Komentáře
článku: Cože, SLÁDEK?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Dobry den,
prozradi mi nekdo, jak se stat sladkem?
Dekuji
prozradi mi nekdo, jak se stat sladkem?
Dekuji
Pokud myslíte studium na střední škole, tak bych doporučil SPŠ PT a VOŠ v Praze: http://www.podskalska.cz (Kvasná technologie - denní nebo dálkové studium) pro další studium VŠCHT tamtéž: http://www.vscht.cz/kch (Ústav kvasné chemie a bioinženýrství). Jste-li z Moravy, zkusil bych Mendelovu univerzitu v Brně, agronomickou fakultu http://www.af.mendelu.cz/cz se střední školou z Moravy Vám neporadím.
Máte-li na mysli krátkodobé kurzy pro např. homebrewáře, tak ty probíhají také v Podskalské, více (termíny, ceny atd.) dohledáte na tomhle webu, případně přes e-mail redakce@svetpiva.cz
Máte-li na mysli krátkodobé kurzy pro např. homebrewáře, tak ty probíhají také v Podskalské, více (termíny, ceny atd.) dohledáte na tomhle webu, případně přes e-mail redakce@svetpiva.cz
Pokud myslíte studium na střední škole, tak bych doporučil SPŠ PT a VOŠ v Praze: http://www.podskalska.cz (Kvasná technologie - denní nebo dálkové studium) pro další studium VŠCHT tamtéž: http://www.vscht.cz/kch (Ústav kvasné chemie a bioinženýrství). Jste-li z Moravy, zkusil bych Mendelovu univerzitu v Brně, agronomickou fakultu http://www.af.mendelu.cz/cz se střední školou z Moravy Vám neporadím.
Máte-li na mysli krátkodobé kurzy pro např. homebrewáře, tak ty probíhají také v Podskalské, více (termíny, ceny atd.) dohledáte na tomhle webu, případně přes e-mail redakce@svetpiva.cz
Máte-li na mysli krátkodobé kurzy pro např. homebrewáře, tak ty probíhají také v Podskalské, více (termíny, ceny atd.) dohledáte na tomhle webu, případně přes e-mail redakce@svetpiva.cz
Hm, tak se mi to povedlo odeslat pro jistotu 2krát. Snad Vám to k něčemu bude.
Josefe, opravuji cislo mobilu: 606 777 268 Vraťa
Josefe, byl (doufám, že ještě)jsi univerzální sládek. Mohl by jsi se mi ozvat? Vraťa Kozák, kozak@fame.utb.cz, 66 777 268
Měl jsem tu možnost dělat sládka od roku 1972 v pivovaru Uherský Brod,/ bylo mi 26 let a myslím že v té době jsem byl nejmladší sládek v republice/ později jsem sládkoval v pivovaru Jarošov/ 1975- 1990 / Často jsem byl dotazován co dělá sládek, odpověď zněla - dělá soubor činností které nemusí být vždy vidět ale když je neudělá tak to v pivovaru chybí.S věkem přibývala praxe, učili jsme se od starších kolegů/ rád zejména vzpomínám na sládky Ludvík Šťastný pivo Pardubice, Jan Barák pivo Jihlava, Olda Vlach pivo Strakonice, Vlastimil Sládek pivo Břeclav/, ale v prvé řadě nás musela práce zajímat, chtěli jsme dokázat i v složitých podmínkách dělat dobré pivo./ V dnešní době se většina pivovarů výrazně zmodernizovala ale charakter piva, kvalitu a pitelnost bude mít v rukách vždy sládek.
Kdo to nedokáže nebo nechce dokázat tak by se měl věnovat něčemu jinému / narážka na kolísající kvalitu piva v minipivovarech / vždyť nejlepší ocenění pro sládka je pivo které chutná.
Kdo to nedokáže nebo nechce dokázat tak by se měl věnovat něčemu jinému / narážka na kolísající kvalitu piva v minipivovarech / vždyť nejlepší ocenění pro sládka je pivo které chutná.
Josefe zdravím Tě. Tebe jako sládka jsem si vždy vážil.
Ano, jak říkáš je to vždy o umu sládka a o jeho znalostech. Um a chuť pracovat s pivem je jedna věc a i bez školy se může z nestudovaného člověka stát sládek. Ale škola a znalosti z ní mu výrazně pomůžou eliminovat chyby a poradit si s problémy, s různou kvalitou surovin, ...
PS: S panem Horehleděm jsem se setkal a získal jsem dojem, že v Janáčkovi mají štěstí na dobrého sládka.
Ano, jak říkáš je to vždy o umu sládka a o jeho znalostech. Um a chuť pracovat s pivem je jedna věc a i bez školy se může z nestudovaného člověka stát sládek. Ale škola a znalosti z ní mu výrazně pomůžou eliminovat chyby a poradit si s problémy, s různou kvalitou surovin, ...
PS: S panem Horehleděm jsem se setkal a získal jsem dojem, že v Janáčkovi mají štěstí na dobrého sládka.
Vážený pane sládku, k tématu to nemá bohužel nic společného, ale po těch letech mi to nedá,abych se na něco neoptal. V době, kterou jste zmínil jste sládkoval v Jarošově. V tomto čase jsem strávil nějaký čas u přehrady Bystřička. To byl rajon jarošovského pivovaru. Již tehdy jsem upředňostňoval místní piva. Takže jsem konzumoval Jarošov. Bohužel jsem s tím musel přestat, neboť to bylo jedno z mála piv v republice, po kterém mě vždy spolehlivě začala pálit žáha. /Druhé byl opavský Zlatovar/. Jaká byla má úleva, když jsem na pláži našel hospodu, kde tehdá točili 12 Ostrožkého čerta, jak to tam tehdy nazývali. Tímto samozřejmě nechci nikterak snižovat Vaše sládkování. Jen mi nikdo od té doby nebyl schopen vysvětlit, proč mě ničilo právě toto pivo. Kdyby jste pro toto měl nějaké vysvětlení, velmi bych Vám poděkoval. Dej bůh štěstí.
Dobrý den pane Dvořák,jak tak pátrám v paměti nemůžu si vzpomenout že by pivovar Jarošov měl odbytový rajon v lokalitě Bystřička.Náš rajon, tehdy přísně řízený rajonizací končil v podstatě v Otrokovicích, vše dále na sever zásobovaly pivem Severomoravské pivovary.Ale k Vaší poznámce - pálení žáhy po jarošovském pivu, tento stav byl mohl být ovlivněn buď sugescí nebo individuální reakcí organizmu na chemické složení jarošovského piva.V té době pivovar vyráběl cca 340 000 hl piva ročně a podobné zkušenosti a pocity v té době v podstatě žádná skupina konzumentů neuváděla.Ale je pravda že jsem se v životě párkrát setkal s názorem že to či ono pivo prostě někomu nesedí i když jinak splňuje všechny kvalitativní ukazatele, a proto je zatím dobře že je pestrá nabídka piv a každý má možnost vybrat si svoje pivo,
Dej Bůh štěstí
Josef Brauner
Dej Bůh štěstí
Josef Brauner
Dobrý den, po přečtení Vaší poznámky jsem prozkoumal mapu a sypu si popel na hlavu. Přehrada se nejmenovala Bystřička /nevím, kde jsem to vzal/, ale Lučina a to je kousek od Radějova, Strážnice. Pivo mé tam oblíbené se jmenovalo Ostrožský čert /to byl jen překlep/. Ač jsem se s Jarošovem nedobře popasoval, co bych dnes za to dal, ho znovu ochutnat. S pozdravem M.Dvořák
Restaurace Merenda propadla jak se upsala K-Brewery a nejlepší na tom je že asi o 300 metrů níže v baru RIO mají stejný sortiment a jasně kvalitnější chuťově ( mají kvalitně ošetřené pivo oproti Merendě ), ale hlavně jsou výrazně lacinější než Merenda a to i o 5Kč na půlitru což je celkem znát při placení učtu. Musím říci jak mě Mernda zklamala i zápachem v dolní části a maskují zatuchlinu kouřením. Doporučuji RIO opravdu ušetříte.
To musela byt ale opravdu "depresivni" zkusenost, ze se tento stejny text objevil na vsech pivnich serverech - Beerborci, Pivnim infu...
...v pivovaru máme relativně mladého sládka,pana ing.Jaroslava Horehledě a musím říct,že je to chlap na svém místě.Stará se o kompletní chod pivovaru a je tam od rána do večera.V pivovaru ho máme rádi a protože teď slaví 40-tiny,ještě jednou vše nejlepší!
