Komentáře
článku: Urbana nebrat
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Měl sem pivo z petky a normálně mi opravdu chutnalo. Dám si ještě ;-)
Pivo Urban (nějakou 12-ku)jsem měl možnost ochutnat před několika týdny v jedné velmi kvalitní brněnské hospodě ( pivnici) a dost mě zklamalo.
článek je starý 2 roky a je nezpochybnitelnou pravdou, že tenkrát byly problémy s kvasnicemi a pivo tak stálo za starou belu... stejně nezpochybnitelným faktem je skutečnost, že (nejen) pro mě jsou piva z Třebíče už více než rok zárukou kvalitního (nejen) chuťového zážitku ;-)
Ahoj,
cítím potřebu říct i opačnou zkušenost. Urban 11 pro mě byl nejlepší objev v posledním roce - tedy pro mě je to fantastické pivo!
Nejsem schopen posoudit kvalita IPA, protože tohle je specialita, na kterou nejsem moc zvyklý. Pro zajímavost si to rád dám, ale nevyhledávám a nedokážu posoudit kvalitu, Nicméně množství ocenění, které posbírala, asi taky něco znamená.
Jinak nemám rád europiva, vyhledávám zásadně malé pivovary a mým dlouholetým favoritem je Dalešické pivo. Ale Urban 11 byl pro mě objevem a mám ho rád.
Proto se přimlouvám - vyzkoušejte sami a posuďte sami. Třeba zrovna neměli den a nebo záleží hodně na subjektivních preferencích...
cítím potřebu říct i opačnou zkušenost. Urban 11 pro mě byl nejlepší objev v posledním roce - tedy pro mě je to fantastické pivo!
Nejsem schopen posoudit kvalita IPA, protože tohle je specialita, na kterou nejsem moc zvyklý. Pro zajímavost si to rád dám, ale nevyhledávám a nedokážu posoudit kvalitu, Nicméně množství ocenění, které posbírala, asi taky něco znamená.
Jinak nemám rád europiva, vyhledávám zásadně malé pivovary a mým dlouholetým favoritem je Dalešické pivo. Ale Urban 11 byl pro mě objevem a mám ho rád.
Proto se přimlouvám - vyzkoušejte sami a posuďte sami. Třeba zrovna neměli den a nebo záleží hodně na subjektivních preferencích...
Včera jsem také navštívil Centrum Lihovar,zde jsem ochutnal pivo Urban 11cku světlý ležák,následně 13cku polotmavý speciál ,je pravda že lidí dost jak zde majitel píše,ale pro mě pivo už by být znovu nemuselo.
Dnes mi kolega z Třebíče dovezl litr ležáku (dvanáctky) Urban. Pivo bylo silně kyselé a defacto nepitelné. Škoda.
Zialbohu moja skusenost s tymto pivovarom je rovnaka, pre zmenu U netopyra ve "Statlu", kde maju inak pivo osetrene vyborne. Tazko uverit, ze sa jedna o skupinovu halucinaciu alebo sprisahanie s cielom zdiskreditovat vznikajucu konkurenciu. Podla reakcii to vyzera, ze vsetko dobre pivo vypiju majitel so sladkom, a na capu maju ten zvysok... :-(
Dobrý den pane Urbančíku. Váš příspěvek mi nedá abych nezareagoval, ačkoli jsem tak původně nechtěl, jelikož jsem Vaše pivo měl pouze jednou, ale měl jsem všechny tehdy nabízené druhy (mimo ochuceného) a to při dvou návštěvách poslední víkend v září.
Byli jsme u Vás dva pivovarští a hodnocení piv se pohybovalo ve stupnici 1 (božské) - 9 (nepitelné) mezi známkami 6 až 8. Zjednodušeně - některá piva byla zkyslá, některá trpěla autolýzou kvasnic a některá trpěla obojím.
