úvod
homepage

Komentáře

článku: První pivní pohroma – bezlepkové pivo?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Bezlepkove pivo, (Harry2142, 03.07.2008 19:49) celé vlákno | reagovat
Nechal jsem se s kamáradem inspirovat vašim varenim a uvarili jsme bezlepkove pohanko medove pivo.Povedla se nam uvarit tak 15cka.Je to docela sila,Bratr musi drzet bezlepkovou dietu a pivo si pochvaloval.Zdravim vsechny pivare
Re: Bezlepkove pivo, (Tomáš Sedlačík, 15.07.2008 18:32) celé vlákno | reagovat
To zní báječně. Naše pivo skončilo ve výlece, bylo děsně hořké. Rád bych se s vámi spojil, kdyby to bylo možné, kvůli ochutnávce a pro nějaké rady, nebo nejlépe přímo pro recept! :) Můj e-mail je mé příjmení bez háčků a čárek a po zavináči následuje imc.cas.cz - snad jsem si tímto žádný spam nevykoledoval... :)
Re: Bezlepkove pivo, (Pavel, 13.09.2009 20:53) celé vlákno | reagovat
Jaká je ta receptura na to bezlepkové pohankovo medové pivo? Nějak jsem jí v diskuzi nenašel. Přítelkyně má celiakii, tak bych jí chtěl uvařit zkušební várku.
Re: Re: Bezlepkove pivo, (Petr Cider, 06.03.2010 15:23) celé vlákno | reagovat
Dobrá zpráva pro příznivce bezlepkového alkoholického moku cideru. Už je k mání první český cider. Jmenuje se Mad Apple. Více o něm na http://www.madapple.cz Koupit se zatím dá jen ve Znojmě nebo na http://www.vinovin.cz/cider-mad-apple/ Chutnali jsme jej se spoustou kamarádů a všem moc chutnal.
výtěžnost sladu, (hroch, 14.05.2008 21:05) celé vlákno | reagovat
V domácích podmínkách je výtěžnost sladu 50%, ve velkém pivovaru zhruba 70%. to znamená z 10kg sladu dostanu 5kg zkvasitelných cukrů, 50litrů desítky. Med je téměř čistý cukr, takže odpovídá poloviční dávkování oproti sladu.
Re: výtěžnost sladu, (TS, 14.05.2008 22:03) celé vlákno | reagovat
díky, jdu to přepočítat... přece jen jsem chemik a ne matematik :-)
Re: Re: výtěžnost sladu, (marek, 11.02.2009 21:54) celé vlákno | reagovat
dobra sparava chista sa dovoz bezl. piva z usa a bude stat za to

