úvod
homepage

Komentáře

článku: Ležák a Pilsener

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Vysvětlení - omluva (p. Ludwigovi), (Petr Žalio, 25.06.2007 11:05) celé vlákno | reagovat
Chtěl bych objasnit problematiku a názvosloví termínu Doppelbock. Zejména co se týče barvy. Tradiční původní Bock i Doppelbock byl tmavý. Později některé pivovary začali u Bocku experimentovat i se světlým sladem - Helles Bock. Ve velmi vzácných případech (0,01%) používají v dnešní době sládci i na výrobu Doppelbocku světlý slad. Ale protože pivo je extra silné, tak koncentrace sladu je tak vysoká, že barva bývá tmavší - jantarová. Ovšem opravdu vyjímka potvrzuje pravidlo a existuje zanedbatelné množství Doppelbocků barvy tmavě bronzové. Protože však 99,9% Doppelbocků je tmavých, napsal jsem zde, že obecně je Dopplebock vždy tmavý. Tímto se také omlouvám panu Ludwigovi za mé arogantní odsouzení.
Je také problém v tom, že v dnešním tvrdém konkurenčním boji, se některé pivovary přestávají držet pevných norem kategorizace pivních druhů a v rámci upoutání a podbízení se zákazníkovi označují některé druhy fiktivními názvy-např. Dunkles Pils(tmavý pils) atd.
Jako výborný příklad Dopplebocku, který je ze světlých sladů můžu uvést přímo geniální St. Jacobus Blonder Bock (19 Plato, 7,5%alk) z malého mnichovského Forschungsbrauerei v Perlachu. Další příklad světlého Doppelbocku: Fiedlers- Bock im Stein z Koblenz (19 Plato, alk. 7,5%). A již neexistující (naposledy jsme ho ochutnávali v r.1998), který byl i uváděn jako Helles Doppelbock z Passau z tamního pivovaru Stephanus-Heller Doppelbock (obj. alk. 7,5%).
Konečně i nejsilnější německé pivo EKU- " 28 " (28 Plato, obj. alk. 11,5%)i když je jantarové barvy bychom mohli označit jako doppelbock-hell (použítí světlých sladů).
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání