Komentáře
článku: Trend dneška: konzumace piva v prémiových provozovnách roste
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Já jsem si myslel, že diskutujeme o pivu....Jak vidno, znalec jste určitě i přes víno! Bez ironie!
Vzdávám se, nemám sil...
Zkuste někde navrhnout pivní, českou obdobu označení původu, jakou je u vína francouzské Appelattion d´Origine Controllé či italské Denominazione di Origine Controllata.
TIP: "To Naše"
Zkuste někde navrhnout pivní, českou obdobu označení původu, jakou je u vína francouzské Appelattion d´Origine Controllé či italské Denominazione di Origine Controllata.
TIP: "To Naše"
Rozdíl mezi Žamberkem a Pivovarským domem v Praze je co se týká vody (technologické zázemí v obou místech zřejmě taky asi stejné nebude, nevím, to opravdu hodnotit nemohu) opravdu, opravdu velký, takže "stejné" pivo vyrobené tam resp. tam není jedno a to samé pivo, i kdyby jste se rozkrájel!
O tom to celé je, nevím čemu nerozumíte. Dál nemá smysl cokoli dodávat. Snad jen to, že pro mě místo původu je hodně důležité (viz výše uvedené) a nic na tom nikdo pro mě nezmění. A ještě něco, pokaždé když se někoho zeptám kde je to uvařené (vyrobené) a on mi to nechce sdělit, vyvolává to ve mně pocit něčeho za co se stydí nebo něco co by veřejnost z různých důvodů neměla vědět...Zkrátka co je na tom, kde či odkud to pochází?
O tom to celé je, nevím čemu nerozumíte. Dál nemá smysl cokoli dodávat. Snad jen to, že pro mě místo původu je hodně důležité (viz výše uvedené) a nic na tom nikdo pro mě nezmění. A ještě něco, pokaždé když se někoho zeptám kde je to uvařené (vyrobené) a on mi to nechce sdělit, vyvolává to ve mně pocit něčeho za co se stydí nebo něco co by veřejnost z různých důvodů neměla vědět...Zkrátka co je na tom, kde či odkud to pochází?
Jaké faktory máte na mysly? Ano, samozřejmě, je rozdíl jestli je varna z mědi či nerezu, jaký má tvar ap.stejně jako další tech. postup, doba atd atd. Ale myslím. že jsme odbočili od původu debaty těchto komentářů a bavíme se tím pádem každý o jiné věci a tím si nerozumíme. Začalo to komentářem J.J. o Imperial Russian Stoutu na Flédě, kde píše, že je jedno zda se to vařilo v Žamberku a nebo kdyby se to navařilo třeba v pivovarské domě. Vy jste nesouhlasil a já se ho zastal, protože by to pivo bylo opravdu stejné nebo skoro stejné , pokud by byly dodrženy stejné podmínky-tz. že stejný druh piva se dá uvařit v bodě A, B, i C pokud ho vaří jeden sládek, ze stejných surovin, stejným technologickým postupem, na stejných zařízeních, ze stejných materiálů. Pivo není víno aby záleželo na ostatních faktorech (půda, počasí, klima, terén, prostředí zrání, mikroorganismy a jiná specifika atd)
Co se týče vody z vodovodu, každá vodárna upravuje vodu jiným způsobem. Některá upravuje vodu jinýma chemickýma sračkama než druhá, tak v tom vám dám za pravdu jako hydro... Pivovary si ji pak dál ještě upravují dle svých potřeb.
Co se týče vody z vodovodu, každá vodárna upravuje vodu jiným způsobem. Některá upravuje vodu jinýma chemickýma sračkama než druhá, tak v tom vám dám za pravdu jako hydro... Pivovary si ji pak dál ještě upravují dle svých potřeb.
Jo a ještě něco, ono totiž místo původu není důležité jenom kvůli vodě, ale na výrobu konkrétního piva hrají důležitou roli i další faktory, nikdy nemůžete mít stejné pivo z místa A a místa B, to přeci sám moc dobře víte. Kdo toto tvrdí, pak mystifikuje národ
Petře, i kdyby 90% pivovarů, jak tady tvrdíte bralo vodu z vodovodního řadu, tak tato je v různých místech různá, protože se bere z různých zdrojů, není úplně stejnými postupy upravována apod. Promiňte, něco o tom vím, protože to co jsem studoval na škole a čím jsem se dlouho živil byla hydrogeologie, hydrologie apod. A ve společnosti kde jsem pracoval poměrně dlouho, jsme také dělali pro některé pivovary čištění vrtů a jejich komplet údržbu právě z důvodu, že z těchto objektů brali vodu na výrobu piva. A co jen tak namátkou počítám jich bylo cca 12, což je při stávajícím počtu průmyslových pivovarů víc než 10%. Jo a mimochodem Pivovar Černá Hora vodu na výrobu piva z vrtů 100% používá.
To by možná taky bylo zajímavé. Udělat přehled, které české pivovary skutečně berou vodu z těch studní a pramenů a které z vodovodu. Prohlašuje to kde kdo. Mimochodem, odkud ji bere Bon? :-)
Na to nepotřebujete odborníka. Zkuste se zeptat sládků v pivovarech (mezi čtyřma očima) odkud berou vodu. Uvidíte co vám řeknou...
Vím, že je hezké žít v nostalgicko-romantických iluzích (sám k ním někdy tíhnu:) a držet se starých mýtů. Ty časy, kdy se brala voda z vlastních studní a zdrojů atd. a obsahovala různá specifika, jsou bohužel dávno pryč. (ekonomické úspory, vyčerpání zdrojů, nedostatečná kapacita ap.)
Je tu snad ale jedna vyjímka, kde je kvalita a ojedinělost místní vody důležitá při výrobě piva. Pivovar Marston´s v Burton on Trent v Anglii používá tzv. " burtonovskou vodu".
Což je místní voda, která je obohacena síranem vápenatým a spolu s unikátní "burtonovskou" metodou svrchní fermentace dodává zejména místnímu pivu Pale Ale charakteristickou a specifickou chuť. I když po vstupu jedné větší společnosti do pivovaru, mám za to, že tuto vodu, díky zvýšení výstavu + z ekonomických důvodů, přestali používat.
Tento technologický postup převzali také někteří sládci nejen v Anglii, ale i v USA a začali přidávat síran vápenatý do vody na výrobu starého amerického typu Stock Ale, Cream Ale a někteří i do Pale Ale a IPA.
Vím, že je hezké žít v nostalgicko-romantických iluzích (sám k ním někdy tíhnu:) a držet se starých mýtů. Ty časy, kdy se brala voda z vlastních studní a zdrojů atd. a obsahovala různá specifika, jsou bohužel dávno pryč. (ekonomické úspory, vyčerpání zdrojů, nedostatečná kapacita ap.)
Je tu snad ale jedna vyjímka, kde je kvalita a ojedinělost místní vody důležitá při výrobě piva. Pivovar Marston´s v Burton on Trent v Anglii používá tzv. " burtonovskou vodu".
Což je místní voda, která je obohacena síranem vápenatým a spolu s unikátní "burtonovskou" metodou svrchní fermentace dodává zejména místnímu pivu Pale Ale charakteristickou a specifickou chuť. I když po vstupu jedné větší společnosti do pivovaru, mám za to, že tuto vodu, díky zvýšení výstavu + z ekonomických důvodů, přestali používat.
Tento technologický postup převzali také někteří sládci nejen v Anglii, ale i v USA a začali přidávat síran vápenatý do vody na výrobu starého amerického typu Stock Ale, Cream Ale a někteří i do Pale Ale a IPA.
Docela bych uvítal, kdyby na tento web po čase "zabloudil" nějaký opravdový odborník na technologii a zabrousil alespoň trochu do hloubky, tyhlety poslední slovní přestřelky už pro mě nějakou velkou přidanou hodnotu nemají...
Také kvalita MÍSTNÍ vody:) je dnes již celkem k ničemu, protože 90% pivovarů odebírá vodu z vodovodního řádu...
Ty kecy o nějakých studnách a vrtech s kvalitní vodou co jsou na etiketách a v propagačních brožurkách jsou jen reklamní lži.
Takže opravdu nevidím jedinný důvod, proč by mělo být v pivovarnictví důležité místo původu...
Ty kecy o nějakých studnách a vrtech s kvalitní vodou co jsou na etiketách a v propagačních brožurkách jsou jen reklamní lži.
Takže opravdu nevidím jedinný důvod, proč by mělo být v pivovarnictví důležité místo původu...
No to je dost, že taky někdo tady se mnou souhlasí....:-)
Už jsem si připadal se svými "některými" názory jako pivní exot...
Už jsem si připadal se svými "některými" názory jako pivní exot...
Musel bych opakovat co napsal Tom. Podepisuji se za Tvým posledním příspěvkem.
Obecně nic proti tomu, avšak pro mě je info o místu výroby stejně důležité jako třeba to, z kterých surovin bylo pivo uvařeno, jakou technologií, o jaký druh se jedná apod. Vedu si soukromý přehled oddegustovaných piv, do něhož si značím pokud možno co nejvíc údajů o tom kterém pivu, tzn. i místo původu. I proto je tento údaj pro mě zcela zásadní (viz třeba kvalita místní vody..)
Musím se zastat J. Jobánka a trochu vám oponovat. Místo původu vaření piva není vůbec důležité. Pokud se nejedná ovšem o typ Lambic, který nelze uvařit nikde jinde než na jih od Bruselu, protože jsou zde přítomny mikroorganismy, které jsou nezbytné pro tzv. sponntání fermentaci piva-bez tohoto druhu mikroorganismu by nedošlo ke kvašení. Jinde na světě nebyl zatím tento druh objeven (Lambic zkoušeli vařit v Japonsku i V Nova Scotia v Kanadě místní nadšenci-bez úspěchu). Tz zde je opravdu nutnost vařit toto pivo v oblasti původu. U jiných druhů toho však není vůbec třeba. Je zcela jedno kde pivo vaříte. Důležité jsou technologické postupy a suroviny a um, zkušenosti a recepty konkrétního sládka. O tom Vás můžou přesvědčit stovky pivních nadšenců v Evropě, kteří si pronajímají některé pivovary aby si zde uvařili své vlastní pivo. Výsledky jsou fantastické! Znám osobně např Honzova kamaráda Guida z Belgie, který vaří po různých pivovarech (tam,kde jsou zrovna volné kapacity) různé pivní druhy a konečný produkt strčí hravě do kapsy spoustu malých belgických pivovárků s dlouholetou tradicí.
A USA? tam existují stovky homebrewářů, kteří to dělají podobně nebo si vaří doma na zařízení, které si udělají jen tak na koleně. A výsledek? To raději nechtějte ani slyšet nebo se Vám začnou zbýhat sliny..
A USA? tam existují stovky homebrewářů, kteří to dělají podobně nebo si vaří doma na zařízení, které si udělají jen tak na koleně. A výsledek? To raději nechtějte ani slyšet nebo se Vám začnou zbýhat sliny..
Já věděl, že to někde najdu. Přeci jen existují česká piva, která Jirkovi Jobánkovi chutnají. Zde je toho důkaz. :-)
..."Jinak výborně ošetřený Budvar ve třech variantách- 12% světlá, 12% tmavá a 12%kvasnicové "kroužkované". Viz příspěvek z 11.12.2006 pod tímto článkem nebo:
"...Od neděle by měl být na čepu kvasnicový Rychtář 12%, osobně se ho už nemohu dočkat". Viz příspěvek pod tímto článkem ze dne 13.12.2006. V obou případech se jedná o Flédu. Dále jsou pak ještě zmíněna exkluzivní piva z projektu Svět Piva.cz....
Odpověď na dotaz, kde se co vaří typu...."To, kde se vaří už osobně považuji za druhotné, záleží spíš na tom, kdo to pivo vaří a z jakých je surovin" ...je (pakliže bych neznal souvislosti) jako ze slovníku mluvčího Plzeňského Prazdroje.
Stejně jako Roman Holoubek i já považuji informaci o místu vaření za velmi důležitou (což bylo posléze i Honzou zveřejněno). Zavedl bych povinnost označovat místo výroby.
Co se týká prémiových restaurací řetězce Potrefená Husa, tak k tomu mám jen toto. Určitě přispěli ke zvýšení úrovně pivní kultury, nepochybně, avšak ani já je nevyhledávám, šíře sortimentu pro někoho možná nej, ale z toho co by mi chuťově vyhovovalo, toho zas až tolik není. Podobně jako někteří jiní čtenáři, i já považuji tento podnik tak trochu za "snobský".....
..."Jinak výborně ošetřený Budvar ve třech variantách- 12% světlá, 12% tmavá a 12%kvasnicové "kroužkované". Viz příspěvek z 11.12.2006 pod tímto článkem nebo:
"...Od neděle by měl být na čepu kvasnicový Rychtář 12%, osobně se ho už nemohu dočkat". Viz příspěvek pod tímto článkem ze dne 13.12.2006. V obou případech se jedná o Flédu. Dále jsou pak ještě zmíněna exkluzivní piva z projektu Svět Piva.cz....
Odpověď na dotaz, kde se co vaří typu...."To, kde se vaří už osobně považuji za druhotné, záleží spíš na tom, kdo to pivo vaří a z jakých je surovin" ...je (pakliže bych neznal souvislosti) jako ze slovníku mluvčího Plzeňského Prazdroje.
Stejně jako Roman Holoubek i já považuji informaci o místu vaření za velmi důležitou (což bylo posléze i Honzou zveřejněno). Zavedl bych povinnost označovat místo výroby.
Co se týká prémiových restaurací řetězce Potrefená Husa, tak k tomu mám jen toto. Určitě přispěli ke zvýšení úrovně pivní kultury, nepochybně, avšak ani já je nevyhledávám, šíře sortimentu pro někoho možná nej, ale z toho co by mi chuťově vyhovovalo, toho zas až tolik není. Podobně jako někteří jiní čtenáři, i já považuji tento podnik tak trochu za "snobský".....
Včera jsme byli po delší době opět na slavnostnějším obědě v Potrefené huse v Bílkově ulici v Praze. K ničemu bych neměl větší výhrady, ale ceny jídla i piva mi tentokrát daly krutě pocítit, jak už do tohoto podniku nepatřím - inu, poblíž je Intercontinental s bohatou klientelou a o úspěšné manažery asi také nouzi nemají. I když se za nějakou chudinu jinak nepovažuji, tam jsem už nadobro skončil.
Nejde jen o prostředí.
Vše co je zde napsáno o moderních a prémiových restauracích je možná pravda, ale záleží také na ošetření a podání moku, jako je pivo. V několika navštívených provozovnách se ale skutečnost nepotvrdila. Jsou zde zaměstnáni lidé, kteří o ošetření piva nemají ani páru. Je sice pravda, že jsou většinou všude tanky, ale doprava vedením je stále aktuální a ošetření je na místě. Dříve se o tom musel vést záznam a byl časový rozvrh. Proč se to odbouralo. Tím kvalita piva jen trpí a obsluhou, která je nekvalifikovaná také.
Vše co je zde napsáno o moderních a prémiových restauracích je možná pravda, ale záleží také na ošetření a podání moku, jako je pivo. V několika navštívených provozovnách se ale skutečnost nepotvrdila. Jsou zde zaměstnáni lidé, kteří o ošetření piva nemají ani páru. Je sice pravda, že jsou většinou všude tanky, ale doprava vedením je stále aktuální a ošetření je na místě. Dříve se o tom musel vést záznam a byl časový rozvrh. Proč se to odbouralo. Tím kvalita piva jen trpí a obsluhou, která je nekvalifikovaná také.
Ô ano, souhlasím s Martinem Borským v mnohém. Hlavní důvod k návštěvě je skutečně dobré jídlo (ale k dobrému jídlu i slušný výběr piva). Že nevedou Ostravar mne mrzí rovněž; když jsem si ho zakoupil v rámci akce Pivní dny v Tescu, tak jsem jen užasl, o jak dobré pivo se jedná, a to jde o produkt velkého pivovaru. Jestli se na kvalitě Staropramenu již neblaze podepsala nová technologie CK tanků, tak to je mi líto, asi u mne skončí jako svého času PU - v půllitru se sodovkovitě zašumí, a než se člověk podruhé stačí napít, pěna je v čudu. Ohledně Stelly Artois, je to asi věc gusta, které není zrovna podle mého, ale znám člověka, který rád popíjí zejména Budvar i PU, a ten si nejlépe prý vychutná zrovínka Stellu A. V Huse u mne zatím vítězí Granát, v zimě Kelt. A v létě Hoegarden.
Jsem asi trochu "momentálně opožděný", ale co to konkrétně jsou prémiové provozovny a proč se jim říká prémiové?
Imperial stout je od Antenaka, ktereho jsem premluvil, aby si to uvaril oficialne z duvodu legislativy a nasledneho prodeje. Opravdu je vareny v Zamberku. Pripravujeme dalsi.
Weizenbock je nase pivo, autor receptu Ing. Suran.
IPA - dneska stocena - pokracovatel puvodniho piva IPA- zatimnejvic horkosti - kolem 70 jednotek IBU.Posledni mela cca 55 IBU
Weizenbock je nase pivo, autor receptu Ing. Suran.
IPA - dneska stocena - pokracovatel puvodniho piva IPA- zatimnejvic horkosti - kolem 70 jednotek IBU.Posledni mela cca 55 IBU
1 | 2 |
Vyhledávání