Ano, bylo plno, máte mnoho zákazníků, kterým zajisté Vaše pivo chutná, ale to je asi to nejhorší. Pokud zvyknete zákazníky na to, že vady v pivu jsou pro ně charakterem, který pak budou hledat i jinde, jde o medvědí službu pro ostatní malé pivovary, které mají pivo čisté bez vad. Po obou návštěvách u Vás jsme si museli spravit chuť jinde. Ještě, že v Třebíči je i pivo z Velmezu, které naopak patří mezi piva, kterým nejde nic vytknout, ba naopak.
Je mi to líto a jen doufám, že časem se i u Vás situace zlepší. Dovolte mi malou doušku závěrem - zkuste se zeptat nezávislých odborníků na jejich názor na Vaše pivo.
Byli jsme u Vás dva pivovarští a hodnocení piv se pohybovalo ve stupnici 1 (božské) - 9 (nepitelné) mezi známkami 6 až 8. Zjednodušeně - některá piva byla zkyslá, některá trpěla autolýzou kvasnic a některá trpěla obojím.
Ano, bylo plno, máte mnoho zákazníků, kterým zajisté Vaše pivo chutná, ale to je asi to nejhorší. Pokud zvyknete zákazníky na to, že vady v pivu jsou pro ně charakterem, který pak budou hledat i jinde, jde o medvědí službu pro ostatní malé pivovary, které mají pivo čisté bez vad. Po obou návštěvách u Vás jsme si museli spravit chuť jinde. Ještě, že v Třebíči je i pivo z Velmezu, které naopak patří mezi piva, kterým nejde nic vytknout, ba naopak.
Je mi to líto a jen doufám, že časem se i u Vás situace zlepší. Dovolte mi malou doušku závěrem - zkuste se zeptat nezávislých odborníků na jejich názor na Vaše pivo.
Dobrý den z Třebíče všem pivním fandům, článek pana Jaroška, který dost nevybíravě a hanlivě hodnotí náš pivovar a zejména naše pivo jsem si přečetl poprvé asi před měsícem a podruhé nyní s odstupem. Chci jenom říci, že proti podobným hodnocením a subjektivním článkům se bojuje bohužel dost těžko a proto nechci přidávat "polínka do ohně", jenom chci napsat svůj názor. Bohužel si takový článek přečte na internetu spousta lidí, kteří tím budou ovlivněni a myslím si že zcela neprávem. Neberu v žádném případě panu Jaroškovi jeho názor a dojmy z návštěvy, ale myslím, že psát tímto způsobem do veřejného prostoru není zrovna seriózní. Článek považuji za subjektivní, jenom mně mrzí trochu z mého pohledu nevybíravý způsob podání subjektivních hodnocení jako "objektivní pravdy". Pivovar jsme otevřeli v květnu letošního roku, celé léto jsme měli "narváno" a všichni pili a pijí naše pivo a v letní sezóně jsme nestíhali vyrábět. Navštívila nás i celá řada pivních fandů, odborníků i letitých zkušených konzumentů a k radosti nás všech, dostávali jsme většinou dobré až výborné hodnocení (třeba časopis Pivo/Bier/Ale, další hodnocení v některých periodikách atd...). Nad našim pivovarem drží "kontrolní ruku" pan Josef Krýsl z Plzně, jeden z předních pivních odborníků v ČR a letitý sládek a můžu všechny ujistit, že se snažíme dělat poctivé a dobré pivo a že jej děláme z přesvědčení a nejenom kvůli penězům. Dodržujeme všechny hygienické pravidla, vaříme z nejlepších surovin a máme naše pivo rádi včetně našich pravidelných návštěvníků. Snažíme se jej dělat co nejlépe a rádi přivítáme jakkoliv hodnocení i kritiku. Ale ta forma a zejména veřejný dosah subjektivního hodnocení mně přijde trochu "neférový". Naposled jsem vezl 6 vzorků (všechny vařené typy) známým a "znalým konzumentům" do Prahy a za 2 dni mně psali svoji reakci "PIVO - vynikající..., máme zájem o pravidelný odběr...". Nenapadá mně co více napsat, protože proti takovému hodnocení, jaké napsal a zveřejnil pan Jarošek se jenom těžko obhajuje. Takže na závěr bych si dovolil napsat provšechny pivní fandy: PŘIJEĎTE A OCHUTNEJE A ZHODNOŤTE SAMI...
