úvod
homepage

Komentáře

článku: Hroch vaří domácí pivo III. (stáčení, problémy, slepé cesty...)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

prosím o radu, (dredg, 19.01.2009 14:42) celé vlákno | reagovat
Dobrý den. Děkuji za Váš třídílný inspirativní seriál a prosím o radu.Dnes jsem stáčel po 9 dnech kvašení do PETek. Dával jsem 200 ml tekutých kvasnic na cca. 15 l mladiny a měl to v lednici ze začátku při 8°C. Jelikož po dvou dnech se neobjevila žádná pěna ( pouze malé "zaprášení" ) zvýšil jsem teplotu v lednici na 10-11°C. Poté se objevila zhruba 1-2 cm řídká pěna ( s tou co máte zde na foto se nedá srovnat ), která se poté zcela ztratila. Mladina je na chuť lahodná a nepřipomíná chuť sladiny. Z Vašich zkušeností prosím o radu, kde jsem udělal chybu a zda si myslíte, že došlo k dostatečnému prokvašení mladiny či ne. Předem děkuji.
Re: prosím o radu, (hroch, 19.01.2009 21:01) celé vlákno | reagovat
Jestli to bylo 200ml hustých tekutých kvasnic spodního kvašení na 15 litrů tak by to bylo až moc a měl by si kvasničnou příchuť. Já osobně jsem vypozoroval že je lepší zakvášet při vyšší teplotě aby se kvasinky dobře rozjely. Otázka je odkud a v jaké formě si kvasinky měl. Tipoval bych že při nynějších teplotách ti někde při přepravě přimrzly a tak jich bylo živých málo a nekvasily tak intenzivně. Pak by mladina nebyla ani za devět dní dostatečně prokvašená. Jinak při stáčení do ležáckých nádob je mladé pivo jen o málo chuťově jiné než jako hotový pivo- chybí prosycení, při ležení se zjemní hořkost, nepatrně se sníží sladkost. Podle mladého piva se již dá přesně odhadnout výsledek.
Re: Re: prosím o radu, (dredg, 20.01.2009 08:57) celé vlákno | reagovat
Díky za odpověď. Kvasnice jsem měl z Kouta n/Ś, ale přes kámoše, takže jsem to neměl plně pod kontrolou a je dost možný, že v těch mrazech opravdu při transportu utrpěli.Chybami se člověk prostě učí. Ono stejně celé to první vaření mi připadá , i když se teoreticky "dokonale" připravíš, o tom si všechno vyzkoušet a osahat, abys byl příště o něco chytřejší a výsledný produkt pitelnější.
Vyhledávání