Komentáře
článku: Minipivovar a české poměry
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
zajímalo by mně za kolik se dá pivo vyrobit v minipivovaru
Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(Luděk, 21.03.2009 12:01)
celé vlákno | reagovat
Pivo se dá vyrobit i za několik korun za půllitr. Pomíjím počáteční náklady za pořízení pivovaru (a pak průběžné za další případné rozšiřování), jen "holé" náklady na suroviny, energie atd., bez platů pro personál a umořování provozních nákladů, nájem atp.
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(P.H.H., 22.03.2009 19:55)
celé vlákno | reagovat
Lidi, kde žijete. Jestli si myslíte, že se dá uvařit pivo za pár korun, tak si to zkuste..
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(Stanislav Jakoubek, 23.03.2009 08:30)
celé vlákno | reagovat
za pár korun ... za kolik teda ? docela by mě to zajímalo; "pár" korun je dost široký pojem
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(Honza Kočka, 23.03.2009 09:34)
celé vlákno | reagovat
A pokud dostanete slad darem, mate vodnielektrarnicku sponzorovanou EU z dotaci atd, je to vazne skoro zadarmo:)
Opravdu se do ceny piva promita prilis mnoho veci, aby se dala cena jednoduse odvodit. Od tech porizovacich nakladu, prace lidi, ceny surovin, platby za dalsi vicenaklady(najem, rozvoz piva, pripadne lahvovani) az po vlastni "cenovou" politiku daneho minipivovaru. Ale par koroun to rozhodne neni...
Opravdu se do ceny piva promita prilis mnoho veci, aby se dala cena jednoduse odvodit. Od tech porizovacich nakladu, prace lidi, ceny surovin, platby za dalsi vicenaklady(najem, rozvoz piva, pripadne lahvovani) az po vlastni "cenovou" politiku daneho minipivovaru. Ale par koroun to rozhodne neni...
Re: Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(emu, 23.03.2009 23:45)
celé vlákno | reagovat
V týdeníku Ekonom, velice seriózním časopisu, jsem četl článek o minipivovarech a zde byly vyčísleny PROVOZNÍ náklady na uvaření půllitru dvanáctky na cenu cca 4 až 5 Kč. Zahrnta je, pokud si dobře pamatuju, pouze samotná výroba (suroviny, energie, plat sládka).
Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(hroch, 23.03.2009 08:38)
celé vlákno | reagovat
Při zjednodušených výpočtech suroviny 2Kč na 0,5litru. Energie a daň další 2Kč na půllitr. Podle mých návštěv některých mini je na 500hl ročního výstavu zhruba jeden zaměstnanec. Při ročních mzdových nákladech 300-400tisKč to je na jedno pivo 3-4Kč.Každých sto tisíc splátek investic je znovu jedna koruna. Investice při stavbě na klíč na 500hl podle různých zdrojů a náročnosti stavby nebo rekonstrukce budovy v které pivovar bude 5-20mil Kč. Při sedmiletém úvěru nejnižší částky 10Kč na půllitr při 15 letém úvěru nejkvyšší částky 30Kč na půllitr. a nyní ještě provoz restaurace. Když to někdo neposkládá ze šrotu jako Berounský medvěd, ze zkrachovalých nebo se zvětšujicích minipivovarů jako Kocour, nebo na koleně s využitím ležení v KEG sudech aby srazil invetice co nejvýš dolů může mít zajímavou cenu. Na cenu piva průmyslových pivovarů, se svojí cenou za výrobu a splátky investic nemůže dostat.
Cena v minipivovarech při odběru sudového piva hodně ukazuje na kreativitu vlastníků při stavbě pivovaru, tam kde bylo postaveno na klíč je cena pro normálního člověka nepřijatelná, protože splátky investic ji příliš zvedají.
Cena v minipivovarech při odběru sudového piva hodně ukazuje na kreativitu vlastníků při stavbě pivovaru, tam kde bylo postaveno na klíč je cena pro normálního člověka nepřijatelná, protože splátky investic ji příliš zvedají.
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(emu, 23.03.2009 23:57)
celé vlákno | reagovat
no ale to jsou zavádějící informace. Investice do restaurace a budovy už je úplně mimo, copak to se platí jen z piva? Host si tam dá oběd třeba za 150 Kč a k tomu dvě piva za 25, takže tři čtvrtiny příjmů pivovaru jsou u něj z jídla. Pivo je atrakce, jak přilákat hosty, aby tam utratili i za jídlo. Jistě, že jenom z piva by se to nezaplatilo
Re: Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(hroch, 24.03.2009 06:33)
celé vlákno | reagovat
Počítej třeba jenom půlku nákladů do ceny piva a půlku do jídla, ale s tou pořizovací cenou musíš počítat. A když někdo zrekonstruuje historickou budovu a udělá tam pivovar tak má náklady 140mil jako Purkmistr a to samé na zelené louce v moderní stavbě by postavily tak za 50mil. Ta cena krásný budovy se rozpustí asi jen do jídla. Já jsem v té úvaze uvedl, že pro pivovar každých stotisíc splátek za pořízení je na každých vyrobených 500hl ročně jedna koruna v ceně piva.
Re: Re: Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(tomas, 24.03.2009 08:15)
celé vlákno | reagovat
to Hroch: No jo ale třeba v Purkmistru jsou vysoký náklady daný vybudováním luxusního hotelu, konferenčních prostor, bowlingu atd.. Samotnej pivovar s hospodou by rozhodně tolik milionů nestál, takže se investice potom vrací nejen z piva a jídla, ale i z těhle doprovodnejch věcí okolo.
Re: Re: Re: Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(Honza Kočka, 24.03.2009 08:22)
celé vlákno | reagovat
Jenze na doprovodny akce zase ten pivovar musi mit nekoho, kdo to bude organizovat. Pripadny bowling, restaurace podle velikosti ma rozdilny pocet personalu atd., tudiz zase mnohem vetsi naklady.
I samotny vareni je rozdilne - vari jednou za tyden, jake to zarizeni je, vari sam u sebe doma...fakt se to neda zjednodusit.
I samotny vareni je rozdilne - vari jednou za tyden, jake to zarizeni je, vari sam u sebe doma...fakt se to neda zjednodusit.
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru?,
(Petr Měrka, 26.03.2009 16:58)
celé vlákno | reagovat
Pokud jsem dobře poslouchal, tak v restauračním pivovaru v OL mluvil sládek o cca 11 krunách výrobního nákladu na pivo. Největší položka jsou energie, kvůli nereálnosti použití rekuperace tepla jako je tomu ve velkých pivovarech vařících denně.
Otázku ceny varny neřešil, majitelé prostě chtěli hospodu dle svého gusta, která uživí provoz. Investici řešili z podnikání, které je živí.
Otázku ceny varny neřešil, majitelé prostě chtěli hospodu dle svého gusta, která uživí provoz. Investici řešili z podnikání, které je živí.
Vyhledávání