úvod
homepage

Ležák a Pilsener vytisknout článek

Přidáno: 20. června 2007  •  Autor: Jiří Jobánek & Petr Žalio
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,01 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 17438x

Na tomto serveru dochází často k omylům, když se zaměňují dva odlišné typy piva: Ležák a Pilsener

Dochází tak ke zbytečným diskusím. Jedná se totiž o dva zcela odlišné typy piva patřící do skupiny spodně kvašených piv:

1/ LAGER (Ležák) - je spodně kvašené pivo, vařené ze světlých, tmavých, barvících ječných sladů. Je málo chmelené, většinou jen aromatickými odrůdami (cc 20-25 BU-jednotek hořkosti). Je více prokvašené a zrání v tancích probíhá delší dobu. V chuti je sladové a má méně výrazný chmelový charakter.

2/ PILS (Pilsener) - je spodně kvašené pivo vařené ze světlých sladů. Je extra chmelené. Kromě aromatických odrůd se používají i hořké chmele(cc 30-50 BU –jednotek hořkosti).

Pivo je málo prokvašené a zrání probíhá kratší dobu. Má menší procento alkoholu než Ležák. Má výrazné chmelové aroma i chuť, je méně sladové, občerstvující (tzv.frisch und spritzig) s dlouhým, velice suchým dozníváním. Vhodný jako aperitiv či k pokrmům z ryb. Dělí se ještě na dvě podkategorie:
- severoněmecký Pils - důraz na hořké chmele, menší sladovost a lehčí tělnatost, velice suché doznívání
- bavorský Pils - méně chmelené hořkými odrůdami, více sladové a větší tělnatost, s méně suchým dozníváním.

Ani Ležák ani Pilsener se však u nás již dnes nevaří! Ležák nesplňuje onu chuťovou charakteristiku a tak byla vymyšlena nová pivní kategorie (viz níže) Czech Bohemian Lager. Typ Pils (Pilsener) u násdříve zastupoval Pilsner Urquell (i když i ten se hodně lišil od klasického pilseneru).

Do spodně kvašených piv pak dál patří tyto druhy:

-Münchener Helles+Dunkles Lager(mnichovský světlý a tmavý ležák)
-Vienna Lager (vídeňský ležák)
-Dortumder/Export (dortmundtský ležák)
-Golden Lager (zlatý ležák)
-Märzen (březňák)
-Fest (ležák k oslavám a svátkům)
-Rauch (kouřový)
-Schwarz (černé)
-Black (černé-japonské)
-Brown - Oud Bruin (staré holandské hnědé)
-Bohemian Lager (český ležák)
-Bock Helles+Dunkles (silný světlý a tmavý Bock)
-Maibock (světlý květnový Bock)
-Doppelbock Helles+Dunkles (extra silný světlý a tmavý Doppelbock)
-Eisbock (ledový bock)
-Strong Lager (silný ležák)
-Ostatní (Ungespundet, Vollbier, Landbier, Braunbier, Halbdunkel Lager, Zwickl atd…)

V ČR se vaří pouze dva druhy spodně kvašených piv: Bohemian Lager a Dunkles Lager.

Co se týče svrchně kvašených piv – dají se počítat na několik desítek pivních druhů. Z toho je bohužel patrno jak chudý je pivní český trh.

Dej Bůh štěstí!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 123 komentářů, poslední komentář: 27.02.2014 11:12 Komentovat
zajímavé čtení i po letech... Dwarf27.02.2014 11:12
opravdu, hlavně ty moje vejšplechty :-) řekněme, že jsem za ty roky trochu dozrál - už...
Re: Doppelbock Petr Žalio14.02.2008 12:31
Bohužel, toto pivo jsem nechutnal, snažím se vyhýbat německým nadnárodním společnostem a...
Doppelbock Tomáš Semrád12.02.2008 22:17
Primárně to sem sice nepatří, avšak v příspěvcích pod článkem probíhala velká...
Nové pivní kategorie Petr Žalio25.07.2007 12:42
Ty nové pivní styly, kterými USA obohacují svět, jsou super!! Mají tam i Hopwine-název pro...
Wheat wine honza14.07.2007 10:12
Tak jsem objevil pro me novou pivni kategorii - v casopise Beeradvocate degustovali pivo z...
To: O.K. Jiří Jobánek10.07.2007 12:46
Neboj, to, že jsi už nějaký čas pivovarský technolog jsem zaznamenal a díky za zajímavé...
to: JJ Ondra Koucky10.07.2007 11:51
Ahoj Juro, já jsem technolog, takže jen telegraficky (dalo by se o tom psát či povídat...
Doba ležení a slad Jiří Jobánek07.07.2007 08:39
Nejsem beer technolog, tak prodávám, jak jsem koupil. HAUSBRAUEREI ALTSTADTHOF- NÜRNBERG...
Vyhledávání