Komentáře
článku: Konec pivovaru Louny. Je to tragédie?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
S kolemjdoucím musím souhlasit.Myslím si, že minipivovary, jak to tu „hlásají“ určitě nic nezachrání.Jejich europivo je již vytvořeno.Je to polotmavé infuzní pivo,kde má barva evokovat chlebnatost.Uvařit co nejrychleji – t.j nejlevněji.Cena piva v těchto provozovnách je dána „cenou“ obsluhy.Proto se člověk setkává pravidlem, že po úvodním vaření profesionálem, nastupují snaživí záměčníci, údržbáři, v lepším případě kuchaři.Pěkně jako opičky opakují proces, bez jakýkoliv znalostí technologických, natož nějakou představu o tom, co udělá s pivem nebo s jejich maličkostí chemie.(nějaký rozbor v laboratoři je pro ně „science fiction“)Tyto „vařiči“ se učí metodou pokus-omyl, a konzument se stává pokusným králíkem a netuší to ani jedna strana.Výrobek může být i chuťově zajímavý, protože je určitě jiný, ale pít ho dlouhodobě je o zdraví,a za to ručím.Na druhou stranu jsou minipivovary, je jich menšina a mívají větší výstavy, kde je vše v pořádku.A ty již vypadávají z mini ,ale začínají být průmyslové.A záchranou pro naše pivovarnictví jsou vlaštovky, jako je Chotěboř, Tambor-Dvůr Králové, Kout na Šumavě, Bon-Zašová, Novosad Harrachov.Některé jsou menší, některé už dost velké (výstavem), ale mají jedno společné- vaří a vyrábějí opravdově a profesionálně slušná piva.Není pivovar jako pivovar a není mini jako mini, a nebo když dva dělají totéž nemusí to být totéž.(nemyslím sortiment a druhy piva).Závěr z této úvahy?„Škrtat“ by se mělo nejen nahoře , ale mnohdy i ty dole.Obojí jsou cesty do pivních pekel.
citace z http://209.85.135.132/search?q=cache:lgSsMqj8xFwJ:www.pivnicesty.eu/tisk.php+voltr+u+hu%C5%A1k%C5%AF&cd=5&hl=cs&ct=clnk&gl=cz - degustovaná piva z odborného hlediska okomentoval i sládek Pivovaru u Hušků z Bělče nad Orlicí p. Josef Voltr, jehož postřehy k chuti, způsobu vaření a přidávaným surovinám byly více než zajímavé.
-to určitě po půl roce vaření pod vedením Karla Nohejla se ze svářeče ,zámečníka a údržbáře byťáku stal asi přes noc pivovarským odborníkem…..a pohádky je konec.
-to určitě po půl roce vaření pod vedením Karla Nohejla se ze svářeče ,zámečníka a údržbáře byťáku stal asi přes noc pivovarským odborníkem…..a pohádky je konec.
Řemeslo třes se, a zrušme školy SPŠPT a VŠCHT a podobné , jsou asi na nic.Stačí KAREL.
Ahojda, to je strašná pohádka, kterak se Pepík sládkem stal. To se vážně nedá číst.:o)V Bělči u konkurence se jeho produkt moc neujal a raději si ho už nenakoupili.
Nevím co Vás vede k osočování minipivovarů (infuzní pivo,je o zdraví, atd). Z Vašeho příspěvku mám dojem, že Vám minipivovary vadí a snažíte se veřejnost ovlivnit, aby se minipivovarům vyhýbala. Podotýkám, že nejsem ani majitel či provozovatel žádného minipivovaru a ani skalní mini...
Máte pravdu,některým maxi i mini je lepší se vyhnout.A můj příspěvek vyplývá z vlastních zkušeností(přímo jmenovat nebudu,ať si každý udělá svůj názor na místě)Reklama hlásá KLASICKÝ ČESKÝ ZPŮSOB VÝROBY PIVA...a pak je tam infuze.To je ta lepší verze.O nic víc nejde,než o klamavou reklamu.Ale sám jsem se vícekrát setkal s tím,že "sládci" netuší co dělají za "prasečiny".Nechci unifikovat,ale někdy je to v mini opravdu tragédie a ne nějaká všemohoucí záchrana.Přirovnal bych to ke kuchyním různých hospod a restarací.Má to opravdu hodně společného.Někdy je lepší nevědět kdo a jak to vaří a smaží...
Minipivovary vari lezak infuzne? To by me taky zajimalo, ktere...
Infúzně vaří Vendelín Krkoška, ale o nikom dalším nic nevím. Ovšem např. v Kroměříži se sice vaří ležák dekokčně, ale pouze na jeden rmut.
Vždy a v každé odborné literatuře je zmíněno, že dvourmutový způsob je náročnější na energii s vyšším výtěžkem na sypání, než jednormutový, a třírmutový má ekonomický význam pouze pro tmavá piva vzhledem k energetické náročnosti. Jelikož náklady surovin oproti nákladům za práci a za energii dělají u mini úplně jiný poměr než u průmyslových pivovarů není pro mini ekonomické vařit na dva a více rmutů (a někteří tak činí). Je otázkou jestli jednormutové pivo s menším účinností využití surovin má větší spektrum chuti než domrtě využitý slad při dvourmutovém způsobu vaření v počítačem řízeném provozu průmyslového pivovaru?
