Komentáře
článku: Kam kráčíš, české pivovarnictví? II.
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Pivní rozmanitost - reakce na příspěvek pana Brusky,
(Tomáš Semrád, 03.12.2004 08:53)
celé vlákno | reagovat
Vážený pane kritiku Brusko! Po přečtení Vašeho negativistického výčtu jsem získal pocit, že drtivá většina regionálních pivovarů stojí dle Vašeho názoru za hovno. Promiňte mi ten ostřejší výraz. Nemůžu si však pomoci. Jak jsem si tak všiml nenechal jste na nikom suchou nit. Zřejmě jste velice náročný pivní konzument a "znalec", pro něhož začíná být na domácí pivní scéně nedýchatelno a velmi těsno. Tedy až na pár vyjímek. Zajímalo by mě jak jste např. přišel k tomu, že Konrád se velmi rychle kazí? Kde jste to vzal? Jak jste to vlastně poznal? A nebo proč produkty z pivovarů Náchod či Havlíčkův Brod haníte a řadíte mezi nepoctivé? Zřejmě Vám ušlo, že náchodskému pivovaru jako jednomu z mála malých trvale roste výstav, obohacuje domácí scénu svými skvělými a úspěšnými speciály (naposledy Weizenbier) a podíl vyváženého piva rok od roku stoupá. Havlíčkův Brod vyrábí skvělé pivo Rebel export Czech beer oceněné na nejrůznějších pivních festivalech ve světě. Nová Paka je výrazně proexportně založena. To jsou snad dostačující fakta, že se tam dělá kvalitní pivo. Nevím jestli jste pil desítku Pelhřimov někdy teď v poslední době, ale co se tam změnil vlastník jde to tam postupně nahoru a já jsem žádnou takovou příchuť jak Vy popisujete nezaznamenal. Názory typu, Starobrno piji z nouze, ve mě evokují pocit, že potřebujete pořád něco a někoho kritizovat. Malé, velké, všechno. Proč to teda pijete když Vám to nechutná? Dejte si limonádu a máte klid. Co se týká Starobrna mohu zcela objektivně prohlásit, že jeho kvalita se od vstupu rakouských vlastníků výrazně zlepšila. O tom něco vím, jsem z Brna, takže mám poměrně častou možnost to porovnávat. Vážený pane, úspěšnost regionálních výrobců se pozná dle toho, jak jsou silní v regionu. A to rozhodně Chodovar, Trutnov, Náchod, Havlíčkův Brod, Platan, Nymburk jsou. Dalšími příklady mohou být Vyškov, Hostan, Lobkowicz, Klášter atd. Jiní např. Benešov nebo Regent, popř. Samson na tom intenzivně pracují. Jeďte se tam podívat. A proč srovnáváte březnického Herolda s německými pšeničnými pivy? O tom tady vůbec nebyla řeč. To se prostě vážený pane nedá srovnávat. Každé pivo vyráběné v malém regionálním pivovaru je totiž poněkud jiné. Na rozdíl od těch mamutích koncernů. Alespoň, že Hlinsko, Polička, Svijany, Opat a Janáček Vám vyhovují. A ještě co se týká černohorského pivovaru a jeho zrušené staré pivnice. Chtěl bych Vám jenom vzkázat, že pivovar se snažil do poslední chvíle o to, aby tam tradiční černohorská zůstala. Ale vzhledem k přemrštěným finančním nárokům majitele nemovitosti mu nezbylo nic jiného než to tam zabalit a jít pryč. V pivovaru Černá Hora totiž nemají zahraniční finance nadnárodních spol., takže žádné dostihy nemohou a nechtějí pořádat. Když se Vám to nelíbí na náměstí Svobody, zkuste černohorskou pivnici U Pandura. Je to kousek od té staré původní, na ulici Kapucínské nám. Můžete alespoň srovnávat. Mimochodem na Svoboďáku mně to jako vinárna nepřipadá. Je pravda, že tam není takovej hukot jako u tří kohoutů, ale kvalita piva tím nijak neutrpěla...A ještě k tomu Budvaru. Mě osobně po vypití 3 dvanáctek tak nepředstavitelně bolí hlava, že se to nedá vydržet... Všechny ty piva co jste tady vyjmenoval a většinu naprosto neprávem zkritizoval a pohanil jsou zcela odlišné produkty. Především chutí. To jestli Vám nebo mně chutnají, není až tak podstatné, na to máme každý z nás jak je vidno odlišný názor. Avšak co je nejdůležitější je to, že přispívají k jevu zvanému chuťová různorodost, rozmanitost a obohacují tak tuzemskou pivní scénu. A to je to nejdůležitější. Osobně si totiž nedovedu představit, že by na trhu existovaly pouze 3 pivovary a dost. Važme si toho, že je z čeho vybírat.....
Vyhledávání