Komentáře
článku: Ležák a Pilsener
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Zobrazit komentáře:
podle času
Máte pravdu - Pils samozřejmě vznikl u nás, i když ho uvařil bavorský sládek. Ale bohužel opravdu postupem času (a zejména po vstupu SAB) se jeho původní chuťový charakter vytratil. Tzn. větší důraz na tělnatost a menší suchost (nejsou používány hořké odrůdy chmele). Nejou přítomné ani herbální podtóny atd. V Německu, Holandsku, USA prostě dokázali zachovat jeho technol. i senzor.vlastnosti.
Jinak Maibock a Helles Bock by asi mohli dávat pod jeden termín, ale jsou tam opravdu chuťové rozdíly. Maibock klade větší důraz na sladovost (typická tzv. žvýkavost).
Co se týče typu Dortmunder (někdy Export) je to samostatný druh světlého ležáku, který vznikl v Dortmundu. Je silnější (cc 5,5%alk) a více chmelený než Münchener Hell Lager.
Jinak Maibock a Helles Bock by asi mohli dávat pod jeden termín, ale jsou tam opravdu chuťové rozdíly. Maibock klade větší důraz na sladovost (typická tzv. žvýkavost).
Co se týče typu Dortmunder (někdy Export) je to samostatný druh světlého ležáku, který vznikl v Dortmundu. Je silnější (cc 5,5%alk) a více chmelený než Münchener Hell Lager.
Často zmiňujete mizernou kvalitativní úroveň českých ležáků. Rád bych se proto zeptal na pár konkrétnějších věcí, abychom debatu posunuli do věcnější roviny.
1) Jakými konkrétními chybami a závadami české ležáky podle Vás nejvíce trpívají?
2) Můžete uvést několik konkrétních odstrašujících příkladů (z malých i velkých)?
3) A naopak, jaké české ležáky byste se nestyděl předložit opravdovému znalci?
Díky!
1) Jakými konkrétními chybami a závadami české ležáky podle Vás nejvíce trpívají?
2) Můžete uvést několik konkrétních odstrašujících příkladů (z malých i velkých)?
3) A naopak, jaké české ležáky byste se nestyděl předložit opravdovému znalci?
Díky!
...tady je podle mne zbytečně vyostřená. Jinak pivních stylů, které se od sebe liší někdy až velmi, je skutečně poměrně dost. U nás v české kotlině jsme skutečně příliš konzervativní a chybí tu odvaha zkusit něco jiného. Teď nemyslím pivaře, ale hlavně výrobce piva. Své vyznavače by si tyto styly jistě i u nás našly, ale vydělat nějakou horentní sumu by se na nich asi nedalo. Já osobně tento článek považuji za docela dobrý ( tedy jako shrnutí ). Pokud jde o samotnou klasifikaci stylů - Němci to přehání. Některé ze stylů i zde uvedených se dle mého názoru neliší natolik, aby musely být odděleny ( bock/maibock ), nicméně přiznávám, že to posuzuji podle chuti a o výrobě některých toho zase tolik nevím. Jediná věc mě tu ale hodně zaráží - u nás se nevaří pilsner? Já myslím, že jsme s ním přišli, a všechny ty pilsy, pilsnery, pilsenery... se jej snaží pouze napodobit. Nebo v Dortmundu taky nedělají dortmunder? I když, pravda, originální pilsner z doby kolem roku 1850 jsem nepil a chuť se mohla trošku změnit. No nic, jdu si dát "vrchol umu českých sládků", kvasnicovou Poličku, za týden si zase zajdu na weizenbier a münchener.
Chtěl bych objasnit problematiku a názvosloví termínu Doppelbock. Zejména co se týče barvy. Tradiční původní Bock i Doppelbock byl tmavý. Později některé pivovary začali u Bocku experimentovat i se světlým sladem - Helles Bock. Ve velmi vzácných případech (0,01%) používají v dnešní době sládci i na výrobu Doppelbocku světlý slad. Ale protože pivo je extra silné, tak koncentrace sladu je tak vysoká, že barva bývá tmavší - jantarová. Ovšem opravdu vyjímka potvrzuje pravidlo a existuje zanedbatelné množství Doppelbocků barvy tmavě bronzové. Protože však 99,9% Doppelbocků je tmavých, napsal jsem zde, že obecně je Dopplebock vždy tmavý. Tímto se také omlouvám panu Ludwigovi za mé arogantní odsouzení.
