úvod
homepage

Komentáře

článku: Ležák a Pilsener

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Ta debata 2 (slávista), (Petr Žalio, 25.06.2007 11:22) celé vlákno | reagovat
Máte pravdu - Pils samozřejmě vznikl u nás, i když ho uvařil bavorský sládek. Ale bohužel opravdu postupem času (a zejména po vstupu SAB) se jeho původní chuťový charakter vytratil. Tzn. větší důraz na tělnatost a menší suchost (nejsou používány hořké odrůdy chmele). Nejou přítomné ani herbální podtóny atd. V Německu, Holandsku, USA prostě dokázali zachovat jeho technol. i senzor.vlastnosti.
Jinak Maibock a Helles Bock by asi mohli dávat pod jeden termín, ale jsou tam opravdu chuťové rozdíly. Maibock klade větší důraz na sladovost (typická tzv. žvýkavost).
Co se týče typu Dortmunder (někdy Export) je to samostatný druh světlého ležáku, který vznikl v Dortmundu. Je silnější (cc 5,5%alk) a více chmelený než Münchener Hell Lager.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání