úvod
homepage

Vídeňský ležák a märzen vytisknout článek

Přidáno: 26. června 2007  •  Autor: Jiří Jobánek & Petr Žalio
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,57 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 18905x

Tento druh piva označovaný jako Vienna Lager přišel na svět díky známému vídeňskému pivovarníkovi Antonu Dreherovi. Ten v roce 1840 začal experimentovat spolu s další významnou osobností Gabrielem Sedlmayerem z Mnichova (vynálezce ležáku - Münchener Hel

Dreher použil na výrobu tohoto piva speciální, lehce natažený slad (sladovaný o něco déle za vyšších teplot než světlé slady – výsledkem je o trochu tmavší barva sladu). Dnes se označuje také jako vídeňský slad.
Výsledkem je pivo jantarově - měděné barvy, (13 Plato, 5% alk.), pro které je chrakteristická nasládlá, sametově – hebká sladovost, s oříškovými podtóny a s příjemným kořeněným dozníváním. Všechny tyto chutě dodává pivu právě onen zmiňovaný speciální vídeňský slad. Nasládle-kořeněná chuť Vídeňského ležáku se proto výborně doplňuje s kuřecím masem a zejména s kořeněnými jídly (mexická kuchyně, pizza atd.) .

Bohužel v zemi původu, Rakousku, tento styl již téměř vymizel. Naštěstí díky pivovarskému boomu uvařil pivovar Ottakringer v roce 1987 ke 150.výročí pivovaru toto pivo pod názvem Ottakringer – Schnitt (12,8 Plato, 4,5% alk). Pivovar pivo sice propaguje jako Hell-Dunkel (polotmavý). Na etiketě proto není uvedeno Vienna Lager, ale jedná se o výbornou ukázku daného stylu. Má plně sladové aroma, je více tělnaté s jakoby olejnatou konzistenci, v chuti nasládlé, s příjemným suchým, avšak jen lehce kořeněným závěrem. Pivovar znovu navařil tento ležák v roce 1997 ke 160.výročí a mělo takový ohlas, že se stalo standartní nabídkou v sortimentu pivovaru.

Vídeňský minipivovar Siebenstern Bräu se nedávno pokoušel o tento styl pivem pod názvem Wiener-Märzen(12,5 Plato, 4,8 alk.). Avšak pivo vařené slovenským sládkem Vlado Sedmakem připomínalo pouze nefiltrovaný, měděně zbarvený „minipivovarský český ležák“. Posledním příkladem Vídeňského ležáku v Rakousku byl Mohren Schluck (5,2% alk.) z pivovaru Dornbirn na rakousko-švýcarském pomezí. Na ten jsme však bohužel nenarazili a tak jen nezbývá doufat, že se toto pivo stále vaří.

Velice zajímavé je, že tento styl se významně uchytil paradoxně v Mexiku. V r.1863 byl na mexický trůn Napoleonem dosazen habsburk Maxmilián. Ten kromě války proti nespokojeným mexickým odpůrcům, také zemi ekonomicky a kulturně „zveleboval“. Nicméně za jeho vlády se Vídeňský ležák dostal do této, tehdy pivovarsky exotické země. Dodnes se Vienna Lager těší v Mexiku velké oblibě a je v nabídce několika pivovarů. Nejznámější je asi Negra Modelo (5,2% alk.) které je však tmavší barvy, s lehčí tělnatosti a čokoládovými podtóny a příjemným alkohlovým dozníváním. Spíše však připomíná hybrid mnichovského tmavého a vídeňského ležáku. Známý je taky Dos Equis – Vienna Lager, který vaří společnost Moctezuma.

Výbornými ukázkami tohoto stylu se však pyšní dnešní americké minipivovary. Clevelandský hostinský pivovar Great Lakes vaří velice sladový Vienna Lager s názvem The Elliot Ness (5,6 %alk.) či sladově – kořeněný Lakefront Riverwest Steinbier (5,9% alk) z minipivovaru v Milwaukee.

MÄRZEN

Je velice podobný Vídeňskému ležáku. Obě piva také mají společné kořeny. Jeden z nej pivovarníků všech dob, Gabriel Sedlmayer z mnichovského pivovaru Spaten, spolupracoval právě s A. Dreherem a vzal si něco z jeho vídeňské varné metody. Na vaření použil také vídeňský slad. Märzen (Březňák) je však méně tělnatý, více sladový a klade větší důraz na kořeněnost. Je také více chmelený. Barva je světle jantarová. Má o trochu vyšší stupňovitost (13,5% Plato, 5,5 % alk). Opět je skvělým doplňkem k vepřovému, kuřecímu a kořeněným jídlům.

Původně se toto pivo vařilo v březnu (März – odtud název). To byl poslední měsíc, kdy se dalo ještě navařit pivo, pak již hrozilo nebezpečí infikace divokými kvasnicemi. V tomto měsíci se navařila velká várka silnější stupňovitosti aby pivo vydrželo přes léto. Zbylá zásoba se dopíjela v září a říjnu. Takže přes tento zavádějící název (Březňák) se dnes tradičně pivo naráží na přelomu léta a podzimu. Tradiční Oktoberfestbier, který se vařil byl právě typ Märzen. Dnes je to však zavádějící, protože pod názvem Oktoberfestbier se nabízí i silnější světlý ležák.

Klasickým příkladem Märzenu býval v minulosti Sedlmayerův jantarový Spaten–Ur-Märzen Oktoberfest. Ten však nedávno bohužel zanikl a místo něj je nabízen poměrně fádní silnější světlý ležák Spaten-Oktoberfestbier (13,7 Plato, 5,9 % alk).


Alespoň jeden mnichovský zástupce kolébky piva Märzen naštětí zůstal. Pivovar Paulaner vaří vynikající sladový, kořeněný Paulaner - Original Münchener Märzen (13,8 Plato, 5,7 % alk) s jistým čokoládovým akcentem v pozadí. Chuťově méně propracovný je další mnichovan měděně zbarvený šťavnatý Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen (13,7 Plato, 5,8% alk). Další vynikající ukázkou je Ludwig Thoma Urbräu Märzen (13 Plato, 5 % alk.) z pivovaru Dachau (SZ od Mnichova).

Tento styl je však, bohužel, stejně jako vídeňský ležák na ústupu. Dříve ho vařila velká většina pivovarů. Jmenujme alespoň za všechny vynikající ořechově-suchý Ayinger Oktoberfest - Märzen. Největší počet tohoto duhu je dosud ve Švábsku, i když nedosahuje takových chuťových kvalit.

„Pivní ráj“ Franky nabízí také několik vynikajících a navíc domáckých Märznů. Přímo učebnicovou ukázkou daného stylu je geniální Hummel-Märzen (13,5 Plato, 5,4 % alk) z rodinného vesnického pivovaru Hummel v Merkendorfu u Bambergu.


Má světle, načervenale jantarovou barvu. Voňavě sladové aroma, které by se dalo krájet, lehčí tělo, v chuti je máslově-sladové se sametově načechranou hebkostí na patře. Má oříškové podtóny v pozadí (pocházející z vídeňského sladu) a výraznou kořeněnost v závěru . Na svůj styl má i překvapivě suché, lahodné chmelové doznívání. Nádherně komplexní, propracovaný Märzen. Doporučuji všem. Všechny jeho vlastnosti pak nejlépe vyniknou v jeho čerstvé, sudové podobě na zahrádce v pivovaru.

Nesmíme také opět opomenout americké minipivovary, kde zejména německé komunity se velmi poctivě věnují tomuto druhu. V německé čtvrti v Pittsburghu vaří restaurační minipivovar celou škálu spodně kvašených německých piv . Mezi nimi vynikající bronzový Märzen pod názvem Penn Oktoberfest (5,8% alk.). Má silné sladové aroma. V chuti je ořechově-sladký s kořeněným pozadím.Výborný je i kalifornský Gordon Biersch-Märzen (14 Palto, 5,8 % alk) s tmavě jantarovou barvou, lehčí tělnatostí, sladově-kořeněnou chutí s ovocnými podtóny v pozadí. Dále plně ořechový Dominion Oktoberfest (5,6 % alk) či smetanově-oříškový Thomas Kemper – Oktoberfest (5,6 % alk).


Všechny pivovary v Rakousku zneužívají označení Märzen pro světlé fádní ležáky. Dokonce i v zemi původu, Německu, někdy používají tento název pro silnější světlé ležáky. Takže pozor na onu mystifikaci. Piva podobná Märznu se vaří po celém světě. V Italii je to La Rossa a ve skandinávii Jule Ol či jinde jednoduše Red Beer. Ovšem zdaleka se nevyrovnají skutečnému typu Märzen. Doufejme jen, že tento vynikající styl piva přežije..

Dej Bůh štěstí

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 06.08.2007 16:46 Komentovat
Ottakringer Schnitt Petr Žalio06.08.2007 16:46
Psal jsem, že jsem ho testoval v roce 1997 a naposledy před 5 lety. Tenkrát to byla opravdu...
Pravda o "vídni" Roman Holoubek06.08.2007 10:44
Tak jsem dostal informaci přímo od zdroje. Je to tak jak popisují v charakteristice....
Ottakringer Schnitt Petr Žalio16.07.2007 11:29
Tak to máte čerstvější zážitek. Já ho naposledy testoval v r. 2003. Je tedy možné, že...
Ochutnal jsem jej Roman Holoubek15.07.2007 18:15
Pokud jsme oba měli stejné pivo, pak máme asi rozdílné chutě. Pro jistotu jsem si dal i...
Ottakringer Schnitt - Vídeňský ležák Petr Žalio14.07.2007 15:18
Souhlasím že piva z Ottakringeru jsou velmi fádní. Vyjímkou je však právě vídeňský...
Oprava? Roman Holoubek05.07.2007 20:11
Díky, díky oběma pánům, že pomáhají s osvětou na českém písečku. Ač s vámi v...
Pro Honzu Gigi27.06.2007 18:57
Diky za info a hodne zdaru s novym redkcakem. Na Pepu,Pepicka jsem dosel jednoduse tak, ze je...
Pro Gigiho honza27.06.2007 07:14
Ano, diskuse se budou predelavat v ramci celkove upravy redakcniho systemu behem leta. Dojde i na...
Vyhledávání