Komentáře
článku: Kvasnice a kvašení
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Můžeš napsat podrobnosti o termostatu - typ a pod. popř kde se dá celá sestava koupit. Dík.
Ztráty přetlaku bych se nebál, ten je tam hlavně kvůli plnění, aby pivo nepěnilo (plní se i bez přetlaku, ale chce to asi opatrně). V lahvi ti po zavření tlak vzroste jak s ní pohneš :), navíc v domácích podmínkách je pivo nefiltrované, takže zbytky kvasinek tam jsou a budou se ještě snažit. Spíš se tam v tu chvíli může dostat něco ze vzduchu-četl jsem tuším v pivovarství od Hlaváčka-Lhotského, že na konci plnění by se měla nechat lahev přepěnit a tím vytěsnit prostor, kam se můžou dostat divoké kvasinky a bakterie, ale zase nemá cenu tohle řešit v domácích podmínkách.
Tady je také jeden odkaz:
http://www.hobbybrauer.de/modules.php?name=eBoard&file=viewthread&fid=12&tid=5593&page=4&orderdate=ASC
http://www.hobbybrauer.de/modules.php?name=eBoard&file=viewthread&fid=12&tid=5593&page=4&orderdate=ASC
Diky za odkaz. Jen jsem to ted zbezne prolitl (jeste to projdu peclive). Vsechno dobry (tahle nejak jsem si to predstavoval), ale jeden detail mi porad unika - na konci mam lahev naplnenou pod tlakem a v ni spunt s upoustecim ventilem a hadici, kterou se lahev plnila. A jak ted tenhle spunt nahradit obycejnym aniz bych ten plnici vytahl a ten tlak v lahvi povolil? Ja vim, je to otazka vterin, plnici spunt vytahnout a lahev uzavrit, ale behem tech par vterin tu lahev spolehlive odtlakuju a sama uz se nedotlakuje, protoze uz nema z ceho.
Jak znám Petra z homebrevářských srazů, nemá s dělením se o informace problém.
Je to asi tak, že v našich varničkách používáme dle možností některé postupy a "fígle", jejichž aplikace do provozu produkčního pivovaru by v krátké době skončilo pěkným průserem, stejně tak jak v garáži prostě nejdou použít některé postupy z velkých pivovarů.
Je to prostě proti všemu, co se do lidí v oboru vzdělaným vtouká do hlavy už od "malička".
Já taky točím kvasnice skoro donekonečna, o sterilním prostředí se u mě nedá mluvit ani náhodou, pošrotovaný slad skladuju i půl roku a kdyby lidi co chválí moje pivo viděli kde ho vařím než ochutnají, tak ho snad ani nevezmou do úst.
Není podle mě důležité mít dokonalé vybavení, důležité je vařit, studovat a vše postupně na základě získaných zkušeností zdokonalovat
Je to asi tak, že v našich varničkách používáme dle možností některé postupy a "fígle", jejichž aplikace do provozu produkčního pivovaru by v krátké době skončilo pěkným průserem, stejně tak jak v garáži prostě nejdou použít některé postupy z velkých pivovarů.
Je to prostě proti všemu, co se do lidí v oboru vzdělaným vtouká do hlavy už od "malička".
Já taky točím kvasnice skoro donekonečna, o sterilním prostředí se u mě nedá mluvit ani náhodou, pošrotovaný slad skladuju i půl roku a kdyby lidi co chválí moje pivo viděli kde ho vařím než ochutnají, tak ho snad ani nevezmou do úst.
Není podle mě důležité mít dokonalé vybavení, důležité je vařit, studovat a vše postupně na základě získaných zkušeností zdokonalovat
Finty na to jsou, ale informace spíše na zahraničních stránkách. Jde o to vyrovnat tlak v plněné lahvi a sudu a z plněné lahve postupně upouštět přetlak-pivo nepění, nebo jen velmi málo. Do sudu se musí připouštět "hnací" plyn nejlépe inertní (biogon, N2, CO2-asi nejdostupnější je předělaný sněhový hasičák)
plnit se dá:
1. předplnit lahev plynem (zvýší se i tlak) a následně pivem-z lahve se musí pomalu odpouštět tlak
2. to samé bez předplnění plynem-jednodušší, ale bez ochranné atmosféry a pivo může trochu pěnit než se vyrovnají tlaky
http://www.homebrewtalk.com/f51/diy-counter-pressure-filler-27171/
plnit se dá:
1. předplnit lahev plynem (zvýší se i tlak) a následně pivem-z lahve se musí pomalu odpouštět tlak
2. to samé bez předplnění plynem-jednodušší, ale bez ochranné atmosféry a pivo může trochu pěnit než se vyrovnají tlaky
http://www.homebrewtalk.com/f51/diy-counter-pressure-filler-27171/
Toto pohrdavé hraběcí vyjádření sedí od pivovarskýho s ročním výstavem max. 500hl. :-). (snad se nepletu) V dobrém tedy radši homebrewaři poraď.....
Taky bych asi kvasinky z odlezeleho piva nepouzil, asi v nich bude malo zivych a abych tak rekl nedefektnich. Na druhou stranu, pokud i takove kvasinky prokvasi mladinu k dobremu pivu, proc ne.
Osobne se se snazim kvasinky pro dalsi varku sebrat ze dna kvasne nadoby po hlavnim kvaseni tak, abych odebral jen vrchni, svetlou vrstvu (ja vim, idealni je jadro, ale to v amaterskych podminkach moc nejde, nebo neznam spravnou fintu). Dole byvaji usazeny tmavsi, hadam, ze odumrele kvasinky a mozna zbytek kalu, co se neodfiltrovali pri scezovani po chmelovaru.
Krom toho, ac se vsude mluvi o tom, ze kvasinky je dobre pouzit max. petkrat, sestkrat, pouzivam jednu nasadu uz pres rok a stale je zivotaschopna a na chut vysledneho piva nema zadny vliv.
Osobne se se snazim kvasinky pro dalsi varku sebrat ze dna kvasne nadoby po hlavnim kvaseni tak, abych odebral jen vrchni, svetlou vrstvu (ja vim, idealni je jadro, ale to v amaterskych podminkach moc nejde, nebo neznam spravnou fintu). Dole byvaji usazeny tmavsi, hadam, ze odumrele kvasinky a mozna zbytek kalu, co se neodfiltrovali pri scezovani po chmelovaru.
Krom toho, ac se vsude mluvi o tom, ze kvasinky je dobre pouzit max. petkrat, sestkrat, pouzivam jednu nasadu uz pres rok a stale je zivotaschopna a na chut vysledneho piva nema zadny vliv.
Dobry den,
diky za clanek. Muzete, prosim, vic rozvinout co je mysleno vetou "Potom stáčím pivo do protitlaku do PETlahví"? Totiz, obvykle hned po hlavnim kvaseni stacim pivo do lahvi, ve kterych dokvasuji a ze kterych ho potom piju. Ma to jeden neprijemny dusledek - po hlavnim kvaseni nejsou jeste vsechny kvasinky sedle na dno a pri lezeni se mi tak dela na dne lahvi (i soudku, ale tam to tak nevadi, protoze pipa nenasava pivo z uplneho dna) sedlina z kvasnic, ktera se pri otevreni zviri a pivo zakali. Uz jsem premyslel o tom, jak nechat pivo lezet treba v KEGu, a pak jej stocit cimz by sedle kvasinky nezkalily pivo. Jenze to predpoklada plneni pod tlakem (aby se nezvirily kvasinky v KEGu a taky abych nestocil do lahvi misto piva vysumely vetrak). Mate na to nejakou fintu? Podle te vety nahore soudim, ze ano. Diky
diky za clanek. Muzete, prosim, vic rozvinout co je mysleno vetou "Potom stáčím pivo do protitlaku do PETlahví"? Totiz, obvykle hned po hlavnim kvaseni stacim pivo do lahvi, ve kterych dokvasuji a ze kterych ho potom piju. Ma to jeden neprijemny dusledek - po hlavnim kvaseni nejsou jeste vsechny kvasinky sedle na dno a pri lezeni se mi tak dela na dne lahvi (i soudku, ale tam to tak nevadi, protoze pipa nenasava pivo z uplneho dna) sedlina z kvasnic, ktera se pri otevreni zviri a pivo zakali. Uz jsem premyslel o tom, jak nechat pivo lezet treba v KEGu, a pak jej stocit cimz by sedle kvasinky nezkalily pivo. Jenze to predpoklada plneni pod tlakem (aby se nezvirily kvasinky v KEGu a taky abych nestocil do lahvi misto piva vysumely vetrak). Mate na to nejakou fintu? Podle te vety nahore soudim, ze ano. Diky
Dobrý den!
Ohledně Vašeho článku, je mi jedno, jak to vaříte ( homebrewáři jsou kouzelníci, a největší pivovarníci!), ale FíGLEM NA KONEC bych se rozhodně nechlubil!!!
Velice špatně si zahráváte s pivem!!
Je vidět, že nejste pivovarský, a že nemáte zkušenosti s pivovarským provozem!! Berte to v dobrém. Dej bůh štěstí!
Ohledně Vašeho článku, je mi jedno, jak to vaříte ( homebrewáři jsou kouzelníci, a největší pivovarníci!), ale FíGLEM NA KONEC bych se rozhodně nechlubil!!!
Velice špatně si zahráváte s pivem!!
Je vidět, že nejste pivovarský, a že nemáte zkušenosti s pivovarským provozem!! Berte to v dobrém. Dej bůh štěstí!
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání