úvod
homepage

Komentáře

článku: Rauchbier je tu!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

Kocour, (bláža, 07.05.2010 08:29) celé vlákno | reagovat
..nevím jestli je první, pil jsem totiž začátkem roku takové pivo z malého soukromého pivovaru Kocour ve Varnsdorfu. Je opravdu skvělé! Doporučuji!!
Krumlovský soumrak, (Martin Jarošek, 15.04.2010 07:22) celé vlákno | reagovat
Onehdy krásné a poklidné městečko Český Krumlov se v posledních 20 letech změnilo v komerční a načančaný bulvár, kterému se v anglofonních zemích příznačně říká "past na turisty" (tourist trap). Podobně dopadlo i krumlovské pivo. Někdejší jinotajný, jemný a nevtíravý Šumavský ležák se vyvinul zřejmě moderními technologiemi a snaze o větší výstav v něco, co nápadně připomíná nealkoholické pivo. Myslím, že skutečně pochutnat si lze na kvasničáku přímo v objektu historického pivovaru. Rauchbier může být zajímavý, ale co ten název? Má na svého Šviháka hodonínský minipivovar Kunc ochrannou známku?
Re: Krumlovský soumrak, (Jiří Kaňa, 19.04.2010 09:56) celé vlákno | reagovat
Mně tedy naopak připadá, že se za poslední roky Krumlov dost zvednul. Pravda, chce to nechodit do centra uprostřed sezóny - je to dost malé a lidí spousta. Ale když to srovnám třeba s karlštejnským hnusem, kde by člověk blil i mimo sezónu...

Co si mám představit pod někdejším "jinotajným" krumlovsým ležákem? Mně jinotajný a tajnosnubný a nevypočitatelný přijde právě ten dnešní Eggenberg - nikdy nevím, jaký bude. Kvasničák přímo v objektu je pitelný, pochutnat si tam lze na točeném Sešvihaném Kuřákovi (abychom se nedotkli hodonínských...).
Re: Re: Krumlovský zázrak, (Pavel, 21.04.2010 17:06) celé vlákno | reagovat
Pro mě je v součastnosti Krumlovské pivo poslední záchranou poté co zkončily Louny a Klášter se zmršil. Takový Petr Vok to je paráda.
Wow, konečně !!!!, (Weetek, 16.04.2010 10:04) celé vlákno | reagovat
Nemůžu uvěřit tomu, že se český průmyslový pivovar pustil do výroby mého nejoblíbenějšího pivního stylu... Fantastické!
doplnění, (Jiří Kaňa, 15.04.2010 18:10) celé vlákno | reagovat
Ještě jedno upřesnění a doplnění - teď jsem si k tomu pivu čichnul, a ten kouř tam sakra je! Napoprvé jsem jej tak dobře necítil. Aneb jak jsou ty smysly někdy ošidné...
opět dotaz, (Lukáš "Elf" Provazník, 14.04.2010 23:15) celé vlákno | reagovat
Tak já si teda rejpnu omluva neomluva. Krumlovinu bych docela chápal, prostě některá piva mají svůj vlastní a dosti specifický charakter. Zrovna včera se mi nechtělo dlouze okecávat světlého Hastrmana, tak jsem si poznamenal "typická vorlovina", takže budu i do budoucna vědět, že piva bylo vydatně chmelené.
Ale tu s mazlivou malvazovostí mi to nějak nejde do hlavy. Malvaz je silné pivo, nebo víno a navíc sladké. Z toho by vyplývalo, že krumlovský rauch je v chuti silný a sladký, nebo silně sladký, ale to se mi u rauchu moc nezdá. Takže jak je to?
Re: opět dotaz, (Jiří Kaňa, 15.04.2010 16:27) celé vlákno | reagovat
Jak to jenom vyjádřit, pak si to po sobě přečíst a nepřipadat si jako pitomec...? :-)

Pokusím se - při polykání jsem měl pocit něčeho hutnějšího a sladšího, přesto to krásně klouzalo do krku. Vzpomněl jsem si na 14% tmavý branický Malvaz, který ve mně před lety v Branickém sklípku vyvolával podobné pocity. Hořkost přišla až po polknutí.

