Komentáře
článku: Kvasnice a kvašení
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
dobrý den sháním starou stáčečku - (marně) na stáčení piva - je možné si u vás stáčečku nechat vyrobit máte s tím zkušenosti a já nejsem vubec zručný kutil - děkuji za odpověd -Petr
jedna z nápověd
http://tourdebier.cz/francek/pokus-o-kvasnicovy-stripping/ na stránkách http://www.varimpivo.kvalitne.cz v sekci kvasinky najdeš možná i další inspiraci
http://tourdebier.cz/francek/pokus-o-kvasnicovy-stripping/ na stránkách http://www.varimpivo.kvalitne.cz v sekci kvasinky najdeš možná i další inspiraci
Nevíte někdo, jestli by se daly rozkvasit kvasinky z "kvasnicové" plzně?
Díky.
Díky.
V Kosiciach teda zacina byt slusna rodina domacich pivovarnikov. :-)
Podla vsetkeho ste postupovali spravne a dnes uz sa chystate na ochutnavku prveho piva :-)). V kazdom pripade netreba sa nechat zmiast chutou a vonou cerstvo vykvaseneho piva. Prve ochutnanie ma zmysel az po 3-4 tyzdnoch, ale odporuca sa - co doporucujem aj ja, vyckat cca 6-7 tyzdnov. Vtedy je pivo dobre dozrete. Vo flasiach sa usadia kvasnice a da sa nalievat bez nich - ciste velmi ierne zakalene. Avsak su ludia, ktorym to chuti a naopak vitaju moznost mat zakalene pivo. Z vlastnej skusenosti su piva vynikajuce po ca roku lezania a zrenia. Je to neporovnatelna chut voci mlademu pivu.
Zdravi
Marian (Kreuzer.sk)
Podla vsetkeho ste postupovali spravne a dnes uz sa chystate na ochutnavku prveho piva :-)). V kazdom pripade netreba sa nechat zmiast chutou a vonou cerstvo vykvaseneho piva. Prve ochutnanie ma zmysel az po 3-4 tyzdnoch, ale odporuca sa - co doporucujem aj ja, vyckat cca 6-7 tyzdnov. Vtedy je pivo dobre dozrete. Vo flasiach sa usadia kvasnice a da sa nalievat bez nich - ciste velmi ierne zakalene. Avsak su ludia, ktorym to chuti a naopak vitaju moznost mat zakalene pivo. Z vlastnej skusenosti su piva vynikajuce po ca roku lezania a zrenia. Je to neporovnatelna chut voci mlademu pivu.
Zdravi
Marian (Kreuzer.sk)
zdravime z Kosic,
uvodom dovolte aby sme sa predstavili, sme traja pivny nadsenci co si po dlhej dobe diskutovania o pive, jeho ochutnavania atd. konecne povedali ze to skusime aj my
po zakupeni surovin /Amber Malt Extract od Muntons, Scottish Heavy Ale od Muntons, kvasnice Safbrew S-33, Challenger chmel/ a zariadenia na vyrobu od firmy Browamator
nastal den varenia piva
snazili sme dodrzat vsetky postupy jednak od vyrobcov surovin, jednak zo zdrojov na internete /homebrewing.cz, fora o vareni piva atd atd./
dospeli sme vsak k bodu kde sme si nie celkom isti, urcite domnienky mame a preto sa na vas obraciame s prosbou o radu respektive tip pripadne zhodnotenie nasho stadia varenia
technicke detaily nasej varky:
zahriatie koncentratov a ich nasledne rozriedenie v 24 litroch vody, varenie 1,25 hodiny s pridanim 2g chmelu challenger 15 minut pre koncom varu
vieme ze tento krok/varenie/ niekto praktikuje, niekto nie, my sme sa rozhodli pre ano
po schladeni na zakvasnu teplotu sme pridali kvasnice /vopred pripravene v rozriedenom sladovom extrakte-krasne sa rozbehli, len co je pravda/
povodna supnovitost 1040 /na zaklade udaju s cukromeru/
teplota mladiny pri pridani kvasnic 25 stupnov
kvasnice cca 25 stupnov
teplota v miestnosti kde kvasime 19-20 stupnov
tma, pokoj stabilne podmienky bez akehokolvek rusiveho elementu
po 4 dnoch /dnes/ to vyzera nasledovne:
teplota v miestnosti 20 stupnov
teplota kvasnej nadoby 21 stupnov
voda v "bublinke" -hladiny vyrovnane bez stopy zeby pivo kvasilo
vrchnak nesie stopy po burlivom kvaseni v prvych dnoch
stocili sme na skusku cca 3dl s vysledkom
stupnitost 1020
vona chmelova, pekne ale-ovita /ide o vrchne kvasene pivo/, bez stop po prchavych latkach respektive nejakej nakaze
farba oranzovo hneda
mutne, s jemnym perlenim /to nam nahovara ze kvasenie stale prebieha aj ked ho na "bublinke nevidno"
chut mierne pivovita, takisto citit ze ide o vrchne kvasene pivo, velmi kvasnicova /to mutno je asi sposobene kvasnicami/, ziadne stopy po pachuti, nakaze atd.
