úvod
homepage

Komentáře

článku: Urbana nebrat

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Ochutnávkový set, (hroch, 24.09.2012 10:01) celé vlákno | reagovat
Již u několika minipivovarů jsem četl o možnosti zakoupit si ve výčepu ochutnávkový set, zní to zajímavě, ale má to své mouchy .
Jako hospodský si nedokážu představit, že natočím sadu sedmi decových skleniček ve správné kondici a ve stejný čas. První problém jsou skleničky- museli by být podchlazené, protože když je sklenice na pokojové teplotě tak točené pivo ji ochlazuje a u objemu jednoho deci, to předání tepla od sklenice směrem k nápoji bude relativně velké a teplota piva stoupne moc. Počet vzorků a objem vzorků je takový, že než natočím sedmý vzorek u prvních dvou už mám problém s pěnou. Největší problém vidím v tom, že bych měl natáčet tak malý vzorek z kohoutů z kterých se poslední hodinu, a nebo déle netočilo. I když je vychlazované potrubí vedoucí k výčepní stolici, tak samotné kohouty jsou již teplejší a při začátku točení se pivo v teplejším kohoutu více rozpění a až teprve po vytočení cca 1 dcl se zklidní a lze krásně dotočit půllitr. Takže si nedokážu představit natočení sedmi vzorků, kdy ty čtyři jsou z kohoutů z kterých se točí málo- podle mě by to muselo proběhnout následovně, točím do vychlazených sklenic na 6st.C, do vylévací sklenice odtočím cca půl deci z kohoutů z kterých se dlouho netočilo aby se vyčistil a podchladil náustek kohoutu, a pak v pořadí od nejvíce pěnícího k nejméně pěnícím vzorkům natočit a ty, které pěnily ještě dotočit.
Sám jsem zažil pití ochutnávkového setu v pivovarském domě před deseti lety a to jsem pil přímo u výčepu a bylo mě to podávaný postupně, ale s roznáškou si to nedokážu představit.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání