úvod
homepage

Komentáře

článku: Má město vlastnit pivovar?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

Pro pisatele Emu, (Kýla, 14.07.2008 10:38) celé vlákno | reagovat
Můj zdravý rozum mi říká, že když nejsem občanem Strakonic, rád budu na strakonické pivo (ne desítku, ta je strašná a stále mi přijde horší) chodit. Každý občan Strakonic mi totiž na pivo prostřednictvím svého města připlácí. Forem, jak to město dělá je hned několik. Jinak by stálo více. V republice jsou již jen dvě města (a brzy budou již jen Strakonice), kde mají občané pivaře tak rádi a upřednostňují je před jinými prioritami (třeba opravami silnic atd.). Ovšem také mi zdravý rozum říká, že zase tak velké dobro to není ani pro mne. Malým pivovarům u nás fandím a nekalá konkurence v podobě "obecního podnikání" je ničí.
Re: Pro pisatele Emu, (emu, 14.07.2008 12:42) celé vlákno | reagovat
Ty bláho, to je síla... "Každý občan Strakonic mi totiž na pivo prostřednictvím svého města připlácí. Forem, jak to město dělá je hned několik. Jinak by stálo více."
To mě teda podržte, pokud je podnik ziskový, jak na něj občané připlácí? Proč by jinak stálo více, když jsou u nás i levnější soukromé pivovary? Co když pivovar vydělává právě na ty opravy silnic? Co když naopak pivovar přispívá obyvatelům města?
Co je nekalého na tom, že obec podniká? Proč to ničí ostatní malé pivovary? Každá vaše věta se dá napadnou jako nesmysl, ba přímo lež!

Nezlobte se, ale toto co jste napsal jsou takové blbosti, že snad už jenom kvůli tomu chci aby si město pivovar nechalo.

Takovou hovadinu jako tohle už jsem na žádném pivním webu dlouho nečetl... nezbývá než vám ironicky pogratulovat!

Pro zajímavost, ziskový pivovar v Náchodě ze svých zisků dotuje místní kulturní památku, secesní hotel Beránek, který je ztrátový. Tak kdo tu na koho doplácí. To vám asi moc nedochází, radši si přečtete další ekonomickou brožurku...
Re: Re: Pro pisatele Emu, (Petr, 21.07.2008 16:45) celé vlákno | reagovat
Nemohu než souhlasit: Strakoničzí, nic neprodávejte, a ať Vám pivovar stále víc vydělává !!!
A proč ne? , (Zdeno, 20.07.2008 21:57) celé vlákno | reagovat
A proč by neměla? Pivovary vlastnili už králové a středověká města, aby se z jejich výnosů plnila pokladnice. A dnes to je stejné. Pak by města neměla mít ani lesy, ani rybníky. Nebo Teplárnu a vlastní vodohospodářskou firmu (jako ve Strakonicích, kde na radnici vládne řadu let ODS). A jsou to horší hospodáři? Nejsou. Dokonce bych řekl, že město tady velmi dobře podniká. Což je i případ Budvaru, který si svůj rozvoj financuje sám, stát ho nikdy nedotoval a nedotuje, ale naopak z něj inkasuje... (což je logické).
Jestli v Česku někdo spoluvytvářel nerovné podmínky, pak to byl antimonopolní úřad, který umožnil Plzeňskému Prazdroji kontrolovat polovinu trhu s pivem. A nebylo ani náhodou, že Ministerstvo průmyslu a obchodu Prazdroji před časem udělilo štědrou státní pobídku v podobě výrazné daňové úlevy. (Mimochodem nevíte, jak EK naložila se stížností skupiny českých pivovarů, odeslanou loni v létě?)
Nejsou to tedy pivovary vlastněné městy, není to ani národní podnik Budvar, kdo by na trhu vytvářel nerovnovážné postavení.



dudák, (JR, 18.07.2008 18:53) celé vlákno | reagovat
Podstatné je, že pivovar neskončil v rukou SAB, to už bychom mohli ve Strakonicích dudat jen palec u nohy, viz. Cheb, KV a Domažlice. Dobrým správcem pivovaru může být kdokoliv stát, obec, soukromá osoba. Nevím ovšem jaké plus může mít nezaujatý pivař z vlastnictví pivovaru nadnárodním koncernem?! Možná degustátor, může tipovat jestli je např. Gambrinus z Popovic nebo z Plzně. Stát se má zbavovat obtížných břemen a ne prosperujících podniků jako Budvar, který mu přináší zisk.
Zadávání státních zakázek a privatizace jsou bohužel tučným lákadlem pro všeliký sosavý hmyz, taková je bohužel politika v prezentaci současné generace související s jejím nevyzrálým mravním vědomím obaleném v ekonomické strouhance. Doufejme tedy, že až si za pár let připijeme v hospůdce budvárkem, nebudeme muset tipovat zdali je to ten budějovický nebo amerikánský, či je z rejže nebo kukuřice, a ty tam maj ty cékáčka, hele a dělaj ještě klasiku nebo už je to všechno naředěný, prej je nejlepší ten polskej, ten jsem ještě neměl, ty vole ale jak to chceš poznat, dyť tam máš všude napsaný Budweiser Original..:-/
Sosejme přátelé mok a na politiku nehleďme, pivní pěna má hezčí barvu a je vznešenější.
(napsal bych nektar, ale znáte to...:)

Pánové tady, máte své kouzlo:, (Kýla, 14.07.2008 19:02) celé vlákno | reagovat
Tedy pánové, já se už stáhl a zase sem ještě znovu lezu :-)))) chybu dělám, ale budiž:

- Pane Weeteku:
Nevím, jaké argumenty jste uvedl vy, že kdyby pivovar Strakonice nekoupilo město za prostředky strakonických občanů, koupil by to soukromník, který by pivovarč zavřel a zlikvidoval - zcela žádné. Vede Vás k tomu jen Vaše víra, že by to tak dopadlo a ty městské peníze nebyly vyhozeny oknem a nenávist k soukromému podnikání - řekl bych.
Dále - bohužel - Budwar není pro "amerického konkurenta" konkurentem. To možná tak akorát v jeho reklamách. Pro další rozvoj potřebuje Bufwar "amerického konkurenta" více, než opačně. Největší světový trh je v USA. Tam Budwar prakticky nemůže. I pokud by Budwar v "amerických rukou" skončil, je pouze opět Vaší vírou, že by byl zavřen. K tomu není žádný logický důvod. Ani známkoprávní spor takovým důvodem není, pokud by se jednalo u obou značek o jednoho vlastníka. Budwar by se mohl stát premiovým pivem Anheuser Bush. Může klidně a v míru, bez utrácení gigantických prostředků za právníky, působit jako značka vedle piva "těch ošklivých američanů". A nakonec - bojobníci za národní pivo - Anheuser Bush je právě přebírán belgickou pivovarnickou skupinou InBev (v ČR již nStaropramen, Ostravar ....) :-))))))))
Pane Jirij:
- Pod Kýlou se nikdo kouzelný neskrývá. Pouze člověk, který měl možnost věcem, o kterých tu zvenčí mudrujete, nakouknout dost pod sukně. Takže také zažil zděšení, jak takový dozor státních ouřadů v těch úžasných státních a podle vás fungijících firmách funguje. Brrr. U obecních to bývá ještě horší.

Pane Kaňo:
Vám budiž ke cti, že jako jediný z nás zde vystupujete pod svým jménem. Ale - modrá straka tedy opravdu nejsem, členem žádné strany jsem nikdy nebyl.

Pane Jiri:
Není krystaličtějšího ideologiockého přístupu, než byl ten Váš ke mně tady. K tomu mohu jen dodat, že v pohledu na ekonomii se tedy opravdu diametrálně lišíme. Nemá smysl se tady pouštět do nějakého vzájemného klání. Příkladem ale může být hodnocení "železné lady". Vám zcela uniká a jako krajinu přehlížíte, že se dostala k moci právě v době Britanie jako "nemocného muže Evropy", v důsledku hluboké krize, kterou způsobili vědecké přístupy k ekonomii, které vy tady jinak obdivně popisujete. Její metoda léčby byla úspěšná.

- Pánové, jste vy mi tady divná parta, ale máte své kouzlo. :-)))

- Jo. A bomba na závěr. Pokud vím a bylo to i někde v nějakém rozhovoru publikováno - Klaus není příznivcem privatizace Budwaru. Ha! A co teď s tím - vy všichni hrdinní Klausobijci? :-))))
Re: Pánové tady, máte své kouzlo:, (Jiri, 14.07.2008 21:21) celé vlákno | reagovat
Asi máte potřebu mít vždy poslední slov, tedy budiž. Nechcete rozvíjet nějaké klání, nu dobrá. Ale pro klid Vaší duši, ujišťuji Vás, že o tom jak jsou spravovány mnou zmíněné obecní majetky vím víc než dost z vlstní praxe. Nevím, čím jste profesí, ale na poli společenských věd se asi moc nepohybujete.
Nicméně si neodpustím otázku: Proboha v čem byla úspěšná "železná lady", kdo to ze současných erudovaných světových ekonomů tvrdí? A necitujte mi brožurky Liberálního institutu a Centra pro ekonomii.
V čem byl můj přístup ideologický, to by mě také skutečně zajímalo? Pohybuji se většinu svého profesního život ve vysokoškolském prostředí, kde se diskutuje skutečně dost, ale bez urážky, to co předvádíte má spíše charakter nějaké propagandy než nějaké věcné diskuse. Hawk.
Re: Re: Pánové tady, máte své kouzlo:, (kýla, 15.07.2008 12:49) celé vlákno | reagovat
Pane Jiri:

- I já jsem se významný čas pohyboval ve vysokoškolském prostředí, nicméně přišlo by mi nabubřelé se zde tímto takto kvalifikovat. Právě zde :-)))

- Já Vás velmi prosím. Uveďte mi ty příklady dobrého fungování podniků jako je pivovar Strakonice v rukou obce u nás, ano? A můžete na kyla@seznam.cz, abychom náhodou nezašli veřejně příliš daleko. Pokud máte nějakou praxi v orgánech takových obecních či státních podniků či akciových společností s většinovým podílem státu, a jste jí nadšen (koho jste zastupoval?), je to tedy vaše gusto. Mé zkušenosti jsou naprosto opačné při praxi velmi bohaté. Co se týče Vašich příkladů fungování obecních pivovarů za první republiky, to je, nezlobte se, až mile úsměvné. To má být příspěvek k problematice vlastnění pivovaru Strakonice?

- Dále. U nás dvou bude asi problém, že my dva se neshodneme na definici pojmu "erudovaný ekonom". Těžko nás asi může někdo rozsoudit. Ale pochopil jsem, že prostě erudovaní ekonomové nejsou ti, které chválí třeba CEP :-))) (nejste vy na těchto stránkách fakt tím CEPem nějak postižení? :-))) Jako krajinu jste opět přehlédl mé upozornění, že "železná lady" převzala vládu nad zbídačelým hospodářstvím Velké Británie právě od lidí, kteří přistupovali k ekonomii jako pravděpodobně přistupujete vy. Její výsledky (a asi nejen já) považuji za úspěšné. Ovšem nevím, zda na těchto stránkách dále rozvádět tuto polemiku.

