úvod
homepage

Komentáře

článku: Kam kráčíš, české pivovarnictví? II.

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Patoky, (Petrol, 03.12.2004 18:11) celé vlákno | reagovat
Pane Brusko, víte co jsou patoky ? Je to odborný pivovarský termín pro zadní podíl při zcezování (oddělování sladiny od mláta) obsahující již jen málo zkvasitelného extraktu. Z patoků lze vyrobit jen velmi slabé pivo (dejme tomu 4 %)nevalné kvality nebo je použít místo vody při další várce (což se dělá v praxi). Pivo z patoků se obvykle vyrábělo jako deputát či se rozdávalo zdarma při práci. Vždy se však jednalo o slabé pivo. Tento výraz se tedy vůbec nehodí k označení desítky natož ležáku, byť podle Vás nevalné chuti.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání