Komentáře
článku: Kam kráčíš, české pivovarnictví? II.
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Podle mne problém nestojí G versus regionální pivovary. Gambrinus jsem prakticky přestal pít. Pouze při návštěvě Plzně si jej dám U rytíře Žumbery 12 a U ševců 10. Výrazně jsem omezil Prazdroj a místo něj již delší dobu preferuji Budvar. Prazdroj prostě ztrácí to, co na něm bylo mimořádné, tělnatost a "ušlechtilou hořkost". Budvar výhradně 12 neboť u desítky se nemohu zbavit pocitu, že i to je pivo, proti němuž vede tento pivovar kampań. Vyhábám se Staropramenu, Zlatovaru 11 a pivum pro bezdomovce a především Krušovicím. Starobrno piji pouze z nouze, když při cestách na Moravu není nic jiného k dispozici. Nyní k těm patokům. Samson je již regionální ? Desítka patok ( v tomto směru se za těch patnáct let moc nezměnilo ), Pelhřimov 10 nepříjemná příchuť, dopíjím s odporem, a to mám pro pivovar v Pelhřimově osobní slabost, Nymburk 10 možná jsem narazil na zkaženou várku, špatná, Konrád, velmi rychle se kazí, nelze doporučit, Malý Rohozec opravdu se snažím si pochutnat, opět mne ruší hrubá příchuť. Ničím mne neosloví ani Podkováň, Klášter z ležáku je cítit alkohol. Louny dvanáctka světlá strašná. Březnice Herold naprosto mdlé pšeničné pivo, nemá smysl jej srovnávat s produkcí pivovarů jako Schneider, Würzburg o Weltenburger nemluvě, neobstojí ani v konkurenci běžných značek, nepovažuji se za znalce belgických piv, ale stačilo mi pít Orval, Redenbach a pár dalších značek, abych nad experimenty ze Želivu pouze nechápavě kroutil hlavou, nedávno mi někdo nutil Benešov 7 kulí prý speciál, nedivím se, že o takové speciály u nás prakticky nikdo nestojí. Tento seznam lze ještě rozšířit a to jsem nebyl na Moravě, reaguji na poznámky o poctivém českém pivu, kterého příliš neregistruji. Rozhodně mezi něj neřadím Náchod, Havlíčkův Brod a Platan s vyjímkou Prácheňské perly, pivovar Nová Paka a Krakonoš jsem stějně jako Chodovar nikdy nebral moc vážně, ale lze je koupit jen obtížně, takže momentalně nevím. Kromě Budvaru, který obstojí v jakékoli zahraniční konkurenci mohu z českých piv doporučit Svijany zvláště Kníže i Rytíř, Kácov, je-li přímo z pivovaru, ze speciálu Prezident Regent, také Jihlava mne nedávno příjmeně překvapila speciálem, u Regenta se desítka se take změnila k horšímu stejně jako dvanáctka, ale určitě bych o ní nenapsal, že je patok, snahu o solidní regionální pivo lze evidovat v Hlinsku, Poličce, také Opat, z moravských piv se hodně vypracoval Janáček, Černá Hora si neměla nechat zrušit pivnici v Brně u nádraží, ta nová na náměsti je neosobní vinárna. Z mikropivovarů bych preferoval Medvěd Vrchlabí, Harrach Velké Meziříčí a vydrží-li kvalita Richter Praha , to by na začátek diskuse mohlo stačit, nyní bude konkrétní a nikoli vůči G kritický i pan Semrád.
Vyhledávání