úvod
homepage

Vaříme pšeničné pivo vytisknout článek

Přidáno: 14. března 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7950x

Konečně se po delší době někdo z čtenářů odhodlal podělit o své zkušenosti s vařením piva, v tomto případě typu weizen. Míra Jílek a koncentrát, dotazy na zdejší čtenářstvo, o tom bude dnešní pojednání.

Míra Jílek a jeho zkušenosti: Již jsem zkoušel vařit pár "Plzenských" - spodně kvašených piv. K této tématice se dá najít na webu spousta potřebných informací a dá se s většími či menšími úspěchy uvařit obstojný nápoj. To co mě zajímalo bylo svrchně kvašené pivo typu Weizen. Protože základním nedostatkem byly odpovídající kvasnice, rozhodl jsem se zakoupit koncentrát od firma Coopers.

První věc co mi byla proti srsti bylo přidání "cukru", dextrózy do díla, a tak jsem jí tam nedal. Druhá věc kterou jsem musel překousnout, ale s kterou jsem počítal byla teplota. Extrémní dle návodu byla cca 20 - 30 °C. Proto jsme se raději držel spodní hranice 20 - 22°C.
Po rozmíchání ve vodě
Po rozmíchání ve vodě
Pivo začalo kvasit téměř okamžitě, ale po celou dobu vypadal povrch stejně, pěna nebo těch pár bublinek pod kvasinkami mělo max 1 cm.
 Kvasnice po 12 hodinách
Kvasnice po 12 hodinách
Po týdnu zmizly i bublinky a tak jsme dal raději do lahví. Ty jsem po cca 12ti hodinách dal do lednice a tam při teplotě 5 °C leží již asi 14 dní. Nějaké CO2 v pivu je ale je ho zatím málo. Pet láhev po zmáčknutí se ani nevrátí.
Kvasnice po 24 hodinách
Kvasnice po 24 hodinách
Měl bych otázku na kolegy: jak má vypadat správná pěna při kvašení a při jaké teplotě pak dozrává - leží svrchně kvašené pivo? Díky Dej Bůh štěstí
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 17.03.2008 16:06 Komentovat
re: pšeničné framax17.03.2008 16:06
Ahoj všem. Myslím, že pro kvašení jsi měl velmi málo cukru, chyběl od počátku. Proto...
Re: kvaseni petrbrew17.03.2008 08:11
Souhlasím s oběma předchozími přispivateli. Teploty nad 20 ale hlavně nad 25 produkují...
svrchni Njorloj16.03.2008 19:47
Pridam se k nazoru, ze svrchni pivo by melo kvasit radeji uzavrene - kvasim svrchne a penu, natoz...
xxx cernymotyl15.03.2008 08:20
Určitě bych svrchně nekvasil v otevřených hrncích, ale použil bych alespoň nějaký...
svrchní kvašení petrbrew14.03.2008 11:41
Vypadá to třeba takto:...
Zkušenosti s Wheat Beer - Coopers zdenek_m14.03.2008 11:35
Tohoto koncentrátu jsem už pár kousků "uvařil". Podle fotek se mi ta pěna zdá nízká, ale...
kvaseni petr14.03.2008 11:09
Pekny den, fotky najdete na: http://mujweb.cz/www/petr.n99/ dole na strance. Kvasnice to byly...
Vyhledávání