úvod
homepage

Komentáře

článku: Urbana nebrat

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Nebrat Jaroškovo pivní umění - ono vlastně jím není, (Maršalek Malinovský, 29.09.2012 02:10) celé vlákno | reagovat
S velkým podivením jsem si přečetl váš článek pane Jarošku , nestačil jsem se divit kde jste ke svým názorům přišel.Samozřejmě chápu subjektivní pocity každého jedince a natož umělce./Jsa sám muzikant a 38 let sládek , nyní posledních 5 let na vlastní noze/ .Měl jsem tu čest si vyškolit dva budoucí sládky s ciziny přímo v pivovaru Třebíč.Samozřejmě po dovolení majitele pivovaru Urban .Tedy jsem se přestěhoval do Třebíče. A tam jsem žil tři týdny a vařil pivo.Mohu tedy objektivněji posoudit zda pivo se tam vaří dobré či ne.Po celou dobu jsem ty piva popíjel a samozřejmě kontroloval.Nemohu s Vámi souhlasit , co jste napsal před tím!
Samozřejmě jako člověk z branže jsem prošel ve svém životě po dokončení odborného pivovarského vzdělání mnoho pivovarů .A to nejen doma ale i v cizině .Vím velmi dobře že zpětnou vazbu každý sládek musí mít.
Je dobrá a potřebná .
Jenom blbec se bojí odborné kritiky.A právě v tom je váš problém . Ale nejenom váš , mnoha dalších lidí kteří si hrajou na odborníky .Asi bych to nastínil tím že : piji pivo a často / možná i hodně / a tak přeci jsem odborník na něj.
Máte jako pivní amaterský znalec svým způsobem pravdu.
Čítajíc článek od pana / asi se tak jmenuje , nerad bych ho urazil /Hrocha , tak s ním se dokážu ztotožnit . Na jeho zkušenostech je vidět - co všechno čeká na pivo ať je odkuď koliv.
Sám ovšem ,jsem kritický k mnoha minipivovarům kteří evidentně zpětnou vazbu nemají a jejich piva vykazují amaterské
chyby.
¨Myslím že každý ve své branži má co vylepšovat , já v pivě a vy ve své muzice.
Buďme si upřímní.
Na jakém základě vlastně ,já tento článek píši : po celou dobu 3 týdnů jsem nezaznamenal senzorickou vadu ( jak vy amatersky popisujete )v pivovaru Třebíč .Bylo to od minulého týdne - zpět. Bydlel jsem tam nedaleko a denně jsem tam zaučoval sládky z ciziny . Když si uvědomíte že vlastně napíšete ( byť do internetových ) novin článek který subjektivně poškozuje pivovar který je jinak skvělý , kde se můžeme kolektivně sejít s mnohými čtenáři a tam objektivně posoudit zda pivo vykazuje tak závažné vady , jak popisujete - byl bych jenom rád.V naší společnosti se velmi často mediálně vyjadřuje ( asi je to náš národní rys ) kdejaký brouk Pytlík k věcem o kterých má znalost asi tak jako já o mlhovině v Andromedě....ať každý rádoby znalec piva si ho zkusí uvařit ( a to pokaždé skvěle ) a potom se můžeme dívat stejně odborně na věc na stejné úrovni.....pivu a rockovým muzikálům zdar....Maršálek Malinovskij
Re: Nebrat Jaroškovo pivní umění - ono vlastně jím není, (Martin Novák, 29.09.2012 03:40) celé vlákno | reagovat
Prosím, proč se nepodepíšete vlastním jménem?
To abych nebyl tak neznámý jako někteří přispěvovatelé do , (Maršálek, 29.09.2012 16:18) celé vlákno | reagovat
Nevím proč bych si měl měnit příjmění pane Nováku , tak se jmenuji .Momentálně vařím v Rusku a tam mi pouze takhle vylepšili jméno ale příjmění zůstalo.
Víte když jsem si na Slunci ve skle ochutnal Třebíč , nevím kam pan Jarošek chodí na tyto názory , neměl jsem s tím pivem problém.Já mu je neberu a ani mě už nezajímají.Ale budu brát s velkou rezervou jeho články .Faktem je že když si dám někde po ČR , Slovensku a nebo třeba na Moravě pivo / jakékoliv / tak mi ho často / jsou čestné výjimky / načepují na 4x -5x , a já se jich často ptám proč měníte charakter piva tím že mu prudce zoxidujete hořké látky a pivo potom chutná nepříjemě .když pominu že obsah CO2 ( též nemiluji přesycená piva )je téměř pod 20 mg /L..možná by tohle bylo téma k zamyšlení ale to přeci mnohé ,,odborníky " na pivo nezajímá ( a nebo to neví že to nemá být )
