Komentáře
článku: První pivní pohroma – bezlepkové pivo?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
otazka na brewfox pripadne ak vie niekdo poradiť: kde sa dá zohnať cerpadlo na precerpavanie sladinky ? , videl som na fotkach brefox-a
Díky za podporu, pesimisti! :-) Pokud vím, tak pivo se dá uvařit 100% ze pšenice. Nejsem žádnej znalec, ale na tohle bych si vsadil. Rozdíl mezi pivem z ječmene a ze pšenice asi bude zcela zřejmý, ale obě piva můžou být hnusná i výtečná. Já mám weizenbeery velice rád. Pohanka není obilnina, ale proso přece ano, pokud se nepletu, nikde jsem si to nezjišťoval. Takže věřím, že se dá uvařit pivo z prosa s nějakou příměsí třeba medu nebo pohanky, které bude chutné. Nebo to tedy nebudeme nazívat pivem, ale bude to velmi dobrý nápoj. Věřím tomu a budu to zkoušet. Jen toho času moc není.
JA jsem jedny z nejlepsich cideru pil ve Finsku. Vse iod suchych az po ochucovane jahodama...
Ale nejvetsi vyber jsem videl v Londyne pri Great British Beer FEstivalu. Dlouhy bar mensich vyrobcu...parada:)
Ale nejvetsi vyber jsem videl v Londyne pri Great British Beer FEstivalu. Dlouhy bar mensich vyrobcu...parada:)
OK. S tim se tady na www.svetpiva.cz pocita, ze lidi vi co je pivo :D
Rozhodne netvrdim, ze cider nechutna... po mych ochutnavkach bezlepkoveho piva ho muzu (lidem z bezlepkovou dietou) jen doporucit. Vlastne nejen jim.
Neni to nekde v Bretani nebo Normandii dokonce narodni napoj?
Ja osobne ale uprednostnuju pivo!
Rozhodne netvrdim, ze cider nechutna... po mych ochutnavkach bezlepkoveho piva ho muzu (lidem z bezlepkovou dietou) jen doporucit. Vlastne nejen jim.
Neni to nekde v Bretani nebo Normandii dokonce narodni napoj?
Ja osobne ale uprednostnuju pivo!
Vím, co je to pivo. I tak děkuji za poučení o jeho složení :-) Přiznávám, že nazývat Cider pivem podobně jako nápoj z medu asi není úplně správné. Cider jsem pil a vůbec se mi nezdál špatný. Pro někoho s bezlepkovou dietou to může být vhodný nízkoalkoholický a osvěžující nápoj.
Cernymotyle, ty nazyvas jablecny napoj "CIDER" slovem "PIVO"??
Hmm..
Vis co je to VUBEC pivo?? :o))))))))))))))
Hlavni slozkou piva je prece:
1.Voda
2.Slad
3.Chmel
4.Pivovaske Kvasnice
~~~
V Cidre je ze vsech techto ingredienci jen voda, prost PIVO to neni a nebude, a to 100%!
PS: Pravda, kde neni obili/slad, neni i lepek.
Hmm..
Vis co je to VUBEC pivo?? :o))))))))))))))
Hlavni slozkou piva je prece:
1.Voda
2.Slad
3.Chmel
4.Pivovaske Kvasnice
~~~
V Cidre je ze vsech techto ingredienci jen voda, prost PIVO to neni a nebude, a to 100%!
PS: Pravda, kde neni obili/slad, neni i lepek.
No, rad bych vedel, jestli tohle pivo bylo OPRAVDU 100% BEZLEPKOVE, to znamena ze 100% quinoga sladu, a nebo jestli tenhle exoticky slad tam tvoril jen nejakou cast, a prevazna vetsina byla jecmen.
Domnivam se ze nejakych 10-20% neobvykleho sladu by mohl byt chutove zajimava obmena, testoval jsem piva s zitem, ovsem, pohankou, ryzi atd, byly opravdu zajimava, a pomerne SOLIDNI, ale vzdy tam byl jecmenny slad.
Ja si myslim, ze bez jecmene se dobry, to znamena P I T E L N Y pivo uvarit neda..
Domnivam se ze nejakych 10-20% neobvykleho sladu by mohl byt chutove zajimava obmena, testoval jsem piva s zitem, ovsem, pohankou, ryzi atd, byly opravdu zajimava, a pomerne SOLIDNI, ale vzdy tam byl jecmenny slad.
Ja si myslim, ze bez jecmene se dobry, to znamena P I T E L N Y pivo uvarit neda..
Pivo Quinoa beer uvařili vloni v Pivovarském domě coby 13° - vypil jsem třetinku a hodnotím jako zajímavé (= nikdy více)
Díky. Jak jsem řekl, mám lahve, kde skoro žádný kvasinky nejsou a lahve, kde jo, protože nebyly sedlý. Zdá se mi to sladký, tak to teda zkusim vytáhnout do sklepa, tam bude chladno, ale ne teplo. Počkám a kdyžtak přidám med nebo seženu další kvasniky a rovnou uvařím další várku, snad už bez chyb.
Kvasím (spodně) v otevřené nádobě, pak dám na 50 litrů piva cca 1,5l vody a 4 lžíce medu. Kvasinky nějaký stočíš s pivem, takže je neřeším.
Petflašky plním skoro úplně, hladinu nechávám cca 3-5 cm od hrdla.
Možná je problém v nízké teplotě, někdy nechávám pivo po stočení přes noc mimo ledničku (zhruba při 10-15"C) a až se dokvášení trochu rozjede, teprve to šoupnu do chlaďáku.
Petflašky plním skoro úplně, hladinu nechávám cca 3-5 cm od hrdla.
Možná je problém v nízké teplotě, někdy nechávám pivo po stočení přes noc mimo ledničku (zhruba při 10-15"C) a až se dokvášení trochu rozjede, teprve to šoupnu do chlaďáku.
Ještě mám otázku, mám v tom rozhodně zmatek. Je lepší kvasit v uzavřené nádobě opatřené kvasnou zátkou, která se dá bez problémů koupit? A když prokvasím "až do konce" mám přidávat nějaký zdroj cukru (tedy třeba med) a i nové kvasnice, a když tak v jakém množství? Naplnil jsem totiž PETky jen částečně a myslím, že už se to nenasytí, lahve se ani nehnou. Ani ty, kde je zbytkových kvasinek docela dost. Přitom pivo se mi zdá pořád trochu sladké. Když si odmyslim, jak je děsně hořké... :-)
V Lidlu mají v prodeji jablečný Cider. Chutí něco mezi pivem a šampusem. Mohou to i lidé s bezlepkovou dietou. Myslím, že by se dal sehnat i mladinový koncentrát pro tohle pivo.
Jistě se poohlédneme, díky.
díky, jdu to přepočítat... přece jen jsem chemik a ne matematik :-)
Ještě můžu dodat, že mám informaci z první ruky, že Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze získal grant na průzkum technologie vaření bezlepkového piva. Naznačeno bylo, že snad i z ječmene. Někdy v tuto dobu výzkum začíná, první výsledky očekávají za rok, ale výsledek a uvedení do praxe prý závisí na partnerech. My ale čekat nechceme.
Nemůžu posoudit, nikdy jsem ho nepil. Ale na internetu se dají najít recepty na domácí bezlepková piva, která prý jsou chuťově jako piva klasická. Jsou to ale články z USA, Austrálie nebo Británie. Nejsem žádný znalec piva, takže nemůžu nic říct ani k zahraničním pivům. Ale věřím v to, že to bude dobrý. Máme šanci si s tím vyhrát, co je v lahvi už nijak neovlivníme.
V domácích podmínkách je výtěžnost sladu 50%, ve velkém pivovaru zhruba 70%. to znamená z 10kg sladu dostanu 5kg zkvasitelných cukrů, 50litrů desítky. Med je téměř čistý cukr, takže odpovídá poloviční dávkování oproti sladu.
Doporučuji Vám knihu Stephen H. Buhner: Bylinná piva, tajemství prastarého kvašení. Nakl Volvox globator, k dostání např, v Celetné.
To ze v Cechach nekdo zacne varit bezlepkove pivo je zajimava vec, cim dal tim lidi trpi tou nemoci (celiakie nebo tak nejak se to jmenuje) a tak se tihle jiste budou radovat.
Ja jsem pil zatim jen 3 bezlepkova piva,
Leibhards Residenz Bio Reis Gold, Glutaner a Mongozo Quinoga.. a musim UPRIMNE rict, ze vsechny tyto "piva" byly na pobliti. To prvni je z ryze, to druhe z prosa a to treti z quinogy, to je nejaky zrni z And. Vsechno jiste dobre a zdrave obiloviny, ale k vareni piva je proste zapotrebi jecmen popr. psenice. Bezlepkove pivo se proste pit neda.. sorry. To uz radsi obycejnou vodu.
Ja jsem pil zatim jen 3 bezlepkova piva,
Leibhards Residenz Bio Reis Gold, Glutaner a Mongozo Quinoga.. a musim UPRIMNE rict, ze vsechny tyto "piva" byly na pobliti. To prvni je z ryze, to druhe z prosa a to treti z quinogy, to je nejaky zrni z And. Vsechno jiste dobre a zdrave obiloviny, ale k vareni piva je proste zapotrebi jecmen popr. psenice. Bezlepkove pivo se proste pit neda.. sorry. To uz radsi obycejnou vodu.
No tak vono to tady už je? Bezva. Podtitulek zve k něčemu novému a přitom to tak není, medové pivo už určitě někdo zkoušel, ale je to snad první krok někam jinam. Netrpělivě čekáme na komentáře... :-)
1 | 2 |
Vyhledávání