úvod
homepage

Komentáře

článku: Urbana nebrat

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Ochutnávkový set, (hroch, 24.09.2012 10:01) celé vlákno | reagovat
Již u několika minipivovarů jsem četl o možnosti zakoupit si ve výčepu ochutnávkový set, zní to zajímavě, ale má to své mouchy .
Jako hospodský si nedokážu představit, že natočím sadu sedmi decových skleniček ve správné kondici a ve stejný čas. První problém jsou skleničky- museli by být podchlazené, protože když je sklenice na pokojové teplotě tak točené pivo ji ochlazuje a u objemu jednoho deci, to předání tepla od sklenice směrem k nápoji bude relativně velké a teplota piva stoupne moc. Počet vzorků a objem vzorků je takový, že než natočím sedmý vzorek u prvních dvou už mám problém s pěnou. Největší problém vidím v tom, že bych měl natáčet tak malý vzorek z kohoutů z kterých se poslední hodinu, a nebo déle netočilo. I když je vychlazované potrubí vedoucí k výčepní stolici, tak samotné kohouty jsou již teplejší a při začátku točení se pivo v teplejším kohoutu více rozpění a až teprve po vytočení cca 1 dcl se zklidní a lze krásně dotočit půllitr. Takže si nedokážu představit natočení sedmi vzorků, kdy ty čtyři jsou z kohoutů z kterých se točí málo- podle mě by to muselo proběhnout následovně, točím do vychlazených sklenic na 6st.C, do vylévací sklenice odtočím cca půl deci z kohoutů z kterých se dlouho netočilo aby se vyčistil a podchladil náustek kohoutu, a pak v pořadí od nejvíce pěnícího k nejméně pěnícím vzorkům natočit a ty, které pěnily ještě dotočit.
Sám jsem zažil pití ochutnávkového setu v pivovarském domě před deseti lety a to jsem pil přímo u výčepu a bylo mě to podávaný postupně, ale s roznáškou si to nedokážu představit.
Re: Ochutnávkový set, (Honza Kočka, 24.09.2012 10:33) celé vlákno | reagovat
Cepovani do decek, to je vec:)
Ted v sobotu na Slunce ve skle to byl obcas boj. I kdyz na akci Svazu minipivovaru Pivo na hrad to bylo take deci, slo to jaksi lip. Mozna tvarem sklenice nebo jejim o torochu vetsim objemem...
Re: Ochutnávkový set, (DanD, 24.09.2012 21:23) celé vlákno | reagovat
V Pivovarském domě v Praze se mi stalo to samé. Dal jsem si ochutnávkový set za nemalý peníz a všecky vzorky byly teplé a zvětralé.
Jinak k tomu článku - poslední dobou se s minipivovary roztrhl pytel, což je sice dobře, nicméně to sebou nese riziko, že v mnoha případech nejde o poctivé řemeslo, ale jen o chladný kalkul podnikavců, kteří se chtějí svézt na konjunkturální vlně popularity malých pivovarů a výrobu piva flákají buď vědomě (v rámci úspor) nebo z neznalosti. Jejich nekvalitní patoky pak vrhají špatné světlo na celé toto odvětví, protože neznalý konzument, který ochutná takové špatné pivo, pak zanevře na celý sektor a bude se dál věnovat tradičním europivům. V posledním roce se mi stalo hned několikrát, že jsem ochutnal mizerné pivo z minipivovaru. Nebudu pochopitelně jmenovat, protože chci doufat, že šlo jen o nováčkovské chyby, které se časem podaří odstranit.
Vyhledávání