Komentáře
článku: Kam kráčíš, české pivovarnictví? II.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle času
Takovýto článek si nedovedu představit, určitě by k osvětě, kterou dělá svět piva výborně, nepřispěl. Hra na vytočení účastníka chatu nebo konference je jinde běžný folklór a často je zábavná. Nakonec jde o pivo a k němu humor díky lidem, kteří se berou až příliš vážně patří.
Svět médií tedy i internetu je dnes takový, že se v něm používá nadsázka, pro profesionály, kteří se snaží věci definovat podle exaktních měření to může znamenat vstup do jiné reality, než je realita laboratoří. Tisk nedávno tento problém řešil v souvislosti s označením grosstapo. Historici byli zděšeni. Jde o krutou nadsázku, ale voliči tento jednoduchý vzkaz ODS přijali. Jestli by byli vůbec ochotni studovat vědecky přesnou analýzu poměrů na jednom ministerstvu pochybuji. To není nic proti vědeckým analýzám pro vaření piva jsou jistě potřeba a je škoda, že nemohu podotkout, že to myslím upřímně, neboť tomuto slovu se bohužel budeme raději vyhýbat. Mně jako konzumenta europivo odpuzuje a mám-li stručně definovat proč, tak právě emoce spojené s odpudivost vkládám i do nadsázky. Toto hanlivé označení je svým způsobem jedna z posledních obran, která zbývá. Pro europiva prostě nemám lepší nadsázku než bezpohlavní a protože bezpohlavnost začala být rysem i výše uvedených českých piv řadím je jako konzument do stejné kategorie i přes vaše upozornění, že se liší barvou i hořkostí. Nemyslím, že si nedokážete představit, co se skrývá za pojmem bezpohlavní, když budeme hovořit o eurobeeru.
lingvistum se omlouvam za radu preklepu...
orezane kolule si u piva moc predstavit nedouvedu - snad jen u piva Sedm kuli. Jinak co se tyce eurobeeru, tak se jedna o piva velmi hluboce prokvasena, s minimalnim zbytkovym extraktem, velice nizkou barvou a slabou horkosti. Piva jmenovana - Starobrno, Gambrinus, Zlatopramen jsou piva, ktera svymi analytickymi parametry nesplnuji ani v jednom z techto hledisek parametry eurobeeru (aniz bych se zastaval kterehokoli z nich). Priklad: horkost techto piv se muze pohybovat nekde kolem 25-30 (mozna i vice) j. horkosti, eurobeery maji casto kolem 15-18 j. EBC. Barva techto piv se rovnez pohybuje min. 3 j. EBC nad europivy (europiva 5-7 j.). Nemluve o stupni prokvaseni.
Stale cekam na logicky argument proc jsou tato piva podle p. Brusky europivy...
Stale cekam na logicky argument proc jsou tato piva podle p. Brusky europivy...
dobry den panove.
Opravdu bych nerad, aby diskuse, ktera se tu podle meho nazoru velice dobre vyviji, prerostla do osobnich sporu.
Navrhuji vam proto obema spolecny clanek, takovy Duel nazoru. Pro a proti ve smyslu kvality piv z malych pivovaru.
Pokud mate zajem, kontaktujte me prosim na soukromy email honza@svetpiva.cz. Clanek by byl sestaven z vasich nazoru na vyse uvedenou problematiku. Muzeme ho zaradit co nejdrive, aby doplnil tema, ktere zde jiz nekolik dni probirame.
Dekuji
Honza Kocka
provozocatel serveru Svet piva.cz
Opravdu bych nerad, aby diskuse, ktera se tu podle meho nazoru velice dobre vyviji, prerostla do osobnich sporu.
Navrhuji vam proto obema spolecny clanek, takovy Duel nazoru. Pro a proti ve smyslu kvality piv z malych pivovaru.
Pokud mate zajem, kontaktujte me prosim na soukromy email honza@svetpiva.cz. Clanek by byl sestaven z vasich nazoru na vyse uvedenou problematiku. Muzeme ho zaradit co nejdrive, aby doplnil tema, ktere zde jiz nekolik dni probirame.
