úvod
homepage

Komentáře

článku: Cože, SLÁDEK?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Otočím to zpět na pivovarnictví, (Roman Holoubek, 14.10.2009 06:18) celé vlákno | reagovat
Kdo se může v pivovarnictví nazývat sládkem?
Ten kdo vystudoval střední odbornou či dokonce vysokou školu?

Nebo ten, kdo má letitou praxi z oboru?

Nebo snad ten, kdo prošel několikatýdenním kurzem, obdržel recepturu a jal se dělat pivo?
Re: Otočím to zpět na pivovarnictví, (Jiří Kaňa, 14.10.2009 08:28) celé vlákno | reagovat
Sládek naštěstí není titul jako JUDr., takže snad nehrozí aféra podobná té plzeňské a infekce pivovarů falešnými sládky. Sládek především musí něco umět. Takže já bych sládka definoval jako člověka, opakovaně schopného uvařit pivo, které si je někdo jiný ochoten koupit.
Re: Re: Otočím to zpět na pivovarnictví, (Honza Kočka, 14.10.2009 09:05) celé vlákno | reagovat
mozna bych to doplnil jen o to, ze nejen uvarit pivo, ale postarat se o cely proces. Starat se o kvasnice, hlidat teploty a hlavne kdyz neco nejde jak ma, najit reseni...
Re: Re: Re: Otočím to zpět na pivovarnictví, (Roman Holoubek, 14.10.2009 12:29) celé vlákno | reagovat
Honzo, právě o to mě šlo. Bez urážky jsou mezi rychlokvaškami, které jsou v mnoha minipivovarech, schopní lidé dělající chutné pivo. Ale je tam také dost těch, kteří umí jen vařit dle receptu, spílat a sudovat dle návodu. Když je vše bez problémů - může jim to vyjít. Jakmile se objeví něco nestandardního, pak mají problém a jen 2 cesty řešení. Buď mají přítele po telefonu (dodavatele technologie a receptury), nebo to zmrší.

Co z toho vyplývá? Tady je bolístko velké chuťové nestability mnoha piv z minipivovarů a u některých z opakovaného vystavování nepitelného moku a medvědí služby pro celé odvětví.

Je to škoda, odborné školy ročně produkují několik desítek mladých lidí, proč nevyužívat je?
Re: Re: Re: Re: Otočím to zpět na pivovarnictví, (hroch, 16.10.2009 00:32) celé vlákno | reagovat
Jsem člověk, který prvotně má průmku elektro a jako "velký" praktik jsem šel na vejšku elektro. Později jsem poznal jinou realitu, tak jako ing, elektro přes praxi až montážní i ingenýrskou můžu posoudit kvalitu výuky. jako ing elektro po pokusu o VŠChT jsem si udělal jen pro zábavu a koníčka SPŠ v Poskalské a vím , průmka vám dá trochu přehledu, ale naučí tě jen částečně to co ví ten nejlepší kantor a ten v praxi většinou nebyl. Problém dnešního byznysu a´t pivovarnického tak jiného je že to řídí i na pozicích vlastně technologických ekonomové z vysokých škol, ty většinou neumí sečíst ani odečíst dvě tříciferná čísla z hlavy, odhadují výsledek z chybou padesát a podle toho vypadají všechny jejich rozhodnutí. Jinak já jsem po elektrofakultě šel na VŠChT a po semestru vyletěl a můj spolubydlící šel na VŠE a řádně neplzeňským způsobem udělal tu školu s pár uznanýma pčedmětama z ČVUT ta pět semestrů. Jen uměl technicky řešit problémy s informacema.
Prostě starý model- člověk zaujatý do problému se vzděláním, případně jiná škola, ale vzdělání si dodělá, ale hlavně praxe a chuť, ale hlavně ne lovec funkcí anebo lovec pozice(PLATU).
Vyhledávání