úvod
homepage

Komentáře

článku: Minipivovary – zkáza českého pivovarnictví?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

Ratíškovice, (Lukáš Provazník, 15.03.2010 12:04) celé vlákno | reagovat
Včera jsem se byl podívat v Ratíškovicích, abych ochutnal tamní pivo. Kromě Ratíškovic jsem ochutnal i piva v Bzenci (podprůměrné) a Hodoníně (slušné). Samotné ratíškovické dopadlo podle očekávání - mizerně. Sladové aroma s náznakem chmelovosti docela navnadilo, ale chuťově bylo pivo poměrně prázdné s minimálním řízem a bez výraznějšího doznívání.
Je sice pěkné, že se vůbec tamní sládek o něco pokouší a pokud vytrvá a nespokojí se pouze s tím, že místní budou Ratíškovice pít radši než Krušovice a bude se snažit své pivo vařit lépe a lépe, tak fajn, ale zatím je to pouze "pokus".
Přeju mu, aby měl vůli a snahu své pivo stále zlepšovat a snad časem půjde o pivo, za kterým se vyplatí jezdit.

P.S.: Nemyslím, že sládek potřebuje mít vystudovanou VŠCHT. To spíš kdyby chtěl pracovat v Ústavu pivovarství a sladařství jakožto výzkumný pracovník. Ovšem nějaká praxe je vždy nutná.
nezávislý názor, (zdenek.reska, 06.03.2010 16:27) celé vlákno | reagovat
Já vnímám tento problém ve dvou rovinách, každá z těchto rovin je podložena vlastními zkušenostmi a dlouholetou praxí v českých i zahraničních pivovarech:
a)rovina majitele pivovaru - majitel má dvě možnosti. Přijmout sládka s kvalifikací a možná i praxí, který bude na 99,5 % garantovat standardnost a kvalitu výroby, ale ten samozřejmě chce odpovídající mzdu a to zaměstnavatelské srdce začne krvácet, vidíce odvody z této požadované mzdy v návaznosti na počáteční tržby a namlsané plány.
Druhou možností je pak naverbování "nesládka" z řad kuchařů, cukrářů, řezníků (ale viděl jsem i elektrikáře a podobné profese...), kteří samozřejmě mají mzdový požadavek ve zlomku požadavku kvalifikovaného sládka a tudíž splní základní přání majitele - šetřit mzdové náklady a od počátku zajistit plánovaný zisk.
b) rovina samotného sládka - nikde není psáno a dáno, že sládek kvalifikovaný "papírově" opravdu svůj úkol zvládne na oněch 99,5 %. Zažil jsem v jednom krásném moravském minipivaru "vyučeného sládka", který si místo mozku bral na varnu chromovanouz pistoli zavěšenou proklatě nízko a v jednom týdnu byl několikrát schopen načerpat rmuty do vířivé kádě plné hotové mladiny. O dalších pokusech a omylech tohoto exota je škoda se zmiňovat, ale do telefonu se zásadně hlásil: "Zde vrchní sládek pivovaru XY...".
Na druhou stranu jsem před několika lety vychoval sládka z vyučeného skláře a tento člověk je dnes uznávaným odborníkem v oblíbeném a známém minipivovaru v srdci Moravy. Tedy v původní kvalifikaci nevidím problém, chce to jen učit se, poslouchat a hlavně nesnažit se být od počátku neomylný a nestydět se ptát na věci, kterým nerozumím. Pak to vcelku bez křečí jde a výsledek je slušný.
Nemusíte se mnou souhlasit, ale já to vidím takto...
nedostatek sládků?, (hroch, 05.03.2010 07:48) celé vlákno | reagovat
Já mám informace z pivovarů, že na trhu pracovní síli je přebytek lidí na pozice sládků a podsládků ve středních pivovarech i s vysokoškolským vzděláním i praxí. Ono pár uzavřených pivovarů a asi obměny na pracovních postech ve velkých pivovarech udělalo přetlak na pracovním trhu. Pak je otázka proč se tito lidi neženou do minipivovarů. 1.možná by do toho šli, ale do svého a nejdou do rizika investic.
2.možná je to náročnější na čas a přímou zodpovědnost
3. dají přednost zaměstnání ve "fabrice"- vždy je rozdíl jestli děláte ve firmě o čtyřech lidech a nebo šedesáti a víc.

A k dané otázce- neexistuje pracovní obor, kde by škola sama o sobě vytvořila odborníka. Vždy je to i o praxi a dalším samostudiu. A je to taky o tom s kým můžu svoje nové poznatky porovnat- zkušenější kolega v práci, který mě zaučuje, kolegové u spolupracujicí konkurence, přítel na telefon, praktický učitel.

Osobně si myslím, že zkušený sládek s praxí na 400hl varně by potřeboval několik várek na 5hl varně než by se bez ostudy podepsal pod vytvořené pivo v minipivovaru. Ono vaření i další fáze výroby- kvašení dokvášení, práce s kvasinkami, je v mini trochu jiné než ve velkém pivovaru.
Re: nedostatek sládků?, (Honza Kočka, 05.03.2010 13:40) celé vlákno | reagovat
ono je to mozna i o penezich a vlastni praci. Minipivovar je dost "pracny" - tim nechci rict, ze lidi kolem varny v prumyslovem pivovaru se nudi:)

Ale myslim si, ze male pivovary jsou sanci pro absolventy Podskalske...
Minipivovary-zkáza........, (koweld, 04.03.2010 17:29) celé vlákno | reagovat
Stavěl jsem minipivovary pro Minibrauerei Casspary Chieming.Tento pán má patent na svoje zařízení a sládky si školí ve svém zařízení.Po dokončení montáže přijel z Německa inženýr a sládek.Inženýr pivovar spustil a sládek tam zůstával minimálně půl roku a vyškolil někoho z domácích.V zemích od Jižní Ameriky až po Dálný východ dbal na pověst německého piva
Pěkné zamyšleníčko, to přímo vybízí k nějaké reakci, že:-), (maxik, 04.03.2010 12:23) celé vlákno | reagovat
Dle mého pohledu pokud bude minipivovar špatný, myslím, když bude vařit pivo, které se nedá pít tak dlouho v současné
konkurenci neobstojí. Prostě zanikne a nikoho nebude otravovat svými výtvory. Dá ze hovořit možná o zkáze toho pivovaru, ale
spíš z pozitivního hlediska. Spíš bych v minipivovarech viděl šanci na udržení tradičního českého pivovarnictví a piva.
Je také pravdou, že na diplomy a různé osvědčení o absolvování kurzů do hospody nechodím, ale spíš na dobré pivo a je mi
celkem jedno kdo ho uvařil.
pivečko minipivovarov, (jaro štofko, 02.03.2010 16:29) celé vlákno | reagovat
ahoj Honza je výborný článok, podla mna človek ktorý vie uvarit pivo aj bez akejkolvek školy neptrebuje vzdelanie, k tomu stačí trochu šikovnosti a citu s láskou k pivu, neviem či som to napísal správne ale určite ma pochopíte čo som tým myslel. Je pravda, že takýmto tempom bude v Čechách tým 160-200 minipivovarov, ale to je práve ono nech sa obyčajní ludia naučia pit skutočné pivo
123
Vyhledávání