Dekuji
Honza Kocka
provozocatel serveru Svet piva.cz
Na osobní invektivy dale odpovidat nebudu, začíná to být víc než ubohé a pochybuji, že by to chtěl číst někdo další. Jestli však tento spor přinese na zdejší web i kritický pohled, který dokáže kromě poctivých českých piv najít u regionálních pivovarů i ta průměrná a špatná, splnila pro mne svůj účel. Kritických hlasů bude přibývat a okřikování nebo povýšenost na tom nic nezmění.
Naprostá neznalost a ubohá úroveň - p. Bruska,
(Tomáš Semrád, 06.12.2004 09:35)
celé vlákno | reagovat
Pane Brusko, jestli si tady někdo něco plete, tak jste to tak akorát vy sám. V jednom vašem "podařeným" příspěvku mluvíte o Zlatovaru 11 a z následujícího je patrné, že myslíte Zlatopramen 11. Zameťte si před vlastním prahem.... A příště až budete něco psát dávejte si pozor na hrubky a překlepy, na tak pivně znalýho člověka jak se děláte, je to ostuda (viz článek "Demagogie").....A ještě něco, příště až budete reagovat bych si vyprosil trochu jiný tón a úroveň titulování. Ono to svědčí o vašem charakteru a hlavně úrovni. Ta je zřejmě hodně nízko, stejně jako úroveň některých piv od globálních výrobců.
Ad pivo: To že vám nechutnají některá piva, ještě neznamená, že se jedná o nekvalitní produkty, váženej pane.
Mimochodem Náchod se neexportuje pouze do Ruska, mimo jiné už dlouhou dobu např. do Velké Británie a o Lounech toho taky moc nevíte, jak je vidno. Až budete chtít vést nějakou odbornou diskusi na úrovni, předem si zjistěte fakta než začnete do něčeho rýpat. A ještě jste mi neodpověděl jak je to s tím Konrádem a jeho rychlým kažením.... Jaksi nejsou informace, co? Běžte si najít prvně pořádný argumenty a nedělejte tady z toho cirkus.
Ad pivo: To že vám nechutnají některá piva, ještě neznamená, že se jedná o nekvalitní produkty, váženej pane.
Mimochodem Náchod se neexportuje pouze do Ruska, mimo jiné už dlouhou dobu např. do Velké Británie a o Lounech toho taky moc nevíte, jak je vidno. Až budete chtít vést nějakou odbornou diskusi na úrovni, předem si zjistěte fakta než začnete do něčeho rýpat. A ještě jste mi neodpověděl jak je to s tím Konrádem a jeho rychlým kažením.... Jaksi nejsou informace, co? Běžte si najít prvně pořádný argumenty a nedělejte tady z toho cirkus.
To, že jsou patoky odborný výraz jsem nevěděl, děkuji za vysvětlení. Vzhledem k tomu, že se význam liší od toho, co jsem se snažil označit, jej zde dale používat nebudu, byť lidový význam tohoto slova je jasný a neřekl bych, že málo používaný právě ve vztahu ke špatné kvalitě piva. Zbyněk má pravdu, že případná kritika nebo ocenění by mělo směřovat především k typu piva, souhlasím, a tam , kde jsem označil piva za śpatná, tak to konkretizuji Samson 10 světlá, 12 Louny světlá stejně jako piva velmi dobrá Svijany Kníže nebo Rytíř. Pivovar si však buduje pověst i jako značka. Může jí mít opět špatnou, průměrnou nebo velmi dobrou. Svijany toho jsou typický příklad. Když patřily v polovině devadesátých do skupiny Staropramenu, tak se jich pivo nedalo pít, hrozilo tam zavření pivovaru ( byť z jiného důvodu), noví majitelé kvalitu podstatně zvýšili a dneska představují velmi solidní regionální pivovar. Oproti tomu pivovar Platan dříve s vynikající pověstí šel dolů. Proto bych na zdejším webu vítal kromě všeobecnému odporu ke G i kritickou debatu k jiným značkám. Osobně si myslím, že žijeme ve značných iluzích o kvalitě českého piva, ano poctivé pivo se v Čechách, ale v jakém množství ? Europivo je pivo impotení, jeho majetel potřebuje, aby tento nápoj pil kdokoli a kdekoli v Evropě a proto jeho chuť upravuje a zbavuje všeho, co by mohlo mít pro obchod rušivý charakter, lidově řečeno tomu urve koule a přidá reklamu.
