Komentáře
článku: Saflager S-189
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle času
Ahoj všichni,potřebuji radu. Na první kvašení jsem použila S-23. Kvasím při 12cti stupních. Po šesti dnech je pivo chuťově dobré, nicméně úplně bez bublinek. Nevím, čím to je a jak pokračovat. Za rady předem díky.
Pivo se nasytí při ležení v uzavřené nádobě (sud, lahev...).
Ano, nasytí se pokud není prokvašeno příliš - musí zůstat extrakt min cca 40% z původního aby kvasnice ještě měli při ležení co kvasit a při tom produkovat CO2.
Ahoj, díky za rady. Pokud je extraktem míněna čirá mladina na povrchu, tak toho pravděpodobně 40% bude. Vařím prvně a jsem ráda za každou radu. Mladiny mám 11 l ze 2 kg sladu, netušíš prosím tě jak silné pivo z toho bude? Někdo radí na bublinky přidat na dokvašení cukr. Díky, díky, díky.
Pokud někde neděláš chybu, tak by to mělo vyjít jako zhruba dvanáctka.
40% bude asi překlep, podle mě tím chtěl říct že stočit bys měl pokud mladina prokvasí z 12 stupńů někam mezi 4-5 stupňů (%procent cukru)
Na dokvašení se přidává cukr pokud nemáš čím měřit hustotu a nevíš jestli jsi prokvasil akorát, nebo až do mrtě.
nejjednodušší a nejlevnější je pořídit si ze zahrádkářských potřeb cukroměr se stupnicí 0-30, téměř přesně odpovídá pivovarským hustoměrům, takže změříš stupňovitost po uvaření a zároveň pohlídáš míru prokvašení (a to vše bez otravných přepočtů)
40% bude asi překlep, podle mě tím chtěl říct že stočit bys měl pokud mladina prokvasí z 12 stupńů někam mezi 4-5 stupňů (%procent cukru)
Na dokvašení se přidává cukr pokud nemáš čím měřit hustotu a nevíš jestli jsi prokvasil akorát, nebo až do mrtě.
nejjednodušší a nejlevnější je pořídit si ze zahrádkářských potřeb cukroměr se stupnicí 0-30, téměř přesně odpovídá pivovarským hustoměrům, takže změříš stupňovitost po uvaření a zároveň pohlídáš míru prokvašení (a to vše bez otravných přepočtů)
Ahoj Petře, zdravím tě po čase. 40% není překlep - čti pozorně: "40% z původního extraktu" jsou tvé 4-5% (přesně 4,8%) z 12% původního extraktu. To jsem ale ješita, co?:-) A přidávat cukr?? Když se něco pokazí tak si na to dám příště pozor ale dodatečně něco dohánět je hřích :-) Dej bůh štěstí.
Zdarec
Moje pivo samozřejmě cukr taky nikdy nevidělo :-)
i když v začátcích (před hustoměrem) jsem pro jistotu přidával na sekundární fermentaci trochu medu
Moje pivo samozřejmě cukr taky nikdy nevidělo :-)
i když v začátcích (před hustoměrem) jsem pro jistotu přidával na sekundární fermentaci trochu medu
Ahoj buksaro, pokud chceš vařit i nadále, což bych ti doporučoval (je to super), přihlas se na Kurz vaření piva v Podskalské, který začíná na konci října nebo mi napiš tel. číslo a udělám ti rychlokurz po telefonu :-). jan@zimmermann.cz
Základní informace získáš i zde: http://gorvin.mysteria.cz/pivo/pivovarstvi.htm
Základní informace získáš i zde: http://gorvin.mysteria.cz/pivo/pivovarstvi.htm
Ahoj Honzo, díky za ochotu, vařit samozřejmě hodlám dál a posílám Ti mailík. Díky
Ahoj, jsem úplně na začátku, tak se ptám jako pako jak vůbec sušené kvasnice do mladiny aplikovat? Mají se napřed nějak oživit? A jak? A při jaké teplotě nejlépe kvasit? O příchutě mi zatím nejde, ted chci "jen" vyrobit pivo- Mám S - 23, za radu předem dík.
Tak cizi prichute tedy S-23 ma ale malokdy,podle me je to ve vykyvu teploty ta musi byt stala.(+ - 1stupenC)
U desinfekce je velice dulezita doba!
U desinfekce je velice dulezita doba!
Tak jsem v posledních dnech ochutnal 2 piva kvašená S-189 a byl jsem velmi příjemně překvapen. Nejdříve jsem si v neděli (omylem, již po 10 dnech ležení) otevřel 19° DoppelBock a kromě toho, že zatím není dosycen, chuť předčila moje očekávání. Teplota kvašení 12 - 10°C.