Kdo se může v pivovarnictví nazývat sládkem?
Ten kdo vystudoval střední odbornou či dokonce vysokou školu?
Nebo ten, kdo má letitou praxi z oboru?
Nebo snad ten, kdo prošel několikatýdenním kurzem, obdržel recepturu a jal se dělat pivo?
Ten kdo vystudoval střední odbornou či dokonce vysokou školu?
Nebo ten, kdo má letitou praxi z oboru?
Nebo snad ten, kdo prošel několikatýdenním kurzem, obdržel recepturu a jal se dělat pivo?
Sládek naštěstí není titul jako JUDr., takže snad nehrozí aféra podobná té plzeňské a infekce pivovarů falešnými sládky. Sládek především musí něco umět. Takže já bych sládka definoval jako člověka, opakovaně schopného uvařit pivo, které si je někdo jiný ochoten koupit.
mozna bych to doplnil jen o to, ze nejen uvarit pivo, ale postarat se o cely proces. Starat se o kvasnice, hlidat teploty a hlavne kdyz neco nejde jak ma, najit reseni...
Re: Re: Re: Otočím to zpět na pivovarnictví,
(Roman Holoubek, 14.10.2009 12:29)
celé vlákno | reagovat
Honzo, právě o to mě šlo. Bez urážky jsou mezi rychlokvaškami, které jsou v mnoha minipivovarech, schopní lidé dělající chutné pivo. Ale je tam také dost těch, kteří umí jen vařit dle receptu, spílat a sudovat dle návodu. Když je vše bez problémů - může jim to vyjít. Jakmile se objeví něco nestandardního, pak mají problém a jen 2 cesty řešení. Buď mají přítele po telefonu (dodavatele technologie a receptury), nebo to zmrší.
Co z toho vyplývá? Tady je bolístko velké chuťové nestability mnoha piv z minipivovarů a u některých z opakovaného vystavování nepitelného moku a medvědí služby pro celé odvětví.
Je to škoda, odborné školy ročně produkují několik desítek mladých lidí, proč nevyužívat je?
Co z toho vyplývá? Tady je bolístko velké chuťové nestability mnoha piv z minipivovarů a u některých z opakovaného vystavování nepitelného moku a medvědí služby pro celé odvětví.
Je to škoda, odborné školy ročně produkují několik desítek mladých lidí, proč nevyužívat je?
Jsem člověk, který prvotně má průmku elektro a jako "velký" praktik jsem šel na vejšku elektro. Později jsem poznal jinou realitu, tak jako ing, elektro přes praxi až montážní i ingenýrskou můžu posoudit kvalitu výuky. jako ing elektro po pokusu o VŠChT jsem si udělal jen pro zábavu a koníčka SPŠ v Poskalské a vím , průmka vám dá trochu přehledu, ale naučí tě jen částečně to co ví ten nejlepší kantor a ten v praxi většinou nebyl. Problém dnešního byznysu a´t pivovarnického tak jiného je že to řídí i na pozicích vlastně technologických ekonomové z vysokých škol, ty většinou neumí sečíst ani odečíst dvě tříciferná čísla z hlavy, odhadují výsledek z chybou padesát a podle toho vypadají všechny jejich rozhodnutí. Jinak já jsem po elektrofakultě šel na VŠChT a po semestru vyletěl a můj spolubydlící šel na VŠE a řádně neplzeňským způsobem udělal tu školu s pár uznanýma pčedmětama z ČVUT ta pět semestrů. Jen uměl technicky řešit problémy s informacema.
Prostě starý model- člověk zaujatý do problému se vzděláním, případně jiná škola, ale vzdělání si dodělá, ale hlavně praxe a chuť, ale hlavně ne lovec funkcí anebo lovec pozice(PLATU).
Prostě starý model- člověk zaujatý do problému se vzděláním, případně jiná škola, ale vzdělání si dodělá, ale hlavně praxe a chuť, ale hlavně ne lovec funkcí anebo lovec pozice(PLATU).
Vyhledávání
chtěla bych se zeptat, jestli je nějaká možnost dělat sládka bez vystudováni všcht?Nějaké kurzy nebo tak..
Děkuji.