Pane Brusko, víte co jsou patoky ? Je to odborný pivovarský termín pro zadní podíl při zcezování (oddělování sladiny od mláta) obsahující již jen málo zkvasitelného extraktu. Z patoků lze vyrobit jen velmi slabé pivo (dejme tomu 4 %)nevalné kvality nebo je použít místo vody při další várce (což se dělá v praxi). Pivo z patoků se obvykle vyrábělo jako deputát či se rozdávalo zdarma při práci. Vždy se však jednalo o slabé pivo. Tento výraz se tedy vůbec nehodí k označení desítky natož ležáku, byť podle Vás nevalné chuti.
Zajimala by mne vazeny prispivateli jedna vec: Hazite tu slovem EUROBEER, ale z vasich prispevku a zaveru si nejsem jisty, zda vite, co tento vyraz znamena. Muzete mne prosim poucit? (treba prijmu novy vyznam tohoto slova). Dekuji
Re Bruska, přestně tak to stojí G versus regionální pivovary, už jen vzhledem k výstavu, reklamě, atd.!
Re Karel Bidlo, jen tak dál. 150% je výborný výsledek:-)
Re Karel Bidlo, jen tak dál. 150% je výborný výsledek:-)
Vidím, že se zde rozjela ostrejší výměna názorů. Proč ne? Zdá se, že Br. nechutnají desítky. Nevadí. Vypadá, že je Budvarofil, nevadí. Ale poprosil bych, aby jste všichni hodnotili vždy konkrétní piva nikoli pivovar, to je potom zavádějící, jelikož jeden pivovar může vařit piva velmi rozdílné chuti. Třeba již zmiňovaný Náchod vyrábí od nealkoholického piva až po 24% což je velký rozdíl. Má zkušenost třeba u též zmiňovaných Krušovic: pro mě 10% světlá špatná, 10% černá dobrá, 11% Mušketýr zpočátku dobrý, teď horší, 12% Imperial velmi dobrá. Takto bych si představoval hodnocení piv z jednoho pivovaru. Ještě k Budvaru, je to zvláštní, ale mě po 12% také bolí hlava a stejnou zkušenost mají i někteří moji kolegové, u jiných piv se mi to nestává...Dej Bůh štestí
Semráde, chce to méně psát a více číst, Starobrno jsem charakterizoval jako europivo nikoli patok, patok byl Samson 10. patriot Vaseho ražení by si tyto zdejší značky plést neměl, Náchod se exportuje do Ruska, jestli se podařilo vyvést pár lahví patku jménem Louny 12 světlá do bývalé NDR, ta z toho nedělejme vědu ono to spíše bylo lounské černé. Argumentu je dostatek.V jednom však souhlasím bezvýhradně s hurá vlastenci nemá smysl debatovat, zdá se, že kampaň Budvaru s nimi nic neudělala. Dejte si na mne speciály z Náchoda a já si zatím vychutnám speciály belgické.
Vážený pane znalče a obdivovateli zahraničního piva. Vaše rádoby odborné příspěvky, hodnocení a obecné analýzy na téma co je kvalitní, co méně a co je patok, je prachobyčejné pouhopouhé tlachání. Děkuji vám za poučení, ale promiňte, strčte si ho někam... Ani k jedné mojí konkrétní připomínce v mém posledním příspěvku jste se nevyjádřil...Z čehož dedukuji, že pravděpodobně nemáte protiargumenty.. Za to jste tady rozvedl velmi milý monolog na téma zahraničních piv a jejich nekonkurenceschopnosti ze strany našich výrobců. Buďte tak laskav a nalijte si místo piva opravdu raději toho čistého vína.... Moravského, možná změníte názor. Mě je celkem jedno co si myslíte o pivu z Náchoda apod. Kdybyste byl detailně obeznámen s fakty, jistě byste věděl že export většiny malých pivovarů v letošním roce poměrně rychle roste (hlavně do Německa), což je určitě jeden z faktorů že jejich produkty jsou v tom vašem obdivovaném zahraničí zavaleném tím eurobeerem žádány...A mimochodem, Starobrno rozhodně patokem není. To mi věřte. Vést diskusi s někým jako jste vy, který místo argumentů používá urážky naprosto dále odmítám. To je ztráta času.
