úvod
homepage

Trend dneška: konzumace piva v prémiových provozovnách roste vytisknout článek

Přidáno: 8. prosince 2006  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,86 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 7673x

Objektivní data potvrzují, že v posledních letech má česká společnost k dispozici stále více finančních prostředků. Se zvyšující se životní úrovní roste v České republice také poptávka po vyšší kvalitě - a to nejen po kvalitě bydlení, oblečení či vybavení

Obecným trendem je trávit svůj čas aktivněji, např. jít si zasportovat, zajít do kina, do divadla, do restaurace či do kavárny. Mezi významné nositele těchto trendů patří mladí lidé.

V porovnání se situací před deseti lety došlo ke zvýšení návštěv restaurací a kaváren – alespoň jednou měsíčně jde do restaurace nebo kavárny více než 50 % lidí, zatímco v roce 1995 to bylo jen přibližně 30 %.

Růst prémiových a moderních provozoven
Rostoucí poptávka po kvalitě se velmi výrazně promítá také do oblasti restaurací, hospod, barů, klubů a podobných podniků. V posledních letech jsou nejrychleji rostoucím segmentem prémiové a moderní provozovny, které vedle posezení nabízejí i zábavu – hudební produkci, bowling, kulečník či přenos sportovních událostí. „Lidé dnes nechodí do restaurace pouze za účelem konzumace piva, jako tomu bylo v případě tradičních provozoven, zajímá je nabídka jídla, hledají zábavu, pestrost, zážitky. To vše jim jsou schopny poskytnout právě moderní provozovny,“ říká Martin Novák, manažer pro spotřebitelský výzkum a inovace společnosti Pivovary Staropramen.

Výtoče piva
S rostoucím počtem takových provozoven stoupá i jejich podíl na celkových výtočích piva. „Pivo v nich nemá dominantní postavení z hlediska účelu návštěvy, i přesto v nich mohou být objemy prodeje piva velmi významné. Důležité je, že výtoče mají rostoucí tendenci narozdíl od klesajících objemů v tradičních hospodách,“ říká Martin Novák. Jak je to možné? Podle Nováka to má několik příčin. „Lidé více chodí ven, návštěvnost moderních provozoven roste. Navíc provozovna může být koncipována tak, jako je tomu například u našich značkových hospod, aby prostředí odpovídalo spíše konzumaci piva než jiných alkoholických nápojů, v neposlední řadě hraje významnou roli pestrost pivní nabídky. Není to již jako v tradiční hospodě o kvantitě, ale spíše o tom, že si více hostů vychutná menší množství piva.“

Podíl žen roste
Restaurace Potrefená husa stejně jako obdobné prémiové restaurace se liší od klasických hospod nejen nabídkou, interiérem a atmosférou, ale samozřejmě také svými hosty. Zatímco v hospodách nižší kategorie jasně dominují pravidelní štamgasti a z téměř 80 % muži, v prémiových provozovnách je poměr pohlaví v podstatě vyrovnaný, není výjimkou, že zde potkáte i více žen. „Ženy jsou významnou skupinou návštěvníků moderních provozoven a i ony se podílejí na výtočích piva ve stále větší míře. Do moderních provozoven chodí také více nepravidelných zákazníků než do těch tradičních,“ říká Martin Novák.

I přes trend výrazného růstu moderních provozoven nečeká tradiční hospody zánik. „Nejvíce je rozvoj prémiových provozoven znatelný v Praze a ve větších městech. Tradiční česká hospoda je spojena hlavně s děním v komunitě, má své stálé štamgasty a své místo na trhu si udrží,“ komentuje to Novák.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 33 komentářů, poslední komentář: 12.08.2007 23:36 Komentovat
bez titulku Tomáš Semrád12.08.2007 23:36
Já jsem si myslel, že diskutujeme o pivu....Jak vidno, znalec jste určitě i přes víno! Bez...
T.Semrád Petr Žalio12.08.2007 19:54
Vzdávám se, nemám sil... Zkuste někde navrhnout pivní, českou obdobu označení původu,...
Pro Petr Žalio Tomáš Semrád12.08.2007 19:14
Rozdíl mezi Žamberkem a Pivovarským domem v Praze je co se týká vody (technologické...
původ Petr Žalio10.08.2007 20:37
Jaké faktory máte na mysly? Ano, samozřejmě, je rozdíl jestli je varna z mědi či nerezu,...
místo původu je víc než důležité Tomáš Semrád10.08.2007 08:21
Jo a ještě něco, ono totiž místo původu není důležité jenom kvůli vodě, ale na...
voda z vrtů a řadu Tomáš Semrád10.08.2007 08:09
Petře, i kdyby 90% pivovarů, jak tady tvrdíte bralo vodu z vodovodního řadu, tak tato je v...
voda Martin Štros09.08.2007 20:05
To by možná taky bylo zajímavé. Udělat přehled, které české pivovary skutečně berou...
Kvalita vody Petr Žalio09.08.2007 18:02
Na to nepotřebujete odborníka. Zkuste se zeptat sládků v pivovarech (mezi čtyřma očima)...
Vyhledávání