úvod
homepage

Komentáře

článku: Plzeňská chuťová halucinace

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

DILETANSTVÍ, (Petr, 09.04.2009 09:27) celé vlákno | reagovat
Předesílám, že se považuji za velkého pivaře, rozhodně nejsem typický konzument, rozhodně nepiji europiva. Napsat však o PU, že ho soudný pivař nevezme do úst, to právě postrádá soudnost. Co se týká nezachovávání tradiční výroby, to je podle mě nesmysl. Prazdroj, co se výroby Plzně týká, měl až do roku 1992 nebo 1994, nejsem si jist, konkrétní rok není důležitý, dřevěné kádě na spilce ve sklepích, dřevěné dubové ležácké sudy. Sládci tehdy přijíždějící na exkurze nemohli uvěřit, že tak obrovské množství piva se dá vařit tímo způsobem. Dnešní množství PU už samozřejmě takhle vařit nejde, nicméně několik dřevěných kvasných kádí i dubových ležáckých sudů je stále v provozu a pivo se zde připravuje. Máte možnost ochutnat vyrobené pivo tímto nezměněným tradičním způsobem a srovnat ho s ochutnávkou piva PU před filtrací vyrobeného novými technologiemi. V podstatě nemáte šanci najít významný rozdíl. Dále argumentujete HGB. Budete se možná divit, ale používá ho velká většina pivovarů. A ono jde o to, jestli se vaří 18ka a pak se z toho "řežou" stupňovitosti, nebo se pouze z třeba z 12,03 doladí stupňovitost přesně na 12,000, aby pivo bylo vždy opravdu stejné, jako v případě PU. HGB i dokarbonizovávání piva je sporná věc, ovšem vždy jde o to, v jaké míře se provádí a za jakým účelem. Co se pasterizace týká: Měl jsem možnost vidět novou stáčecí linku, která představuje nejvyšší světový standard. Většina pivovarů pasterizuje svá piva celkem neurvale, na starých linkách, kde je pivo v lahvích vystaveno dlouhodobému působení tepelného šoku. Tato nová linka však umožňuje okamžitou krátkou průtokovou pasterizaci a co se týká zachování kvality piva, je to naprostá špička.(Srovnejte PU kvalitně načepovaný ze sudu(paster.) a z tanku(nepaster.) - nevěřím, že poznáte rozdíl v chuti(!)) Dále bych se chtěl zmínit o tom, že ono jakékoli nepasterizované pivo také není "zadarmo". Zaplatíte za něj přísnou mikrobiologickou filtrací, která zase z piva odvede spoustu dobrých věcí. Takže ne vždy nápis na etiketě NEPASTERIZOVÁNÍ automaticky znamená vyšší kvalitu, je potřeba vědět jak bylo bez pasterizace dosaženo trvanlivosti piva, jaký filtr byl použit. Shrnuto: PU (nikoli G!!!), je pivovar, kde nejmodernějšími technologiemi, při zachování základních důležitých TRADIČNÍCH bodů (žatecký chmel, plzeňský slad z nejlepšího ječmene, měděná varna, plzeňské kvasinky) vaří skvělé pivo a stačí na nejmodernější stáčírně, kde vládne čistota jako na chirurgickém sále, aby se při průtokové pasterizaci na 100% zabránilo kontaminaci piva. Navíc bych chtěl vidět pivovar, kde je zaměstnáno tolik lidí, co rozumí pivu, v PU pracují 30 let, pivu se věnují půl života a zároveň mají vysoké vzdělání v oblasti chemie. Zdůrazňuji, že nejsem nijak zainteresován v pivovaru ani v žádné restauraci PU. Jsem pouze nadšený pivař, který hledá dobrá piva. Určitě u mě v chladničce či na stole v restauraci denně najdete pivo Poličské, Klášterské, Kácovské a jiné. Ale PU je velice kvalitní pivo, které při zachovávání výše zmíněných TRADIČNÍCH bodů, při použití nejmodernější pivovarské technologie dospělo k tomu, že nemá kvalitativní výkyvy, které přes veškerou snahu piva z například výše zmíněných pivovarů díky starým technologiím a nemožnosti tak sofistikované analýzy ječmene, sladu apod. vždy mít budou. Když už jsem se z naštvání psal s tímto dlouhým příspěvkem, který možná ani nebude nikdo číst, neodpustím si na závěr napsat: Váš článek je naprosto DILETANTSKÝ. Nejprve se trochu vzdělejte v oblasti sladovnictví a pivovarnictví a pak publikujte nějaké články. Mlátíte prázdnou slámu, fakta nikde.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání