úvod
homepage

Točíme zkažené pivo vytisknout článek

Přidáno: 30. března 2009  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7011x

Dospěli jsme tak daleko, že to někdy v hospodách dokonce přiznávají. A pak že jsme v pivní kultuře pozadu…

Zamýšlení se nad pivní kulturou je pro nás pivaře téměř nevyčerpatelným generátorem písmen, slov, vět a odstavců. Tentokrát bych se rád pozastavil nad tím, co nás může potkat v běžném výčepu. Pivní kultura se totiž dá posuzovat i podle vztahu výčepních k pivu a k hostům. Podle mě to jde jedno s druhým.

Někde si hostů i piva váží. A jinde? To strašlivé bryndání a cmrndání, to rozlévání úkapů, to řezání různých piv podle toho, jak to zrovna pění – jistě jste to každý zažil. Nevypovídá to taky tak trochu o pivní kultuře? Co kdyby takhle zhůvěřile zacházeli před očima zákazníků třeba s masem?

Nebo třeba točení piva pod míru. Schválně, pokud v hospodě dostanete tzv. podmíráče, ozvete se? Nebo raději ne, abyste si nepřipadali jako blbci? Nárok na dotočení pochopitelně máte, ale nemáte třeba strach, že se vám výčepní nějakým způsobem pomstí? Je na každém, co si za daných okolností nechá líbit.

Víte, ono nám to hrozně pění, nechcete si dát radši něco jiného?“ Tohle je oblíbený zabiják výtoče kvasnicových piv. Obsluha se tak časem zbaví piva, které „nikdo nechce“ a získá pověstný klid na práci. Práce s nevybíravým materiálem je totiž daleko jednodušší.

Jak to u nás chodí s odtáčením zteplalého piva, které si až příliš dlouho hovělo v pivním vedení? Mívá ten první vždycky smůlu, nebo se nedobrá část piva poctivě odtáčí?

Asi nikdy nepřestanu kroutit hlavou nad pivním zážitkem svého dobrého známého. Zašel si večer do svého oblíbeného podniku na svůj oblíbený tmavý ležák. Jenže toho večera mu výčepní poradil, ať si dá raději něco jiného. Pivní vedení je prý dlouhé, černé pivo ještě netočili a dostal by prý tudíž zkažené pivo. A víte, co je na tom nejhorší? Že si to ten dotyčný známý pochvaluje jako nadstandardně vstřícný přístup ke stálému hostu!

Tímto zamyšlením plným otazníků jsem chtěl jen vyzdvihnout jednu banální pravdu: Pokud si budou v hospodách vážit pivařů, budou si tam vážit i piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 20 komentářů, poslední komentář: 01.11.2013 10:22 Komentovat
Konečně HOSPODA v Libni !!! Honza01.11.2013 10:22
Včera jsme zašli s partou do nově otevřené restaurace U Králů v Libni.Rok se to tam...
Jo jo Jan Kocián - pivní snob17.08.2010 19:57
Nic nového pod sluncem:...
Re: Re: Poslední příspěvek David R.05.04.2009 16:46
Jsem rád, že nejsem sám. U Moritze se nám taky velmi líbilo před dvěma roky. Pivo,...
podmíráky pumpescu04.04.2009 00:21
dnes jsem sem pobavil v Lidické ulici v Praze V Kozlovně: pičus za pípou každé pivo dával...
Re: Poslední příspěvek Petr Měrka03.04.2009 23:22
Neboj, nejsi sám. Naposled jsem kroužil pivem v kryglu, abych vyhnal bubliny v celku nedávno....
Poslední příspěvek David R. Disident03.04.2009 21:03
Asi se tu už naultimo odpíšu, ale některé nectnosti, jež tu tepete, já naopak...
pohled z obou stran barikády pumpescu02.04.2009 22:54
A co takové ponechávání piva přes noc v trubkách, to je pak lahoda - a při dvaceti metrech...
podobný zážitek Stanislav Jakoubek02.04.2009 08:38
mám podobný zážitek, jako tvůj kamarád; občas chodím v Teplicích do jedný hospody, kde...
Vyhledávání