úvod
homepage

Komentáře

článku: Točíme zkažené pivo

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Konečně HOSPODA v Libni !!!, (Honza, 01.11.2013 10:22) celé vlákno | reagovat
Včera jsme zašli s partou do nově otevřené restaurace U Králů v Libni.Rok se to tam předělávalo,byli jsme naštvaní,ale stálo to za to!!!Konečně někdo pochopil,že i v hospodě,která je asi dost nákladně zrekonstruovaná,se dá točit super dobré,ale hlavně levné pivo!!!Popravdě,nikdy jsem nečekal,že Březňák může být tak dobrý.
Jo jo, (Jan Kocián - pivní snob, 17.08.2010 19:57) celé vlákno | reagovat
Nic nového pod sluncem:

http://www.novinky.cz/ekonomika/208937-skoro-polovina-hospodskych-toci-pivo-pod-miru-zjistil-pruzkum.html
Poslední příspěvek, (David R. Disident, 03.04.2009 21:03) celé vlákno | reagovat
Asi se tu už naultimo odpíšu, ale některé nectnosti, jež tu tepete, já naopak vyhledávám. Konkrétně teplé a mírně zvětralé pivo. Nic mi nezničí návštěvu hospody více než podchlazený mok bez chuti, plný bublin. Na Slovensku standart (krom podniků s Bernardem a biogonem), v Čechách (nikoli na SV Morave) asi taky.
Takže když uvidíte někde totálního magora, jenž požádal o prázdný krygel a sám si přelívá pivo, aby vybublalo, zteplalo a zhoustla pěna, budete vědět, o koho se jedná.
Dělám to mnohdy i s lahváčem. Vím, že mi neodpustíte, ale jsem chabrus na krk a navíc mám pocit, že to "mé" pivo má "pivnější" chuť.
Re: Poslední příspěvek, (Petr Měrka, 03.04.2009 23:22) celé vlákno | reagovat
Neboj, nejsi sám. Naposled jsem kroužil pivem v kryglu, abych vyhnal bubliny v celku nedávno.
Onehdy jsem se pitomec zatavil v pivnici nového minipivovaru v Přerově, myslím že si říkají Parník.
Po několika hodinách strávených u Moritze v Olomouci to nebyl zrovna dobrý nápad. V OL jde o nekuřáckou hospodu s lahůdkovám pivem tlačeným vzduchem - ano poctivý kompresor jako za starých dobrých dob.
Po několika skvělých polotmavých jedenáctkách jsem na Parníku zvolil taktéž polotmavou třnáctku. Že je to pivnice zakořená špeluňka bych vcelku i přežil, když jsem se výčepáka zeptal, kdy můžu na místě činu potkat sládka a musel sem vysvělit koho myslím, už mě to zarazilo a po prvním ochutnání jsem věděl, že je zle. Nevím, jestli to bylo hlavně kvůli teplotě piva, smradu v lokále, nebo přetlaku plynu rozpuštěného v pivu, ale očekávaný chuťový zážitek se v mžiku změnil v kruté rozčarování.
Vězte, že už přestala platit rovnice: zajdu do hospody, kde si vaří vlastní pivo = pochutnám si.
Abych byl aspoň trochu objektivní, tak nevím jak to vypydá v restauraci, která je od pivnice oddělená a prázdno taky neměli, stoly byly obsazené prakticky všechny, ale Když se ti místo lahodné, plné chuti poctivého piva po jazyku rozlije tekutina štípající tak, jako bys pil peroxid vodíku, může se sládek s prominutím posrat, dře se zbytečně
Re: Re: Poslední příspěvek, (David R., 05.04.2009 16:46) celé vlákno | reagovat
Jsem rád, že nejsem sám. U Moritze se nám taky velmi líbilo před dvěma roky. Pivo, boršč,pálenka i atmosféra výborné. Naopak mírně zklamáni jsme byli v Svatováclavském a více zklamáni v Prostějově. Celkem dobrý byl Lipník.
podmíráky, (pumpescu, 04.04.2009 00:21) celé vlákno | reagovat
dnes jsem sem pobavil v Lidické ulici v Praze V Kozlovně: pičus za pípou každé pivo dával lehce podmíru, ale pomaličku přidával podíl pěny, až jsem obdržel půllitr v poměru 50:50. A po dotazu zda to myslí vážně pronesl osudnou větu: "Počkáme, až to dojde" Vzpomněl jsem si na tento příspěvek a jižn to jelo - na nic jsme již nečekali. Odešli jsme a stížnost k provozovateli je na cestě. Prostě co si necháme líbit, to s námi budou provádět...
pohled z obou stran barikády, (pumpescu, 02.04.2009 22:54) celé vlákno | reagovat
A co takové ponechávání piva přes noc v trubkách, to je pak lahoda - a při dvaceti metrech vedení, jen by mne zajímalo, kdo to projektoval?
A dále třeba takový nedopitý sud, když zbývá od pěti do deseti piv, to nezachrání ani biogon... Má se to také vylít?
Základ je, aby to obsluha měla ochutnané, a to se moc nestává. Již několikráte se mi stalo, že personál odvětil na otázku jaké je to, mnou dosud nepoznané pivo, že neví, neb pivo nepije, v tom je často také zakopaný pes.
Pivo buď vracím, a nebo platím a odcházím někam jinam, kde to znám. Tak mě napadá - kde je zde seznam hospod, které by se dali buď podpořit a nebo popohnat k zániku? Dovolím si tvrdit, že tato profese hodně přitahuje zmrdy, a myslím si že to mohu celkem, po 25 letech jako zákazník, a po více než dvanácti letech provozovatele restaurace posoudit. Vše jako i jinde mají v rukou zákazníci - co jim dovolíme, to si budou dovolovat. Přimlouval bych se za otevření kapitoly pro hodnocení hospod.
podobný zážitek, (Stanislav Jakoubek, 02.04.2009 08:38) celé vlákno | reagovat
mám podobný zážitek, jako tvůj kamarád; občas chodím v Teplicích do jedný hospody, kde mají na soutoči Zlaťák 11° a Louny 12°; větší výtoč má Zlaťák, já si dávám ty Louny; a stalo se mi už několikrát, že mi výčepák řekl, ať jdu radši do Zlaťáku, že Louny nemá odtočený; jednou jsem nedal na jeho radu ... rozhodně jsem na něj dát měl :-(; ale žádnej strach, rozhodně neodtočil nic do výlevky, kdepak ... kyselina zmizela v útrobách místních silných dehťáků, schopnost jejichž chuťových pohárků rozpoznat nějakou chuť se beztak limitně blíží nule; na rozdíl od Jirkovo kamaráda to celé nepovažuji za nadstandardní přístup k zákazníkovi, ale za pěknou prasárnu vůči Lounskému pivu, které je, pokud je dobře ošetřované, velmi dobré a pitelné
Pivařka..., (Hanka, 01.04.2009 23:05) celé vlákno | reagovat
.. . a to jste , pánové, nazažili ten pohled, když špatné pivo vrací žena... To je teprv zážitek !!!!
Pivo má být dobré, (Láďa Jakl, 01.04.2009 15:21) celé vlákno | reagovat
Je to tak. Lidi chtějí pít pivo dobré a oni se najdou lemplové, kteří nám dávají pivo špatné. To by být nemělo. Pivo by se mělo točit s láskou. S láskou k pivu, ne k penězům. A taky by se m mělo umět točit. Tuhle jsem dostal pivo natočené špatně, a ono pak nebylo dobré. Jindy ho natočil barman fakt fortelně, a ono pak bylo najednou dobré. Obsluha by se taky měla k hostům chovat slušně. Protože neslušné chování je špatné. A špatné pivo je také špatné. A dobré pivo je dobré. Slušné chování a fortel se v dnešní hektické době vytrácí. A to by být nemělo. Neměli bychom se s tím smiřovat. Třeba já se s tím nesmiřuji. Špatné pivo a neslušný barman, to mě vždy roztrpčí. Zato dobré pivo a milý barman, to mi vždy zlepší náladu. Dobrá nálada je lepší naž špatná nálada. Neměli bychom být tak hlostejní a smiřovat se se špatným pivem. Musíme v tom být rázní ale i třebpa vlídným slovem pomoci. A já věřím, že když v tom budeme důslední, že se to zlepší. A i ten fortel se vrátí. A dobré pivo s ním. A i ta naše dobrá nálada a i trocha té legrace.
Ano - proč Bejček nepíše sem častěji?, (Míla, 01.04.2009 13:16) celé vlákno | reagovat
Ty postřehy Bejčka jsou úžasný a čtivý. Jako pivo v jeho hospodě vždycky skvělé a ve slušném sortimentu výběru. A vždy ve správné teplotě i míře. Bejček by měl určitě psát víc!!!! Nejen pivo točit.
