Komentáře
článku: Točíme zkažené pivo
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Pěkný, ze života.
Jo, potykali, myslím, že to bylo v Humpolci:-)
Jo, potykali, myslím, že to bylo v Humpolci:-)
Bejcku, proc Ty mi tu nepises blogy ze zivota? respektive pohled z druhe strany pipy:)?
Vyhledávání
Ale...
Jde o to, jak se na věc člověk dívá. A hlavně z které strany pultu a kdo ten pult vlastní.. O dolévání okapů, přelévání pěny a zajisté i o ještě strašnějších věcech - FSUFKA - kdysi (95) jsem pro kamaráda (a za jeho peníze) postavil hospodu. Nechal na temno (ultramarín neředěný!!!) vymalovat a Igor Ševčík ji sqěle vyzdobil přesně v tom duchu, jak jsem chtěl - temnou a ponurou. No a v této hospodě jsme točili v té době poněkud netradiční pifko - irský Guinness. Už v té tehdy jsem chtěl být jinačejší :-). No a co se mi nestalo. Přináším z placu cca šest po hostech nedopitých - skoro plných - Guinnessů a vylévám je do výlefky. Host, jinak pikolík v jedné proslulé irské hospodě v centru, mi říká: "A není to škoda ?" Na můj nechápavý pohled mi odvětil, že on si ty zbylé Guinnesse leje do kyblíku pod barem a když skončí šichtu, tak má takový udělátor alias vercendunk, odborně slovensky se to jmenuje Hentenonýbazmek :-) a tím že si pomalu otevře sud - pomalu proto, aby nejdříf ze sudu ušel plyn - biogon - a pak teprf tam ten kýbl trychtýřem doleje zpět !!! Z mé strany nastalo němé třeštění očí a na jeho "vysvětlující" argument, že takhle vydělá za směnu možná nejvíc peněz, jsem jen smutně pokýval hlavou :-(... KONEC FSUFKY - se nechci moc rozvádět.
Mezi námi - proč asi řezníci dělají svou práci mimo oči zákazníků ? A viděl jste někdo někdy z čeho a jak se dělají salámy, tlačenka, paštiky adt. ve velkovýrobně ??? I tohle vše byl důvod, proč jsem trval na tom, že host má výčepákovi vidět cca z půl metru baru až do ruky. To v době (95), kdy to zase až tak běžné nebylo ! Hosté většinou seděli v dostatečné vzdálenosti od pípy, tak aby na čachry s pivy neviděli...
O podmíráku jsem vždy informoval číšníka, až jsem s tím byl ostatním spolustolujícím nepříjemný :-) - OPJĚT FSUFKA - zkrátka jsem už moc starej a histárky se mají předávat dál... rok 85 jdeme tři po noční k Pinkasům (otevírali o sedmé!) a dáváme si úžasný gulášek s čerstvým rohlíkem a jak jinak plzeňký pifko. To nám nese velmi statný číšník, tak zhruba z poloviny plné. Ještě než stačil položit půllitry na stůl jsem ostřelhbitě zareagoval: (ač kopán pod stolem a umlčován sykotem:"Dostanem zase na držku, vole !") "Šéfe, to odneste někam jinam. MY chceme plný pivo !" Nehnul ani brvou a hbitě obsloužil místní alkoholiky u vedlejšího stolu. U druhého už jen naznačil přistání a když uviděl můj tázavovyčítavěodmítavý pohled, tak jen nad naší ranvejí zakroužil a snesl se opjět o stůl vedle. Třetí, čtrté a páté byly už úplně tak, jak měly pifka být. Nesl vždy tři plná k nám a ostatních devět poloplných rozdal po lokálu. U cca pátého se už zkusili ozvat štamgasti od vedlejšího stolu: "Hele Jaroušku my by sme chtěli taky plný." Odpověď obrovitého Jarouška v sobě koncentrovala všechnu tu absurditu, jak doby, tak RaJ-e :"Ty, ty drž hubu, ty si si vole nestěžoval !" :-)
A jako poslední a to je to, o čem jsem chtěl původně napsat, o teplosti prvních pif.
SNAD POSLEDNÍ FSUFKA - šel jsem loni v létě se třemi kamarády po malých pivovárcích pražských. Začali jsme v pivovárku Pražský most - U Valšů. Zvlolili jsme asi špatnou dobu, ale na to co jsme měli před sebou, tak akorát - 13:30 jsme byli na místní zahradňačce a že si dáme to jejich pifko. Tak já jako objednavatel, jsem dostal to "čestné" úplně první super teplý, druhý dostal už jen teplejší atd. Zdenda na čtvrtém místě si jen mlaskal, jak mu příjemně trnou zuby jak je studené... Druhé už bylo krásně studené a dobré ! Dífčina jinak pěkná a milá nám na otázku, kdo že jim vaří pivo, vykulila oči a odběhla se poradit. Pak s velkou hrdostí nám oznámila, že: "Nám vaří pivo sládek !" To jako, aby jsme si my čoudové nemysleli, že to vaří kuchař jako vedlejšku :-). No nádhera.
Na této histárce je jednoznačně vidět, jak to taky nejde... Stačilo jen rozlít pifka tak do půli a od konce je zase dotočit a každý dostane půl teplejšího a půl studeného = dá sa piť... Ale možná to mé teplé byl ten stoják pod kohoutem. Nevím. Neviděl jsem...
V současné době, kdy je většina píp (pro mne naprostá jednička je NOSTALGIE II. od LUKRů. A to jak v dochlazování, téměř až do kohoutu, tak i v točení, kdy mi pobyb z prava do středu a zpět přijde "pivně" čistčí, než italský typ xobě a od sebe) postavena tak, že je pivo dochlazováno po celou dobu co je v pivním vedení + - nějaké centimetry kohoutu, přijde jako blbost, že je možné natočit teplé pivo, ale moje předešlá fsufka hovoří. Nic méně si neodpustím už ale opravdu poslední FSUFKU.
Hospodu stavěl jeden můj známý a poučen Magistrem Kelley, Tramwayí atd. snažil se a udělal hezky vyzdobenou hospodu pod sídlištěm Homolka. Docela se mu povidla a večer tam i sem tam chodili lidi. No jo. ALE majitel-investor umístil sudy i s chlazením cca 20m do pípy. Vedení piva vedlo pod podlahou a chlazení se na noc MUSELO vypínat, aby se ušetřilo !!! Tak tam jsem byl opravdu rád, když mi poradil ať si dám zatím studený lahvový :-). Ale zkazit se, byť v takovémto připadku, pivo - pokud je z velkochovu :-) a vedení čistí - opravdu nemůže.
To jsem se nějak rozepsal. Jen jsen chtěl zareagovat na váš-tvůj, snad jsme si potykali, článek z pohledu z jiné strany :-).
JBS.