Děkuji za prostor, J. Urbančík, majitel pivovaru s tímem lidí, kteří pro Vás třebíčské pivo URBAN vaří...
Děkuji za prostor, J. Urbančík, majitel pivovaru s tímem lidí, kteří pro Vás třebíčské pivo URBAN vaří...
Re: Nebrat Jaroškovo pivní umění - ono vlastně jím není,
(Martin Jarošek, 29.09.2012 19:25)
celé vlákno | reagovat
Vážený pane Malinovskij,
jestliže jste četl můj článek pozorně, mohl jste si všimnout, že nenapadám ani tak současné třebíčské pivo samotné jako spíše soubor všech okolností, které v inkriminovaný den vedly k mému negativnímu zážitku. Uvedl-li jsem termín "senzorická chyba" jedná se o ironickou hyperbolu neboť degustace na jakékoliv úrovni musí probíhat v takřka laboratorním prostředí aby hodnocené pivo bylo podáváno v co nejlepší možné formě. V Urbanu jsem dostal pivo nakyslé s nepříjemným "ocasem" což bylo s největší pravděpodobností způsobeno špatnou údržbou pivního potrubí. Nehraji si na žádného odborníka a pouze jsem vyjádřil svůj názor neboť si myslím, že takovéto věci jsou neomluvitelné. Stejně tak když se podnik rozhodne servírovat ochutnávkový set(což je zajisté chvályhodné) musí host obdržet i jednotlivé decovky v uspokojivé kvalitě. Jde to ve světě, tak by to mělo jít i v Třebíči. Zřejmě platí, že když někdo něco chce udělat, najde způsob, když něco udělat nechce, najde výmluvu. Srovnáváte-li naše občanská povolání mohu podotknout, že když budu ve své branži vést kapelu, která podá žalostný výkon, nepomůžou mi jakékoliv litanie o mém absolutoriu Státní Konzervatoře a dvacetileté praxe u společnosti Royal Caribbean Cruiseline. Stejně tak, když se napiji piva, které mi bylo podáno v rozporu s morálním kodexem výčepního je mi jedno, zda-li sládek vaří 40 či 50 let a objel se svým uměním půl světa. Právo na kritiku má každý spotřebitel. Mimochodem, kolik filmových kritiků natočilo vlastní film? Při psaní svého příspěvku jsem byl rozladěn faktem, že jsem za svým žalostným degustačním zážitkem musel cestovat několik set kilometrů a do budoucna bude Třebíč mým Zakázaným městem.
P.S. Taky mám rád Ondřeje Sekoru a tvrdím, že mnoho Pytlíků je Ferdova smrt.
jestliže jste četl můj článek pozorně, mohl jste si všimnout, že nenapadám ani tak současné třebíčské pivo samotné jako spíše soubor všech okolností, které v inkriminovaný den vedly k mému negativnímu zážitku. Uvedl-li jsem termín "senzorická chyba" jedná se o ironickou hyperbolu neboť degustace na jakékoliv úrovni musí probíhat v takřka laboratorním prostředí aby hodnocené pivo bylo podáváno v co nejlepší možné formě. V Urbanu jsem dostal pivo nakyslé s nepříjemným "ocasem" což bylo s největší pravděpodobností způsobeno špatnou údržbou pivního potrubí. Nehraji si na žádného odborníka a pouze jsem vyjádřil svůj názor neboť si myslím, že takovéto věci jsou neomluvitelné. Stejně tak když se podnik rozhodne servírovat ochutnávkový set(což je zajisté chvályhodné) musí host obdržet i jednotlivé decovky v uspokojivé kvalitě. Jde to ve světě, tak by to mělo jít i v Třebíči. Zřejmě platí, že když někdo něco chce udělat, najde způsob, když něco udělat nechce, najde výmluvu. Srovnáváte-li naše občanská povolání mohu podotknout, že když budu ve své branži vést kapelu, která podá žalostný výkon, nepomůžou mi jakékoliv litanie o mém absolutoriu Státní Konzervatoře a dvacetileté praxe u společnosti Royal Caribbean Cruiseline. Stejně tak, když se napiji piva, které mi bylo podáno v rozporu s morálním kodexem výčepního je mi jedno, zda-li sládek vaří 40 či 50 let a objel se svým uměním půl světa. Právo na kritiku má každý spotřebitel. Mimochodem, kolik filmových kritiků natočilo vlastní film? Při psaní svého příspěvku jsem byl rozladěn faktem, že jsem za svým žalostným degustačním zážitkem musel cestovat několik set kilometrů a do budoucna bude Třebíč mým Zakázaným městem.
