úvod
homepage

Minipivovar a české poměry vytisknout článek

Přidáno: 17. března 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4574x

Každý rok se jich otebře několik nových, přitom zavřený v poslední době nebyl ani jeden, stále se o nich více a více píše, občas se objeví i v televizi. O čem je řeč? O českých minipivovarech.

V posledních letech se dá psát o boomu minipivovarů u nás. Každý rok jich několik přibude, dostávají se stále častěji na stránky novin, mluví se o nich už i mezi normálními pivaři. Rozšiřují jinak rigidní a někdy i celkem fádní nabídku velkých molochů, přispívají k zušlechťování pivní kultury u nás, pomáhají rozhýbat dosud málo prozkoumané oblasti světa piva,pivní turistiky a snad i občas boří desetiletími udržované mýty o pivu u nás.

 

Minipivovary, kterých je u nás už na osmdesát, představují pestrou škálu možností realizace takového zařízení. Od jednoduchého (v dobrém slova smyslu) principu spojení vaření piva a sousedského pokecu, jako tomu je U Baštů v Nuslích, přes malý pivovar na malém místě (Permon u Sokolova), pivovar nabízející pestrou škálu pivních stylů (Pivovarský dům v Ječné ulici v Praze)po pivovary s vlastní ubytovací kapacitou (kupříkladu Purkmistr v Černicích u Plzně, Modrá hvězda v Dobřanech, nebo Richterpub u Bulovky v Praze).

 

Minipivovary se liší nejen filosofií svého zařízení, ale i škálou nabízených piv. Již zmíněný Pivovarský dům v Praze, který jako první u nás nabídl piva v kategoriích jako je pale ale, stout, nakuřovaná piva a další, zavedl též jako první tzv. „hand pump“ pro čepování piv typu ale, byl i první, který pořádal degustace a pivní osvětu. V pestrosti nabídky nezaostávají ani například Tomáš Mikulica a jeho moky vařené v Chýni u Prahy, již zmiňovaný Purkmistr u Plzně nebo český pivní extrém X-33 vařený U medvídků v Praze. Jiní si vystačí s nabídkou ležáků a příležitostní změnou v podobě silnější verze svého moku.

 

Ono také vařit speciály mimo velká města se někdy může jevit jako pokus o finanční sebevraždu. Vždyť speciály nacházíme hlavně v Praze, Plzni, Ostravě. Na druhou stranu takový Hradec Králové se dá považovat za regionální centrum, má i svojí specializovanou pivotéku, pár pivnic se „čtvrtou pípou“ a přitom zde minipivovar nenajdete ( než mě začnete kamenovat, mám na mysli regulérní minipivovar, kde můžete běžně ochutnat jeho nabídku. O Milanovi Rambouskovi vím, jeho piva mi chutnají, ale...). Nedá se tudíž předpokládat, že byste někde na vsi našli minipivovar, který by vám nabídl třeba stout a při vaší další návštěvě pale ale. Místní by tyto moky nejspíš nepochopili.I když první vlaštovkou může být novinka připravovaná na léto z rukou velice zkušeného pivovarského matadora Martina Matušky, jehož výtvory v současné době můžete ochutnat ve Svatém Norbertovi u Strahovského kláštera v Praze.

 

Minipivovary se též liší svojí aktivitou, jako jsou doprovodné akce, účast na pivních festivalech či vymýšlení různých kulišáren. Loňský první ročník festivalu malých pivovarů pořádaných Purkmistrem v Plzni měl veliký ohlas a kdo to myslí s pivem z malých pivovarů vážně, měl by si již nyní zakoužkovat datum druhého ročníku v kalendáři. Mnohá další místa pořádají akce menšího rozsahu, nebo doplňují svojí nabídku piva, gastronomie o lázeňskou péči(Kozlovice, Harrachov).

 

Ano, minipivovarů je u nás již nepřehlédnutelně, podle názorů odborníků by český trh „unesl“ až 150 podobných zařízení, ale stále je zde prostor pro zviditelňování fortelného, pro někoho i poctivého piva. Dobrou příležitostí je připravovaná mega akce v Letňanech v Praze na konec května, kde bude mít běžný smrtelník možnost ochutnat nejen ležáky z pestré nabídky minipivovarů (seznam bude uveřejněn do konce týdne). Stále hlasitěji se mluví o samostatném svazu domácích nejmenších pivovarů, který by rozhodně přispěl k propagaci dané myšlenky. Určitě budou přibývat i chuťově odvážnější piva, která byla ještě před lety nemyslitelná. K tomu akce, které dostanou minipivovar aspoň na stránky místního tisku.

 

Je toho hodně, co se dá s pivem z malého zařízení udělat. Proto by mě zajímal názor čtenářů na možnosti, jak dosáhnout toho, aby se o pivu z českých mini nebavili jen pivní fajnšmekři/čtenáři pivních serverů/příbuzní sládků, ale i široká veřejnost. Myslíte si, že by dané věci prospěla pestřejší nabídka piv, jinak zaměřené akce, asociace sdružující podobné pivovary, kampaň za fortelné pivo, více pivoték, celkově pozitivnější vnímání piva jako takového, nebo něco jiného?

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 30 komentářů, poslední komentář: 26.03.2009 23:55 Komentovat
Re: Re: Re: proč to nejde na severu? Luděk26.03.2009 23:55
Už se na tom libereckém pomalu pracuje :-)
Re: Re: jaké jsou výrobní náklady na 0,5l z minipivovaru? Petr Měrka26.03.2009 16:58
Pokud jsem dobře poslouchal, tak v restauračním pivovaru v OL mluvil sládek o cca 11 krunách...
Re: Re: proč to nejde na severu? Martin26.03.2009 15:51
Podle mého je to taky dané tím, že na severu Čech je i slušná konkurence dobrých...
Re: Re: proč to nejde na severu? tomas26.03.2009 11:23
Musí se prostě najít první odvážlivec, kterej si takovej pivovárek u baráku udělá a až...
Re: proč to nejde na severu? Honza Kočka26.03.2009 10:09
Mluvi se tu o dvou minipivovarech, ale na zpusob Prahy, tak jak to popsal dole David. Ceska...
proč to nejde na severu? tomas26.03.2009 09:24
to Honza: No mě přijde, že třeba na severní moravě s tím jeden začal a pár ostatních...
Re: Radost nad diskusí Honza Kočka26.03.2009 08:55
Neco na tom bude. Na druhou stranu netusim, proc u nas na severu Cech neni neco na zpusob Priboru...
Radost nad diskusí David Ručka24.03.2009 21:13
Jsem rád, že se mi trochu podařilo vyprovokovat polemiku, která myslím trochu na Světě...
Vyhledávání