úvod
homepage

Komentáře

článku: Kvasnice a kvašení

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Staceni piva do "protitlaku"?, (denjack, 25.05.2010 09:58) celé vlákno | reagovat
Dobry den,
diky za clanek. Muzete, prosim, vic rozvinout co je mysleno vetou "Potom stáčím pivo do protitlaku do PETlahví"? Totiz, obvykle hned po hlavnim kvaseni stacim pivo do lahvi, ve kterych dokvasuji a ze kterych ho potom piju. Ma to jeden neprijemny dusledek - po hlavnim kvaseni nejsou jeste vsechny kvasinky sedle na dno a pri lezeni se mi tak dela na dne lahvi (i soudku, ale tam to tak nevadi, protoze pipa nenasava pivo z uplneho dna) sedlina z kvasnic, ktera se pri otevreni zviri a pivo zakali. Uz jsem premyslel o tom, jak nechat pivo lezet treba v KEGu, a pak jej stocit cimz by sedle kvasinky nezkalily pivo. Jenze to predpoklada plneni pod tlakem (aby se nezvirily kvasinky v KEGu a taky abych nestocil do lahvi misto piva vysumely vetrak). Mate na to nejakou fintu? Podle te vety nahore soudim, ze ano. Diky
Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (kvetak, 25.05.2010 17:13) celé vlákno | reagovat
Finty na to jsou, ale informace spíše na zahraničních stránkách. Jde o to vyrovnat tlak v plněné lahvi a sudu a z plněné lahve postupně upouštět přetlak-pivo nepění, nebo jen velmi málo. Do sudu se musí připouštět "hnací" plyn nejlépe inertní (biogon, N2, CO2-asi nejdostupnější je předělaný sněhový hasičák)

plnit se dá:
1. předplnit lahev plynem (zvýší se i tlak) a následně pivem-z lahve se musí pomalu odpouštět tlak
2. to samé bez předplnění plynem-jednodušší, ale bez ochranné atmosféry a pivo může trochu pěnit než se vyrovnají tlaky

http://www.homebrewtalk.com/f51/diy-counter-pressure-filler-27171/
Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (denjack, 26.05.2010 06:59) celé vlákno | reagovat
Diky za odkaz. Jen jsem to ted zbezne prolitl (jeste to projdu peclive). Vsechno dobry (tahle nejak jsem si to predstavoval), ale jeden detail mi porad unika - na konci mam lahev naplnenou pod tlakem a v ni spunt s upoustecim ventilem a hadici, kterou se lahev plnila. A jak ted tenhle spunt nahradit obycejnym aniz bych ten plnici vytahl a ten tlak v lahvi povolil? Ja vim, je to otazka vterin, plnici spunt vytahnout a lahev uzavrit, ale behem tech par vterin tu lahev spolehlive odtlakuju a sama uz se nedotlakuje, protoze uz nema z ceho.
Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (kvetak, 26.05.2010 17:27) celé vlákno | reagovat
Ztráty přetlaku bych se nebál, ten je tam hlavně kvůli plnění, aby pivo nepěnilo (plní se i bez přetlaku, ale chce to asi opatrně). V lahvi ti po zavření tlak vzroste jak s ní pohneš :), navíc v domácích podmínkách je pivo nefiltrované, takže zbytky kvasinek tam jsou a budou se ještě snažit. Spíš se tam v tu chvíli může dostat něco ze vzduchu-četl jsem tuším v pivovarství od Hlaváčka-Lhotského, že na konci plnění by se měla nechat lahev přepěnit a tím vytěsnit prostor, kam se můžou dostat divoké kvasinky a bakterie, ale zase nemá cenu tohle řešit v domácích podmínkách.
Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (denjack, 27.05.2010 14:26) celé vlákno | reagovat
To se prave obavam, ze pivo po ukoncenem lezeni uz neobsahuje zadne zkvasitelne cukry, takze po uvolneni tlaku a naslednem zuspuntovani uz v lahvich uchovavam vetrak, ktery nema z ceho tlakovat. Ale je to jen teorie, asi nejlip to overit praxi.
Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (Honza Had, 27.05.2010 14:45) celé vlákno | reagovat
V žádném případě - po utažení uzávěru je v PET lahvi po stočení do protitlaku tlak během několika sekund a můžeš jí takto uchovat i 2-3měsíce bez výrazných změn! To je moje praxe.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (hroch, 31.05.2010 08:10) celé vlákno | reagovat
Zkus svůj postup stáčení do protitlaku nafotit a přidat ke článku. Díky spoustě nám to pomůže.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (Honza Had, 31.05.2010 15:18) celé vlákno | reagovat
ale u článku je jak podrobný popis tak i foto - na tom nic není - je to prakticky pípa přes kterou to čepuješ do lahve nebo malého soudku a upouštíš tlak tak, aby to vůbec teklo.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (Honza Had, 31.05.2010 15:20) celé vlákno | reagovat
ale na tom nic není - je to v článku podrobně popsané i s fotem. Je to prakticky pípa přes kterou čepuješ pivo do PET nebo malého soudku a pomalu upouštíš tlak tak aby to pomalu teklo.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (hroch, 01.06.2010 08:02) celé vlákno | reagovat
Dík. Nevím jestli jsem to poprvé četl zrychla a nevšiml si toho. Zkusím něco podobného, akorát já používám co2 z bomby tak by to mělo být ještě lepší.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (Honza Had, 03.06.2010 07:25) celé vlákno | reagovat
Tak zkus stočit jednu PET vzduchem a druhou CO2 a pak mi řekni rozdíl.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (bishi, 03.06.2010 09:04) celé vlákno | reagovat
A nebolí tě levá ruka při držení hlavice při plnění, když plníš třeba 10petek a pravou musíš tlakovat a poté odpouštět?
Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (Honza Had, 27.05.2010 13:22) celé vlákno | reagovat
Doplnil jsem článek o tuto informaci včetně foto.
Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (denjack, 27.05.2010 14:09) celé vlákno | reagovat
Bohuzel, zda se (nevim jestli v souvislosti s doplnenim) clanek zmizel :-(
Vyhledávání