P.S. Taky mám rád Ondřeje Sekoru a tvrdím, že mnoho Pytlíků je Ferdova smrt.
To abych nebyl tak neznámý jako někteří přispěvovatelé do ,
(Maršálek, 29.09.2012 16:18)
celé vlákno | reagovat
Nevím proč bych si měl měnit příjmění pane Nováku , tak se jmenuji .Momentálně vařím v Rusku a tam mi pouze takhle vylepšili jméno ale příjmění zůstalo.
Víte když jsem si na Slunci ve skle ochutnal Třebíč , nevím kam pan Jarošek chodí na tyto názory , neměl jsem s tím pivem problém.Já mu je neberu a ani mě už nezajímají.Ale budu brát s velkou rezervou jeho články .Faktem je že když si dám někde po ČR , Slovensku a nebo třeba na Moravě pivo / jakékoliv / tak mi ho často / jsou čestné výjimky / načepují na 4x -5x , a já se jich často ptám proč měníte charakter piva tím že mu prudce zoxidujete hořké látky a pivo potom chutná nepříjemě .když pominu že obsah CO2 ( též nemiluji přesycená piva )je téměř pod 20 mg /L..možná by tohle bylo téma k zamyšlení ale to přeci mnohé ,,odborníky " na pivo nezajímá ( a nebo to neví že to nemá být )
Jsou senzorické vady piv které si pivo nese sebou a potom jsou senzorické změny piv ( myšleno k horšímu )které vznikají špatným čepováním.Je možné že i tohle byl případ zmíněný o Třebíči.Musel bych tam ovšem u toho být abych mohl posoudit.Jsem starší chlap a tak si pro jistotu pravidelně obnovuji senzorické zkoušky abych nevypadl z praxe....
Pokud přijedu do Brna ( spolupracuji tam s výrobcem pivovarů )tak si rád zajdu Na Bláhovku nebo Plzeňský dvůr do Šumavské .Zajdete-li ale o pár metrů dále , - a je to tragedie. Načepovat pivo jako například U zlatého tygra v Praze , tak to je koncert.Až se vrátím za měsíc z "Rosiji něrodnoj" pojedu do Brna a nazpět se zastavím v Třebíči...dám vám vědět pane Nováku co tam objevím (a nebo neobjevím ).....Maršálek Malinovskij
Víte když jsem si na Slunci ve skle ochutnal Třebíč , nevím kam pan Jarošek chodí na tyto názory , neměl jsem s tím pivem problém.Já mu je neberu a ani mě už nezajímají.Ale budu brát s velkou rezervou jeho články .Faktem je že když si dám někde po ČR , Slovensku a nebo třeba na Moravě pivo / jakékoliv / tak mi ho často / jsou čestné výjimky / načepují na 4x -5x , a já se jich často ptám proč měníte charakter piva tím že mu prudce zoxidujete hořké látky a pivo potom chutná nepříjemě .když pominu že obsah CO2 ( též nemiluji přesycená piva )je téměř pod 20 mg /L..možná by tohle bylo téma k zamyšlení ale to přeci mnohé ,,odborníky " na pivo nezajímá ( a nebo to neví že to nemá být )
Jsou senzorické vady piv které si pivo nese sebou a potom jsou senzorické změny piv ( myšleno k horšímu )které vznikají špatným čepováním.Je možné že i tohle byl případ zmíněný o Třebíči.Musel bych tam ovšem u toho být abych mohl posoudit.Jsem starší chlap a tak si pro jistotu pravidelně obnovuji senzorické zkoušky abych nevypadl z praxe....
