úvod
homepage

Komentáře

článku: Saflager S-189

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Dotaz, (buksara, 12.10.2011 19:00) celé vlákno | reagovat
Ahoj všichni,potřebuji radu. Na první kvašení jsem použila S-23. Kvasím při 12cti stupních. Po šesti dnech je pivo chuťově dobré, nicméně úplně bez bublinek. Nevím, čím to je a jak pokračovat. Za rady předem díky.
Re: Dotaz, (Petr B., 13.10.2011 07:49) celé vlákno | reagovat
Pivo se nasytí při ležení v uzavřené nádobě (sud, lahev...).
Re: Re: Dotaz, (Honza Had, 13.10.2011 10:31) celé vlákno | reagovat
Ano, nasytí se pokud není prokvašeno příliš - musí zůstat extrakt min cca 40% z původního aby kvasnice ještě měli při ležení co kvasit a při tom produkovat CO2.
Re: Re: Re: Dotaz, (buksara, 13.10.2011 13:58) celé vlákno | reagovat
Ahoj, díky za rady. Pokud je extraktem míněna čirá mladina na povrchu, tak toho pravděpodobně 40% bude. Vařím prvně a jsem ráda za každou radu. Mladiny mám 11 l ze 2 kg sladu, netušíš prosím tě jak silné pivo z toho bude? Někdo radí na bublinky přidat na dokvašení cukr. Díky, díky, díky.
Re: Re: Re: Re: Dotaz, (Petr Měrka, 13.10.2011 20:16) celé vlákno | reagovat
Pokud někde neděláš chybu, tak by to mělo vyjít jako zhruba dvanáctka.

40% bude asi překlep, podle mě tím chtěl říct že stočit bys měl pokud mladina prokvasí z 12 stupńů někam mezi 4-5 stupňů (%procent cukru)

Na dokvašení se přidává cukr pokud nemáš čím měřit hustotu a nevíš jestli jsi prokvasil akorát, nebo až do mrtě.

nejjednodušší a nejlevnější je pořídit si ze zahrádkářských potřeb cukroměr se stupnicí 0-30, téměř přesně odpovídá pivovarským hustoměrům, takže změříš stupňovitost po uvaření a zároveň pohlídáš míru prokvašení (a to vše bez otravných přepočtů)
Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz, (Honza Had, 14.10.2011 10:50) celé vlákno | reagovat
Ahoj Petře, zdravím tě po čase. 40% není překlep - čti pozorně: "40% z původního extraktu" jsou tvé 4-5% (přesně 4,8%) z 12% původního extraktu. To jsem ale ješita, co?:-) A přidávat cukr?? Když se něco pokazí tak si na to dám příště pozor ale dodatečně něco dohánět je hřích :-) Dej bůh štěstí.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz, (Petr Měrka, 14.10.2011 17:39) celé vlákno | reagovat
Zdarec
Moje pivo samozřejmě cukr taky nikdy nevidělo :-)
i když v začátcích (před hustoměrem) jsem pro jistotu přidával na sekundární fermentaci trochu medu
Re: Re: Re: Re: Dotaz, (Honza Had, 14.10.2011 11:04) celé vlákno | reagovat
Ahoj buksaro, pokud chceš vařit i nadále, což bych ti doporučoval (je to super), přihlas se na Kurz vaření piva v Podskalské, který začíná na konci října nebo mi napiš tel. číslo a udělám ti rychlokurz po telefonu :-). jan@zimmermann.cz
Základní informace získáš i zde: http://gorvin.mysteria.cz/pivo/pivovarstvi.htm
Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz, (buksara, 14.10.2011 12:24) celé vlákno | reagovat
Ahoj Honzo, díky za ochotu, vařit samozřejmě hodlám dál a posílám Ti mailík. Díky
Vyhledávání