úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaříme pšeničné pivo

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

re: pšeničné, (framax, 17.03.2008 16:06) celé vlákno | reagovat
Ahoj všem.
Myslím, že pro kvašení jsi měl velmi málo cukru, chyběl od počátku. Proto ta slabá pěna. Za další jsem toho názoru, že jsi přemístil pivo moc brzo do nízkých teplot. Já sám přemísťuji tak po dvou dnech do lednice, kde je asi 6°C. Tam už si potom jenom leží. Poslední je toto, tato piva se kvasí stejně, jako např. rybízová vína, t.j. v demožonu a s bublací trubičkou. CO2 zastaví oxidaci. Jinak mrkni na: www.hobby.framax.cz, tam je to přesně napsáno. ahoj Framax
kvaseni, (petr, 14.03.2008 11:09) celé vlákno | reagovat
Pekny den,
fotky najdete na: http://mujweb.cz/www/petr.n99/ dole na strance.
Kvasnice to byly svrchni, teplota kolem 20st.
Re: kvaseni, (petrbrew, 17.03.2008 08:11) celé vlákno | reagovat
Souhlasím s oběma předchozími přispivateli. Teploty nad 20 ale hlavně nad 25 produkují piva s příchuťěmi nebo pachutěmi, které u nás nikdo neocení. Takovou např. nemocniční nebo ředidlová příchuť nenocení skoro nikdo. :-). Nemůžu souhlasit ale s tou pěnou. Pěna se vatváří podle výšky sloupce mladiny, takže ani nezáleží tolik na typu kvasinek, ale na rychlosti kvašení a výšce slouce. Při plitké nádobě na primární kvašení se pěna rozloží.
svrchni, (Njorloj, 16.03.2008 19:47) celé vlákno | reagovat
Pridam se k nazoru, ze svrchni pivo by melo kvasit radeji uzavrene - kvasim svrchne a penu, natoz deku to nikdy nevytvori (stout, IPA i lezak...) a tudiz pivo neni nijak chraneno pred nalety. Ted jsem stacel Stout a po celou dobu co jsem ho pri primaru pozoroval, neudelal sebemensi vrstvu peny. Kvasim stylem - prvni 2 dny asi kolem 20°-22°, pak primarni dokvaseni pri 16° (kvasi plynuleji), sekundarni kvaseni v lahvich opet 20° a pak asi 14°. Po dvou tydnech jde do chladu do sklepa. Myslim, ze vysoke teploty pres 25° spise skodi, pivo kvasi moc bourlive a celkove spatne prokvasi coz se projevi na chuti (ocas).

Priznavam, ze do kazde lahve na sekundar pridavam kavovou lzicku dextrozy nebo maltozy - pivo pak nadherne peni a je prirozene nasycene CO. Po asi 6 nedelich je mozne ho pit, ale jak pise cernymotyl cim dele tim lepe :-)
xxx, (cernymotyl, 15.03.2008 08:20) celé vlákno | reagovat
Určitě bych svrchně nekvasil v otevřených hrncích, ale použil bych alespoň nějaký uzavíratelný sud, nebo demižon, když už ne mikropivovar.
Dextrózy bych se nebál. Zvýší jen obsah alkoholu v pivu a chuť nepozmění. Souhlasím s příspěvky přede mnou - kvasit na spodní hranici teplot, i když Coopers udává 21-27°C.
Sohlasím i s tím, že je potřeba stáčet podle neměnící se hustoty a přidat drops, nebo dextrózu pro nasycení oxidem uhličitým.V lahvích nechat asi týden při pokojové teplotě a pak uložit v chladu. Čím déle, tím líp.
Myslím, že jsem to srozumitlně popsal tady:
http://www.vasepivo.cz/shipping.php
svrchní kvašení, (petrbrew, 14.03.2008 11:41) celé vlákno | reagovat
Vypadá to třeba takto: http://www.homebrewtalk.com/wiki/images/4/45/Carboy_fermenting_cup_airlock.jpg. Obecně se doporučuje svrchně kvašená piva kvasit v uzavřených nádobách, jak je ukázáno tady, protože se pěna buď nesbírá vůbec nebo se nechá vytlačit přirozeně při kvačení hadičkou, která je umístěna místo kvasné zátky. :-) Při otevřeném hlavním kvašení dochází často k infekci a skysnutí piva. Možná bych měl napsat nějaký článek o svrchním kvašení, kde bych uvedl všechny triky, jak na to, ale jaksi není čas. Dokvášet nech napřed týden při teplotě hlavního kvašení (pokojová teplota), pak dej třeba do sklepa na 10-15°C. :-)
Zkušenosti s Wheat Beer - Coopers, (zdenek_m, 14.03.2008 11:35) celé vlákno | reagovat
Tohoto koncentrátu jsem už pár kousků "uvařil". Podle fotek se mi ta pěna zdá nízká, ale těžko říct když nevím, který den kvašení jsi to fotil, při jaké teplotě kvasíš atd. Když pracuju s tímto koncentrátem, tak cca druhý den na chvíli vyletí deka tak na 1,5-2cm. Kvasím při 18-20°C, dextrózu přidávám.Doporučoval bych stáčet podle hustoty, ne podle toho kolik dní to kvasí. Svrchní pivo může ležet při pokojové teplotě (18-20°C),já ho mám ve sklepě kde je tak 14°C. Po stočení do lahví má být nějakou dobu ve stejné teplotě jako při prvotním kvašení, aby kvasinky neutrpěly teplotní šok a rozjely bez problémů druhotnou fermentaci.Určitě bych to nedal do lednice. Tohle pivo Ti za 14 dnů žádnou pěnu neudělá, jde mu to "ztuha". Je třeba ho nechat ležet tak dva měsíce. Pak udělá pěknou pěnu, ale připrav se na to, že ta pěna má krátkou trvanlivost. Já tento koncentrát používám hlavně na pokusy s kořením.Je levný tak se na tom nedá nic zkazit. Pravý weizen to ale zdaleka není. Chystám se, že koupím Wheat Beer od Muntons a uvařím hos pšenišnou maltózou a později to zkusím z výtažku. Dej Bůh štěstí.
Vyhledávání