Komentáře
článku: Hroch vaří domácí pivo III. (stáčení, problémy, slepé cesty...)
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Chci autorovi moc podekovat za perfektni serial a podeleni se o prakticke rady. Mohl bych mit dotaz - zkousel jste potravinarska cerpadla? (koukal jsem na bronzove potravinarske na vrtacku za 1500,-). Pripravuji ve sklepe vlastni pivovarek (zatim delam pouze z koncentratu) a jelikoz sklep je velmi nizky budu asi muset pouzivat nejake cerpadlo. Jinak chlazeni jsem vyresil pomoci stare male Calexky, dovnitr nerez vanu s vodou a skrz medene trubky do sneku (da se pak i pouzit jako vycepni chlazeni na party)
Ja jsem zkoušel dvě čerpadla teplovodní se šnekem na na vnějším plášti kolem oběžného kola a v tom šneku se to ucpávalo. U Vendelína jsem viděl odstředivá čerpadla, spojka, motor a cca 2coulové trubky. Nutný je mít spuštěné míchadlo aby nešlo do čerpadla jen husté a bylo to alespoň nějak rozmíchané. O tom čerpadýlku už se několikrát psalo, že existuje ale nikdo nenapsal zkušenosti z pravidelného používání. Jinak já tu ledničku jak to máš spočtený počítej s předáváním tepla když budeš mít nádobu se šnekem se stejným objemem jako uvařenou mladinu tak konečná teplota bude na průměru těch dvou teplot. Proto průtočná chlazení mají větší výkon chlazení než obyčejná lednice. Jinak na pivo doma mám vyzkoušeno jako nejlepší chlazení v objemu-celý sud do lednice a pípa na boku lednice.
...jeste jednou moc dekuji za upresnujici odpovedi, neni totiz nad informace z praxe - teoreticky vim co chci a do ceho jdu, ale az praxe ukaze, kde jsem pri navrhu udelal chybu. Jinak tou Calexkou jsem myslel mrazak a pocital jsem, ze by to mel utahnout, kdysi jsem ho mel od jednoho hostinskeho a ten na to byl schopen utahnout jako na externi vycep celou zabavu s velkou vytoci. Pouzival jsem ho i chvili doma nez odesel na vecnost, musi se davat akorat pozor na zamrznuti vody. Ted mam uz mrazak (zdarma od opravare) a cekam az mi kamarad dokonci vanu. Pak pouziju samozrejme jiny prumer trubek na toceni a jiny na chlazeni mladiny. Urcite ale bude ucinejsi to prutokove chlazeni, to mate pravdu, zkusim to jeste nejak vymyslet.
Jinak co se týče tý výšky stropu. Já osobně bych dal scezovací nádobu níž, aby se pod ní vešel jen nějaký sběrač sladiny cca 6 litrů jako hrnec a ten měl připojený na čerpadlo. Sběrač se naplní a přečerpáš čerpadýlkem. 30cm výška kohuotu nad sběračem 1m scezovací nádoba do 2m stropu ti zbývá 70cm a to na manipulaci s přelévacím hrncem bohatě stačí. Sladina i mladina už se tvým vybraným čerpadlem bude čerpat bezproblému.
Vyborny napad, puvodne jsem uvazoval o nejakem filtracnim kosi kolem nasavani, ale i ten by se asi ucpaval (vyska stropu je jen 195 a neco spolkne kolem umistene odvetravani)
Vyhledávání