Komentáře
článku: Kam kráčíš, české pivovarnictví? II.
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Ano mám vysoké nároky a jestliže je pivo špatné a čeština pro to má velmi výstižné slovo patok, tak jej nazvu patokem. Prostě mi vadí europivo typu Starobrno, Gambrinus nebo Zlatopramen naprosto stejně jako skutečnost, že by pivo ze střední, malého či mikropivovaru mělo být automaticky poctivým českým nebo chcete-li moravským pivem. Tak to není jsou piva vynikající kvality a originální chuti, jsem výborně pitelná a velmi dobre kvality byť ne tak vyjímečné chuti, jsou piva, která se úspěšně snaží dosáhnout ideál určitého stylu, potom jsou piva dobrá, průměrná a patoky. Vývoj u nás je takový, že přibývá europiv, patoků neubývá a některé experimenty v oblasti speciálů v oblasti v konkurenci se zahraničím prostě neobstojí. Co u nás koukám přibylo jsou iluze a velká zahleděnost do sebe, jestliže si někdo chce udržet iluze nezbývá, než použít demagogii. Autor, který mne v prvním příspěvku odsoudí jako příznivce G, mi náhle argumentuje, že zvýšení prodeje a exportu , je důkaz kvality piva. Ruský trh má jistě své nároky, ale můj názor na pivo z Náchoda to nezmění. Jestli má debata o čekém pivu někam směřovat, tak je především potřeba srovnávat s originálními a kvalitními pivy ze zahraničí. Osobně je mi jedno odkud pivo pochází, ale podstatné je, aby patřilo do prvních dvou kategorií potom potěší, ve třetí neurazí. Chcemeli mít poctivé české pivo, je kritický názor to, co nám k němu pomůže. Základ je rozeznat patok o kvalitního piva, někdo tak činí přečtením etikety, aby nenarazil na mamutí koncern, podle mne to není dobrá cesta. Na kokrétní debatu, proč u řady pivovarů nejsme schopni konkurence se zahraničím se u jednotlivých piv těším, najdeme-li v u nás oprvadu kvalitní piva, která jsem poslední dobou nepil nebot příležitost napít se některých je to tak trochu detektivní činnost, pouze to uvítám, protože kvalitního piva není nikdy dostatek.
Vyhledávání