nadobu sme neotvarali, stocene cez otacaci ventil, pri odpustani poklesla hladina v bublinke, nasledne sa vyrovnala - stale vsak nevidno stopy ze dovnutra prenika nejaky vzduch
nasa otazka, kedze varime prvykrat a nemame ziadne skusenosti, postupujeme spravne?
je nas predpoklad ze ked je pivo aj po styroch dnoch kvasenia stale mutne a citit v nom rozptylene kvasnice, ze je stale zive?
ten relativny pokoj je v poriadku? dokvasi pivo , respektive poklesne jeho povodna stupnovitost?
chceme ho nechat kvasit este 4-5 dni, respektive minimalne po hranicu stupnostosti 1006 a nasledne ho stocit na vyzretie do flias
dakujeme a tesime sa na akukolvek odpoved
s pozdravom
Jaro, Peter, Maros
kosicky domovarnici
uvodom dovolte aby sme sa predstavili, sme traja pivny nadsenci co si po dlhej dobe diskutovania o pive, jeho ochutnavania atd. konecne povedali ze to skusime aj my
po zakupeni surovin /Amber Malt Extract od Muntons, Scottish Heavy Ale od Muntons, kvasnice Safbrew S-33, Challenger chmel/ a zariadenia na vyrobu od firmy Browamator
nastal den varenia piva
snazili sme dodrzat vsetky postupy jednak od vyrobcov surovin, jednak zo zdrojov na internete /homebrewing.cz, fora o vareni piva atd atd./
dospeli sme vsak k bodu kde sme si nie celkom isti, urcite domnienky mame a preto sa na vas obraciame s prosbou o radu respektive tip pripadne zhodnotenie nasho stadia varenia
technicke detaily nasej varky:
zahriatie koncentratov a ich nasledne rozriedenie v 24 litroch vody, varenie 1,25 hodiny s pridanim 2g chmelu challenger 15 minut pre koncom varu
vieme ze tento krok/varenie/ niekto praktikuje, niekto nie, my sme sa rozhodli pre ano
po schladeni na zakvasnu teplotu sme pridali kvasnice /vopred pripravene v rozriedenom sladovom extrakte-krasne sa rozbehli, len co je pravda/
povodna supnovitost 1040 /na zaklade udaju s cukromeru/
teplota mladiny pri pridani kvasnic 25 stupnov
kvasnice cca 25 stupnov
teplota v miestnosti kde kvasime 19-20 stupnov
tma, pokoj stabilne podmienky bez akehokolvek rusiveho elementu
po 4 dnoch /dnes/ to vyzera nasledovne:
teplota v miestnosti 20 stupnov
teplota kvasnej nadoby 21 stupnov
voda v "bublinke" -hladiny vyrovnane bez stopy zeby pivo kvasilo
vrchnak nesie stopy po burlivom kvaseni v prvych dnoch
stocili sme na skusku cca 3dl s vysledkom
stupnitost 1020
vona chmelova, pekne ale-ovita /ide o vrchne kvasene pivo/, bez stop po prchavych latkach respektive nejakej nakaze
farba oranzovo hneda
mutne, s jemnym perlenim /to nam nahovara ze kvasenie stale prebieha aj ked ho na "bublinke nevidno"
chut mierne pivovita, takisto citit ze ide o vrchne kvasene pivo, velmi kvasnicova /to mutno je asi sposobene kvasnicami/, ziadne stopy po pachuti, nakaze atd.