čo som debil?, (Libor, 31.03.2009 12:54) celé vlákno | reagovat
raz som bol v Holandsku, sadli sme si na pivo a videli pritom na pípu. Dali sme si pivo. Výčapník zobral sklo, potiahol pípu asi 2-3s. Držal a pivo valilo do odpadu. Až potom priložil pohár....
A robil to tak pri každom pive. Povedal som to jednému známemu hospodskému. Zaťukal si na čelo a prehlásil, že je to debil a že plýtva pivom....
preto informácia kamarádovi: dnes si tmavé nedávaj, stojí v trubkách a čaká na iného debila, čo to vypije - v porovnaní s mojou holandskou skúsenosťou vyznieva smiešne....

čo je pre niekoho samozrejmosť, pre iného to je nepochopiteľné.Škoda
Re: čo som debil?, (Honza Kočka, 31.03.2009 13:06) celé vlákno | reagovat
stejne je to v Belgii. Pokud pivo netoci prubezne, staci chvilka, kdy stoji v trubce a jde na kanal...plytvani dle ceskeho chapani toceni piva, ucta k zakaznikovi, pokud jde o cizi zeme...
Stavovská čest byla, (Roman Holoubek, 31.03.2009 09:59) celé vlákno | reagovat
Odpovídám na reakci Weetka. Občas se mi dostanou ro ruky kusé informace z historie podávání piva za první republiky a před ní.
Tehdy neexistovalo, aby podával pivo člověk bez vyučení. A než takový výuční list dostal, musel se prokázat nejenom znalostmi, ale také se osvědčit pod vedením již zkušeného výčepního. Tak to bylo u všech řemesel, nejen v této oblasti. Neříkám, že se méně šidilo, to bylo i tehdy stejné. Jen to šizení prováděli odborně zaučení výčepní. Ale také tu poctivost zajišťovalo velké procento odborně zaučených.

PS: mezi každou skupinou lidí jsou poctivci i filutové, ať si někdo nebere osobně, že se opírám jen o jedno "řemeslo".
Výčepní, výčepák, číšník, pingl, (Weetek, 31.03.2009 09:06) celé vlákno | reagovat
Myslím, že Martin Jarošek uhodil hlavičkou o hřebíček v jedné věci: ztrácí se řemeslo. Nevím, jak moc pěstují stavovskou čest a hrdost a jedním dechem i příslušnou odbornost na příslušných středních školách a učilištích, zato bohužel vím, že převládá mezi lidem obecným zcela liché, ale hluboce zakořeněné přesvědčení, že v hospodě, potažmo v pohostinství vůbec, může dělat z fleku kdokolik. Bez praxe, bez znalostí, bez zájmu. Znám ze svého okolí i z mým oblíbených hospůdek desítky příkladů, kdy "roznáší pivo" člověk, jehož jediná kvalifikace spočívá v touze hodně a rychle si vydělat. Dotyčný pak skutečně jen roznáší nápoje, o jejichž složení, přípravě a správném servírování netuší vůbec nic a ani ho to nezajímá. Co ho zajímá, je výše dýška, které považuje za samozřejmost. S majiteli hospod se do řeči zas tak často nedávám, ale obávám se, že srdcařů s láskou k věci a lá pánové Bejček, Hans a další, nebude zas takové procento. Hospa si na sebe (a svého pana majitele, který často dělá ještě v pěti jiných oborech) hlavně musí vydělat. I personál si chce vydělat. A zákazník platí a platí, bez ohledu na kvalitu. Znamení doby? Těžko říct, nejsem velký pamětník, možná to tak bylo vždycky.
Podávání piva nedobrého jest zločinem proti lásce křesťanské, (Martin Jarošek, 31.03.2009 08:51) celé vlákno | reagovat
Servírovat v dnešní až přetechnizované době pivo teplé, zvětralé či jinak znehodnocené je čirá lumpárna, ignorace a pokus o bezprecedentní zlodějnu. Když mi v letní sezóně na mé hospodě pivo v trubkách zteplalo, nikdy jsem hostům nenatočil mok teplý. To jsem třeba raději celý půllitr vylil.Hektické vydělávání a okrádání zákazníka za každou cenu přetrvává z dob minulých i do dneška a svědčí o naprostém úpadku řemesel. Nejhorší je, že za pár let se již nebudeme moci vymlouvat ani na komunisty. Bohužel, i nová výčepní generace má často ten laxní a negativní přístup ke své práci už v genech. Asi před 15 lety se jistý hospodský "podnikatel" chlubil, kterak přechcal obchodní zákon, když si na tabuli ve výčepu napsal Staropramen 12°- 0,48 l - 14 Kč.
Zeptal jsem se ho jak má v tomto případě cejchované sklenice a dodal jsem, že ČOI by k otázce přidala ještě pártisícikorunovou pokutu.
V době, kdy za výčepem může operovat kdejaký šmudla bez kvalifikace a pravděpodobnost oficiální kontroly je žalostně nízká, nezbývá aby si pořádek sjednal samotný pivař. Neexistují už sice Knihy přání a stížností, avšak inkriminovaný podnik se může třeba s příslušným komentářem ocitnout na internetu.
Kdo špatné pivo podá bude v bídu uvrhnut!
I opak je pravdou..., (Jirka Bejček Stehlíček, 30.03.2009 23:56) celé vlákno | reagovat
Krátký, úderný článek co tepe neřádstva, tak jak to má být :-). Až by jeden zatleskal.
Ale...
Jde o to, jak se na věc člověk dívá. A hlavně z které strany pultu a kdo ten pult vlastní.. O dolévání okapů, přelévání pěny a zajisté i o ještě strašnějších věcech - FSUFKA - kdysi (95) jsem pro kamaráda (a za jeho peníze) postavil hospodu. Nechal na temno (ultramarín neředěný!!!) vymalovat a Igor Ševčík ji sqěle vyzdobil přesně v tom duchu, jak jsem chtěl - temnou a ponurou. No a v této hospodě jsme točili v té době poněkud netradiční pifko - irský Guinness. Už v té tehdy jsem chtěl být jinačejší :-). No a co se mi nestalo. Přináším z placu cca šest po hostech nedopitých - skoro plných - Guinnessů a vylévám je do výlefky. Host, jinak pikolík v jedné proslulé irské hospodě v centru, mi říká: "A není to škoda ?" Na můj nechápavý pohled mi odvětil, že on si ty zbylé Guinnesse leje do kyblíku pod barem a když skončí šichtu, tak má takový udělátor alias vercendunk, odborně slovensky se to jmenuje Hentenonýbazmek :-) a tím že si pomalu otevře sud - pomalu proto, aby nejdříf ze sudu ušel plyn - biogon - a pak teprf tam ten kýbl trychtýřem doleje zpět !!! Z mé strany nastalo němé třeštění očí a na jeho "vysvětlující" argument, že takhle vydělá za směnu možná nejvíc peněz, jsem jen smutně pokýval hlavou :-(... KONEC FSUFKY - se nechci moc rozvádět.
Mezi námi - proč asi řezníci dělají svou práci mimo oči zákazníků ? A viděl jste někdo někdy z čeho a jak se dělají salámy, tlačenka, paštiky adt. ve velkovýrobně ??? I tohle vše byl důvod, proč jsem trval na tom, že host má výčepákovi vidět cca z půl metru baru až do ruky. To v době (95), kdy to zase až tak běžné nebylo ! Hosté většinou seděli v dostatečné vzdálenosti od pípy, tak aby na čachry s pivy neviděli...
O podmíráku jsem vždy informoval číšníka, až jsem s tím byl ostatním spolustolujícím nepříjemný :-) - OPJĚT FSUFKA - zkrátka jsem už moc starej a histárky se mají předávat dál... rok 85 jdeme tři po noční k Pinkasům (otevírali o sedmé!) a dáváme si úžasný gulášek s čerstvým rohlíkem a jak jinak plzeňký pifko. To nám nese velmi statný číšník, tak zhruba z poloviny plné. Ještě než stačil položit půllitry na stůl jsem ostřelhbitě zareagoval: (ač kopán pod stolem a umlčován sykotem:"Dostanem zase na držku, vole !") "Šéfe, to odneste někam jinam. MY chceme plný pivo !" Nehnul ani brvou a hbitě obsloužil místní alkoholiky u vedlejšího stolu. U druhého už jen naznačil přistání a když uviděl můj tázavovyčítavěodmítavý pohled, tak jen nad naší ranvejí zakroužil a snesl se opjět o stůl vedle. Třetí, čtrté a páté byly už úplně tak, jak měly pifka být. Nesl vždy tři plná k nám a ostatních devět poloplných rozdal po lokálu. U cca pátého se už zkusili ozvat štamgasti od vedlejšího stolu: "Hele Jaroušku my by sme chtěli taky plný." Odpověď obrovitého Jarouška v sobě koncentrovala všechnu tu absurditu, jak doby, tak RaJ-e :"Ty, ty drž hubu, ty si si vole nestěžoval !" :-)
A jako poslední a to je to, o čem jsem chtěl původně napsat, o teplosti prvních pif.
SNAD POSLEDNÍ FSUFKA - šel jsem loni v létě se třemi kamarády po malých pivovárcích pražských. Začali jsme v pivovárku Pražský most - U Valšů. Zvlolili jsme asi špatnou dobu, ale na to co jsme měli před sebou, tak akorát - 13:30 jsme byli na místní zahradňačce a že si dáme to jejich pifko. Tak já jako objednavatel, jsem dostal to "čestné" úplně první super teplý, druhý dostal už jen teplejší atd. Zdenda na čtvrtém místě si jen mlaskal, jak mu příjemně trnou zuby jak je studené... Druhé už bylo krásně studené a dobré ! Dífčina jinak pěkná a milá nám na otázku, kdo že jim vaří pivo, vykulila oči a odběhla se poradit. Pak s velkou hrdostí nám oznámila, že: "Nám vaří pivo sládek !" To jako, aby jsme si my čoudové nemysleli, že to vaří kuchař jako vedlejšku :-). No nádhera.
Na této histárce je jednoznačně vidět, jak to taky nejde... Stačilo jen rozlít pifka tak do půli a od konce je zase dotočit a každý dostane půl teplejšího a půl studeného = dá sa piť... Ale možná to mé teplé byl ten stoják pod kohoutem. Nevím. Neviděl jsem...
V současné době, kdy je většina píp (pro mne naprostá jednička je NOSTALGIE II. od LUKRů. A to jak v dochlazování, téměř až do kohoutu, tak i v točení, kdy mi pobyb z prava do středu a zpět přijde "pivně" čistčí, než italský typ xobě a od sebe) postavena tak, že je pivo dochlazováno po celou dobu co je v pivním vedení + - nějaké centimetry kohoutu, přijde jako blbost, že je možné natočit teplé pivo, ale moje předešlá fsufka hovoří. Nic méně si neodpustím už ale opravdu poslední FSUFKU.
Hospodu stavěl jeden můj známý a poučen Magistrem Kelley, Tramwayí atd. snažil se a udělal hezky vyzdobenou hospodu pod sídlištěm Homolka. Docela se mu povidla a večer tam i sem tam chodili lidi. No jo. ALE majitel-investor umístil sudy i s chlazením cca 20m do pípy. Vedení piva vedlo pod podlahou a chlazení se na noc MUSELO vypínat, aby se ušetřilo !!! Tak tam jsem byl opravdu rád, když mi poradil ať si dám zatím studený lahvový :-). Ale zkazit se, byť v takovémto připadku, pivo - pokud je z velkochovu :-) a vedení čistí - opravdu nemůže.
To jsem se nějak rozepsal. Jen jsen chtěl zareagovat na váš-tvůj, snad jsme si potykali, článek z pohledu z jiné strany :-).
JBS.
Re: I opak je pravdou..., (Jiří Kaňa, 31.03.2009 07:45) celé vlákno | reagovat
Pěkný, ze života.
Jo, potykali, myslím, že to bylo v Humpolci:-)
Re: I opak je pravdou..., (Honza Kočka, 31.03.2009 08:08) celé vlákno | reagovat
Bejcku, proc Ty mi tu nepises blogy ze zivota? respektive pohled z druhe strany pipy:)?
Jirko, nemáš pravdu, (Roman Holoubek, 31.03.2009 07:03) celé vlákno | reagovat
Čekal jsem zde bouřlivou diskuzi a mimo Bejčka nikdo. Tak asi nemáš pravdu a všichni konzumenti jsou spokojeni. Nikdo (mimo vás dvou) nedostává podmíráky, zkažené pivo, odkapané, či teplé pivo. Nikdo nebyl podveden a nikdo z číšníků (číšnic, výčepáků,...) nebyl vyveden z míry nepřístojným hostem.

Za sebe říkám, ano občas jsem nespokojený a dle situace a míry nespokojenosti reaguji.
Vyhledávání