Pokud přijedu do Brna ( spolupracuji tam s výrobcem pivovarů )tak si rád zajdu Na Bláhovku nebo Plzeňský dvůr do Šumavské .Zajdete-li ale o pár metrů dále , - a je to tragedie. Načepovat pivo jako například U zlatého tygra v Praze , tak to je koncert.Až se vrátím za měsíc z "Rosiji něrodnoj" pojedu do Brna a nazpět se zastavím v Třebíči...dám vám vědět pane Nováku co tam objevím (a nebo neobjevím ).....Maršálek Malinovskij
Re: Nebrat Jaroškovo pivní umění - ono vlastně jím není,
(Henri, 29.09.2012 10:48)
celé vlákno | reagovat
Nejsem odborník ani znalec, ale pouhý konzument a amatérský, a to zdůrazňuji, ochutnávač piva.
Přesto si dovolím zareagovat, ač riskuji, že budu označen za brouka Pytlíka.
Musím konstatovat, že mnou ochutnaná piva z pivovaru Urban na letošním Slunci ve skle byla..., no zkrátka, velice špatná. Stejný poznatek měli i všichni mí známí, kteří v Černicích něco z Třebíče ochutnali. Buď jsme všichni chuťově mimo, a nebo bude chyba někde jinde. Takže, ač neodborník, ale jenom ten "kdo pivo pije často a hodně" (v mém případě značek) si dovoluji poznamenat, že pivovar vaří pivo právě pro běžné konzumenty. A těm když nechutná, tak nepomůžou žádné "odborné" odsudky lidí, kteří něco kritizují.
V každém případě je mi sympatický vznik každého nového pivovaru a obnovení tradice vaření piva v místech, kde se dříve vařilo a rozhodně nemám zájem komukoliv ubližovat. A už proto si myslím, že "lhaní si do kapsy" není tou správnou cestou a nemůže být nikomu do budoucna ku prospěchu.
Přesto si dovolím zareagovat, ač riskuji, že budu označen za brouka Pytlíka.
Musím konstatovat, že mnou ochutnaná piva z pivovaru Urban na letošním Slunci ve skle byla..., no zkrátka, velice špatná. Stejný poznatek měli i všichni mí známí, kteří v Černicích něco z Třebíče ochutnali. Buď jsme všichni chuťově mimo, a nebo bude chyba někde jinde. Takže, ač neodborník, ale jenom ten "kdo pivo pije často a hodně" (v mém případě značek) si dovoluji poznamenat, že pivovar vaří pivo právě pro běžné konzumenty. A těm když nechutná, tak nepomůžou žádné "odborné" odsudky lidí, kteří něco kritizují.
V každém případě je mi sympatický vznik každého nového pivovaru a obnovení tradice vaření piva v místech, kde se dříve vařilo a rozhodně nemám zájem komukoliv ubližovat. A už proto si myslím, že "lhaní si do kapsy" není tou správnou cestou a nemůže být nikomu do budoucna ku prospěchu.
Re: Nebrat Jaroškovo pivní umění - ono vlastně jím není,
(Martin Novák, 29.09.2012 03:40)
celé vlákno | reagovat
Prosím, proč se nepodepíšete vlastním jménem?
