úvod
homepage

Komentáře

článku: Minipivovar a české poměry

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

proč to nejde na severu?, (tomas, 26.03.2009 09:24) celé vlákno | reagovat
to Honza: No mě přijde, že třeba na severní moravě s tím jeden začal a pár ostatních tím potom časem inspiroval. Takže když někdo někde na severu čech rozjede malý pivovar a bude se mu dařit tak tím v okolí inspiruje zase pár dalších, který udělají něco podobnýho. Takovej malej lavinovej efekt.
Re: proč to nejde na severu?, (Honza Kočka, 26.03.2009 10:09) celé vlákno | reagovat
Mluvi se tu o dvou minipivovarech, ale na zpusob Prahy, tak jak to popsal dole David. Ceska Kamenice a Decin. Nic ve stylu jednodussiho zarizeni v hospode nebo prerostle garazi...treba maji na severni Morave vic penez:)

Ale vazne. Nejblizsi pivovary jsou v Usti nad Labem a Vratislavicich, nas Kocour a jinak nic, Je to zvlastni. V kazdem jinem kraji je nekolik minipivovaru. Mozna by to stalo za studii...

Re: Re: proč to nejde na severu?, (tomas, 26.03.2009 11:23) celé vlákno | reagovat
Musí se prostě najít první odvážlivec, kterej si takovej pivovárek u baráku udělá a až se to v okolí rozkřikne a ukáže se, že to něco i vydělá, tak to strhne i pár dalších, který by to jinak ani nenapadlo a peníze třeba mají. Většinu hospodskejch a dalších samotná výroba piva nezajímá, ale když uvidí, že někdo v sousední vesnici něco takovýho svépomocí udělal a ono to funguje tak do toho třeba taky půjdou. Na tomhle principu už vzniklo v ČR pár domácích pivovárků. Třeba zrovna Kocour by mohl bejt na severu tím průkopníkem.
Re: Re: proč to nejde na severu?, (Martin, 26.03.2009 15:51) celé vlákno | reagovat
Podle mého je to taky dané tím, že na severu Čech je i slušná konkurence dobrých menších průmyslových pivovarů - beru li to od severozápadu - Žatec, Louny, Konrád, Svijany, Klášter, Rohozec, Paka až po třeba severovýchod s Krakonošem. + Zlatovar&Březnák. A z mini je tu Harrachov, Vrchlabí a nevím jestli funguje ještě Vendelín, A pochpoitelně Varnsdorf. Rozhodně žádná nouze o slušné pivko. I když minipivovar v tak velkém a prosperujícím městě jako je Liberec by to opravdu chtělo...
Re: Re: Re: proč to nejde na severu?, (Luděk, 26.03.2009 23:55) celé vlákno | reagovat
Už se na tom libereckém pomalu pracuje :-)
jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (viola, 21.03.2009 11:05) celé vlákno | reagovat
zajímalo by mně za kolik se dá pivo vyrobit v minipivovaru
Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (Luděk, 21.03.2009 12:01) celé vlákno | reagovat
Pivo se dá vyrobit i za několik korun za půllitr. Pomíjím počáteční náklady za pořízení pivovaru (a pak průběžné za další případné rozšiřování), jen "holé" náklady na suroviny, energie atd., bez platů pro personál a umořování provozních nákladů, nájem atp.
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (P.H.H., 22.03.2009 19:55) celé vlákno | reagovat
Lidi, kde žijete. Jestli si myslíte, že se dá uvařit pivo za pár korun, tak si to zkuste..
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (Stanislav Jakoubek, 23.03.2009 08:30) celé vlákno | reagovat
za pár korun ... za kolik teda ? docela by mě to zajímalo; "pár" korun je dost široký pojem
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (Honza Kočka, 23.03.2009 09:34) celé vlákno | reagovat
A pokud dostanete slad darem, mate vodnielektrarnicku sponzorovanou EU z dotaci atd, je to vazne skoro zadarmo:)