Jsou senzorické vady piv které si pivo nese sebou a potom jsou senzorické změny piv ( myšleno k horšímu )které vznikají špatným čepováním.Je možné že i tohle byl případ zmíněný o Třebíči.Musel bych tam ovšem u toho být abych mohl posoudit.Jsem starší chlap a tak si pro jistotu pravidelně obnovuji senzorické zkoušky abych nevypadl z praxe....
Pokud přijedu do Brna ( spolupracuji tam s výrobcem pivovarů )tak si rád zajdu Na Bláhovku nebo Plzeňský dvůr do Šumavské .Zajdete-li ale o pár metrů dále , - a je to tragedie. Načepovat pivo jako například U zlatého tygra v Praze , tak to je koncert.Až se vrátím za měsíc z "Rosiji něrodnoj" pojedu do Brna a nazpět se zastavím v Třebíči...dám vám vědět pane Nováku co tam objevím (a nebo neobjevím ).....Maršálek Malinovskij
Re: Nebrat Jaroškovo pivní umění - ono vlastně jím není, (Henri, 29.09.2012 10:48) celé vlákno | reagovat
Nejsem odborník ani znalec, ale pouhý konzument a amatérský, a to zdůrazňuji, ochutnávač piva.
Přesto si dovolím zareagovat, ač riskuji, že budu označen za brouka Pytlíka.
Musím konstatovat, že mnou ochutnaná piva z pivovaru Urban na letošním Slunci ve skle byla..., no zkrátka, velice špatná. Stejný poznatek měli i všichni mí známí, kteří v Černicích něco z Třebíče ochutnali. Buď jsme všichni chuťově mimo, a nebo bude chyba někde jinde. Takže, ač neodborník, ale jenom ten "kdo pivo pije často a hodně" (v mém případě značek) si dovoluji poznamenat, že pivovar vaří pivo právě pro běžné konzumenty. A těm když nechutná, tak nepomůžou žádné "odborné" odsudky lidí, kteří něco kritizují.
V každém případě je mi sympatický vznik každého nového pivovaru a obnovení tradice vaření piva v místech, kde se dříve vařilo a rozhodně nemám zájem komukoliv ubližovat. A už proto si myslím, že "lhaní si do kapsy" není tou správnou cestou a nemůže být nikomu do budoucna ku prospěchu.
Re: Nebrat Jaroškovo pivní umění - ono vlastně jím není, (Martin Jarošek, 29.09.2012 19:25) celé vlákno | reagovat
Vážený pane Malinovskij,
jestliže jste četl můj článek pozorně, mohl jste si všimnout, že nenapadám ani tak současné třebíčské pivo samotné jako spíše soubor všech okolností, které v inkriminovaný den vedly k mému negativnímu zážitku. Uvedl-li jsem termín "senzorická chyba" jedná se o ironickou hyperbolu neboť degustace na jakékoliv úrovni musí probíhat v takřka laboratorním prostředí aby hodnocené pivo bylo podáváno v co nejlepší možné formě. V Urbanu jsem dostal pivo nakyslé s nepříjemným "ocasem" což bylo s největší pravděpodobností způsobeno špatnou údržbou pivního potrubí. Nehraji si na žádného odborníka a pouze jsem vyjádřil svůj názor neboť si myslím, že takovéto věci jsou neomluvitelné. Stejně tak když se podnik rozhodne servírovat ochutnávkový set(což je zajisté chvályhodné) musí host obdržet i jednotlivé decovky v uspokojivé kvalitě. Jde to ve světě, tak by to mělo jít i v Třebíči. Zřejmě platí, že když někdo něco chce udělat, najde způsob, když něco udělat nechce, najde výmluvu. Srovnáváte-li naše občanská povolání mohu podotknout, že když budu ve své branži vést kapelu, která podá žalostný výkon, nepomůžou mi jakékoliv litanie o mém absolutoriu Státní Konzervatoře a dvacetileté praxe u společnosti Royal Caribbean Cruiseline. Stejně tak, když se napiji piva, které mi bylo podáno v rozporu s morálním kodexem výčepního je mi jedno, zda-li sládek vaří 40 či 50 let a objel se svým uměním půl světa. Právo na kritiku má každý spotřebitel. Mimochodem, kolik filmových kritiků natočilo vlastní film? Při psaní svého příspěvku jsem byl rozladěn faktem, že jsem za svým žalostným degustačním zážitkem musel cestovat několik set kilometrů a do budoucna bude Třebíč mým Zakázaným městem.
P.S. Taky mám rád Ondřeje Sekoru a tvrdím, že mnoho Pytlíků je Ferdova smrt.
Vyhledávání