Nebrat Jaroškovo pivní umění - ono vlastně jím není,
(Maršalek Malinovský, 29.09.2012 02:10)
celé vlákno | reagovat
S velkým podivením jsem si přečetl váš článek pane Jarošku , nestačil jsem se divit kde jste ke svým názorům přišel.Samozřejmě chápu subjektivní pocity každého jedince a natož umělce./Jsa sám muzikant a 38 let sládek , nyní posledních 5 let na vlastní noze/ .Měl jsem tu čest si vyškolit dva budoucí sládky s ciziny přímo v pivovaru Třebíč.Samozřejmě po dovolení majitele pivovaru Urban .Tedy jsem se přestěhoval do Třebíče. A tam jsem žil tři týdny a vařil pivo.Mohu tedy objektivněji posoudit zda pivo se tam vaří dobré či ne.Po celou dobu jsem ty piva popíjel a samozřejmě kontroloval.Nemohu s Vámi souhlasit , co jste napsal před tím!
Samozřejmě jako člověk z branže jsem prošel ve svém životě po dokončení odborného pivovarského vzdělání mnoho pivovarů .A to nejen doma ale i v cizině .Vím velmi dobře že zpětnou vazbu každý sládek musí mít.
Je dobrá a potřebná .
Jenom blbec se bojí odborné kritiky.A právě v tom je váš problém . Ale nejenom váš , mnoha dalších lidí kteří si hrajou na odborníky .Asi bych to nastínil tím že : piji pivo a často / možná i hodně / a tak přeci jsem odborník na něj.
Máte jako pivní amaterský znalec svým způsobem pravdu.
Čítajíc článek od pana / asi se tak jmenuje , nerad bych ho urazil /Hrocha , tak s ním se dokážu ztotožnit . Na jeho zkušenostech je vidět - co všechno čeká na pivo ať je odkuď koliv.
Sám ovšem ,jsem kritický k mnoha minipivovarům kteří evidentně zpětnou vazbu nemají a jejich piva vykazují amaterské
chyby.
¨Myslím že každý ve své branži má co vylepšovat , já v pivě a vy ve své muzice.
Buďme si upřímní.
Na jakém základě vlastně ,já tento článek píši : po celou dobu 3 týdnů jsem nezaznamenal senzorickou vadu ( jak vy amatersky popisujete )v pivovaru Třebíč .Bylo to od minulého týdne - zpět. Bydlel jsem tam nedaleko a denně jsem tam zaučoval sládky z ciziny . Když si uvědomíte že vlastně napíšete ( byť do internetových ) novin článek který subjektivně poškozuje pivovar který je jinak skvělý , kde se můžeme kolektivně sejít s mnohými čtenáři a tam objektivně posoudit zda pivo vykazuje tak závažné vady , jak popisujete - byl bych jenom rád.V naší společnosti se velmi často mediálně vyjadřuje ( asi je to náš národní rys ) kdejaký brouk Pytlík k věcem o kterých má znalost asi tak jako já o mlhovině v Andromedě....ať každý rádoby znalec piva si ho zkusí uvařit ( a to pokaždé skvěle ) a potom se můžeme dívat stejně odborně na věc na stejné úrovni.....pivu a rockovým muzikálům zdar....Maršálek Malinovskij
Samozřejmě jako člověk z branže jsem prošel ve svém životě po dokončení odborného pivovarského vzdělání mnoho pivovarů .A to nejen doma ale i v cizině .Vím velmi dobře že zpětnou vazbu každý sládek musí mít.
Je dobrá a potřebná .
Jenom blbec se bojí odborné kritiky.A právě v tom je váš problém . Ale nejenom váš , mnoha dalších lidí kteří si hrajou na odborníky .Asi bych to nastínil tím že : piji pivo a často / možná i hodně / a tak přeci jsem odborník na něj.
Máte jako pivní amaterský znalec svým způsobem pravdu.
Čítajíc článek od pana / asi se tak jmenuje , nerad bych ho urazil /Hrocha , tak s ním se dokážu ztotožnit . Na jeho zkušenostech je vidět - co všechno čeká na pivo ať je odkuď koliv.
