úvod
homepage

Komentáře

článku: První pivní pohroma – bezlepkové pivo?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle vláken

otazka od temy, (brewer, 19.05.2008 15:05) celé vlákno | reagovat
otazka na brewfox pripadne ak vie niekdo poradiť: kde sa dá zohnať cerpadlo na precerpavanie sladinky ? , videl som na fotkach brefox-a
Re: Re: Re: Bezlepkove pivo.., (TS, 19.05.2008 14:59) celé vlákno | reagovat
Díky za podporu, pesimisti! :-) Pokud vím, tak pivo se dá uvařit 100% ze pšenice. Nejsem žádnej znalec, ale na tohle bych si vsadil. Rozdíl mezi pivem z ječmene a ze pšenice asi bude zcela zřejmý, ale obě piva můžou být hnusná i výtečná. Já mám weizenbeery velice rád. Pohanka není obilnina, ale proso přece ano, pokud se nepletu, nikde jsem si to nezjišťoval. Takže věřím, že se dá uvařit pivo z prosa s nějakou příměsí třeba medu nebo pohanky, které bude chutné. Nebo to tedy nebudeme nazívat pivem, ale bude to velmi dobrý nápoj. Věřím tomu a budu to zkoušet. Jen toho času moc není.
Re: Re: Re: Re: CIDER, (Honza Kočka, 19.05.2008 00:50) celé vlákno | reagovat
JA jsem jedny z nejlepsich cideru pil ve Finsku. Vse iod suchych az po ochucovane jahodama...