P.S. O to, že by u nás nebylo dostatek kvalitního piva obavu rozhodně nemám. Spíše si myslím, že takovým jako jste vy se nedá ničím moc zavděčit. Proto vemte mapu, batůžek a běžte ho hledat někam jinam...
P.S. O to, že by u nás nebylo dostatek kvalitního piva obavu rozhodně nemám. Spíše si myslím, že takovým jako jste vy se nedá ničím moc zavděčit. Proto vemte mapu, batůžek a běžte ho hledat někam jinam...
Ano mám vysoké nároky a jestliže je pivo špatné a čeština pro to má velmi výstižné slovo patok, tak jej nazvu patokem. Prostě mi vadí europivo typu Starobrno, Gambrinus nebo Zlatopramen naprosto stejně jako skutečnost, že by pivo ze střední, malého či mikropivovaru mělo být automaticky poctivým českým nebo chcete-li moravským pivem. Tak to není jsou piva vynikající kvality a originální chuti, jsem výborně pitelná a velmi dobre kvality byť ne tak vyjímečné chuti, jsou piva, která se úspěšně snaží dosáhnout ideál určitého stylu, potom jsou piva dobrá, průměrná a patoky. Vývoj u nás je takový, že přibývá europiv, patoků neubývá a některé experimenty v oblasti speciálů v oblasti v konkurenci se zahraničím prostě neobstojí. Co u nás koukám přibylo jsou iluze a velká zahleděnost do sebe, jestliže si někdo chce udržet iluze nezbývá, než použít demagogii. Autor, který mne v prvním příspěvku odsoudí jako příznivce G, mi náhle argumentuje, že zvýšení prodeje a exportu , je důkaz kvality piva. Ruský trh má jistě své nároky, ale můj názor na pivo z Náchoda to nezmění. Jestli má debata o čekém pivu někam směřovat, tak je především potřeba srovnávat s originálními a kvalitními pivy ze zahraničí. Osobně je mi jedno odkud pivo pochází, ale podstatné je, aby patřilo do prvních dvou kategorií potom potěší, ve třetí neurazí. Chcemeli mít poctivé české pivo, je kritický názor to, co nám k němu pomůže. Základ je rozeznat patok o kvalitního piva, někdo tak činí přečtením etikety, aby nenarazil na mamutí koncern, podle mne to není dobrá cesta. Na kokrétní debatu, proč u řady pivovarů nejsme schopni konkurence se zahraničím se u jednotlivých piv těším, najdeme-li v u nás oprvadu kvalitní piva, která jsem poslední dobou nepil nebot příležitost napít se některých je to tak trochu detektivní činnost, pouze to uvítám, protože kvalitního piva není nikdy dostatek.
Pivní rozmanitost - reakce na příspěvek pana Brusky,
(Tomáš Semrád, 03.12.2004 08:53)
celé vlákno | reagovat
Vážený pane kritiku Brusko! Po přečtení Vašeho negativistického výčtu jsem získal pocit, že drtivá většina regionálních pivovarů stojí dle Vašeho názoru za hovno. Promiňte mi ten ostřejší výraz. Nemůžu si však pomoci. Jak jsem si tak všiml nenechal jste na nikom suchou nit. Zřejmě jste velice náročný pivní konzument a "znalec", pro něhož začíná být na domácí pivní scéně nedýchatelno a velmi těsno. Tedy až na pár vyjímek. Zajímalo by mě jak jste např. přišel k tomu, že Konrád se velmi rychle kazí? Kde jste to vzal? Jak jste to vlastně poznal? A nebo proč produkty z pivovarů Náchod či Havlíčkův Brod haníte a řadíte mezi nepoctivé? Zřejmě Vám ušlo, že náchodskému pivovaru jako jednomu z mála malých trvale roste výstav, obohacuje domácí scénu svými skvělými a úspěšnými speciály (naposledy Weizenbier) a podíl vyváženého piva rok od roku stoupá. Havlíčkův Brod vyrábí skvělé pivo Rebel export Czech beer oceněné na nejrůznějších pivních festivalech ve světě. Nová Paka je výrazně proexportně založena. To jsou snad dostačující fakta, že se tam dělá kvalitní pivo. Nevím jestli jste pil desítku Pelhřimov někdy teď v poslední době, ale co se tam změnil vlastník jde to tam postupně nahoru a já jsem žádnou takovou příchuť jak Vy popisujete nezaznamenal. Názory typu, Starobrno piji z nouze, ve mě evokují pocit, že potřebujete pořád něco a někoho kritizovat. Malé, velké, všechno. Proč to teda pijete když Vám to nechutná? Dejte si limonádu a máte klid. Co se týká Starobrna mohu zcela objektivně prohlásit, že jeho kvalita se od vstupu rakouských vlastníků výrazně zlepšila. O tom něco vím, jsem z Brna, takže mám poměrně častou možnost to porovnávat. Vážený pane, úspěšnost regionálních výrobců se pozná dle toho, jak jsou silní v regionu. A to rozhodně Chodovar, Trutnov, Náchod, Havlíčkův Brod, Platan, Nymburk jsou. Dalšími příklady mohou být Vyškov, Hostan, Lobkowicz, Klášter atd. Jiní např. Benešov nebo Regent, popř. Samson na tom intenzivně pracují. Jeďte se tam podívat. A proč srovnáváte březnického Herolda s německými pšeničnými pivy? O tom tady vůbec nebyla řeč. To se prostě vážený pane nedá srovnávat. Každé pivo vyráběné v malém regionálním pivovaru je totiž poněkud jiné. Na rozdíl od těch mamutích koncernů. Alespoň, že Hlinsko, Polička, Svijany, Opat a Janáček Vám vyhovují. A ještě co se týká černohorského pivovaru a jeho zrušené staré pivnice. Chtěl bych Vám jenom vzkázat, že pivovar se snažil do poslední chvíle o to, aby tam tradiční černohorská zůstala. Ale vzhledem k přemrštěným finančním nárokům majitele nemovitosti mu nezbylo nic jiného než to tam zabalit a jít pryč. V pivovaru Černá Hora totiž nemají zahraniční finance nadnárodních spol., takže žádné dostihy nemohou a nechtějí pořádat. Když se Vám to nelíbí na náměstí Svobody, zkuste černohorskou pivnici U Pandura. Je to kousek od té staré původní, na ulici Kapucínské nám. Můžete alespoň srovnávat. Mimochodem na Svoboďáku mně to jako vinárna nepřipadá. Je pravda, že tam není takovej hukot jako u tří kohoutů, ale kvalita piva tím nijak neutrpěla...A ještě k tomu Budvaru. Mě osobně po vypití 3 dvanáctek tak nepředstavitelně bolí hlava, že se to nedá vydržet... Všechny ty piva co jste tady vyjmenoval a většinu naprosto neprávem zkritizoval a pohanil jsou zcela odlišné produkty. Především chutí. To jestli Vám nebo mně chutnají, není až tak podstatné, na to máme každý z nás jak je vidno odlišný názor. Avšak co je nejdůležitější je to, že přispívají k jevu zvanému chuťová různorodost, rozmanitost a obohacují tak tuzemskou pivní scénu. A to je to nejdůležitější. Osobně si totiž nedovedu představit, že by na trhu existovaly pouze 3 pivovary a dost. Važme si toho, že je z čeho vybírat.....
Ten otazník tam chybí na konci poslední věty. Takže doplňuji pro úplnost.
Tak tak, osvětu na nás národe český!! A abych začal u sebe, už se mi podařilo naši skupinku pivních fajnšmekrů rozšířit, a světe pozor, o neuvěřitelných 150%, a to na úctyhodných pět lidí!!
Vono je to fakt těžký
Dobrému pivu zdar a SABu zmar!!
Vono je to fakt těžký
Dobrému pivu zdar a SABu zmar!!