Je také problém v tom, že v dnešním tvrdém konkurenčním boji, se některé pivovary přestávají držet pevných norem kategorizace pivních druhů a v rámci upoutání a podbízení se zákazníkovi označují některé druhy fiktivními názvy-např. Dunkles Pils(tmavý pils) atd.
Jako výborný příklad Dopplebocku, který je ze světlých sladů můžu uvést přímo geniální St. Jacobus Blonder Bock (19 Plato, 7,5%alk) z malého mnichovského Forschungsbrauerei v Perlachu. Další příklad světlého Doppelbocku: Fiedlers- Bock im Stein z Koblenz (19 Plato, alk. 7,5%). A již neexistující (naposledy jsme ho ochutnávali v r.1998), který byl i uváděn jako Helles Doppelbock z Passau z tamního pivovaru Stephanus-Heller Doppelbock (obj. alk. 7,5%).
Konečně i nejsilnější německé pivo EKU- " 28 " (28 Plato, obj. alk. 11,5%)i když je jantarové barvy bychom mohli označit jako doppelbock-hell (použítí světlých sladů).
Je také problém v tom, že v dnešním tvrdém konkurenčním boji, se některé pivovary přestávají držet pevných norem kategorizace pivních druhů a v rámci upoutání a podbízení se zákazníkovi označují některé druhy fiktivními názvy-např. Dunkles Pils(tmavý pils) atd.
Jako výborný příklad Dopplebocku, který je ze světlých sladů můžu uvést přímo geniální St. Jacobus Blonder Bock (19 Plato, 7,5%alk) z malého mnichovského Forschungsbrauerei v Perlachu. Další příklad světlého Doppelbocku: Fiedlers- Bock im Stein z Koblenz (19 Plato, alk. 7,5%). A již neexistující (naposledy jsme ho ochutnávali v r.1998), který byl i uváděn jako Helles Doppelbock z Passau z tamního pivovaru Stephanus-Heller Doppelbock (obj. alk. 7,5%).
Konečně i nejsilnější německé pivo EKU- " 28 " (28 Plato, obj. alk. 11,5%)i když je jantarové barvy bychom mohli označit jako doppelbock-hell (použítí světlých sladů).
Ach jo, ten pan Žalio nám sem akorát přinesl agresivitu, urážení a tak podobně. Dělá tu ze sebe mistra světa, přesto ho tu někdo docela kvalitně setřel s "tmavým" Doppelbockem.
Skoro mi to přijde jako zamindrákovaná nula, která se někde nazpamět naučila něco o pivu a teď se tu vytahuje jak umí ty encyklopedické znalosti nazpaměť.
Pokud tu chce někdo šířit pivní osvětu, možná by přitom nemusel urážet české pivo, které se jaksi exportuje do celého světa a to často jako luxusní značka. Na rodzíl od různých "boků a rauchů" je toto pivo na každý den a myslím že nám všem co tu jsme chutná, až na pana Žalia.
Skoro mi to přijde jako zamindrákovaná nula, která se někde nazpamět naučila něco o pivu a teď se tu vytahuje jak umí ty encyklopedické znalosti nazpaměť.
Pokud tu chce někdo šířit pivní osvětu, možná by přitom nemusel urážet české pivo, které se jaksi exportuje do celého světa a to často jako luxusní značka. Na rodzíl od různých "boků a rauchů" je toto pivo na každý den a myslím že nám všem co tu jsme chutná, až na pana Žalia.
Nepřišel jsem se sem s nikým dohadovat. Reagoval jsem jen na některá prohlášení o českém pivu. Považuji se za českého pivaře, mám naše pivo rád a proto jsem se odhodlal ho zde trochu hájit. Ani ve snu mi nenapadlo, že bych tímto Vás mohl tolik provokovat.
Čtení o jiných druzích či stylech mě prostě nebaví, tak jsem to vyřkl, nic víc.
Teď je dle mě zapotřebí zachránit zatím ještě klasické české pivo před zahraničními nájezdy nadnárodních chemiček. Ale Vy (tím nejvíce míním p. Žalio) jste ho již odepsali jako celek, což mě mrzí.
Ale třeba jsem hloupý a již mu není pomoci ....
Čtení o jiných druzích či stylech mě prostě nebaví, tak jsem to vyřkl, nic víc.
Teď je dle mě zapotřebí zachránit zatím ještě klasické české pivo před zahraničními nájezdy nadnárodních chemiček. Ale Vy (tím nejvíce míním p. Žalio) jste ho již odepsali jako celek, což mě mrzí.
Ale třeba jsem hloupý a již mu není pomoci ....
Kdo povyšuje českého pivaře nad okolní svět? Tady ho spíš někdo ponižuje na úroveň pivního neandrtálce, stejně tak jako české pivo ...
@Vsem: Co by to bylo za www.stranku, aby se na ni chlapi nepohadali :o)
Ja osobne si myslim, ze pratele a milovnici dobreho piva by meli drzet pospolu, at uz jsou odkudkoliv.
Tahle stranka je urcena lidem, kteri chteji upevnovat a rozsirovat svoje vedomosti ohledne piva.
((aspon ja jsem to tak pochopil))
@Honza K.: Piva z toho Vormann Pivovaru jsem jeste neotestoval.
Pomerne seriozni testy k tem Vormann pivum jsou na www.biertest-online.de
Z celkoveho bodoveho hodnoceni se musi jednat o solidni produkty, uz z toho duvodu ze ten pivovar nevari ve velkem. (Cesky= maly/stredni pivovar)
PS: Posilam vam E-mail, ma na Vas totiz par dotazu :o)
L.
Ja osobne si myslim, ze pratele a milovnici dobreho piva by meli drzet pospolu, at uz jsou odkudkoliv.
Tahle stranka je urcena lidem, kteri chteji upevnovat a rozsirovat svoje vedomosti ohledne piva.
((aspon ja jsem to tak pochopil))
@Honza K.: Piva z toho Vormann Pivovaru jsem jeste neotestoval.
Pomerne seriozni testy k tem Vormann pivum jsou na www.biertest-online.de
Z celkoveho bodoveho hodnoceni se musi jednat o solidni produkty, uz z toho duvodu ze ten pivovar nevari ve velkem. (Cesky= maly/stredni pivovar)
PS: Posilam vam E-mail, ma na Vas totiz par dotazu :o)
L.
Pepíku, Pepíku...
Mě by strašně zajímalo, kdo a co to ten "český pivař" je resp. má být.
Čím je tak zajímavý a výjimečný, že je povyšován nad okolní svět...
Mě by strašně zajímalo, kdo a co to ten "český pivař" je resp. má být.
Čím je tak zajímavý a výjimečný, že je povyšován nad okolní svět...
Buď ignoruješ zcela evidentní fakta, trpíš nějakou obsesí, anebo prostě záměrně lžeš. Tvůj názor, že Svět piva je klub vyvolených pivních turistů po exotických krajích je těžko pochopitelná paranoa. Jen tak z dlouhé chvíle jsem prošel posledních 5 stránek tohoto webu a spočítal poměr článků o českém a zahraničním pivu: 6:3, 7:3, 7:3, 6:4, 10:0 !!! Celkem 36:13. Mezi články o českém pivu namátkou reportáže z minipivovarů v Olomouci, Dražíči a Pelhřimově, obsáhlý článek o chuti piv Holba s rozsáhlou diskusí, za všechno snad mluví články "Pivo, hospody a česká kultura" či "České pivo a jeho výroba".
Prosím, vezmi rozum do hrsti, přestaň se ztrapňovat neobhajitelnými tvrzeními a šířit nesmyslné pomluvy.
Prosím, vezmi rozum do hrsti, přestaň se ztrapňovat neobhajitelnými tvrzeními a šířit nesmyslné pomluvy.
"Pane Ludwigu opravdu se zbytečně přete. Nepomůže Vám ani Wikipedia, kterou jste si vzal na pomoc:) ..."
napsal: Petr Žalio - zasláno: 24.06.2007 14:54
Já osobně pivním kategoriím moc nerozumím, ale je dobře, že se v diskusi našel někdo, kdo je na tom lépe a dokáže ignorantního a sebevědomého pana Žalio ubít argumenty ...
P.S.: Proč bych měl být fiktivní? Že mám názory jako normální český pivař? Že mě zatím prostě světová piva nezajímají? Nebo je zde snad zakázáno mít normální názory a tento web je jen pro hrstku vyvolených, co nedělají nic jiného, než sjíždějí cizinu a ochutnávají tam pivo? Pokud ano a Honza Kočka si to bude přát, už sem nic psát nebudu ...
napsal: Petr Žalio - zasláno: 24.06.2007 14:54
Já osobně pivním kategoriím moc nerozumím, ale je dobře, že se v diskusi našel někdo, kdo je na tom lépe a dokáže ignorantního a sebevědomého pana Žalio ubít argumenty ...
P.S.: Proč bych měl být fiktivní? Že mám názory jako normální český pivař? Že mě zatím prostě světová piva nezajímají? Nebo je zde snad zakázáno mít normální názory a tento web je jen pro hrstku vyvolených, co nedělají nic jiného, než sjíždějí cizinu a ochutnávají tam pivo? Pokud ano a Honza Kočka si to bude přát, už sem nic psát nebudu ...
To: Fiktivní P.Tureček, Z. Melichar, Ludwig, Karel + Co.
Pánové, na tu vaši průhlednou provokaci nemá smysl reagovat...
napsal: Petr Žalio - zasláno: 23.06.2007 10:26
pane Žalio, v čem vidíte provokaci, prosím?? mám svůj názor, ano... je odlišný od Vašeho, znamená to snad, že je to špatně, když to všichni nechápou stejně jako Vy??
Pánové, na tu vaši průhlednou provokaci nemá smysl reagovat...
napsal: Petr Žalio - zasláno: 23.06.2007 10:26
pane Žalio, v čem vidíte provokaci, prosím?? mám svůj názor, ano... je odlišný od Vašeho, znamená to snad, že je to špatně, když to všichni nechápou stejně jako Vy??
Kouknul jsem na web Vormann Brauerei a maji tam uvedena i piva alt a tmave psenicne. Chci se proto zeptat, jestli jste mel sanci tytto piva ochutnat a pripadne jak na Vas zapusobila.
Dekuji.
Dekuji.
tak jsem se kouknul na odkazovany obrazek a pivo mi prijde svetle:).
Protoze do doppelbocku az zas tak nevidim, kouknul jsme na web Beer Judge Certification Program, kde se pise o barve doppelbocku nasledujici:
Appearance: Deep gold to light amber in color. Lagering should provide good clarity. Large, creamy, persistent, white head...tudiz muze byt i svetle barvy ci spise intenzivne zlatave.
Vice o tomto typu piva:
http://www.bjcp.org/styles04/Category5.html
PS: Mluvil jsem uz i s Petrem Zalio. Nez ho zacnete kamenovat, muzu zde napsat, ze svoji chybu uznal.
Protoze do doppelbocku az zas tak nevidim, kouknul jsme na web Beer Judge Certification Program, kde se pise o barve doppelbocku nasledujici:
Appearance: Deep gold to light amber in color. Lagering should provide good clarity. Large, creamy, persistent, white head...tudiz muze byt i svetle barvy ci spise intenzivne zlatave.
Vice o tomto typu piva:
http://www.bjcp.org/styles04/Category5.html
PS: Mluvil jsem uz i s Petrem Zalio. Nez ho zacnete kamenovat, muzu zde napsat, ze svoji chybu uznal.