Opravdu se do ceny piva promita prilis mnoho veci, aby se dala cena jednoduse odvodit. Od tech porizovacich nakladu, prace lidi, ceny surovin, platby za dalsi vicenaklady(najem, rozvoz piva, pripadne lahvovani) az po vlastni "cenovou" politiku daneho minipivovaru. Ale par koroun to rozhodne neni...
Re: Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (emu, 23.03.2009 23:45) celé vlákno | reagovat
V týdeníku Ekonom, velice seriózním časopisu, jsem četl článek o minipivovarech a zde byly vyčísleny PROVOZNÍ náklady na uvaření půllitru dvanáctky na cenu cca 4 až 5 Kč. Zahrnta je, pokud si dobře pamatuju, pouze samotná výroba (suroviny, energie, plat sládka).
Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (hroch, 23.03.2009 08:38) celé vlákno | reagovat
Při zjednodušených výpočtech suroviny 2Kč na 0,5litru. Energie a daň další 2Kč na půllitr. Podle mých návštěv některých mini je na 500hl ročního výstavu zhruba jeden zaměstnanec. Při ročních mzdových nákladech 300-400tisKč to je na jedno pivo 3-4Kč.Každých sto tisíc splátek investic je znovu jedna koruna. Investice při stavbě na klíč na 500hl podle různých zdrojů a náročnosti stavby nebo rekonstrukce budovy v které pivovar bude 5-20mil Kč. Při sedmiletém úvěru nejnižší částky 10Kč na půllitr při 15 letém úvěru nejkvyšší částky 30Kč na půllitr. a nyní ještě provoz restaurace. Když to někdo neposkládá ze šrotu jako Berounský medvěd, ze zkrachovalých nebo se zvětšujicích minipivovarů jako Kocour, nebo na koleně s využitím ležení v KEG sudech aby srazil invetice co nejvýš dolů může mít zajímavou cenu. Na cenu piva průmyslových pivovarů, se svojí cenou za výrobu a splátky investic nemůže dostat.
Cena v minipivovarech při odběru sudového piva hodně ukazuje na kreativitu vlastníků při stavbě pivovaru, tam kde bylo postaveno na klíč je cena pro normálního člověka nepřijatelná, protože splátky investic ji příliš zvedají.
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (emu, 23.03.2009 23:57) celé vlákno | reagovat
no ale to jsou zavádějící informace. Investice do restaurace a budovy už je úplně mimo, copak to se platí jen z piva? Host si tam dá oběd třeba za 150 Kč a k tomu dvě piva za 25, takže tři čtvrtiny příjmů pivovaru jsou u něj z jídla. Pivo je atrakce, jak přilákat hosty, aby tam utratili i za jídlo. Jistě, že jenom z piva by se to nezaplatilo
Re: Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (hroch, 24.03.2009 06:33) celé vlákno | reagovat
Počítej třeba jenom půlku nákladů do ceny piva a půlku do jídla, ale s tou pořizovací cenou musíš počítat. A když někdo zrekonstruuje historickou budovu a udělá tam pivovar tak má náklady 140mil jako Purkmistr a to samé na zelené louce v moderní stavbě by postavily tak za 50mil. Ta cena krásný budovy se rozpustí asi jen do jídla. Já jsem v té úvaze uvedl, že pro pivovar každých stotisíc splátek za pořízení je na každých vyrobených 500hl ročně jedna koruna v ceně piva.
Re: Re: Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (tomas, 24.03.2009 08:15) celé vlákno | reagovat
to Hroch: No jo ale třeba v Purkmistru jsou vysoký náklady daný vybudováním luxusního hotelu, konferenčních prostor, bowlingu atd.. Samotnej pivovar s hospodou by rozhodně tolik milionů nestál, takže se investice potom vrací nejen z piva a jídla, ale i z těhle doprovodnejch věcí okolo.
Re: Re: Re: Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (Honza Kočka, 24.03.2009 08:22) celé vlákno | reagovat
Jenze na doprovodny akce zase ten pivovar musi mit nekoho, kdo to bude organizovat. Pripadny bowling, restaurace podle velikosti ma rozdilny pocet personalu atd., tudiz zase mnohem vetsi naklady.

I samotny vareni je rozdilne - vari jednou za tyden, jake to zarizeni je, vari sam u sebe doma...fakt se to neda zjednodusit.
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?, (Petr Měrka, 26.03.2009 16:58) celé vlákno | reagovat
Pokud jsem dobře poslouchal, tak v restauračním pivovaru v OL mluvil sládek o cca 11 krunách výrobního nákladu na pivo. Největší položka jsou energie, kvůli nereálnosti použití rekuperace tepla jako je tomu ve velkých pivovarech vařících denně.
Otázku ceny varny neřešil, majitelé prostě chtěli hospodu dle svého gusta, která uživí provoz. Investici řešili z podnikání, které je živí.
Radost nad diskusí, (David Ručka, 24.03.2009 21:13) celé vlákno | reagovat
Jsem rád, že se mi trochu podařilo vyprovokovat polemiku, která myslím trochu na Světě piva ochladla poté, co se server tak profesionalizoval a strukturalizoval do mnoha oddílů. Téměř s každým souhlasím, neboť každý psal trošku o něčem jiném. Nikdo se však nepokusil odpovědět, proč některé regiony jsou minipivní ráj a jinde je to bída.
Pokusím se o kompromis. Kvantitativní růst minipivovarů je možný asi hlavně tou levnější cestou, tedy udělá se výroba piva na koleně už ve fungující hospodě. "Pražská" cesta má nicméně také své opodstatnění, při své nákladnosti je vhodná do velkých měst či turistických lokalit. Kolik unese český trh, nevíme. Až začnou minipivovary masívně zavírat, budeme vědět, že už je jich přespříliš. Dej Bůh, že k tomu nikdá nedojde :-) !
Re: Radost nad diskusí, (Honza Kočka, 26.03.2009 08:55) celé vlákno | reagovat
Neco na tom bude. Na druhou stranu netusim, proc u nas na severu Cech neni neco na zpusob Priboru nebo Hukvald. To nemyslim ve zlem. Ale jednodussi zarizeni, u hospody...? Treba se do toho nikomu nechce, nejsou sladkove...
Kolik unese český trh, (David Ručka, 17.03.2009 13:51) celé vlákno | reagovat
Proč by Česko uneslo zrovna 150 mini? Proč ne každá větší vesnice a každá normální městská čtvrť? Tedy tisíce.
V blízkém okolí F-M je tuším 7 minipivovarů a v nedaleké Ostravě další dva. Každý je přitom jiný, od obyčejné dědinské hospy po zámek. Chybí tam pravda pale ale, pšenice apod., ale doufám,že i na to najdou sládci a majitelé odvahu a místní se nebudou štítit.
12
Vyhledávání