Sám ovšem ,jsem kritický k mnoha minipivovarům kteří evidentně zpětnou vazbu nemají a jejich piva vykazují amaterské
chyby.
¨Myslím že každý ve své branži má co vylepšovat , já v pivě a vy ve své muzice.
Buďme si upřímní.
Na jakém základě vlastně ,já tento článek píši : po celou dobu 3 týdnů jsem nezaznamenal senzorickou vadu ( jak vy amatersky popisujete )v pivovaru Třebíč .Bylo to od minulého týdne - zpět. Bydlel jsem tam nedaleko a denně jsem tam zaučoval sládky z ciziny . Když si uvědomíte že vlastně napíšete ( byť do internetových ) novin článek který subjektivně poškozuje pivovar který je jinak skvělý , kde se můžeme kolektivně sejít s mnohými čtenáři a tam objektivně posoudit zda pivo vykazuje tak závažné vady , jak popisujete - byl bych jenom rád.V naší společnosti se velmi často mediálně vyjadřuje ( asi je to náš národní rys ) kdejaký brouk Pytlík k věcem o kterých má znalost asi tak jako já o mlhovině v Andromedě....ať každý rádoby znalec piva si ho zkusí uvařit ( a to pokaždé skvěle ) a potom se můžeme dívat stejně odborně na věc na stejné úrovni.....pivu a rockovým muzikálům zdar....Maršálek Malinovskij
...jelikož již šlo o zavedený podnik - v přerovském Parníku byly všechny mnohé druhy moku takřka nepoživatelné. I Zubr byl proti tomu nektar.
Na Třebíč mám jen dobré vzpomínky právě díky skvělému terénu a dobrému Ježkovi. A nejlépe mi chutnal Zachariáš v sousední Telči na náměstí.
Na Třebíč mám jen dobré vzpomínky právě díky skvělému terénu a dobrému Ježkovi. A nejlépe mi chutnal Zachariáš v sousední Telči na náměstí.
V Pivovarském domě v Praze se mi stalo to samé. Dal jsem si ochutnávkový set za nemalý peníz a všecky vzorky byly teplé a zvětralé.
Jinak k tomu článku - poslední dobou se s minipivovary roztrhl pytel, což je sice dobře, nicméně to sebou nese riziko, že v mnoha případech nejde o poctivé řemeslo, ale jen o chladný kalkul podnikavců, kteří se chtějí svézt na konjunkturální vlně popularity malých pivovarů a výrobu piva flákají buď vědomě (v rámci úspor) nebo z neznalosti. Jejich nekvalitní patoky pak vrhají špatné světlo na celé toto odvětví, protože neznalý konzument, který ochutná takové špatné pivo, pak zanevře na celý sektor a bude se dál věnovat tradičním europivům. V posledním roce se mi stalo hned několikrát, že jsem ochutnal mizerné pivo z minipivovaru. Nebudu pochopitelně jmenovat, protože chci doufat, že šlo jen o nováčkovské chyby, které se časem podaří odstranit.
Jinak k tomu článku - poslední dobou se s minipivovary roztrhl pytel, což je sice dobře, nicméně to sebou nese riziko, že v mnoha případech nejde o poctivé řemeslo, ale jen o chladný kalkul podnikavců, kteří se chtějí svézt na konjunkturální vlně popularity malých pivovarů a výrobu piva flákají buď vědomě (v rámci úspor) nebo z neznalosti. Jejich nekvalitní patoky pak vrhají špatné světlo na celé toto odvětví, protože neznalý konzument, který ochutná takové špatné pivo, pak zanevře na celý sektor a bude se dál věnovat tradičním europivům. V posledním roce se mi stalo hned několikrát, že jsem ochutnal mizerné pivo z minipivovaru. Nebudu pochopitelně jmenovat, protože chci doufat, že šlo jen o nováčkovské chyby, které se časem podaří odstranit.