nadobu sme neotvarali, stocene cez otacaci ventil, pri odpustani poklesla hladina v bublinke, nasledne sa vyrovnala - stale vsak nevidno stopy ze dovnutra prenika nejaky vzduch
nasa otazka, kedze varime prvykrat a nemame ziadne skusenosti, postupujeme spravne?
je nas predpoklad ze ked je pivo aj po styroch dnoch kvasenia stale mutne a citit v nom rozptylene kvasnice, ze je stale zive?
ten relativny pokoj je v poriadku? dokvasi pivo , respektive poklesne jeho povodna stupnovitost?
chceme ho nechat kvasit este 4-5 dni, respektive minimalne po hranicu stupnostosti 1006 a nasledne ho stocit na vyzretie do flias
dakujeme a tesime sa na akukolvek odpoved
s pozdravom
Jaro, Peter, Maros
kosicky domovarnici
...kuwa, vybrace, píšu jak mongol :-)
Ano, je to tak správně. Ale musí to být ten nejjemnější cedník. Pračky na kvasnice fungují na stejném principu. To znamená že se kvasnice rozmíchají s vodou a pak putují čerpadlem přes vybrační síto do van, kde se uchovávají ve vodě při nižší teplotě. Vibrace odstraňují mrtvé kvasinky.
Muzete to prosim vic rozvest? Nejsem si jisty, jestli to chapu dobre - rozmicham usazene kvasnice s vodou, pak proliju pres sito (predpokladam takove to jemne sitko, co se pouziva na sypany caj) a ony protecou (pri trepani) jen zive kvasinky, mrtve zustanou na situ?
Je to tak spravne?
Je to tak spravne?
dobrý tip, děkuji
Zapomněl jsem ti říct, že k praní kvasnic stačí obyčejný kuchyňský cedník s jemným sítem. Mrtvé kvasinky při natřásání sítem neprotečou.
Dobrý článek, je vidět, že si s tím doma vyhrajete. Jen bych chtěl poradit s tím zakvášením. Kvasnice se nemusí nechat rozkvášet v mladině tak dlouho. Pokud máš mladinu teplejší než kvasnice, rozjedou se samy. Je ale dobré je provzdušnit, třeba přelíváním společně s mladinou z jedné nádoby do druhé. Voda na kvasnicích by se měla měnit každých 24 hodin, tím se zbavíš i mrtvých kvasinek. Pokud máš teplotu při dokvašování 2,5 stupně, stačí držet tlak kolem 0,6 bar.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?,
(bishi, 03.06.2010 09:04)
celé vlákno | reagovat
A nebolí tě levá ruka při držení hlavice při plnění, když plníš třeba 10petek a pravou musíš tlakovat a poté odpouštět?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?,
(Honza Had, 03.06.2010 07:25)
celé vlákno | reagovat
Tak zkus stočit jednu PET vzduchem a druhou CO2 a pak mi řekni rozdíl.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?,
(hroch, 01.06.2010 08:02)
celé vlákno | reagovat
Dík. Nevím jestli jsem to poprvé četl zrychla a nevšiml si toho. Zkusím něco podobného, akorát já používám co2 z bomby tak by to mělo být ještě lepší.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?,
(Honza Had, 31.05.2010 15:20)
celé vlákno | reagovat
ale na tom nic není - je to v článku podrobně popsané i s fotem. Je to prakticky pípa přes kterou čepuješ pivo do PET nebo malého soudku a pomalu upouštíš tlak tak aby to pomalu teklo.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?,
(Honza Had, 31.05.2010 15:18)
celé vlákno | reagovat
ale u článku je jak podrobný popis tak i foto - na tom nic není - je to prakticky pípa přes kterou to čepuješ do lahve nebo malého soudku a upouštíš tlak tak, aby to vůbec teklo.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?,
(hroch, 31.05.2010 08:10)
celé vlákno | reagovat
Zkus svůj postup stáčení do protitlaku nafotit a přidat ke článku. Díky spoustě nám to pomůže.
myslim ze jednodussi bude nechat dodelat vypis IP adres pocitacu, z kterych ctenari prichazeji. Treba se objevi i nejake duplicity:)
Možná by už stálo zvážit nějakou formu registrace nicků, aby se nedaly zneužívat;-)Zdraví umbob
HEzke sdeleni. Jen jsem s nim vcera mluvil na pivnim festivalu v Letnanech a nepamatoval se, ze by nekdy neco psal na tento server, vcetne teto reakce....
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání