úvod
homepage

Komentáře

článku: Trend dneška: konzumace piva v prémiových provozovnách roste

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Kvalita vody, (Petr Žalio, 09.08.2007 18:02) celé vlákno | reagovat
Na to nepotřebujete odborníka. Zkuste se zeptat sládků v pivovarech (mezi čtyřma očima) odkud berou vodu. Uvidíte co vám řeknou...
Vím, že je hezké žít v nostalgicko-romantických iluzích (sám k ním někdy tíhnu:) a držet se starých mýtů. Ty časy, kdy se brala voda z vlastních studní a zdrojů atd. a obsahovala různá specifika, jsou bohužel dávno pryč. (ekonomické úspory, vyčerpání zdrojů, nedostatečná kapacita ap.)
Je tu snad ale jedna vyjímka, kde je kvalita a ojedinělost místní vody důležitá při výrobě piva. Pivovar Marston´s v Burton on Trent v Anglii používá tzv. " burtonovskou vodu".
Což je místní voda, která je obohacena síranem vápenatým a spolu s unikátní "burtonovskou" metodou svrchní fermentace dodává zejména místnímu pivu Pale Ale charakteristickou a specifickou chuť. I když po vstupu jedné větší společnosti do pivovaru, mám za to, že tuto vodu, díky zvýšení výstavu + z ekonomických důvodů, přestali používat.
Tento technologický postup převzali také někteří sládci nejen v Anglii, ale i v USA a začali přidávat síran vápenatý do vody na výrobu starého amerického typu Stock Ale, Cream Ale a někteří i do Pale Ale a IPA.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání