úvod
homepage

Rauchbier je tu! vytisknout článek

Přidáno: 14. dubna 2010  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7426x

Tak jsem se přece jen dočkal – první průmyslový pivovar v Česku se pustil do výroby nakuřovaného piva.

Původně jsem chtěl začít tímto bonmotem: „Mám dvě zprávy, jednu dobrou a druhou špatnou. Dobrá zpráva je, že se u nás konečně začal vyrábět rauchbier. Ta špatná je, že v Českém Krumlově“. Po zkušenostech s velmi obtížnou pitelností zejména lahvové produkce pivovaru Eggenberg jsem totiž už skoro nevěřil, že si na krumlovském pivu ještě někdy pochutnám. Ale zázraky se občas dějí. A já si dnes pochutnal na krumlovském, a to ještě na své oblíbené pivní kategorii.

Rauchbier je pivo vařené s použitím sladu, který se sušil v kouři, což pivu dodává uzenou příchuť. Tu si buď zamilujete, nebo ji zavrhnete. (Případně ji necítíte, jako můj kolega - silný kuřák…). Popularita rauchbieru mezi českými pivními fandy začala stoupat s povědomím o existenci jistého franckého města, kde tento starší pivní styl úspěšně přežívá do dnešních dní. Jistě, mám na mysli Bamberg. Ale zpět z Bavor do Čech.

Pokud vím, tak se u nás v novodobé historii ještě žádný průmyslový pivovar o výrobu rauchbieru nepokusil. Až teď do této stále volné niky vklouznul krumlovský Eggenberg. A to s pivem nazvaným Nakouřený Švihák. Tmavým ležákem s deklarovaným obsahem alkoholu 5,2%, vařeným s použitím nakuřovaného sladu.

Nakouřený Švihák
Nakouřený Švihák

Pivo je skutečně výrazně tmavé. Po přičichnutí jsem cítil kouř opravdu jen slabě. A kdo ví, jestli bych jej vůbec cítil, kdybych o něm nevěděl. Vůně odpovídala spíš sladšímu tmavému ležáku. Ale ta chuť! Kouř se valí na jazyk skoro stejně intenzivně jako z bamberského etalonu jménem Aecht Schlenkerla Rauchbier. Pivo je při pití mazlivě „malvazovité“ (omlouvám se za pohříchu neodborný termín) a výrazně hořce doznívá. Mně osobně připadá být lahodné, pitelné a nekritizovala je dokonce ani má pivně velmi náročná choť. Obával jsem se kouřem maskované „krumloviny“ (druhá omluva), ale pan Zagora mě tentokrát svým výtvorem dokonale usadil.

Přiznávám, že existence krumlovského rauchbieru mi pořád připadá být tak trochu jako z jiného světa, její senzačnost by mohl trumfnout snad jen kriek z Protivína. Doufám proto, že Švihák fatálně nenarazí na nedůvěru spotřebitelů a že se mu bude dařit. Před nějakými deseti lety by to bylo téměř nemožné, domnívám se ale, že dnes už je český pivní trh k podobným speciálům vstřícnější.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 42 komentářů, poslední komentář: 03.12.2010 16:02 Komentovat
pivo rauch bier kristýna03.12.2010 16:02
Tak jsem se zašla podívat do té nové pivní prodejny v Brně v Bystrci. Našla jsem tam...
Re: Re: Kde sehnat? Jiří Kaňa03.12.2010 13:01
V Budějcích je ještě v Hyperalbertu ve Rtuťovém Středisku.
Re: Kde sehnat? Krox02.12.2010 21:14
Teď ho mají v Bille v Českých Budějovicích (myslim tu kousek od Alexu (nonstopu) ;)
Re: Kde sehnat? Lukáš "Elf" Provazník27.11.2010 12:47
Pivovar Šviháka dál vaří a sehnat se dá, ale záleží odkud jsi. Koupit ho samozřejmě...
Kde sehnat? Jan27.11.2010 09:37
Když jsem toto pivo našel byl jsem nadšen...výborné ale uděla jsem chybu koupil jsem jen 2...
vynikající Lukáš Strnad04.08.2010 19:42
Jsem tímto pivkem doslova nadšen
Nadšení radek17.06.2010 14:31
Jelikož tento typ piva mě vždy potěšil, při jeho objevu v letáku Billy jsem zajásal. Pro...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kde? Petr Měrka11.06.2010 23:14
Právě proto že mám v chuťové paměti hlubnoko vytesáno jak chutnalo nakuřované z...
Vyhledávání