marek
Bezlepkove pivo.., (Ludwig, 14.05.2008 17:28) celé vlákno | reagovat
To ze v Cechach nekdo zacne varit bezlepkove pivo je zajimava vec, cim dal tim lidi trpi tou nemoci (celiakie nebo tak nejak se to jmenuje) a tak se tihle jiste budou radovat.
Ja jsem pil zatim jen 3 bezlepkova piva,
Leibhards Residenz Bio Reis Gold, Glutaner a Mongozo Quinoga.. a musim UPRIMNE rict, ze vsechny tyto "piva" byly na pobliti. To prvni je z ryze, to druhe z prosa a to treti z quinogy, to je nejaky zrni z And. Vsechno jiste dobre a zdrave obiloviny, ale k vareni piva je proste zapotrebi jecmen popr. psenice. Bezlepkove pivo se proste pit neda.. sorry. To uz radsi obycejnou vodu.
Re: Bezlepkove pivo.., (TS, 14.05.2008 21:58) celé vlákno | reagovat
Nemůžu posoudit, nikdy jsem ho nepil. Ale na internetu se dají najít recepty na domácí bezlepková piva, která prý jsou chuťově jako piva klasická. Jsou to ale články z USA, Austrálie nebo Británie. Nejsem žádný znalec piva, takže nemůžu nic říct ani k zahraničním pivům. Ale věřím v to, že to bude dobrý. Máme šanci si s tím vyhrát, co je v lahvi už nijak neovlivníme.
Re: Bezlepkove pivo.., (TS, 14.05.2008 22:01) celé vlákno | reagovat
Ještě můžu dodat, že mám informaci z první ruky, že Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze získal grant na průzkum technologie vaření bezlepkového piva. Naznačeno bylo, že snad i z ječmene. Někdy v tuto dobu výzkum začíná, první výsledky očekávají za rok, ale výsledek a uvedení do praxe prý závisí na partnerech. My ale čekat nechceme.
Re: Bezlepkove pivo.., (Luděk, 16.05.2008 19:20) celé vlákno | reagovat
Pivo Quinoa beer uvařili vloni v Pivovarském domě coby 13° - vypil jsem třetinku a hodnotím jako zajímavé (= nikdy více)
Re: Re: Bezlepkove pivo.., (Ludwig, 18.05.2008 09:36) celé vlákno | reagovat
No, rad bych vedel, jestli tohle pivo bylo OPRAVDU 100% BEZLEPKOVE, to znamena ze 100% quinoga sladu, a nebo jestli tenhle exoticky slad tam tvoril jen nejakou cast, a prevazna vetsina byla jecmen.
Domnivam se ze nejakych 10-20% neobvykleho sladu by mohl byt chutove zajimava obmena, testoval jsem piva s zitem, ovsem, pohankou, ryzi atd, byly opravdu zajimava, a pomerne SOLIDNI, ale vzdy tam byl jecmenny slad.
Ja si myslim, ze bez jecmene se dobry, to znamena P I T E L N Y pivo uvarit neda..
Re: Re: Re: Bezlepkove pivo.., (TS, 19.05.2008 14:59) celé vlákno | reagovat
Díky za podporu, pesimisti! :-) Pokud vím, tak pivo se dá uvařit 100% ze pšenice. Nejsem žádnej znalec, ale na tohle bych si vsadil. Rozdíl mezi pivem z ječmene a ze pšenice asi bude zcela zřejmý, ale obě piva můžou být hnusná i výtečná. Já mám weizenbeery velice rád. Pohanka není obilnina, ale proso přece ano, pokud se nepletu, nikde jsem si to nezjišťoval. Takže věřím, že se dá uvařit pivo z prosa s nějakou příměsí třeba medu nebo pohanky, které bude chutné. Nebo to tedy nebudeme nazívat pivem, ale bude to velmi dobrý nápoj. Věřím tomu a budu to zkoušet. Jen toho času moc není.
Re: Re: Re: Re: Bezlepkove pivo.., (Petr Buriánek, 20.05.2008 09:41) celé vlákno | reagovat
Z prosa jsem pivo vařil (38 % nesladovaného prosa, zbytek ječný slad) a bylo vcelku pitelné. V africe se vařilo "pivo" pouze z prosa. Uvařit pivo pouze z pšeničného sladu teoreticky jde, ale scezovat bych to nechtěl. U weizenbierů pivovary používají 50-70 % pšeničného sladu. Belgické witbiery okolo 50 % nesladované pšenice.
Re: Re: Re: Re: Re: Bezlepkove pivo.., (TS, 20.05.2008 11:23) celé vlákno | reagovat
Znamená, že bylo horší a nemyslíte, že by se dalo vylepšit? Pokud by bylo proso sladované, něco medu k tomu... Recepty na bezlepková piva většinou obsahují kukuřičný nebo rýžový slad, ale to je asi jako s tím medem, rýže ani kukuřice se, pokud vím, neklíčí atd. Dají se nějak odhadnout problémy se scezováním u sladovaného prosa?
Re: Bezlepkove pivo.., (Kvido, 30.06.2008 19:59) celé vlákno | reagovat
vim že bezlepkové pivo se dá sehnat v 0,33l skle i u nás (sám ho kupuju přítelkyni). fakt chutný, jako ležák, a dokonce v bio kvalitě z klasického ječného sladu (při výrobě je odstraněn lepek). dá se sehnat za 35Kč na e-shopu www.biorganic.cz
Re: Re: Bezlepkove pivo.., (Tomáš Sedlačík, 15.07.2008 18:26) celé vlákno | reagovat
No jo ale ta cena... :-( Navíc soudíme, že kvasničák je prostě kvasničák.
pohankové pivo, (Petr Buriánek, 27.06.2008 14:01) celé vlákno | reagovat
Zámecký minipivovar v Ostravě-Zábřehu uvařil 9° pohankové pivo, viz: http://www.blesk.cz/clanek/92890/tohle-pivo-je-pohankove.html
Re: pohankové pivo, (Tomáš Sedlačík, 15.07.2008 18:25) celé vlákno | reagovat
Děkuju všem za reakce, dlouho jsem se tu neukázal. O ostravském pivovaru jsem věděl krátce po tom, co jsme vařili pivo. Když jsem přišel v horký červnový den k výčepu, loupnul jsem ho do sebe hned a chutnalo mi, ale kdykoli později mi z PETky už nechutnalo. Nabízejí tam normálně 5 litrové soudky, možná by to bylo lepší, třeba pivo utrpělo cestou z Ostravy do Prahy. Každopádně mělo takovej divnej ocas a říkali jsme mu bláto, to podle barvy. Po hříchu jsme ho všechno nevypili, půlitr vyšel na 45 Kč, takže se blíží ceně bezlepkového lahváče.
CIDER, (cernymotyl, 15.05.2008 18:25) celé vlákno | reagovat
V Lidlu mají v prodeji jablečný Cider. Chutí něco mezi pivem a šampusem. Mohou to i lidé s bezlepkovou dietou. Myslím, že by se dal sehnat i mladinový koncentrát pro tohle pivo.
12
Vyhledávání