,že je pro Vás Jacksonova Encyklopedie piva stejně jako pro spoustu dalších včetně mě oblíbenou četbou ,ale některý části článků jsou doslova opsaný.Stačí si v knížce zmíněný téma nalistovat.
Jinak ,ale upřímnej velkej respekt k Vašim znalostem a pivnímu přehledu.
Vyhledávání