Podle mne problém nestojí G versus regionální pivovary. Gambrinus jsem prakticky přestal pít. Pouze při návštěvě Plzně si jej dám U rytíře Žumbery 12 a U ševců 10. Výrazně jsem omezil Prazdroj a místo něj již delší dobu preferuji Budvar. Prazdroj prostě ztrácí to, co na něm bylo mimořádné, tělnatost a "ušlechtilou hořkost". Budvar výhradně 12 neboť u desítky se nemohu zbavit pocitu, že i to je pivo, proti němuž vede tento pivovar kampań. Vyhábám se Staropramenu, Zlatovaru 11 a pivum pro bezdomovce a především Krušovicím. Starobrno piji pouze z nouze, když při cestách na Moravu není nic jiného k dispozici. Nyní k těm patokům. Samson je již regionální ? Desítka patok ( v tomto směru se za těch patnáct let moc nezměnilo ), Pelhřimov 10 nepříjemná příchuť, dopíjím s odporem, a to mám pro pivovar v Pelhřimově osobní slabost, Nymburk 10 možná jsem narazil na zkaženou várku, špatná, Konrád, velmi rychle se kazí, nelze doporučit, Malý Rohozec opravdu se snažím si pochutnat, opět mne ruší hrubá příchuť. Ničím mne neosloví ani Podkováň, Klášter z ležáku je cítit alkohol. Louny dvanáctka světlá strašná. Březnice Herold naprosto mdlé pšeničné pivo, nemá smysl jej srovnávat s produkcí pivovarů jako Schneider, Würzburg o Weltenburger nemluvě, neobstojí ani v konkurenci běžných značek, nepovažuji se za znalce belgických piv, ale stačilo mi pít Orval, Redenbach a pár dalších značek, abych nad experimenty ze Želivu pouze nechápavě kroutil hlavou, nedávno mi někdo nutil Benešov 7 kulí prý speciál, nedivím se, že o takové speciály u nás prakticky nikdo nestojí. Tento seznam lze ještě rozšířit a to jsem nebyl na Moravě, reaguji na poznámky o poctivém českém pivu, kterého příliš neregistruji. Rozhodně mezi něj neřadím Náchod, Havlíčkův Brod a Platan s vyjímkou Prácheňské perly, pivovar Nová Paka a Krakonoš jsem stějně jako Chodovar nikdy nebral moc vážně, ale lze je koupit jen obtížně, takže momentalně nevím. Kromě Budvaru, který obstojí v jakékoli zahraniční konkurenci mohu z českých piv doporučit Svijany zvláště Kníže i Rytíř, Kácov, je-li přímo z pivovaru, ze speciálu Prezident Regent, také Jihlava mne nedávno příjmeně překvapila speciálem, u Regenta se desítka se take změnila k horšímu stejně jako dvanáctka, ale určitě bych o ní nenapsal, že je patok, snahu o solidní regionální pivo lze evidovat v Hlinsku, Poličce, také Opat, z moravských piv se hodně vypracoval Janáček, Černá Hora si neměla nechat zrušit pivnici v Brně u nádraží, ta nová na náměsti je neosobní vinárna. Z mikropivovarů bych preferoval Medvěd Vrchlabí, Harrach Velké Meziříčí a vydrží-li kvalita Richter Praha , to by na začátek diskuse mohlo stačit, nyní bude konkrétní a nikoli vůči G kritický i pan Semrád.
Uplne souhlasim s Tomasem, pokud pijete piva regionalnich pivovaru a pak si date G je hned citit jak je to hnusne pivo. Problem je ale i opacny: lide, kteri piji jen G a pak si daji pivo z regionalniho ci mini pivovaru nejsou na tuto plnou pivni chut pripraveni a oznaci ji za nedobrou, samozreme chyba je na jejich strane, proto se zase vrati k G a vyzaduji ho porad a to je zacarovany kruh. Chybi odvaha a prebyva masaz reklamou. Vzhledem k tomu, ze tyto stranky obycejni konzumenti nectou je to skoro marne. Chce to pratele osvetu mezi vasemi kamarady, blizkymi, kolegy atp. pak mozna bude lepe. Dej Buh stesti
1 | 2 |
Vyhledávání