Komentáře
článku: Saflager S-189
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Ahoj všichni,potřebuji radu. Na první kvašení jsem použila S-23. Kvasím při 12cti stupních. Po šesti dnech je pivo chuťově dobré, nicméně úplně bez bublinek. Nevím, čím to je a jak pokračovat. Za rady předem díky.
Pivo se nasytí při ležení v uzavřené nádobě (sud, lahev...).
Ano, nasytí se pokud není prokvašeno příliš - musí zůstat extrakt min cca 40% z původního aby kvasnice ještě měli při ležení co kvasit a při tom produkovat CO2.
Ahoj, díky za rady. Pokud je extraktem míněna čirá mladina na povrchu, tak toho pravděpodobně 40% bude. Vařím prvně a jsem ráda za každou radu. Mladiny mám 11 l ze 2 kg sladu, netušíš prosím tě jak silné pivo z toho bude? Někdo radí na bublinky přidat na dokvašení cukr. Díky, díky, díky.
Pokud někde neděláš chybu, tak by to mělo vyjít jako zhruba dvanáctka.
40% bude asi překlep, podle mě tím chtěl říct že stočit bys měl pokud mladina prokvasí z 12 stupńů někam mezi 4-5 stupňů (%procent cukru)
Na dokvašení se přidává cukr pokud nemáš čím měřit hustotu a nevíš jestli jsi prokvasil akorát, nebo až do mrtě.
nejjednodušší a nejlevnější je pořídit si ze zahrádkářských potřeb cukroměr se stupnicí 0-30, téměř přesně odpovídá pivovarským hustoměrům, takže změříš stupňovitost po uvaření a zároveň pohlídáš míru prokvašení (a to vše bez otravných přepočtů)
40% bude asi překlep, podle mě tím chtěl říct že stočit bys měl pokud mladina prokvasí z 12 stupńů někam mezi 4-5 stupňů (%procent cukru)
Na dokvašení se přidává cukr pokud nemáš čím měřit hustotu a nevíš jestli jsi prokvasil akorát, nebo až do mrtě.
nejjednodušší a nejlevnější je pořídit si ze zahrádkářských potřeb cukroměr se stupnicí 0-30, téměř přesně odpovídá pivovarským hustoměrům, takže změříš stupňovitost po uvaření a zároveň pohlídáš míru prokvašení (a to vše bez otravných přepočtů)
Ahoj Petře, zdravím tě po čase. 40% není překlep - čti pozorně: "40% z původního extraktu" jsou tvé 4-5% (přesně 4,8%) z 12% původního extraktu. To jsem ale ješita, co?:-) A přidávat cukr?? Když se něco pokazí tak si na to dám příště pozor ale dodatečně něco dohánět je hřích :-) Dej bůh štěstí.
Zdarec
Moje pivo samozřejmě cukr taky nikdy nevidělo :-)
i když v začátcích (před hustoměrem) jsem pro jistotu přidával na sekundární fermentaci trochu medu
Moje pivo samozřejmě cukr taky nikdy nevidělo :-)
i když v začátcích (před hustoměrem) jsem pro jistotu přidával na sekundární fermentaci trochu medu
Ahoj buksaro, pokud chceš vařit i nadále, což bych ti doporučoval (je to super), přihlas se na Kurz vaření piva v Podskalské, který začíná na konci října nebo mi napiš tel. číslo a udělám ti rychlokurz po telefonu :-). jan@zimmermann.cz
Základní informace získáš i zde: http://gorvin.mysteria.cz/pivo/pivovarstvi.htm
Základní informace získáš i zde: http://gorvin.mysteria.cz/pivo/pivovarstvi.htm
Ahoj Honzo, díky za ochotu, vařit samozřejmě hodlám dál a posílám Ti mailík. Díky
Vyhledávání