Dnes mi kolega donesl ochutnat svojí světlou téměř jedenáctku (10,8°) ze sušené mladiny z VÚPS (dochmelené hlávkovým ŽPČ) a výsledek opět velmi podařený.
Dnes mi kolega donesl ochutnat svojí světlou téměř jedenáctku (10,8°) ze sušené mladiny z VÚPS (dochmelené hlávkovým ŽPČ) a výsledek opět velmi podařený.
Saflager S-189 jsou nyní v nabídce firmy Mistr Sládek 11,5 g/ 75 Kč.
Pane Kočka, kde se dají tyto kvasnice sehnat? Díky
Vařím ze sladu a cizí příchutě necítím, ale mám problém s tlakem při ležení.
Kvasím při 11°-12°C, při 4,5% zbytkového cukru suduju a ještě 3-4 dny to nechám při teplotě asi 11°C pak teplotu stáhnu na 2°C. Po 4-5 týdnech má pivo malej tlak a málo pění, takže se skoro nedá pít.Další várku jsem nechal ležet při 6°C a byl ten samej problém. Když jsem používal svrchní kvasinky tak s nimi problém nebyl.Při kolika stupních mám nechat pivo ležet aby se dostatečně natlakovalo?
Kvasím při 11°-12°C, při 4,5% zbytkového cukru suduju a ještě 3-4 dny to nechám při teplotě asi 11°C pak teplotu stáhnu na 2°C. Po 4-5 týdnech má pivo malej tlak a málo pění, takže se skoro nedá pít.Další várku jsem nechal ležet při 6°C a byl ten samej problém. Když jsem používal svrchní kvasinky tak s nimi problém nebyl.Při kolika stupních mám nechat pivo ležet aby se dostatečně natlakovalo?
Ahoj, myslím, že možnosti jsou jen dvě. Zkusit to stáčet při vyšším podílu cukru (nebo docukřit - mladinou a nebo cukrem), případně jít potom ještě na vyšší teplotu kvašení, těsně pod hranici co snese daný typ kvasnic. Já sám osobně jsem přidával kousek toho dropsu. Zkusil jsem i celý drops do lahve, ale to byl pomalu šampus, jak se to nabouchalo bublinkama. Možná se mýlím, ať se pokusí vyjádřit ještě někdo další.
Ahoj, podle mě to bude spíš ten cukr. Protože nemám (zatím) čím měřit, tak kvasím dokud deka na povrchu drží a před stáčením přisladím. Dávám ale jenom trochu, na 50 litrů
tak 2-3 lžíce medu rozpuštěné v litru vody. Ve skle i v sudech je tlakování bez problémů, v PET lahvích záleží na dotažení vršků. Když uzávěry a lahve promíchám,nebo málo dotáhnu, tak nři určitém tlaku začnou ucházet a pak má pivo sice rozumný říz, ale nepění.
tak 2-3 lžíce medu rozpuštěné v litru vody. Ve skle i v sudech je tlakování bez problémů, v PET lahvích záleží na dotažení vršků. Když uzávěry a lahve promíchám,nebo málo dotáhnu, tak nři určitém tlaku začnou ucházet a pak má pivo sice rozumný říz, ale nepění.
Dle mého tam máš při sudování opravdu málo zbytkového cukru. Já ležím S-23 na 2 - 4 °C a mladina bez problémů dokvasí a dosytí se. Na PETce je to dosycení poznat již do cca 5 dnů. Konkrétní hodnota hustoty pro sudování může být zavádějící, protože každý z nás to uvaří s rozdílným podílem zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů. Kvasím při 10°C a osvědčilo se mi pravidlo sudovat (bez doslazování) jakmile se pokles hustoty zpomalí na cca 2-3 kg/m3 za 24h.
Ahoj,díky.Příště budu stáčet dřív nebo dosladím mladinou.
Z mého pohledu jsou naprosto bez problémů. Vařím ze sladu spíše přičmoudlejší ležáky až granáty, vždycky aspoň 5% karamelu a žádné nežádoucí příchutě necítím.
I když je pravda, že od jara (asi 6 várek)
používám furt stejné kvasnice. Vydržely mi mezi várkama i měsíc v ledničce a zatím se nezdá, že by nějak moc lenivěly.
Možá bude problém spíš v nevyrovnanosti jednotlivých šarží z výroby
I když je pravda, že od jara (asi 6 várek)
používám furt stejné kvasnice. Vydržely mi mezi várkama i měsíc v ledničce a zatím se nezdá, že by nějak moc lenivěly.
Možá bude problém spíš v nevyrovnanosti jednotlivých šarží z výroby
1 | 2 |
Vyhledávání