Komentáře
článku: Saflager S-189
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Ahoj Honzo, díky za ochotu, vařit samozřejmě hodlám dál a posílám Ti mailík. Díky
Ahoj buksaro, pokud chceš vařit i nadále, což bych ti doporučoval (je to super), přihlas se na Kurz vaření piva v Podskalské, který začíná na konci října nebo mi napiš tel. číslo a udělám ti rychlokurz po telefonu :-). jan@zimmermann.cz
Základní informace získáš i zde: http://gorvin.mysteria.cz/pivo/pivovarstvi.htm
Základní informace získáš i zde: http://gorvin.mysteria.cz/pivo/pivovarstvi.htm
Ahoj Petře, zdravím tě po čase. 40% není překlep - čti pozorně: "40% z původního extraktu" jsou tvé 4-5% (přesně 4,8%) z 12% původního extraktu. To jsem ale ješita, co?:-) A přidávat cukr?? Když se něco pokazí tak si na to dám příště pozor ale dodatečně něco dohánět je hřích :-) Dej bůh štěstí.
Pokud někde neděláš chybu, tak by to mělo vyjít jako zhruba dvanáctka.
40% bude asi překlep, podle mě tím chtěl říct že stočit bys měl pokud mladina prokvasí z 12 stupńů někam mezi 4-5 stupňů (%procent cukru)
Na dokvašení se přidává cukr pokud nemáš čím měřit hustotu a nevíš jestli jsi prokvasil akorát, nebo až do mrtě.
nejjednodušší a nejlevnější je pořídit si ze zahrádkářských potřeb cukroměr se stupnicí 0-30, téměř přesně odpovídá pivovarským hustoměrům, takže změříš stupňovitost po uvaření a zároveň pohlídáš míru prokvašení (a to vše bez otravných přepočtů)
40% bude asi překlep, podle mě tím chtěl říct že stočit bys měl pokud mladina prokvasí z 12 stupńů někam mezi 4-5 stupňů (%procent cukru)
Na dokvašení se přidává cukr pokud nemáš čím měřit hustotu a nevíš jestli jsi prokvasil akorát, nebo až do mrtě.
nejjednodušší a nejlevnější je pořídit si ze zahrádkářských potřeb cukroměr se stupnicí 0-30, téměř přesně odpovídá pivovarským hustoměrům, takže změříš stupňovitost po uvaření a zároveň pohlídáš míru prokvašení (a to vše bez otravných přepočtů)
Ahoj, díky za rady. Pokud je extraktem míněna čirá mladina na povrchu, tak toho pravděpodobně 40% bude. Vařím prvně a jsem ráda za každou radu. Mladiny mám 11 l ze 2 kg sladu, netušíš prosím tě jak silné pivo z toho bude? Někdo radí na bublinky přidat na dokvašení cukr. Díky, díky, díky.
Ano, nasytí se pokud není prokvašeno příliš - musí zůstat extrakt min cca 40% z původního aby kvasnice ještě měli při ležení co kvasit a při tom produkovat CO2.
Pivo se nasytí při ležení v uzavřené nádobě (sud, lahev...).
Ahoj všichni,potřebuji radu. Na první kvašení jsem použila S-23. Kvasím při 12cti stupních. Po šesti dnech je pivo chuťově dobré, nicméně úplně bez bublinek. Nevím, čím to je a jak pokračovat. Za rady předem díky.
Ahoj, jsem úplně na začátku, tak se ptám jako pako jak vůbec sušené kvasnice do mladiny aplikovat? Mají se napřed nějak oživit? A jak? A při jaké teplotě nejlépe kvasit? O příchutě mi zatím nejde, ted chci "jen" vyrobit pivo- Mám S - 23, za radu předem dík.
Tak cizi prichute tedy S-23 ma ale malokdy,podle me je to ve vykyvu teploty ta musi byt stala.(+ - 1stupenC)
U desinfekce je velice dulezita doba!
U desinfekce je velice dulezita doba!
Tak jsem v posledních dnech ochutnal 2 piva kvašená S-189 a byl jsem velmi příjemně překvapen. Nejdříve jsem si v neděli (omylem, již po 10 dnech ležení) otevřel 19° DoppelBock a kromě toho, že zatím není dosycen, chuť předčila moje očekávání. Teplota kvašení 12 - 10°C.
Dnes mi kolega donesl ochutnat svojí světlou téměř jedenáctku (10,8°) ze sušené mladiny z VÚPS (dochmelené hlávkovým ŽPČ) a výsledek opět velmi podařený.
Dnes mi kolega donesl ochutnat svojí světlou téměř jedenáctku (10,8°) ze sušené mladiny z VÚPS (dochmelené hlávkovým ŽPČ) a výsledek opět velmi podařený.
Saflager S-189 jsou nyní v nabídce firmy Mistr Sládek 11,5 g/ 75 Kč.
Pane Kočka, kde se dají tyto kvasnice sehnat? Díky
Ahoj,díky.Příště budu stáčet dřív nebo dosladím mladinou.
Dle mého tam máš při sudování opravdu málo zbytkového cukru. Já ležím S-23 na 2 - 4 °C a mladina bez problémů dokvasí a dosytí se. Na PETce je to dosycení poznat již do cca 5 dnů. Konkrétní hodnota hustoty pro sudování může být zavádějící, protože každý z nás to uvaří s rozdílným podílem zkvasitelných a nezkvasitelných cukrů. Kvasím při 10°C a osvědčilo se mi pravidlo sudovat (bez doslazování) jakmile se pokles hustoty zpomalí na cca 2-3 kg/m3 za 24h.
Ahoj, podle mě to bude spíš ten cukr. Protože nemám (zatím) čím měřit, tak kvasím dokud deka na povrchu drží a před stáčením přisladím. Dávám ale jenom trochu, na 50 litrů
tak 2-3 lžíce medu rozpuštěné v litru vody. Ve skle i v sudech je tlakování bez problémů, v PET lahvích záleží na dotažení vršků. Když uzávěry a lahve promíchám,nebo málo dotáhnu, tak nři určitém tlaku začnou ucházet a pak má pivo sice rozumný říz, ale nepění.
tak 2-3 lžíce medu rozpuštěné v litru vody. Ve skle i v sudech je tlakování bez problémů, v PET lahvích záleží na dotažení vršků. Když uzávěry a lahve promíchám,nebo málo dotáhnu, tak nři určitém tlaku začnou ucházet a pak má pivo sice rozumný říz, ale nepění.
Ahoj, myslím, že možnosti jsou jen dvě. Zkusit to stáčet při vyšším podílu cukru (nebo docukřit - mladinou a nebo cukrem), případně jít potom ještě na vyšší teplotu kvašení, těsně pod hranici co snese daný typ kvasnic. Já sám osobně jsem přidával kousek toho dropsu. Zkusil jsem i celý drops do lahve, ale to byl pomalu šampus, jak se to nabouchalo bublinkama. Možná se mýlím, ať se pokusí vyjádřit ještě někdo další.
Vařím ze sladu a cizí příchutě necítím, ale mám problém s tlakem při ležení.
Kvasím při 11°-12°C, při 4,5% zbytkového cukru suduju a ještě 3-4 dny to nechám při teplotě asi 11°C pak teplotu stáhnu na 2°C. Po 4-5 týdnech má pivo malej tlak a málo pění, takže se skoro nedá pít.Další várku jsem nechal ležet při 6°C a byl ten samej problém. Když jsem používal svrchní kvasinky tak s nimi problém nebyl.Při kolika stupních mám nechat pivo ležet aby se dostatečně natlakovalo?
Kvasím při 11°-12°C, při 4,5% zbytkového cukru suduju a ještě 3-4 dny to nechám při teplotě asi 11°C pak teplotu stáhnu na 2°C. Po 4-5 týdnech má pivo malej tlak a málo pění, takže se skoro nedá pít.Další várku jsem nechal ležet při 6°C a byl ten samej problém. Když jsem používal svrchní kvasinky tak s nimi problém nebyl.Při kolika stupních mám nechat pivo ležet aby se dostatečně natlakovalo?
Z mého pohledu jsou naprosto bez problémů. Vařím ze sladu spíše přičmoudlejší ležáky až granáty, vždycky aspoň 5% karamelu a žádné nežádoucí příchutě necítím.
I když je pravda, že od jara (asi 6 várek)
používám furt stejné kvasnice. Vydržely mi mezi várkama i měsíc v ledničce a zatím se nezdá, že by nějak moc lenivěly.
Možá bude problém spíš v nevyrovnanosti jednotlivých šarží z výroby
I když je pravda, že od jara (asi 6 várek)
používám furt stejné kvasnice. Vydržely mi mezi várkama i měsíc v ledničce a zatím se nezdá, že by nějak moc lenivěly.
Možá bude problém spíš v nevyrovnanosti jednotlivých šarží z výroby
1 | 2 |
Vyhledávání
Moje pivo samozřejmě cukr taky nikdy nevidělo :-)
i když v začátcích (před hustoměrem) jsem pro jistotu přidával na sekundární fermentaci trochu medu