Otírat se o minipivovar, který se nesnaží zaplnit trh ( ale žije pouze ze sousedů), nehraje si o nej, hraje si pouze na vlastním písečku bez vyšších ambicí, je ubohé použití extrémních argumentů na neadekvátním případu.
Otírat se o minipivovar, který se nesnaží zaplnit trh ( ale žije pouze ze sousedů), nehraje si o nej, hraje si pouze na vlastním písečku bez vyšších ambicí, je ubohé použití extrémních argumentů na neadekvátním případu.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro skalní mini......,
(Lukáš Provazník, 31.01.2010 12:56)
celé vlákno | reagovat
Takže vaření na jeden rmut je v pořádku? Pravda, dvourmut je ekonomicky náročnější, ale u mini přivřeme oči (stejně jako u ostatních věcí - používání chmel. extraktu např.). To jen ti zlovolní a velcí můžou být peskováni za šizení surovin a technologických postupů. Jinak já bych dokonce ani proti infuzi u ležáku toho zas tak moc neměl, kdyby to nebyl takovej humus, jako mají ve Starým Harcově. Byl to jeden z nejhorších zážitků nejenom loňského roku. A to že pivo často vaří lidi, kteří nejsou původně sládci (namátkou Permon)? To taky asi není nelepší přístup. A absolvovat kurz vaření v Podskalský zřejmě nebude stačit. Každopádně nedostatek zkušeností, a/nebo nedostatečný technologický postup a/nebo nic moc suroviny tvoří základ toho, že jsou u nás k dostání takové strašlivé hrůzy jako jsou piva z Mačic, Loučné nad Desnou, Starého Harcova, Žebětína, Velichova, Přerova, weizenbier z Horních Dubének, nebo výtvory, které prostě jen příliš nezaujmou: Sentice, Dalešice, Dětenice, Žamberk, Vyšší Brod, ostatní piva z Horních Dubének ...
"Je otázkou jestli jednormutové pivo s menším účinností využití surovin má větší spektrum chuti než domrtě využitý slad při dvourmutovém způsobu vaření v počítačem řízeném provozu průmyslového pivovaru?" - opravdu exitují pouze tyto dvě možnosti? To asi těžko.
"Je otázkou jestli jednormutové pivo s menším účinností využití surovin má větší spektrum chuti než domrtě využitý slad při dvourmutovém způsobu vaření v počítačem řízeném provozu průmyslového pivovaru?" - opravdu exitují pouze tyto dvě možnosti? To asi těžko.
Asi rovněž patřím mezi skalní obdivovatele minipivovarů, přesto nemusím pravidelně pít vzorky ze všech. Některým provozovnám se dokonce cíleně vyhýbám. Zajímalo by mne však jaké zdravotní komplikace si můžeme pitím přírodního piva přivodit, snad kromě toho, že při nezřízené každodenní konzumaci nás může postihnout cirhóza jater.
Jestliže nefiltrované pivo způsobuje údajně rakovinu tlustého střeva, jaký byl výskyt oné zhoubné choroby před cca 150 a méně lety kdy jiné pivo prakticky ani nebylo?
Nezávislé střední regionální pivovary miluji, avšak mám strach o jejich existenci, protože zrovna ty jsou nejvíce ohroženy současnou módní a bezvýchodnou globalizací.
Jestliže nefiltrované pivo způsobuje údajně rakovinu tlustého střeva, jaký byl výskyt oné zhoubné choroby před cca 150 a méně lety kdy jiné pivo prakticky ani nebylo?
Nezávislé střední regionální pivovary miluji, avšak mám strach o jejich existenci, protože zrovna ty jsou nejvíce ohroženy současnou módní a bezvýchodnou globalizací.
Ale zdenku nezatracuj mini hned.Zkusíme to odjinud-např. vzděláváním. http://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/uid_isbn-978-80-7080-734-7 Teď vyšla odborná kniha ,která by neměla chybět v žádném pivovaru, a to především v malých. Má trochu více stránek,ale nejsou na škodu.Jenom by mě zajímalo,kolik malých pivovarů si ji koupí a ještě více kolika sládkům nebude za obtíž si ji prostudovat (to znamená přečíst a pochopit)- a užitečné postupy a znalosti aplikovat do praxe.Ale určitě těm chytřejším to napoví, že učit se musí stále, protože vstupy a vstupní prostředí procesů je sice podobné,ale stále se trochu mění.Tak hodně zdaru a dej bůh štěstí.
p.s. Ahoj Martine.Koukám, že tu už o Louny nejde ale musím přiznat že neodborné užívání některých povolených látek a neodborná sanitace, není pro náš pajšlík nic moc.To probereme až někdy osobně.Břeťa
p.s. Ahoj Martine.Koukám, že tu už o Louny nejde ale musím přiznat že neodborné užívání některých povolených látek a neodborná sanitace, není pro náš pajšlík nic moc.To probereme až někdy osobně.Břeťa
Vyhledávání