Komentáře
článku: Kam kráčíš, české pivovarnictví? II.
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
To, že jsou patoky odborný výraz jsem nevěděl, děkuji za vysvětlení. Vzhledem k tomu, že se význam liší od toho, co jsem se snažil označit, jej zde dale používat nebudu, byť lidový význam tohoto slova je jasný a neřekl bych, že málo používaný právě ve vztahu ke špatné kvalitě piva. Zbyněk má pravdu, že případná kritika nebo ocenění by mělo směřovat především k typu piva, souhlasím, a tam , kde jsem označil piva za śpatná, tak to konkretizuji Samson 10 světlá, 12 Louny světlá stejně jako piva velmi dobrá Svijany Kníže nebo Rytíř. Pivovar si však buduje pověst i jako značka. Může jí mít opět špatnou, průměrnou nebo velmi dobrou. Svijany toho jsou typický příklad. Když patřily v polovině devadesátých do skupiny Staropramenu, tak se jich pivo nedalo pít, hrozilo tam zavření pivovaru ( byť z jiného důvodu), noví majitelé kvalitu podstatně zvýšili a dneska představují velmi solidní regionální pivovar. Oproti tomu pivovar Platan dříve s vynikající pověstí šel dolů. Proto bych na zdejším webu vítal kromě všeobecnému odporu ke G i kritickou debatu k jiným značkám. Osobně si myslím, že žijeme ve značných iluzích o kvalitě českého piva, ano poctivé pivo se v Čechách, ale v jakém množství ? Europivo je pivo impotení, jeho majetel potřebuje, aby tento nápoj pil kdokoli a kdekoli v Evropě a proto jeho chuť upravuje a zbavuje všeho, co by mohlo mít pro obchod rušivý charakter, lidově řečeno tomu urve koule a přidá reklamu.
Vyhledávání