Chápu, že asi používám výrazy, z nichž znalcům vstávají vlasy hrůzou na hlavě, na druhou stranu jsem snad nikdy nepředstíral, že rozumím degustování. Proto "moudra" tohohle charakteru trousím jen do blogu, případně do zážitkové rubriky, kde se to snad dá skousnout. A doufám, že je dostatečně jasné, že jde o subjektivní a laické hodnocení. Napsat jen "bylo to dobré" by mě moc nebavilo. A psaní odborných článků přenechávám odborníkům, je mi jasné, s "mazlivou malvazovitostí" nebo "Medvědem v říji" bych se neuchytil ani v aprílovém čísle Kvasného průmyslu :-)

Zítra si zas zajedu pro pár lahví a budu tu chuť studovat dál.
nakouřené domácí, (Petr Měrka, 14.04.2010 22:57) celé vlákno | reagovat
Je to sice trochu mimo téma, ale právě dnes ke mě dorazila informace, že sladovna Bruntál jako snad jediný náš výrobce právě v těchto dnech dokončil čerstvou várku nakuřovaného sladu.

Cena je 8500,- za tunu, balení po 50 kg.

Na podzim jsem u nich kupoval na zkoušku cca 13 kg, dodali mi je v kyblících používaných na sladový výtažek. Platil jsem na vlastní žádost převodem a předem. Přístup z jejich strany byl velmi vstřícný.

Stačilo to na dvě várky v mém garážovém hrncovaru, hned jak uvolním skladovací sud, beru celý pytel, ve směsi s mnichovem 25 a trochou karamelu je z toho báječné pifko.

kontakt na sladovnu:

Ing. Pavel Vavřík
ředitel Sladovna spol. s r. o.
tel. +420 604 205 000
fax. +420 554 712 875
www.sladovnabruntal.cz
sladovnabruntal@email.cz
Re: nakouřené domácí, (Honza Kočka, 15.04.2010 01:34) celé vlákno | reagovat
diky za info. Kvaseni spodni, takze jako marzen?
Jinak nakurovany slad tu uz prodava sladovna Weyermann z Bambeku pres Raven a skladovani u chmelaru v Zatci. Maji toho mit vic...
Re: Re: nakouřené domácí, (Petr Měrka, 15.04.2010 07:39) celé vlákno | reagovat
Ano, kvašení spodní. Jsem "naturščik", takže nemám tušení jak chutná marzen, nebojím se experimentů a prostě jsem zkusil nahradit plzeňský slad kouřovým. Vzhledem k tomu, že mi výsledek dost chutná, budu to dále pilovat.
Raven začal z Bamberku dovážet nejen nakuřovaný slad, toho u nich mám objednaný malý pytel (25 kg, snad už na mě čeká), odběrní místo je i na Moravě, v jejich sladovně v Záhlinicích. Pokud jsem to správně pochopil, tak po pytlech si u nich dá objednat cokoli z produkce Bamberské sladovny, pokud to nebude skladem, dovezou to v další várce.
Re: Re: Re: nakouřené domácí, (P. Franěk, 15.04.2010 15:26) celé vlákno | reagovat
Já ho doma vařím taky a myslím, podle ohlasů, že dobře. Pokud chceš pořádnej "kouř" dej skoro celé sypání nakuřovaný slad a 3 - 4 % dobarvi černým sladem. Vař ale infuzí. Zkus to a půjde tě kouř i z uší.
Re: Re: Re: Re: nakouřené domácí, (Petr Měrka, 15.04.2010 16:11) celé vlákno | reagovat
Nemám rád barvící slad. Karamelový to obarví taky krásně, navíc líp chutná a při použití různých druhů si jde krásně hrát s výslednou barvou piva.
Infuzi jsem ještě nezkoušel, při dvou rmutech mělu pivo vždycky jenom takový příjemný kouřový "štych".
Asi budu muset jednou zatnout zuby o infuzi se pokusit.
Proč je pomlouváte?, (Vaše jméno, 14.04.2010 20:41) celé vlákno | reagovat
Na Královské jsem se vždy těšil. Obzvláště na jejich vánoční dáreček. Pokud by to bylo tak hrozné, asi by nelahvovali, nemyslíte?

Děl bůh štěstí.
??, (Jiří Kaňa, 15.04.2010 08:23) celé vlákno | reagovat
Osobo,
1) kdo tady koho pomlouvá?
2) vy jste nikdy neochutnal hrozné lahvové pivo?
PPPZHV, (Chody - PI, 14.04.2010 19:49) celé vlákno | reagovat
Dovedu si Šviháka představit i u nás na vesnici...
123
Vyhledávání