Komentáře
článku: Saflager S-189
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Ahoj, myslím, že možnosti jsou jen dvě. Zkusit to stáčet při vyšším podílu cukru (nebo docukřit - mladinou a nebo cukrem), případně jít potom ještě na vyšší teplotu kvašení, těsně pod hranici co snese daný typ kvasnic. Já sám osobně jsem přidával kousek toho dropsu. Zkusil jsem i celý drops do lahve, ale to byl pomalu šampus, jak se to nabouchalo bublinkama. Možná se mýlím, ať se pokusí vyjádřit ještě někdo další.
Ahoj, podle mě to bude spíš ten cukr. Protože nemám (zatím) čím měřit, tak kvasím dokud deka na povrchu drží a před stáčením přisladím. Dávám ale jenom trochu, na 50 litrů
tak 2-3 lžíce medu rozpuštěné v litru vody. Ve skle i v sudech je tlakování bez problémů, v PET lahvích záleží na dotažení vršků. Když uzávěry a lahve promíchám,nebo málo dotáhnu, tak nři určitém tlaku začnou ucházet a pak má pivo sice rozumný říz, ale nepění.
tak 2-3 lžíce medu rozpuštěné v litru vody. Ve skle i v sudech je tlakování bez problémů, v PET lahvích záleží na dotažení vršků. Když uzávěry a lahve promíchám,nebo málo dotáhnu, tak nři určitém tlaku začnou ucházet a pak má pivo sice rozumný říz, ale nepění.
Dle mého tam máš při sudování opravdu málo zbytkového cukru. Já ležím S-23 na 2 - 4 °C a mladina bez problémů dokvasí a dosytí se. Na PETce je to dosycení poznat již do cca 5 dnů. Konkrétní hodnota hustoty pro sudování může být zavádějící, protože každý z nás to uvaří s rozdílným podílem zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů. Kvasím při 10°C a osvědčilo se mi pravidlo sudovat (bez doslazování) jakmile se pokles hustoty zpomalí na cca 2-3 kg/m3 za 24h.
Ahoj,díky.Příště budu stáčet dřív nebo dosladím mladinou.
Vyhledávání
Kvasím při 11°-12°C, při 4,5% zbytkového cukru suduju a ještě 3-4 dny to nechám při teplotě asi 11°C pak teplotu stáhnu na 2°C. Po 4-5 týdnech má pivo malej tlak a málo pění, takže se skoro nedá pít.Další várku jsem nechal ležet při 6°C a byl ten samej problém. Když jsem používal svrchní kvasinky tak s nimi problém nebyl.Při kolika stupních mám nechat pivo ležet aby se dostatečně natlakovalo?