úvod
homepage

Komentáře

článku: Cože, SLÁDEK?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Cože sládek, (Josef Brauner, 18.10.2009 17:00) celé vlákno | reagovat
Měl jsem tu možnost dělat sládka od roku 1972 v pivovaru Uherský Brod,/ bylo mi 26 let a myslím že v té době jsem byl nejmladší sládek v republice/ později jsem sládkoval v pivovaru Jarošov/ 1975- 1990 / Často jsem byl dotazován co dělá sládek, odpověď zněla - dělá soubor činností které nemusí být vždy vidět ale když je neudělá tak to v pivovaru chybí.S věkem přibývala praxe, učili jsme se od starších kolegů/ rád zejména vzpomínám na sládky Ludvík Šťastný pivo Pardubice, Jan Barák pivo Jihlava, Olda Vlach pivo Strakonice, Vlastimil Sládek pivo Břeclav/, ale v prvé řadě nás musela práce zajímat, chtěli jsme dokázat i v složitých podmínkách dělat dobré pivo./ V dnešní době se většina pivovarů výrazně zmodernizovala ale charakter piva, kvalitu a pitelnost bude mít v rukách vždy sládek.
Kdo to nedokáže nebo nechce dokázat tak by se měl věnovat něčemu jinému / narážka na kolísající kvalitu piva v minipivovarech / vždyť nejlepší ocenění pro sládka je pivo které chutná.


Re: Cože sládek, (Roman Holoubek, 19.10.2009 06:53) celé vlákno | reagovat
Josefe zdravím Tě. Tebe jako sládka jsem si vždy vážil.
Ano, jak říkáš je to vždy o umu sládka a o jeho znalostech. Um a chuť pracovat s pivem je jedna věc a i bez školy se může z nestudovaného člověka stát sládek. Ale škola a znalosti z ní mu výrazně pomůžou eliminovat chyby a poradit si s problémy, s různou kvalitou surovin, ...

PS: S panem Horehleděm jsem se setkal a získal jsem dojem, že v Janáčkovi mají štěstí na dobrého sládka.
Re: Cože sládek, (milan dvořák, 19.10.2009 13:23) celé vlákno | reagovat
Vážený pane sládku, k tématu to nemá bohužel nic společného, ale po těch letech mi to nedá,abych se na něco neoptal. V době, kterou jste zmínil jste sládkoval v Jarošově. V tomto čase jsem strávil nějaký čas u přehrady Bystřička. To byl rajon jarošovského pivovaru. Již tehdy jsem upředňostňoval místní piva. Takže jsem konzumoval Jarošov. Bohužel jsem s tím musel přestat, neboť to bylo jedno z mála piv v republice, po kterém mě vždy spolehlivě začala pálit žáha. /Druhé byl opavský Zlatovar/. Jaká byla má úleva, když jsem na pláži našel hospodu, kde tehdá točili 12 Ostrožkého čerta, jak to tam tehdy nazývali. Tímto samozřejmě nechci nikterak snižovat Vaše sládkování. Jen mi nikdo od té doby nebyl schopen vysvětlit, proč mě ničilo právě toto pivo. Kdyby jste pro toto měl nějaké vysvětlení, velmi bych Vám poděkoval. Dej bůh štěstí.
Re: Re: Cože sládek, (Josef Brauner, 20.10.2009 13:26) celé vlákno | reagovat
Dobrý den pane Dvořák,jak tak pátrám v paměti nemůžu si vzpomenout že by pivovar Jarošov měl odbytový rajon v lokalitě Bystřička.Náš rajon, tehdy přísně řízený rajonizací končil v podstatě v Otrokovicích, vše dále na sever zásobovaly pivem Severomoravské pivovary.Ale k Vaší poznámce - pálení žáhy po jarošovském pivu, tento stav byl mohl být ovlivněn buď sugescí nebo individuální reakcí organizmu na chemické složení jarošovského piva.V té době pivovar vyráběl cca 340 000 hl piva ročně a podobné zkušenosti a pocity v té době v podstatě žádná skupina konzumentů neuváděla.Ale je pravda že jsem se v životě párkrát setkal s názorem že to či ono pivo prostě někomu nesedí i když jinak splňuje všechny kvalitativní ukazatele, a proto je zatím dobře že je pestrá nabídka piv a každý má možnost vybrat si svoje pivo,
Dej Bůh štěstí
Josef Brauner
Cože sládek, (milan, 22.10.2009 11:09) celé vlákno | reagovat
Dobrý den, po přečtení Vaší poznámky jsem prozkoumal mapu a sypu si popel na hlavu. Přehrada se nejmenovala Bystřička /nevím, kde jsem to vzal/, ale Lučina a to je kousek od Radějova, Strážnice. Pivo mé tam oblíbené se jmenovalo Ostrožský čert /to byl jen překlep/. Ač jsem se s Jarošovem nedobře popasoval, co bych dnes za to dal, ho znovu ochutnat. S pozdravem M.Dvořák
Vyhledávání