Dobre.. treba se tady ozvou jeste dalsi ctenari, kteri maji moznost posoudit barvu Doppelbocku na nasledujicim obrazku: (Pro Vas to je urcite TMAVA barva.. pro me SVETLA)
http://www.vormann-brauerei.de/Bilder/doppelbock.jpg
Pane Ludwigu opravdu se zbytečně přete. Nepomůže Vám ani Wikipedia, kterou jste si vzal na pomoc:) Jestli umíte dobře německy, tak Vaše pomocnice se zde zmiňuje o Bocku a ne o Doppelbocku. Jsou to dva typy piva. Bock je slabší a vaří se samozřejmě ve světlé i tmavé verzi. Ale silnější Dopplebock je opravdu vždy tmavý..
@ Petr Zalio:
Kopiruji zde vasi zpravu z 23.6.
""Doppelbock
Jen velmi stručně (podrobněji přineseme někdy v budoucnu článek).
Tento typ nemá nic společného se světlým speciálem. Je vždy tmavý!""
Prosim??
?? Je vzdy tmavy?? No.. nevim, nevim..
Zde par vet z nemecke Wikipedie, (ze by zrovna tam psali nesmysly??)prosim o dukladne precteni TE DRUHE VETY!
Bockbier
aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
1.)Bockbiere, auch Starkbiere genannt, sind ober- oder untergärige Biere, deren Stammwürzegehalt über 16 % liegt.
2.)Es gibt helle und dunkle Bockbiere.
Myslim ze to do CJ prekladat nemusim..>Es gibt helle und dunkle Bockbiere.<, co je to hell a dunkel vi snad kazdy Cech!
Kopiruji zde vasi zpravu z 23.6.
""Doppelbock
Jen velmi stručně (podrobněji přineseme někdy v budoucnu článek).
Tento typ nemá nic společného se světlým speciálem. Je vždy tmavý!""
Prosim??
?? Je vzdy tmavy?? No.. nevim, nevim..
Zde par vet z nemecke Wikipedie, (ze by zrovna tam psali nesmysly??)prosim o dukladne precteni TE DRUHE VETY!
Bockbier
aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie
1.)Bockbiere, auch Starkbiere genannt, sind ober- oder untergärige Biere, deren Stammwürzegehalt über 16 % liegt.
2.)Es gibt helle und dunkle Bockbiere.
Myslim ze to do CJ prekladat nemusim..>Es gibt helle und dunkle Bockbiere.<, co je to hell a dunkel vi snad kazdy Cech!
Nemůžu si pomoct, ale nechápu, proč po přečtení komentářů ke článku, který vysvětluje poměrně stručně a jasně, že jedna jedna jsou dvě, se připojila slušná řádka komentářů. Už ani nebudu zabíhat do detailů kolem představ nad kategorizací českého piva, snad jen mi není jasné, proč někteří lidé vůbec čtou tyto stránky, když je pro ně pivo prostě desítka nebo dvanáctka (viz. příměř po napití vína konstatuji-ČERVENÉ nebo dokonce úryvek z filmu, kde se do piva "čůrá").
Ted se priznavam, ze tyhle diskusi moc nerozumim, co je spatneho na tom, ze clanek prehledove shrnul a nastinil oznaceni ruznych druhu piv - a co s tim ma spolecneho to ze mi to ci ono pivo chutna ci nechutna apod.. Chapu-li to dobre, tenhle server poskytuje prave takoveto informace a ctou ho tedy lide co se o to zajimaji. Ja se taky napr. taky necpu na stranky s odbornyma diskusema o kolech, protoze me to nezajima, pro me je to jen ram a dve kola... pokud jde opravdu jen o provokace, tak to spise vidim jako vseobecny trend na vetsine odbornych stranek.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Vyhledávání
Ale odpověď obou pánů mne zcela uspokojila (až na odpověď na mou otázku) a již se těším na ony obsáhlejší články! Vždyť by byla škoda zůstat u takovýchto telegrafických článků, zvláště od autorů tohoto formátu. To myslím bez ironie.