úvod
homepage

Komentáře

článku: Kvasnice a kvašení

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle vláken

stáčečka, (petr, 07.01.2011 11:00) celé vlákno | reagovat
dobrý den sháním starou stáčečku - (marně) na stáčení piva - je možné si u vás stáčečku nechat vyrobit máte s tím zkušenosti a já nejsem vubec zručný kutil - děkuji za odpověd -Petr
Re: Plzeňský kmen H, (hroch, 22.11.2010 22:17) celé vlákno | reagovat
jedna z nápověd
http://tourdebier.cz/francek/pokus-o-kvasnicovy-stripping/ na stránkách http://www.varimpivo.kvalitne.cz v sekci kvasinky najdeš možná i další inspiraci
Plzeňský kmen H, (Pepan, 22.11.2010 21:03) celé vlákno | reagovat
Nevíte někdo, jestli by se daly rozkvasit kvasinky z "kvasnicové" plzně?
Díky.
Hallo do Kosic, (Marian - Kreuzer.sk, 12.10.2010 13:02) celé vlákno | reagovat
V Kosiciach teda zacina byt slusna rodina domacich pivovarnikov. :-)

Podla vsetkeho ste postupovali spravne a dnes uz sa chystate na ochutnavku prveho piva :-)). V kazdom pripade netreba sa nechat zmiast chutou a vonou cerstvo vykvaseneho piva. Prve ochutnanie ma zmysel az po 3-4 tyzdnoch, ale odporuca sa - co doporucujem aj ja, vyckat cca 6-7 tyzdnov. Vtedy je pivo dobre dozrete. Vo flasiach sa usadia kvasnice a da sa nalievat bez nich - ciste velmi ierne zakalene. Avsak su ludia, ktorym to chuti a naopak vitaju moznost mat zakalene pivo. Z vlastnej skusenosti su piva vynikajuce po ca roku lezania a zrenia. Je to neporovnatelna chut voci mlademu pivu.
Zdravi
Marian (Kreuzer.sk)
varenie piva prvykrat, (Maros Hajduk, 17.09.2010 10:43) celé vlákno | reagovat
zdravime z Kosic,
uvodom dovolte aby sme sa predstavili, sme traja pivny nadsenci co si po dlhej dobe diskutovania o pive, jeho ochutnavania atd. konecne povedali ze to skusime aj my
po zakupeni surovin /Amber Malt Extract od Muntons, Scottish Heavy Ale od Muntons, kvasnice Safbrew S-33, Challenger chmel/ a zariadenia na vyrobu od firmy Browamator
nastal den varenia piva
snazili sme dodrzat vsetky postupy jednak od vyrobcov surovin, jednak zo zdrojov na internete /homebrewing.cz, fora o vareni piva atd atd./
dospeli sme vsak k bodu kde sme si nie celkom isti, urcite domnienky mame a preto sa na vas obraciame s prosbou o radu respektive tip pripadne zhodnotenie nasho stadia varenia
technicke detaily nasej varky:
zahriatie koncentratov a ich nasledne rozriedenie v 24 litroch vody, varenie 1,25 hodiny s pridanim 2g chmelu challenger 15 minut pre koncom varu
vieme ze tento krok/varenie/ niekto praktikuje, niekto nie, my sme sa rozhodli pre ano
po schladeni na zakvasnu teplotu sme pridali kvasnice /vopred pripravene v rozriedenom sladovom extrakte-krasne sa rozbehli, len co je pravda/
povodna supnovitost 1040 /na zaklade udaju s cukromeru/
teplota mladiny pri pridani kvasnic 25 stupnov
kvasnice cca 25 stupnov
teplota v miestnosti kde kvasime 19-20 stupnov
tma, pokoj stabilne podmienky bez akehokolvek rusiveho elementu
po 4 dnoch /dnes/ to vyzera nasledovne:
teplota v miestnosti 20 stupnov
teplota kvasnej nadoby 21 stupnov
voda v "bublinke" -hladiny vyrovnane bez stopy zeby pivo kvasilo
vrchnak nesie stopy po burlivom kvaseni v prvych dnoch
stocili sme na skusku cca 3dl s vysledkom
stupnitost 1020
vona chmelova, pekne ale-ovita /ide o vrchne kvasene pivo/, bez stop po prchavych latkach respektive nejakej nakaze
farba oranzovo hneda
mutne, s jemnym perlenim /to nam nahovara ze kvasenie stale prebieha aj ked ho na "bublinke nevidno"
chut mierne pivovita, takisto citit ze ide o vrchne kvasene pivo, velmi kvasnicova /to mutno je asi sposobene kvasnicami/, ziadne stopy po pachuti, nakaze atd.
nadobu sme neotvarali, stocene cez otacaci ventil, pri odpustani poklesla hladina v bublinke, nasledne sa vyrovnala - stale vsak nevidno stopy ze dovnutra prenika nejaky vzduch
nasa otazka, kedze varime prvykrat a nemame ziadne skusenosti, postupujeme spravne?
je nas predpoklad ze ked je pivo aj po styroch dnoch kvasenia stale mutne a citit v nom rozptylene kvasnice, ze je stale zive?
ten relativny pokoj je v poriadku? dokvasi pivo , respektive poklesne jeho povodna stupnovitost?
chceme ho nechat kvasit este 4-5 dni, respektive minimalne po hranicu stupnostosti 1006 a nasledne ho stocit na vyzretie do flias
dakujeme a tesime sa na akukolvek odpoved
s pozdravom
Jaro, Peter, Maros
kosicky domovarnici
Re: Re: Re: ...a ještě jednou kvasnice, (Pavel R., 30.06.2010 17:13) celé vlákno | reagovat
...kuwa, vybrace, píšu jak mongol :-)
Re: Re: ...a ještě jednou kvasnice, (Pavel R., 30.06.2010 17:11) celé vlákno | reagovat
Ano, je to tak správně. Ale musí to být ten nejjemnější cedník. Pračky na kvasnice fungují na stejném principu. To znamená že se kvasnice rozmíchají s vodou a pak putují čerpadlem přes vybrační síto do van, kde se uchovávají ve vodě při nižší teplotě. Vibrace odstraňují mrtvé kvasinky.
Re: ...a ještě jednou kvasnice, (denjack, 16.06.2010 13:46) celé vlákno | reagovat
Muzete to prosim vic rozvest? Nejsem si jisty, jestli to chapu dobre - rozmicham usazene kvasnice s vodou, pak proliju pres sito (predpokladam takove to jemne sitko, co se pouziva na sypany caj) a ony protecou (pri trepani) jen zive kvasinky, mrtve zustanou na situ?
Je to tak spravne?
Re: ...a ještě jednou kvasnice, (Honza Had, 15.06.2010 16:24) celé vlákno | reagovat
dobrý tip, děkuji
...a ještě jednou kvasnice, (Pavel R., 14.06.2010 20:30) celé vlákno | reagovat
Zapomněl jsem ti říct, že k praní kvasnic stačí obyčejný kuchyňský cedník s jemným sítem. Mrtvé kvasinky při natřásání sítem neprotečou.
Kvasnice a kvašení, (Pavel R., 14.06.2010 16:52) celé vlákno | reagovat
Dobrý článek, je vidět, že si s tím doma vyhrajete. Jen bych chtěl poradit s tím zakvášením. Kvasnice se nemusí nechat rozkvášet v mladině tak dlouho. Pokud máš mladinu teplejší než kvasnice, rozjedou se samy. Je ale dobré je provzdušnit, třeba přelíváním společně s mladinou z jedné nádoby do druhé. Voda na kvasnicích by se měla měnit každých 24 hodin, tím se zbavíš i mrtvých kvasinek. Pokud máš teplotu při dokvašování 2,5 stupně, stačí držet tlak kolem 0,6 bar.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (bishi, 03.06.2010 09:04) celé vlákno | reagovat
A nebolí tě levá ruka při držení hlavice při plnění, když plníš třeba 10petek a pravou musíš tlakovat a poté odpouštět?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (Honza Had, 03.06.2010 07:25) celé vlákno | reagovat
Tak zkus stočit jednu PET vzduchem a druhou CO2 a pak mi řekni rozdíl.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (hroch, 01.06.2010 08:02) celé vlákno | reagovat
Dík. Nevím jestli jsem to poprvé četl zrychla a nevšiml si toho. Zkusím něco podobného, akorát já používám co2 z bomby tak by to mělo být ještě lepší.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (Honza Had, 31.05.2010 15:20) celé vlákno | reagovat
ale na tom nic není - je to v článku podrobně popsané i s fotem. Je to prakticky pípa přes kterou čepuješ pivo do PET nebo malého soudku a pomalu upouštíš tlak tak aby to pomalu teklo.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (Honza Had, 31.05.2010 15:18) celé vlákno | reagovat
ale u článku je jak podrobný popis tak i foto - na tom nic není - je to prakticky pípa přes kterou to čepuješ do lahve nebo malého soudku a upouštíš tlak tak, aby to vůbec teklo.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Staceni piva do "protitlaku"?, (hroch, 31.05.2010 08:10) celé vlákno | reagovat
Zkus svůj postup stáčení do protitlaku nafotit a přidat ke článku. Díky spoustě nám to pomůže.
Re: Re: Re: Re: VOLEBNÍ PIVO V MERENDĚ, (Honza Kočka, 31.05.2010 06:23) celé vlákno | reagovat
myslim ze jednodussi bude nechat dodelat vypis IP adres pocitacu, z kterych ctenari prichazeji. Treba se objevi i nejake duplicity:)
Re: Re: Re: VOLEBNÍ PIVO V MERENDĚ, (Honza Kočka, 30.05.2010 22:03) celé vlákno | reagovat
Možná by už stálo zvážit nějakou formu registrace nicků, aby se nedaly zneužívat;-)Zdraví umbob
Re: Re: VOLEBNÍ PIVO V MERENDĚ, (Honza Kočka, 30.05.2010 11:15) celé vlákno | reagovat
HEzke sdeleni. Jen jsem s nim vcera mluvil na pivnim festivalu v Letnanech a nepamatoval se, ze by nekdy neco psal na tento server, vcetne teto reakce....
123
Vyhledávání