úvod
homepage

Komentáře

článku: Rauchbier je tu!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

nakouřené domácí, (Petr Měrka, 14.04.2010 22:57) celé vlákno | reagovat
Je to sice trochu mimo téma, ale právě dnes ke mě dorazila informace, že sladovna Bruntál jako snad jediný náš výrobce právě v těchto dnech dokončil čerstvou várku nakuřovaného sladu.

Cena je 8500,- za tunu, balení po 50 kg.

Na podzim jsem u nich kupoval na zkoušku cca 13 kg, dodali mi je v kyblících používaných na sladový výtažek. Platil jsem na vlastní žádost převodem a předem. Přístup z jejich strany byl velmi vstřícný.

Stačilo to na dvě várky v mém garážovém hrncovaru, hned jak uvolním skladovací sud, beru celý pytel, ve směsi s mnichovem 25 a trochou karamelu je z toho báječné pifko.

kontakt na sladovnu:

Ing. Pavel Vavřík
ředitel Sladovna spol. s r. o.
tel. +420 604 205 000
fax. +420 554 712 875
www.sladovnabruntal.cz
sladovnabruntal@email.cz
Re: nakouřené domácí, (Honza Kočka, 15.04.2010 01:34) celé vlákno | reagovat
diky za info. Kvaseni spodni, takze jako marzen?
Jinak nakurovany slad tu uz prodava sladovna Weyermann z Bambeku pres Raven a skladovani u chmelaru v Zatci. Maji toho mit vic...
Re: Re: nakouřené domácí, (Petr Měrka, 15.04.2010 07:39) celé vlákno | reagovat
Ano, kvašení spodní. Jsem "naturščik", takže nemám tušení jak chutná marzen, nebojím se experimentů a prostě jsem zkusil nahradit plzeňský slad kouřovým. Vzhledem k tomu, že mi výsledek dost chutná, budu to dále pilovat.
Raven začal z Bamberku dovážet nejen nakuřovaný slad, toho u nich mám objednaný malý pytel (25 kg, snad už na mě čeká), odběrní místo je i na Moravě, v jejich sladovně v Záhlinicích. Pokud jsem to správně pochopil, tak po pytlech si u nich dá objednat cokoli z produkce Bamberské sladovny, pokud to nebude skladem, dovezou to v další várce.
Re: Re: Re: nakouřené domácí, (P. Franěk, 15.04.2010 15:26) celé vlákno | reagovat
Já ho doma vařím taky a myslím, podle ohlasů, že dobře. Pokud chceš pořádnej "kouř" dej skoro celé sypání nakuřovaný slad a 3 - 4 % dobarvi černým sladem. Vař ale infuzí. Zkus to a půjde tě kouř i z uší.
Re: Re: Re: Re: nakouřené domácí, (Petr Měrka, 15.04.2010 16:11) celé vlákno | reagovat
Nemám rád barvící slad. Karamelový to obarví taky krásně, navíc líp chutná a při použití různých druhů si jde krásně hrát s výslednou barvou piva.
Infuzi jsem ještě nezkoušel, při dvou rmutech mělu pivo vždycky jenom takový příjemný kouřový "štych".
Asi budu muset jednou zatnout zuby o infuzi se pokusit.
Vyhledávání