Ležák a Pilsener
     
  
      Na tomto serveru dochází často k omylům, když se zaměňují dva odlišné typy piva: Ležák a Pilsener
Dochází tak ke zbytečným diskusím. Jedná se totiž o dva zcela odlišné typy piva patřící do skupiny spodně kvašených piv:
1/ LAGER (Ležák) - je spodně kvašené pivo, vařené ze světlých, tmavých, barvících ječných sladů. Je málo chmelené, většinou jen aromatickými odrůdami (cc 20-25 BU-jednotek hořkosti). Je více prokvašené a zrání v tancích probíhá delší dobu. V chuti je sladové a má méně výrazný chmelový charakter.
2/ PILS (Pilsener) - je spodně kvašené pivo vařené ze světlých sladů. Je extra chmelené. Kromě aromatických odrůd se používají i hořké chmele(cc 30-50 BU –jednotek hořkosti).
Pivo je málo prokvašené a  zrání probíhá kratší dobu. Má menší procento alkoholu než Ležák. Má výrazné chmelové aroma i chuť, je méně sladové, občerstvující (tzv.frisch und spritzig) s dlouhým, velice suchým dozníváním. Vhodný jako aperitiv či k pokrmům z ryb. Dělí se ještě na dvě podkategorie: 
- severoněmecký Pils - důraz na hořké chmele, menší sladovost a lehčí tělnatost, velice
   suché doznívání
- bavorský Pils - méně chmelené hořkými odrůdami, více sladové a větší tělnatost,
   s méně suchým dozníváním.
Ani Ležák ani Pilsener se však u nás již dnes nevaří! Ležák nesplňuje onu chuťovou charakteristiku a tak byla vymyšlena nová pivní kategorie (viz níže) Czech Bohemian Lager. Typ Pils (Pilsener) u násdříve zastupoval Pilsner Urquell (i když i ten se hodně lišil od klasického pilseneru).
Do spodně kvašených piv pak dál patří tyto druhy:
-Münchener Helles+Dunkles Lager(mnichovský světlý a tmavý ležák) 
-Vienna Lager (vídeňský ležák) 
-Dortumder/Export (dortmundtský ležák) 
-Golden Lager (zlatý ležák) 
-Märzen (březňák) 
-Fest (ležák k oslavám a svátkům) 
-Rauch (kouřový) 
-Schwarz (černé) 
-Black (černé-japonské) 
-Brown - Oud Bruin (staré holandské hnědé) 
-Bohemian Lager (český ležák) 
-Bock Helles+Dunkles (silný světlý a tmavý Bock) 
-Maibock (světlý květnový Bock) 
-Doppelbock Helles+Dunkles (extra silný světlý a tmavý Doppelbock) 
-Eisbock (ledový bock) 
-Strong Lager (silný ležák) 
-Ostatní (Ungespundet, Vollbier, Landbier, Braunbier, Halbdunkel Lager, Zwickl atd…)
V ČR se vaří pouze dva druhy spodně kvašených piv: Bohemian Lager a Dunkles Lager.
Co se týče svrchně kvašených piv – dají se počítat na několik desítek pivních druhů. Z toho je bohužel patrno jak chudý je pivní český trh.
Dej Bůh štěstí!
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
| Celkem 123 komentářů, poslední komentář: 27.02.2014 11:12 | Komentovat | 
| zajímavé čtení i po letech... Dwarf | 27.02.2014 11:12 | 
|---|---|
| opravdu, hlavně ty moje vejšplechty :-) řekněme, že jsem za ty roky trochu dozrál - už... | |
| Re: Doppelbock Petr Žalio | 14.02.2008 12:31 | 
| Bohužel, toto pivo jsem nechutnal, snažím se vyhýbat německým nadnárodním společnostem a... | |
| Doppelbock Tomáš Semrád | 12.02.2008 22:17 | 
| Primárně to sem sice nepatří, avšak v příspěvcích pod článkem probíhala velká... | |
| Nové pivní kategorie Petr Žalio | 25.07.2007 12:42 | 
| Ty nové pivní styly, kterými USA obohacují svět, jsou super!! Mají tam i Hopwine-název pro... | |
| Wheat wine honza | 14.07.2007 10:12 | 
| Tak jsem objevil pro me novou pivni kategorii - v casopise Beeradvocate degustovali pivo z... | |
| To: O.K. Jiří Jobánek | 10.07.2007 12:46 | 
| Neboj, to, že jsi už nějaký čas pivovarský technolog jsem zaznamenal a díky za zajímavé... | |
| to: JJ Ondra Koucky | 10.07.2007 11:51 | 
| Ahoj Juro, já jsem technolog, takže jen telegraficky (dalo by se o tom psát či povídat... | |
| Doba ležení a slad Jiří Jobánek | 07.07.2007 08:39 | 
| Nejsem beer technolog, tak prodávám, jak jsem koupil. HAUSBRAUEREI ALTSTADTHOF- NÜRNBERG... | |

