Komentáře
článku: Kvasnice a kvašení
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Taky bych asi kvasinky z odlezeleho piva nepouzil, asi v nich bude malo zivych a abych tak rekl nedefektnich. Na druhou stranu, pokud i takove kvasinky prokvasi mladinu k dobremu pivu, proc ne.
Osobne se se snazim kvasinky pro dalsi varku sebrat ze dna kvasne nadoby po hlavnim kvaseni tak, abych odebral jen vrchni, svetlou vrstvu (ja vim, idealni je jadro, ale to v amaterskych podminkach moc nejde, nebo neznam spravnou fintu). Dole byvaji usazeny tmavsi, hadam, ze odumrele kvasinky a mozna zbytek kalu, co se neodfiltrovali pri scezovani po chmelovaru.
Krom toho, ac se vsude mluvi o tom, ze kvasinky je dobre pouzit max. petkrat, sestkrat, pouzivam jednu nasadu uz pres rok a stale je zivotaschopna a na chut vysledneho piva nema zadny vliv.
Osobne se se snazim kvasinky pro dalsi varku sebrat ze dna kvasne nadoby po hlavnim kvaseni tak, abych odebral jen vrchni, svetlou vrstvu (ja vim, idealni je jadro, ale to v amaterskych podminkach moc nejde, nebo neznam spravnou fintu). Dole byvaji usazeny tmavsi, hadam, ze odumrele kvasinky a mozna zbytek kalu, co se neodfiltrovali pri scezovani po chmelovaru.
Krom toho, ac se vsude mluvi o tom, ze kvasinky je dobre pouzit max. petkrat, sestkrat, pouzivam jednu nasadu uz pres rok a stale je zivotaschopna a na chut vysledneho piva nema zadny vliv.
Toto pohrdavé hraběcí vyjádření sedí od pivovarskýho s ročním výstavem max. 500hl. :-). (snad se nepletu) V dobrém tedy radši homebrewaři poraď.....
Jak znám Petra z homebrevářských srazů, nemá s dělením se o informace problém.
Je to asi tak, že v našich varničkách používáme dle možností některé postupy a "fígle", jejichž aplikace do provozu produkčního pivovaru by v krátké době skončilo pěkným průserem, stejně tak jak v garáži prostě nejdou použít některé postupy z velkých pivovarů.
Je to prostě proti všemu, co se do lidí v oboru vzdělaným vtouká do hlavy už od "malička".
Já taky točím kvasnice skoro donekonečna, o sterilním prostředí se u mě nedá mluvit ani náhodou, pošrotovaný slad skladuju i půl roku a kdyby lidi co chválí moje pivo viděli kde ho vařím než ochutnají, tak ho snad ani nevezmou do úst.
Není podle mě důležité mít dokonalé vybavení, důležité je vařit, studovat a vše postupně na základě získaných zkušeností zdokonalovat
Je to asi tak, že v našich varničkách používáme dle možností některé postupy a "fígle", jejichž aplikace do provozu produkčního pivovaru by v krátké době skončilo pěkným průserem, stejně tak jak v garáži prostě nejdou použít některé postupy z velkých pivovarů.
Je to prostě proti všemu, co se do lidí v oboru vzdělaným vtouká do hlavy už od "malička".
Já taky točím kvasnice skoro donekonečna, o sterilním prostředí se u mě nedá mluvit ani náhodou, pošrotovaný slad skladuju i půl roku a kdyby lidi co chválí moje pivo viděli kde ho vařím než ochutnají, tak ho snad ani nevezmou do úst.
Není podle mě důležité mít dokonalé vybavení, důležité je vařit, studovat a vše postupně na základě získaných zkušeností zdokonalovat
Nic ve zlém ale tady rady pro pivovarský provoz nehledej. Kde vaříš?
P.S. Poznáš, na které pivo bylo použity kvasnice poprvé, popáté a nebo z ležáckého sudu?
P.S. Poznáš, na které pivo bylo použity kvasnice poprvé, popáté a nebo z ležáckého sudu?
Vyhledávání
Ohledně Vašeho článku, je mi jedno, jak to vaříte ( homebrewáři jsou kouzelníci, a největší pivovarníci!), ale FíGLEM NA KONEC bych se rozhodně nechlubil!!!
Velice špatně si zahráváte s pivem!!
Je vidět, že nejste pivovarský, a že nemáte zkušenosti s pivovarským provozem!! Berte to v dobrém. Dej bůh štěstí!