- A v čem byl váš přístup ideologický? Podle mého právě v přehnané důvěře ve schopnosti státního a obecního podnikání, v obhajování odkupu pivovaru Strakonice městem ač o podrobnostech zcela zjevně nic nevíte (jak tedy jinak, než z ideologických pozic?) - lidem tady, kteří si tady rádi popovídají o pivu (není myšleno pejorativně!) bych neznalost a podobný způsob obhajoby něčeho při velmi povrchní znalosti konkrétní věci odpustil. A je to svým způsobem i milé, jen tak si poklábosit, pohádat se a poplácat si. Pokud vy jste ale vědec z vysokoškolského prostředí, pak tedy vám to odpustit nelze. A dále - vaši větu "liberální ekonomická ideologie jde na ruku především nadnárodním globálním finančním skupinám", tak to považuji přímo za ideologickou perlu z předvolebního setkání přátel pana Filipa a spol.

Re: Re: Re: Pánové tady, máte své kouzlo:, (JiriJ, 15.07.2008 17:39) celé vlákno | reagovat

Tak nějak podobně to vidím i já. Ona univerzální řešení, která vždy vyhlíží velmi jednoduše, jsou obzvláště pro jednodušší lidi vždy velmi lákavá, bohužel. Nalézt univerzální všelék na neduhy hospodářství a společnosti je stejně směšné, jako hledání lapis filosoforum. Tak jak to psal Weetek s těmi zmíněnými ptáčky, je to i v jiných oblastech života. Ona většina specifik a odlišnosti v různých hospodářských systémech (různé modely tržního mechanismu, odlišné legislativy a regulativa) jsou výsledkem určitého společensko- ekonomického vývoje, který je determinován řadou proměnných v rámci lokálních specifik. Přeloženo: to co platí a funguje onde, nemusí platit a fungovat jinde. V rámci sociálních struktur (teď hovořím obecně) neexistuje nějaké jedno správné finální řešení (u přírodních věd je to trošku jinak, tam jsou výsledky solidně zobecnitelné), ale existují různá funkční řešení, která jsou určována mnoha proměnnými (např.v čase). Nelze aplikovat řešení platná v ekonomii před 100 lety, ale i před 15 lety na dnešní svět. Další lokální proměnné, které vykazují dynamický charakter, tedy jsou neustále v "pohybu" mohou být např. úroveň industrializace, náboženství, společenské tradice, vzdělanost, nerostné zdroje, historický vývoj, povaha a možnosti zemědělství atd.). Trošku to připomíná Heisenbergův princip neurčitosti, který známe z fyziky. Ne, že přijedou hoši z MMF a plácnou tam nějaký svůj univerzální program reforem, které zajistí rozkvět dané oblasti (J. Stiglitz). Prostě chceme- li seriózně bádat, musíme mít vždy na zřeteli, že se k jednoznačnému a pravdivému výsledku nikdy nedostane, maximálně se k němu budeme přibližovat. Hledat neměnné zákonitosti v společenských mechanismech je něco velmi ošidného a zrádného. Ono to chce také někdy vzít do rukou odbornou literaturu a pozorně číst. Panu Kýlovi (nebo je to nějaký anagram jména Jakl?) doporučuji v tomto směru po čertech dobrou práci velkého liberála Karla Poppera "Bída historicismu". Baronku už raději nechám spát, jelikož to skutečně postrádá význam.

PS: Jinak vaše "argumentace" mi velmi, ale skutečně velmi, připomíná jednoho muže. Je to směsice simplexní arogance,shazování a urážení oponinta v diskusi, k tomu udivené nevěřícné pohledy, kroucení hlavou, ... Máte dobrou školu, upřímně gratuluji.
PSS: Co se piva značky Pilsner Urquell týče, tak jistě, žertujete. O jakých pivních fajnšmekrech hovoříte? To co dnes z oné megafabriky vychází nemá s původním Prazdrojem zcela nic společného, spíše se to začíná přibližovat poctivému, lahodnému ležáku vyrobenému z nejkvalitnějších surovin, pivu Miller:-).
Ale Vy jste na první pohled vtipálek, tak to jen zařazuji mezi další perly, které vypouštíte.
PSS: Nevím, čím je vychloubání, konstatování o aktivitách na VŠ. Jen pro zajímavost, v jakém oboru se tam pohybujete Vy?
Re: Re: Re: Re: Pánové tady, máte své kouzlo:, (Kýla, 15.07.2008 18:41) celé vlákno | reagovat
Milý pane Jiří. S panem Weetekem jsem se již rozloučil, rád tak učiním i u vás. Přeji vám další úspěšné bádání ve společenských vědách a odhalování a demaskování zastaralých liberálních ekonomických teorií, uhnízděných kdesi na Hradě, v CEPu a jinde. Jen bych s určitou nesmělostí si troufal připomenout, že do debaty jsem se vložil na téma údajně jedinečného, dobrého a správného tahu města Strakonice při nákupu strakonického pivovaru a jak to město za peníze svých občanů dobře vypálilo rybník lumpům, kteří se už už chystali pivovar koupit a zavřít, jak efektivně zachránili ve městě pivo i zaměstnanost atd. Pokusil jsem se Vám, panu Emu, panu Antihnusákovi a panu Weetekovi skromně předložit jiný pohled na věc a přiznal jsem, že věc jsem z blízka sledoval delší dobu. Odpovědí bylo poměrně dost arogantní onálepkování mé osoby jako nějaké "modré straky, lobisty pro zloděje, agenta CEPu či dokonce přímo člena této pekelné sekty, nekritického až hloupého obdivovatele Klause, člověka myslícího ekonomicky postaru, který již patří na smetiště dějin, chudáka, který dosud ty lumpy na Hradě a v ODS neprokoukl a nebo je snad tím chystajícím se zlodějem sám" atd. apod. Pokud máte zájem, ověřte si míru třeba právě Vaší arogance při zahájení debaty. I v reakci na samotný úvodní článek Jakla. Fascinuje mne, jak určitý druh lidí jako vy si vymiňuje jakési právo arogantně vystupovat a snižovat jiný názor, nicméně běda a ouvej, pokud dostanete podobnou záplatu na hrubý pytel. Přitom jste to byl zejména vy, kdo k samotné podstatě tématu, t.j. pivovaru Strakonice, nic konkrétního neřekl a neposuzujíc konkrétní případ, pojal jste věc obecně ideologicky. Pánové Weetek, Emu i Antihnusák na mne dělali dojem alespoň upřímně a zapáleně diskutujících lidí. A k tomu snad nějaké to příkřejší slovo občas patří. U vás mám pocit jiný. V každém případě vaši floskuli o tom, jak "liberální ekonomie jen nahrává nadnárodním koncernům" tu si pamatuji. Pokud bádáte a učíte na vysoké škole, jsem docela rád, že již nejsem studentem. Mějte se hezky.
Pane Kýlo, Vy tedy příliš kouzla nemáte, (Weetek, 15.07.2008 07:36) celé vlákno | reagovat
Naprosto postrádám jakoukoliv nenávist k soukromému podnikání, jak mi sugerujete. Jen ale, na rozdíl od Vás, netrpím fanatickou nenávistí k podnikání jiných subjektů. Nespatřuju naprosto nic skandálního na tom, že město vlastní pivovar a nezlobte se na mě, ale Vy jste krom ideologických a nevyargumentovaných floskulí taky neuvedl nic, proč bych si to měl myslet. Malujete tu jakési imaginární čerty na zeď, jak strašlivě nefér počínání strakonických je, jak ohavně své pivo dotují a kdesi cosi. Vše je ale velmi nekonkrétní a nepřesvědčivé. Že naopak existují velmi konkrétní a známé praktiky, kteými se prosazují velké pivovary typu Prazdroje, často s pochybnou státní podporou, to naprosto přehlížíte.
Když si to shrneme: máme ti pivovar v městském vlastnictví, který funguje dobře, vaří dobré pivo a dává lidem práci. Podobně to funguje i v zahraničí, a to i na západ od nás. Vy ovšem v hysterii tlučete hlavou o zeď a s pěnou u úst chroptíte do zpitomění jedinou mantru: privatizovat, privatizovat, privatizovat. Jinými slovy, fungující stav ukončit a vydat pivovar do soukromých rukou, kde také může, ale poměrně pravděpodobně také nemusí, pokračovat dál. Pochopitelné? Mně opravdu ne. Možná jen mudruju nad něčím, čemu Vy jste se díval pod sukně (sic!), ale ani logika, ani selský rozum Vám za pravdu nedává.
Přiznám se, že mi také uniká smysl Vašeho extatického nadšení nad tím, že Bushe přebírá do vlastnictví InBev. Z pohledu případné privatizace Budvaru se tím vyhlídky nijak nezlepšují. InBev je svou naprostou neúctou k tradičním značkám a pivovarům známý, mnou někde dole uvádění příklad s uzavřením Hoegaardenu je právě jejich práce. A pokud se dokážu nějak vžít do kůže jejich manažerů-optimalizátorů, netuším, proč by si po akvizici amerického Budweiseru měli ještě hýčkat jakýsi prémiový český Budvar, který je na výrobu podstatně náročnější než americký odvar z rýže a jeho výrobní kapacita je v globálu titěrná. Takže jeho jediný klad je ta zatracená ochranná známka, která leckde po světě zněmožňuje americký rýžový odvar prodávat. Člověk nemusí být ekonomický génius, aby přišel na to, že pro InBev bude jediným řešením problému tu bzučící středoevropskou mušku připravit o její dobré a výnosné jméno a pak buď nechat vařit pro své okolí (a to bude teprve "rozvoj" oproti dnešku), anebo jednoduše zaplácnout, jako desítky dalších před ní.
Na závěr si jen neodpustím malé rýpnutí. Vaše názory na "železnou lady" jsou asi tolik anekdotické a v dnešní době relevantní, jako kdybyste tvrdil, že budoucnost patří balonovému létání. I proto se přikláním k tipu pana Jobánka, že budete patrně někdo z CEPu.
Re: Pane Kýlo, Vy tedy příliš kouzla nemáte, (JiriJ, 15.07.2008 07:50) celé vlákno | reagovat
Hlavně ale privatizovat dle našich národních tradic, tzn. netransparentně,za směšnou cenu, nějakýmu kamošovi patřičného ministra nebo jeho náměstka. Ten pak pivovar do roka a do dne prodá s mnohanásobným ziskem. Tak jak je to v našich končinách dobrým zvykem. Proto hurá na privatizaci:-)) Už aby to bylo a kapsy se zase nacpaly.
Re: Pane Kýlo, Vy tedy příliš kouzla nemáte, (Kýla, 15.07.2008 11:49) celé vlákno | reagovat
Pane Weeteku:
- Obrovskou nedůvěru k podnikání neobecních a nestátních subjektů u vás cítím. Stačí si jen znovu přečíst Vaše komentáře tady. Ale v tom tady nejste sám. A vy u mne správně cítíte velkou nedůvěru k podnikání státu a obcí. Jistě, já také znám program KSČM, který vždy rovný přístup k podnikání státu, obcí a soukromých subjektů hlásá. Akorát prostě - vy na podnikání státu a obcí (přesněji státních a obecních úředníků, protože stát a obec je opravdu imaginární pojem) věříte a já tedy ani náhodou. Každý máme víru svou. Já mám snad jen tu výhodu, že historicky se při podnikání znemožnil prokazatelně ten erár a nikoliv sokromá sféra. Vy to vidíte jinak, vaše naděje vkládáte jinam, je to vaše právo.

- K vašemu dalšímu mýtu, který zde ostatně ale sdílejí i jiní, že strakonický pivovar funguje dobře a dává lidem práci už snad ani nemám chuť se vyjadřovat. To už jsem tady udělal. Tak snad tedy ještě jednou: Pivovar nefunguje dobře. Pokud jsou pravdivá čísla, která byla i zde uvedena. Pokud je pravdou výše loňského zisku, která zde byla uvedena, pak jen pokud by mělo město dávat celý takový zisk (a nic zpět do pivovaru) na splácení úvěru a úroků, za který si pivovar koupilo, bude ten pivovar splácen minimálně 20 let, ale spíše propadne bance. A to pomíjím nepřímé (skryté) dotace města na činnost pivovaru, aby vůbec pivovar mohl účetně takový zisk vytvořit. Ale buďte klidný pane Weeteku, bance by ten pivovar při takovém fungování propadl, kdyby patřil soukromníkovi. Město bude dotovat svůj úvěr z jiných veřejných peněz a vy dál budete pít spokojeně toto pivo na účet jiných. Vás jeho skutečná cena prostě nezajímá. To pivo musí být, "kdyby tátu věšeli". :-))))

- Pivovar práci lidem ve Strakonicích nedává, ale reálně jim ji bere. V pivovaru pracuje cca 80-90 lidí. Město mohlo dát těch cca 80 mil. (neznám přesně podmínky úvěrové smlouvy - možná to bude s úroky mnohem více) do nějakého projektu, který by ve Strakonicích vytvořil podmínky pro vznik stovek, možná tisíců pracovních míst. Přitom nikde není psáno, že pod soukromým vlastníkem by lidé v pivovaru o práci přišli. Už jsem psal, že jsem zvědav, až třeba přijdou na radnici dělníci z "čezety" (tam je také tradice!), kterých jsou stovky, že třeba fabrika má problémy a aby tam město vstoupilo a třeba navýšilo kapitál příslušné a.s. a překlenulo nějaké složité období, co jim páni radní řeknou. Já vím. Nabídnou jim pivo! :-)))) Inu pane Weeteku, to je to obecní podnikání. Hlavní význam odkoupení pivovaru městem podle mého názoru spočívá v tom, že se akorát po každých obecních volbách rozšíří počet postů, o které se povede politický handl. "Vy místostarostu, my předsedu dozorčí rady v pivovaru. Nebo rovnou ředitele tam!".

- Další mýtus váš, že "takto to funguje i na západě". Nefunguje. Jen v naprosto mizivém procentu pivovarů má nějaký majetkový podíl město. Je jistě možné a někdy možná i dobré, aby na nějakou dobu převzalo nějaký pivovar město a třeba to i chvíli nějak funguje. Bavíme se ale o konkrétním případu Strakonic. A tam já považuji v konkrétním případě a za daných podmínek odkup městem za obrovký nesmysl.

- Nevím, z čeho jste vyvodil mé extatické nadšení z převzetí Bushe belgickým vlastníkem. Mne jen pobavilo, co tomu řeknou naši milí "amerikanobijci" a bojovníci za zcela unikátní a jedinečnou značku Budwar, kterou i za cenu desítek miliard (které by jinak mohl státní rozpočet z prodeje mít) je třeba držet ve státních českých rukou. A to až do doby, až se propadne do úplné nicoty a její cena bude zlomková. Mimochodem - domnívám se, že Prazdroj vaří v Čechách minimálně stejně dobré pivo, jako Budwar. Řada fajnšmekrů (já s nimi ne úplně souhlasím) si dokonce myslí, že lepší. I kdyby získal Budwar v budoucnosti Bush, není žádný důvod, aby jej jako svou premiovou značku ničil. Ta piva si svou podstatou nekonkurují, mohou být na trhu vedle sebe docela dobře.

- ad "železná lady": Zde vám jaksi nerozumím vůbec. Před jejím příchodem se Velká Britanie dostala do těžkých a vleklých ekonomických problémů právě v důsledku širokého státního vlastnictví rozhodujících průmyslových odvětví. Že se za vlády "železné lady" postavila Britanie na nohy a její léčba byla úspěšná, to dnes přiznávají snad i komunisté.

- A na závěr, pane Weeteku - z CEPu také nejsem. Ale váš výkřik mi připomíná obavy komunistů před rokem 1989. Ti tvrdili o každém nositeli odlišného názoru, že je napojen na "západní diverzní centrály". Nicméně je mi jasné, že lidé v CEPu vám musí pořádně ležet v žaludku.
Re: Re: Pane Kýlo, Vy tedy příliš kouzla nemáte, (antihnusák, 15.07.2008 13:11) celé vlákno | reagovat
Pane Kýlo Vy jste polský občan? V Budějovicích se vaří pivo Budvar, nikoli Budwar...
Domníváte se, že Prazdroj vaří v Čechách minimálně stejně dobré pivo, jako Budwar. Řada fajnšmekrů (já s nimi ne úplně souhlasím) si dokonce myslí, že lepší. To tedy musí být fajnšmekři. Měl jste vůbec výrobek Pilsner Urquell někdy v poslední době v ústech?
Re: Re: Pane Kýlo, Vy tedy příliš kouzla nemáte, (emu, 15.07.2008 13:44) celé vlákno | reagovat
a pro vás je zase každý, kdo nechce privatizovat, rovnou komunista. Debata je ale už pořád dokola, argumenty vesměs už zazněly a začínají se na obou stranách opakovat.

Přesto musím podotknout- že by se soukromá sféra a neviditelná ruka trhu nikdy neznemožnila? Co rok 1929, ten vám říká co? Asi nic. Nehodí se do krámu. Proč asi živelný kapitalismus v 19. století skončil? ale pravda, to už jsme hodně mimo pivo.
Re: Re: Pane Kýlo, Vy tedy příliš kouzla nemáte, (Weetek, 15.07.2008 14:34) celé vlákno | reagovat
Ach ouvej, tak dlouhý text, a přesto téměř samá vata a mlácení již několikrát napsaného. Pane Kýlo, říká vám něco slůvko "argument" ? Argumenty nejsou totéž jako dávat k dobru své dojmy, které ze mě máte. Pokud ze mě cítíte, cituji, "obrovskou nedůvěru k podnikání neobecních a nestátních subjektů", je to Váš subjektivní dojem a Váš problém. Žádnou takovou nedůvěru nemám, spíš mi připadá, že naopak Vás rozpaluje do ruda každý příklad "nesoukromého" úspěšného subjektu. Ale přiznejme si, podstatné ty dojmy moc nejsou, podstatné jsou argumenty. Od Vás se opakovaně nadějeme vždy jen nekonkrétních, neprůkazných a mlhavých blábolů a všemožných narážek na to, že Vy "do toho vidíte". Pokud ovšem jako hlavní problém českého pivovarnictví vidíte to, že dva pivovary jsou městské a tuším dva státní, nemáme si opravdu o čem psát.

Myslím, že jsem srozumitelně popsal, proč se obávám privatizace Budvaru a následné (velice pravděpodobné) koupě Anheuser-Bushem (či InBevem). Opět, namísto stopy po argumentaci, máváte termínem "amerikanobijci" a papouškujete frázi o miliardách, které chybí v rozpočtu na to nebo ono. Prosím, přečtěte si ještě jednou, proč se oné privatizace obávám a zkuste mi VYARGUMENTOVAT, proč jsou to zbytečné obavy. Vaše fantazírování o tom, že není důvod, aby Budweiser ničil značku, která mu celá desetiletí bránila používat určitý obchodní název a stala se naopak jeho synonymem, mi připadá jako uvažování desetiletého skautíka, který nevěří, že by někdo mohl být tak nefér a nesportovní. Fantazírování o to,, jak se Budvar propadne do nicoty a jeho cena bude zlomková, to už spíš připomíná lamentaci nervózního lobbisty, který ne a ne přesvědčit ty nahoře, aby to za nějakou "malou domů" střelili. Že cena Budvaru (mimo jiné i díky dalšímnedávno vyhraným známkoprávním sporům) neklesá a do nicoty se nepropadá, to asi ví každý. Troufám si tipovat, že to ve skutečnosti víte i Vy. Tak jako asi tušíte, že to o těch fajnšmekrech, co si pochutnají spíš na Plzni než na Budvaru, to je zase jen takový nedokázatelný žvást, v podstatě vata. Blábol. Neověřitelné tvrzení. Dojmologie.

Záležitosti okolo železné "lady" komentovat nebudu, nejsme na historickém fóru. A věřte mi, lidé z CEPu mi v žaludku neleží, lidem s CEPu se můžu tak maximálně pousmát.
Re: Re: Re: Pane Kýlo, Vy tedy příliš kouzla nemáte, (Kýla, 15.07.2008 15:31) celé vlákno | reagovat
Weetek:

- Ano. Nedůvěru v soukromé podnikání ve vás cítím. A to dokonce velmi. A pokud říkám cítím, předpokládám, že je zřejmé, že to sám označuji za pocit či dojem. Podpořený mnoha vašimi větami, kde to přímo říkáte. Zato já jsem vám už potvrdil, že obecního a státního podnikání se opravdu dost štítím :-))) Že to cítíte správně. Jenže já se za to opravdu nestydím. :-))

- Pořád něco mluvíte o nedostatku argumentů. Pokud mne ale něco může rozpálit, je to naopak naprostá absence vašich argumentů, proč je podle vás strakonický pivovar úspěšný. Já jsem vám naopak popsal dostatečný počet důvodů, proč je podle mne (a to i s ohledem na čísla) projekt obecního pivovaru ve Strakonicích zatím neúspěšný a v globálu vzato dost velké šlápnutí radnice (vedené ODS! :-))) zcela mimo. Vy jste na podporu údajného úspěchu neuvedl vůbec nic. Na mé argumenty jste vůbec nereagoval. A obviňujete z nedostatku argumentů, dáváte nálepky ideologických pravičáků atd. A s ohledem na sílu značky, která byla dána do vínku a určité dědictví považuji za neúspěšný i pivovar Budvar. V porovnání s pivovary v soukromém vlastnictví, velkými i malými, jednoznačně ztrácí. To je holý fakt. POtřebuje se nutně dostat na americký trh, pokud má dále růst. To je také fakt. Proč si myslím, že žádnému soukromému vlastníkovi by se nevyplatilo Budvar, který může používat jako svou premiovou značku, likvidovat, jsem už také uvedl. Že vy jim nevěříte, je vaše věc. Donekonečna jen opakujete, že prostě sokromý vlastník tu značku nejspíše zlikviduje. Je to vaše víra. Nic více. Proč by chtěl někdo likvidovat něco, co mu patří a přináší mu zisk, to jsem neslyšel vyargumentováno od vás. Koupím si sousedovo krásné auto a jen proto, že jsem mu ho záviděl, hodím ho ze skály? :-) Já vaší víře prostě nevěřím. Víra proti jiné víře :-)))

- A kdepak jste u mne četl, že jako HLAVNÍ PROBLÉM českého pivovarnictví vidím dva erární pivovary?

- Budvar by se neměl "střelit za nějakou malou domů". Budvar by se měl prodat nejvyšší nabídce, padni komu padni. My pivaři nadále nemáme právo obírat ostatní občany (a já jsem přesvědčený, že i sami sebe) o profit z jeho prodeje. Děláme hloupé Honzy celé pivovarnické Evropě. Nyní vyjma belgických nových vlastníků Bushe. Na náš úkor je bráněna "pivní pevnost Evropa" proti "americkým nájezdníkům", Evropa nás plácá po zádech, jací jsme kabrňáci, že nechceme za Budvar zaplatit a zatím si díky tomu vlastníci evropských pivních břeček mastí kapsy, zatímco my tu válku s jejich konkurentem, břečkou od Bushe, platíme.

- Budvar na privatizační ceně již ztrácí, ale to asi právě vy nevíte. Baštíte reklamy jak český Honza Obra válcuje.

- Sdělení, že věta o fajnšmekrech, kteří si více pochutnají na Prazdroji než na Budvaru, je žvást a blábol nemá větší hodnotu, než vaše tvrzení, že Budvar je lepší pivo jak Prazdroj. Co se týče mne, pro mne jsou do piva určitých dvou různých typů a každé z nich piji pro něco jiného. Ale těch fajnšmekrů, kteří prostě Budvar rádi nemají a dají si vždy raději Prazdroj, těch je prostě dost. A to i mezi těmi, kteří pivo sami vaří.

- ad CEP - nepochybuji, že vy se lidem z CEPu smějete. Já sice lidi z CEPu neznám, ale nepochybuji, že oni vám také. :-))
Re: Re: Re: Re: Pane Kýlo, Vy tedy příliš kouzla nemáte, (Weetek, 15.07.2008 16:10) celé vlákno | reagovat
Ad 1 Není tomu tak, pokud si přečtete mou reakci pod blogem Romana Holoubka, snad konečně pochopíte. Ve zkratce: nemám apriorní nedůvěru k žádnému typu podnikání a vlastnictví. Na rozdíl od Vás.

Ad 2 Nesmysl. Váš "holý fakt", že Budvar ztrácí s velkými i malými (no vida, snad ne dokonce s minipivovary :-) není ničím podložen. Ani nemůže být, jedná se opět jen o zcela obecné tvrzení. Mimochodem, značka Budvaru nebyla "dána do vínku", on si to renomé lety vybudoval. Buduje si ho úspěšně i v současnosti, na rozdíl třeba od Prazdroje, který tím, že střelí licenci tam i onam, logicky na prestiži ztrácí. Další "fakt": Budvar se nutně potřebuje dostat na americký trh. Nepotřebuje, už tam je, jen se prodává pod značkou Czechvar. Jistě by se prodával více, pokud by mohl užívat svůj originální název, ale snad nejste takový snílek, abyste věřil tomu, že by mu to případný soukromý vlastník zajistil? A pokud by jím byl (jaký div) eventuálně Anheuser-Bush, pak už teprve ne.
Váš příklad se sousedovým autem je zcela mimo mísu. Já Vám pro jistotu napíšu velkými písmeny jméno HOEGAARDEN a nechám na Vás, abyste si sám vyhledal informace k případu, kdy majitel fungující, tradiční, populární a vydělávající pivovar zavřel. Kdo nevěří, ať tam běží.

Ad 4 Máte pravdu, nikdy jste nikde nenapsal, že je to hlavní problém, tím spíš nechápu Váš apoštolský zápal, se kterým brojíte proti něčemu, co je zcela marginální.

Ad 5 Vysoce manipulativní lež. Zvlášť to "padni, komu padni" mi připadá velice příznačné pro období divoké privatizace v 90.letech. Tímto způsobem vznikly národohospodářské škody takového rozsahu, že Vámi fabulované "okrádání občanů o miliardy z prodeje Budvaru" je proti tomu dětským kapesným.

Ad 6 Nesrozumitelné. Z čeho vyvozujete, že Budvar ztrácí na ceně, a jakou to má souvislost s nějakými reklamami?

Ad 7 Pokud považujete Budvar a Prazdroj za piva různého typu, proč Vás tedy trápí, že někteří lidé si dají jedno pivo a jiní zase druhé? Tak to bude logicky pokaždé, každému chutná něco.

Ad 8 Těžko říct, já bych se spíš vsadil, že lidé z CEPu o mně nemají ani tušení a já se zase, chvála bohu, o jejich pravěké ekonomické teorie také zajímat nemusím.
Re: Re: Re: Re: Re: Pane Kýlo, Vy tedy příliš kouzla nemáte, (kýla, 15.07.2008 17:06) celé vlákno | reagovat
Ad1) Já k tzv. obecnímu a státnímu podnikání nedůvěru mám. Neznám žádný státní nebo obecní podnik, který by uděklal "díru do světa", pokud nemá nějaký monopol. Naopak, znám hodně takových státních akciových společností, kde stát má většinu, a je mi z poměrů v těchto společnostech špatně. Ovšem řeč byla o konkrétním případu koupě pivovaru Strakonice. A to je krok, zvláště za daných podmínek, místní ODS úplně mimo a proč si to myslím jsem už detailně popsal. Na to jste vůbec nereagoval. Ono je vždycky nejlepší vzít konkrétní případ.

ad2) Ano. V porovnání s naprostou většinou velkých a malých pivovarů Budvar ztrácí. Jeho skvělá značka a tradice jsou zmarňovány. I minipivovary se rozvíjejí rachleji než Budvar. A co se týče opravdových fajnšmekrů, mám pocit, že ti když jdou na pivo si opravdu pochutnat, jdou někam na nějaký speciál, vyrobený třeba i v minipivovaru. Je hloupé pořád dělat s Budvaru něco výjimečného. Je to pouhé lepší stolní pivo, stejně jako Prazdroj. Je hloupé neprodat jej, dokud to za slušnou cenu jde. Budějovický Budvar není ani ve světě vnímán jako nic jiného, než lepší stolní pivo. Je až trapné dělat kolem jeho prodeje takové tance.