Cepovani do decek, to je vec:)
Ted v sobotu na Slunce ve skle to byl obcas boj. I kdyz na akci Svazu minipivovaru Pivo na hrad to bylo take deci, slo to jaksi lip. Mozna tvarem sklenice nebo jejim o torochu vetsim objemem...
Ted v sobotu na Slunce ve skle to byl obcas boj. I kdyz na akci Svazu minipivovaru Pivo na hrad to bylo take deci, slo to jaksi lip. Mozna tvarem sklenice nebo jejim o torochu vetsim objemem...
Již u několika minipivovarů jsem četl o možnosti zakoupit si ve výčepu ochutnávkový set, zní to zajímavě, ale má to své mouchy .
Jako hospodský si nedokážu představit, že natočím sadu sedmi decových skleniček ve správné kondici a ve stejný čas. První problém jsou skleničky- museli by být podchlazené, protože když je sklenice na pokojové teplotě tak točené pivo ji ochlazuje a u objemu jednoho deci, to předání tepla od sklenice směrem k nápoji bude relativně velké a teplota piva stoupne moc. Počet vzorků a objem vzorků je takový, že než natočím sedmý vzorek u prvních dvou už mám problém s pěnou. Největší problém vidím v tom, že bych měl natáčet tak malý vzorek z kohoutů z kterých se poslední hodinu, a nebo déle netočilo. I když je vychlazované potrubí vedoucí k výčepní stolici, tak samotné kohouty jsou již teplejší a při začátku točení se pivo v teplejším kohoutu více rozpění a až teprve po vytočení cca 1 dcl se zklidní a lze krásně dotočit půllitr. Takže si nedokážu představit natočení sedmi vzorků, kdy ty čtyři jsou z kohoutů z kterých se točí málo- podle mě by to muselo proběhnout následovně, točím do vychlazených sklenic na 6st.C, do vylévací sklenice odtočím cca půl deci z kohoutů z kterých se dlouho netočilo aby se vyčistil a podchladil náustek kohoutu, a pak v pořadí od nejvíce pěnícího k nejméně pěnícím vzorkům natočit a ty, které pěnily ještě dotočit.
Sám jsem zažil pití ochutnávkového setu v pivovarském domě před deseti lety a to jsem pil přímo u výčepu a bylo mě to podávaný postupně, ale s roznáškou si to nedokážu představit.
Jako hospodský si nedokážu představit, že natočím sadu sedmi decových skleniček ve správné kondici a ve stejný čas. První problém jsou skleničky- museli by být podchlazené, protože když je sklenice na pokojové teplotě tak točené pivo ji ochlazuje a u objemu jednoho deci, to předání tepla od sklenice směrem k nápoji bude relativně velké a teplota piva stoupne moc. Počet vzorků a objem vzorků je takový, že než natočím sedmý vzorek u prvních dvou už mám problém s pěnou. Největší problém vidím v tom, že bych měl natáčet tak malý vzorek z kohoutů z kterých se poslední hodinu, a nebo déle netočilo. I když je vychlazované potrubí vedoucí k výčepní stolici, tak samotné kohouty jsou již teplejší a při začátku točení se pivo v teplejším kohoutu více rozpění a až teprve po vytočení cca 1 dcl se zklidní a lze krásně dotočit půllitr. Takže si nedokážu představit natočení sedmi vzorků, kdy ty čtyři jsou z kohoutů z kterých se točí málo- podle mě by to muselo proběhnout následovně, točím do vychlazených sklenic na 6st.C, do vylévací sklenice odtočím cca půl deci z kohoutů z kterých se dlouho netočilo aby se vyčistil a podchladil náustek kohoutu, a pak v pořadí od nejvíce pěnícího k nejméně pěnícím vzorkům natočit a ty, které pěnily ještě dotočit.
Sám jsem zažil pití ochutnávkového setu v pivovarském domě před deseti lety a to jsem pil přímo u výčepu a bylo mě to podávaný postupně, ale s roznáškou si to nedokážu představit.
Vyhledávání