Ale nejvetsi vyber jsem videl v Londyne pri Great British Beer FEstivalu. Dlouhy bar mensich vyrobcu...parada:)
Re: Re: Re: CIDER, (Ludwig, 18.05.2008 22:20) celé vlákno | reagovat
OK. S tim se tady na www.svetpiva.cz pocita, ze lidi vi co je pivo :D
Rozhodne netvrdim, ze cider nechutna... po mych ochutnavkach bezlepkoveho piva ho muzu (lidem z bezlepkovou dietou) jen doporucit. Vlastne nejen jim.
Neni to nekde v Bretani nebo Normandii dokonce narodni napoj?
Ja osobne ale uprednostnuju pivo!
Re: Re: CIDER, (cernymotyl, 18.05.2008 18:53) celé vlákno | reagovat
Vím, co je to pivo. I tak děkuji za poučení o jeho složení :-) Přiznávám, že nazývat Cider pivem podobně jako nápoj z medu asi není úplně správné. Cider jsem pil a vůbec se mi nezdál špatný. Pro někoho s bezlepkovou dietou to může být vhodný nízkoalkoholický a osvěžující nápoj.
Re: CIDER, (Ludwig, 18.05.2008 17:27) celé vlákno | reagovat
Cernymotyle, ty nazyvas jablecny napoj "CIDER" slovem "PIVO"??
Hmm..
Vis co je to VUBEC pivo?? :o))))))))))))))
Hlavni slozkou piva je prece:
1.Voda
2.Slad
3.Chmel
4.Pivovaske Kvasnice
~~~
V Cidre je ze vsech techto ingredienci jen voda, prost PIVO to neni a nebude, a to 100%!
PS: Pravda, kde neni obili/slad, neni i lepek.
Re: Re: Bezlepkove pivo.., (Ludwig, 18.05.2008 09:36) celé vlákno | reagovat
No, rad bych vedel, jestli tohle pivo bylo OPRAVDU 100% BEZLEPKOVE, to znamena ze 100% quinoga sladu, a nebo jestli tenhle exoticky slad tam tvoril jen nejakou cast, a prevazna vetsina byla jecmen.
Domnivam se ze nejakych 10-20% neobvykleho sladu by mohl byt chutove zajimava obmena, testoval jsem piva s zitem, ovsem, pohankou, ryzi atd, byly opravdu zajimava, a pomerne SOLIDNI, ale vzdy tam byl jecmenny slad.
Ja si myslim, ze bez jecmene se dobry, to znamena P I T E L N Y pivo uvarit neda..
Re: Bezlepkove pivo.., (Luděk, 16.05.2008 19:20) celé vlákno | reagovat
Pivo Quinoa beer uvařili vloni v Pivovarském domě coby 13° - vypil jsem třetinku a hodnotím jako zajímavé (= nikdy více)
Re: Re: ?, (TS, 16.05.2008 14:52) celé vlákno | reagovat
Díky. Jak jsem řekl, mám lahve, kde skoro žádný kvasinky nejsou a lahve, kde jo, protože nebyly sedlý. Zdá se mi to sladký, tak to teda zkusim vytáhnout do sklepa, tam bude chladno, ale ne teplo. Počkám a kdyžtak přidám med nebo seženu další kvasniky a rovnou uvařím další várku, snad už bez chyb.
Re: ?, (Petr, 16.05.2008 10:49) celé vlákno | reagovat
Kvasím (spodně) v otevřené nádobě, pak dám na 50 litrů piva cca 1,5l vody a 4 lžíce medu. Kvasinky nějaký stočíš s pivem, takže je neřeším.
Petflašky plním skoro úplně, hladinu nechávám cca 3-5 cm od hrdla.
Možná je problém v nízké teplotě, někdy nechávám pivo po stočení přes noc mimo ledničku (zhruba při 10-15"C) a až se dokvášení trochu rozjede, teprve to šoupnu do chlaďáku.
?, (TS, 15.05.2008 19:55) celé vlákno | reagovat
Ještě mám otázku, mám v tom rozhodně zmatek. Je lepší kvasit v uzavřené nádobě opatřené kvasnou zátkou, která se dá bez problémů koupit? A když prokvasím "až do konce" mám přidávat nějaký zdroj cukru (tedy třeba med) a i nové kvasnice, a když tak v jakém množství? Naplnil jsem totiž PETky jen částečně a myslím, že už se to nenasytí, lahve se ani nehnou. Ani ty, kde je zbytkových kvasinek docela dost. Přitom pivo se mi zdá pořád trochu sladké. Když si odmyslim, jak je děsně hořké... :-)
CIDER, (cernymotyl, 15.05.2008 18:25) celé vlákno | reagovat
V Lidlu mají v prodeji jablečný Cider. Chutí něco mezi pivem a šampusem. Mohou to i lidé s bezlepkovou dietou. Myslím, že by se dal sehnat i mladinový koncentrát pro tohle pivo.
Re: Re: autor, (TS, 14.05.2008 22:05) celé vlákno | reagovat
Jistě se poohlédneme, díky.
Re: výtěžnost sladu, (TS, 14.05.2008 22:03) celé vlákno | reagovat
díky, jdu to přepočítat... přece jen jsem chemik a ne matematik :-)
Re: Bezlepkove pivo.., (TS, 14.05.2008 22:01) celé vlákno | reagovat
Ještě můžu dodat, že mám informaci z první ruky, že Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze získal grant na průzkum technologie vaření bezlepkového piva. Naznačeno bylo, že snad i z ječmene. Někdy v tuto dobu výzkum začíná, první výsledky očekávají za rok, ale výsledek a uvedení do praxe prý závisí na partnerech. My ale čekat nechceme.
Re: Bezlepkove pivo.., (TS, 14.05.2008 21:58) celé vlákno | reagovat
Nemůžu posoudit, nikdy jsem ho nepil. Ale na internetu se dají najít recepty na domácí bezlepková piva, která prý jsou chuťově jako piva klasická. Jsou to ale články z USA, Austrálie nebo Británie. Nejsem žádný znalec piva, takže nemůžu nic říct ani k zahraničním pivům. Ale věřím v to, že to bude dobrý. Máme šanci si s tím vyhrát, co je v lahvi už nijak neovlivníme.
výtěžnost sladu, (hroch, 14.05.2008 21:05) celé vlákno | reagovat
V domácích podmínkách je výtěžnost sladu 50%, ve velkém pivovaru zhruba 70%. to znamená z 10kg sladu dostanu 5kg zkvasitelných cukrů, 50litrů desítky. Med je téměř čistý cukr, takže odpovídá poloviční dávkování oproti sladu.
Re: autor, (petrp, 14.05.2008 20:33) celé vlákno | reagovat
Doporučuji Vám knihu Stephen H. Buhner: Bylinná piva, tajemství prastarého kvašení. Nakl Volvox globator, k dostání např, v Celetné.
Bezlepkove pivo.., (Ludwig, 14.05.2008 17:28) celé vlákno | reagovat
To ze v Cechach nekdo zacne varit bezlepkove pivo je zajimava vec, cim dal tim lidi trpi tou nemoci (celiakie nebo tak nejak se to jmenuje) a tak se tihle jiste budou radovat.
Ja jsem pil zatim jen 3 bezlepkova piva,
Leibhards Residenz Bio Reis Gold, Glutaner a Mongozo Quinoga.. a musim UPRIMNE rict, ze vsechny tyto "piva" byly na pobliti. To prvni je z ryze, to druhe z prosa a to treti z quinogy, to je nejaky zrni z And. Vsechno jiste dobre a zdrave obiloviny, ale k vareni piva je proste zapotrebi jecmen popr. psenice. Bezlepkove pivo se proste pit neda.. sorry. To uz radsi obycejnou vodu.
autor, (TS, 14.05.2008 08:56) celé vlákno | reagovat
No tak vono to tady už je? Bezva. Podtitulek zve k něčemu novému a přitom to tak není, medové pivo už určitě někdo zkoušel, ale je to snad první krok někam jinam. Netrpělivě čekáme na komentáře... :-)
12
Vyhledávání