ad4: Nemám žádný apoštolský zápal. Poměrně náhodně jsem se nachomýtl k debatě o konkrétním případě strakonického pivovaru. Protože jeden člověk věděl, že o tom dost vím, tak mi vaši zajímavou debatu doporučil - možná jako vzorek toho, jak to běžní milovníci piva (resp. někteří) zvenčí vidí. A nedalo mi to a nechal jsem se do toho vtáhnout, protože některé věci se mi tu četly opravdu obtížně -))) Zase mne tu dlouho neuvidíte. Pro vás určitě žádná škoda :-)))

ad5) Opět velký nesouhlas. Pro mne jsou to fráze často ideologicky používané komunisty a socialisty. Tím neříkám, že vy se k nim hlásíte. Při tak bezprecedentním procesu a při takových objemech majetku se domnívám, že těch průšvihů bylo přiměřeně, ba možná ještě méně. Až 90. léta přestanou být předmětem politického boje, věřím, že historie to posoudí objektivněji, než vy. A zakopaný pes je vždycky tam, kde nerozhoduje cena, padni komu padni. Tam, kde pár ouřadů váží a diferencuje podle podivných a neprůhledných kritérií, kdy se hraje na podnikatelské záměry, nikdy potom nerealizovatelné a nevymahatelné.

ad6) Ti, kterým vyhovuje stávající stav, kdy se na státním majetku mohou beztrestně a nenápadně vyživovat, do vás ládují reklamy o tom, jak Češi válcují Amerikány po celém světě. Není tomu tak. Budvar jde dlouhodobě dolů, s občasným drobným výkyvem nahoru. Jeho privatizační cena dlouhodobě klesá. Více to zde nechci rozebírat. Klidně si myslete, že jsem si to vymyslel.

ad7) Proboha kde jste vzal, že mne trápí, že každý si dá jiné pivo?!! POuze jsem vám ilustroval, že v 90. letech byly obavy o privatizaci národního stříbra Prazdroj obdobné, jako u Budvaru. Takže se tak dlouho otálelo, protože lidé jako vy neustále namítali podobné námitky jako vy tady, až se to nakonec zprivatizovalo "nadivoko". A nic zase tak hrozného se nestalo. Akorát stát neutržil to, co mohl. Ale pivovar se rozvíjí úspěšně a odvádí státu solidní peníz na daních. Ale jinak se nestalo nic hrotzného - protože mnozí fajnšmekři dávají mezi lepšími stolními pivy stále přednost Prazdroji před Budvarem (není to můj případ a nejsem asi ani fajnšmekr), byť ho vlastní ošklivý soukromník.S Budvarem a jeho privatizací je to v zásadě podobné.

ad8) Zatímco třeba komunisté a socialisté, kterým tyto "pravěké teorie" leží nejvíce v žaludku, mají teorie moderní, opřené o léta zkušeností a s velkými úspěchy prověřené v praxi. :-))

Ale pane Weeteku - nic ve zlém, mějte se fajn, třeba se někdy na pivu potkáme a ani to vědět nebudeme. Celkem jsem si tu hezky pokecal, byla to celkem příjemná hádka :-) Zůstávejte tu v pokoji. Pivu zdar
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane Kýlo, Vy tedy příliš kouzla nemáte, (Weetek, 15.07.2008 17:34) celé vlákno | reagovat
Ad 1 Člověk by si myslel, že zrovna Budvar je takovým státním podnikem, co svým způsobem díru do světa udělal. Pochopitelně úměrně tomu, že pochází z malého středoevropského státu. Ale hádat se s Vámi o tom nechci. I když se přiznám, že nevím o žádné SOUKROMÉ české firmě, která by tu díru udělala. Snad jen Harvardské fondy, ale to byla díra trochu jiného druhu...

Ad 2 Pokud myslíte vážně větu "I minipivovary se rozvíjejí rychleji než Budvar.", pak asi opravdu není prostor pro smysluplnou debatu, protože míra Vašeho paušalizování konverguje kamsi k nekonečnu.

Ad 5 Přesahuje to rámec tohoto fóra, ale ona to historie už částečně posoudila. Našemu "kupónovému zázraku" se na západě smějí jako dobrému vtipu, stačí si přečíst některou z prací Nobelovou cenou za ekonomii oceňeného profesora Stiglitze. Anebo jen sáhnout po běžně dostupné publikaci "Korupce na český způsob". To byste si početl :-)

ad 6 a 7 Neidealizuji si chuťové vlastnosti Budvaru, přesto Váš novotvar "stolní pivo" považuju za trochu přehnaný. Pokud vím, Budvar zaznamenává docela solidní exportní úspěchy, je běžně dostání všude v západní Evropě a nevšiml jsem si, že by se na něj dívali jako na nějaký póvl. Leckde jde naopak o prémivou zančku, která stojí i několikanásobně víc, než piva domácí.

ad 8 Nemusíte sem hned tahat komunisty a socialisty, většina odborné veřejnosti se shodne na tom, že brožurkový pohled CEPu na ekonomii je stará veteš, nemající s realitou mnoho společného. Ono tam ani tak moc nejde o ekonomii jako vědu, ale spíš ideologii a nástroj lobbingu, Ale to víte asi sám velmi dobře.

Milý pane Kýlo. Debata s Vámi byla poměrně vysilující a přiznám se, že mi mnoho nového nedala. Spíš jsem se občas děsil některých věcí, které tu píšete, jako byste je snad myslel vážně :-) Tak Vám raději popřeju nějaké to dobré, pokud možno ryze soukromé pivo.
123
Vyhledávání